nuffnang

Thursday, December 29, 2005

Internal Farewell Party and Black out

Tepat kul 3 ptg tadi, time kitorang tgh Pot Luck Party, tetiba jek black out. Sib baik la takde aunty dalam ofis tu yg menjerit. Satu jam sebelum tu, aku rush gi carik roti nan. Boleh dikatakan disekitar U2, U8 and seksyen 13 tak de serve nan bread. Penat tul aku. Last skali tawakkal gi mamak favourite aku, Syed 9.
Nampak tergantung ayam tandoori kat luar kedai menunjukkan kewujudan rati nan kat situ. Aku rasa lega betul. Aunty2 tu semua meletakkan harapan yg tinggi kat aku sbgi penaja rasmi roti nan utk ari nie. Macam dalam citer LOTR la plak. Aku drive, jgn tanya macamana. Memang tak hengat punyer le laju, cilok gila khinzir punye. Kak Z call tanya aku kat mana. Boss 1:30 ptg masuk meeting. Jam kat tgn tunjuk kul 1:05 ptg. Bersemangat aku hari ni nk menyambut Le’Grande es’ Potte Lucke. Mcm2 ada. Ada ayam masalla, udang sambal, lengkong, mee goring dan tah apa2 tah yg kitorang sental sampai licin semuanya. Kak Lin sampai terduduk kekenyangan makan nan 4 rasa aku tu. Plain, butter, cheese and garlic bread Nan. Aku macam biasa la, cam Slimer dalam Ghosbuster. Apa yg ada aku sental.

Bos aku peluk anuty2 tu kecuali aku. Dia kata haram. Iyelah tu?!?! Dalam hati membuak2 nak peluk badan aku yg kekar nie… Chewah….Get into the basket and pull it off together by my self la plak…
Dalam masa kitorang melantak tu, dtg la aunty2 dari dept lain. Mana tak nye. Kitorang gi panaskan ayam masala tu kat dalam microwave habis for the god damn department berbau ayam masala. Daripada kitorang berenam dah jadi berenam belas. Mentang2 le tgh black out, amik kesempatan plak aunty2 nie. Tapi best la dgr diorang berkicau citer pasal masak apa, camana nak masak n ada plak yg tanya ‘ kenapa kot tak reti masak??’’ pun ada. Aku dah start bosan klu group discuss on women’s thing nie. So aku pun carik la port yg sesuai dan sekepala ngan aku. Aku gi Smoker’s Pod, penuh dgn smoker and asap tu aku nampak macam ada petir kat atas tu ber kepul2. tak tahan aku. Aku naik balik gi finance, ada la segerombolan bachelor and bachelorttes tgh dok berkumpol kat ada satu qiub member lunch aku. So, kitorang pun discuss la pasal gadget, movie etc yg aku agak susah nak bual ngan aunty2 kat tempat aku. Gi ofis aku kat bawah, abg2 and seorang kakak tgh bual pasal bonus. Diorang tak puas hati kot? Aku klu nak diikutkan, lagi tak puas hati. Tapi klu tak dapat bonus, it is not the end of the world. Bagi aku yg paling penting adalah dapat privileges buat scaling kat Farabi, sect 3 lagi puas ati.

Satu bende yg aku pelik bila my future ofimate kata yg sepatutnya aku dapat bonus partially. Diorang kata tunggu sampai bulan 4. insya Allah dapat la aku settle kan all the bad debt klu future bos aku confirm kan aku utk position yg baru tu. Klu tak, maybe I should seek for another opportunity or business.

Kelmarin, aku berpeluang borak ngan ada satu e- novelist terkenal . hanya satu jek novel dia yg aku baca. Yg lain tu lain macam jek bunyik dia. Tak leh masuk dek pemikiran aku yg normal ni. Bagi dia, dia geli tgk pompuan apakan lagi klu sentuh pompuan, dia kata dia kena samak. Astaghfirullah… kenapa la samapi camtu skali mamat tu punyer perception kepaka golongan hawa nie. Bagi aku, no komen. Aku respek cara hidup dia yg aku rasa klu bagi tempoh masa tertentu pun dia masih dgn tabiat lama dia. Just let it be, lah.

Aku baru jek abis kan cuti aku yg boleh dikatakan panjang dgn makan sea food lima hari berturut2. Alhamdulillah takde food poisoning takat nie. Klu ada pun, apa lagi, pil chi kit teck aun le jawabnya. Isnin lepas aku kena jaga umah sebab for the rest of my remaining family gi anta adik ipau aku gi Riyadh. Ada projek lagi katanya. Rezeki dia merata2. dapatlah aku tempias dia. Aku tgk adik aku hidup senang skang. So, dia memang bagi aku inspirasi utk berusaha dgn lebih gigih utk carik side income or fix income yg lebih tinggi lagi. Takde bende yg mudah dalam dunia nie kecuali usaha dan tawakkal. Aku takleh nak duduk diam klu idup aku camni jek. Ramai yg kata idup aku mewah. Tapi disebabkan bad debt, yg bagi sesetgh org kata tak byk mana, tapi bg aku, bende tu cukup membebankan aku, a lot!! Kakak aku pun, selagi cukup makan pakai, ,dah bersyukur. Hidup dia pun boleh dikatakan mewah sebab abg ipau aku dapat projek kat Doha, Qatar.
Insya Allah, aku nyer technical resolusi tu berjaya…

Wednesday, December 21, 2005

Part time job.

Aku ingat lagi suatu masa dulu, aku penah happy sehappy2 nye. Mungkin time tu aku tak piker sangat pasal keje dan all the bad debt that I have put it on my both shoulders. It is so tiring and annoying. I am expecting to settle down this problem in two months time, hopefully. Yet, I have to seek for a part time job as an extra income. Some people say it’s best to be fitted in the fast food restaurant. I had it enough for that kind of part time job. It was so tiring as well. I need something that can replenish my skills rather than using my self to be exhausted while time off.
What ever it is, aku nak tak nak kena gak dapatkan apa saja keje yg memboleh kan kuar dari penderitaan nie.

Semalam aku rasa rasa klu aku kelar pipi pipi aku mesti darah tak kuar sebab pucat giler. Masalah kat production sebab document tak tally lagi dgn line production. Aku rasa bersalah yg amat sebab walaupun, production dah jalan, tapi still kena ubah arrangement. Aku betul2 blur tgh dalam ramai org kat area production. Aku blur sebab aku terfikir pasal future aku kat sini macamana nanti. Ada perkara dalam diri aku yg tak boleh aku tinggalkan. Blur. Aku memang tak leh nak focus time apa keje yg aku buat. Satu mungkin sebab ada masalah lain yg tgh aku fikirkan. Job aku skang nie tak berapa secured sebab aku tak settle kan lagi ad debt aku. Bodoh nye aku nie kenapa aku boleh lalai dalam settlekan kejadaharam tu. Kenapa? Takkan aku nak mintak tolong parent aku? Adikaku jauh sekali. Dah lama dah bende tu tertunggak………. Nak mintak tolong member kang ramai yg suka tikam belakang bagi tau kat semua org yg aku ada masalah macam tu. Sampai bila aku mesti rasa tiap kali hujong bulan, gaji masuk terus tak sempat pegang dah hilang. Tak sempat nak rasa kemewahan gaji besar. I must do something. I can’t procrastinate any more.

I promise to my self, I shall get an extra income by end of this month. I shall settle down all bad debts in two or three month coming. If not, I will bang my head to the wall.

Ada antara member aku yg buat keje part time
tapi aku tak pasti diorang ada buat atau tidak? Ramai yg tanya kenapa aku masih nak keje part time. Takkan tu pun aku nak bagi tau. Sebab gaji tak cukup la bodo!!!takkan suke suke aku nak buat keje time org lain semua cuti….

Baru jap tadi , aku gi jumpa kak ina, tanya pasal any part time or job opportunity. Dia kata ada dan dia akan try tolong tanya kan kat memember
dia. Alhamdulillah! Klu ada rezeki aku dapat buat yg terbaik!

Tipon nor pun, dia tak cakap byk sangat sebab dia weekend bukannya keje pun. lagi pun minah tu dah kawin. So susah utk husbang dia bagi peluang cari side income. Husband dah keje bank, dia lagi keje, mesti la byk duit kan? Tu pun aku tak leh nak piker betull!!! Pasal keje part time sebagai sales person utk network marketing ke atau direct selling tu, aku rasa hati aku masih belum terbuka utk buat natang natang tuh. Aku memang ada hasrat utk buat sales, tapi once diorang cakap natang nie ekceli bukan concentrate kat sales tapi concentrate kat down line, so i have to say it folks, Good bye! perhaps I should seek for another up line if I am so evil to do that!
Aku tak tahu sebab apa. Mungkin sebab aku rasa cara tu macam kejam sebab terpaksa mempergunakan org lain utk mencapai objektif kita nak dapat down line. So it’ll be out of the list. Aku takkan buat perakra yg aku tak suka nak buat. Memang peluang tu ada, tapi memang aku tak suke.

Tuesday, December 20, 2005

Minimalisme Me

Semalam aku ada discussion dgn Seri buat kali yg pertama. Dup dap jantung aku….tapi kejap jek…pas tu dia refer aku kepada org yg lebih pro dari dia since dia masih junior kat situ macamaku. Potong stim betul. Last skali nak tak nak terpaksa la aku layan brader India yg dikatakan pro tuh. Lama gak adala dalam 15 minit aku tanya dia pasal MRP. Kekadang tu aku tersilap sebut MRO yg mengingatkan aku pada Kak Ina purchasing. Ekceli sebelum tu aku ada meeting ngan Shipping, Production and HVM pasal satu issue yg production selalu tak ikut tak melibatkan masa depan sales order yg akan kitorang terima in future. Diorang mana kisah klu material yg diorang guna tu betul ke tak? Bagai hentam guna. Last skali, aku pun tak berapa pasti kenapa org yg tak berapa involve dgn issue tu yg dtg and the very important person tak muncul sampai end of meeting.

Aku rasa kebanyakan org kat sini ada attitude problem yg diorang selalu over look aspect lain. Memang la kita kena concentrate dgn keje kita. But then some of the other time, we should comprise with others people too. Hell with them. I told my boss to refer direct to the director upon this serious matter, which is not taking for granted.
Well, technically, my new ‘not-more than-ten days’ boss already pays us a visit or shall I call them first day working.
As usual all the aunties will have their own obsessed opinion about her. It’s her eventually. Very much in common for some lady’s compared to my previous superior, which have the look of Paula Malai Ali.

Semalam, aku browse thru e-novel Nizam Zakaria. Rasa menyesal pun ada bila aku tak sampai separuh baca novel tu. Byk sentuh tentang dunia manusia homo yg aku paling tak berkenan sgt. Dah la tu ari aku gi forwardkan novel2 nizam zakatia kat Kak Ina. Disebabkan aku tak baca lagi novel2, mesti Kak Ina aku yg bukan2. Nauzubillah Min dzalik. Ya Allah, jauhila diriku ini dari benda yg dilakhnat tu.

Forget about Nizam Zakaria’s novel. Forget about my new superior and what so ever.

I pray to God that I am going to have new love in my heart. From a lady that I admire a lot.

Baru aku ingat semalam aku gi tgk umah baru yg aku nak sewa bilik tu. Umah tu memang fully furnished and very well groomed by a guy which I am not sure whether they are they are the group that I want to avoid or vise verse. Ada dua umah. Yg satu nie, takde la very well groomed sgt tapi just nice. Ada settee, TV etc. yg satu lagi tu memang obvious dia punyai set tu macam aku masuk dalam citer Queer eye for a straight guy. Bunga sana, bunga sini, and paling aku tak suke, bau aromatheraohy yg meloyakan… yucksss!! Mungkin bagi diorang wangi tapi aku ada definition aku sendiri pasal wangi. Wangi tak semesti nya wangi. Just nice and pleasant is nice. Not that stink roses scents.

There’s a thing that I am not very sure in common about Malaysian interior esp. Malay community. Is it a must for them to place something beautiful to make a place beautiful? Like minimalism would be defined. I was so obsessed to be minimalising my self, my car, my property and my thoughts as well. There’s a masjid in Singapore that I would dare to apply this concept. I haven’t seen any masjid that have that kind of touch in Malaysia. Most of them have the touch of Uzbek’s (which reminds me of Krakozhia in The Terminal) withheld the exclusiveness of Islamic arts that I would adore.

Monday, December 19, 2005

Resolusi 2006

Weekend semalam as usual bukannya aku dapat enuff rest. Lagi penat adalah. Nak nak plak musim poket tgh kemarau nie. Susah dan payah betul. Gaji besau2, still rasa tak cukup lagi. Tiap ari dok piker macamana nak cari duit. Gi kedai tanya keje part time weekend memasing kata takde dan diorang nak amik full time dan bukannya weekenders macam aku. Dulu aku memang penah keje time weekend kat Dunkin’ Doughnuts. Memang seronok Cuma rasa penat sebab dok layan karenah customer. Yg lagi memenatkan tu bila ada customer yg perangai berlagak la nak mampos macam kedai tu bapak dia yg punye. Aku tak kisah semua tu sebab, kekadang aku rasa customer yg kita layan bebaik siap dgn senyum sampai ke telinga dia balas dgn muka masam macam taik kucing (walau pun frankly speaking aku tak pernah terdetik nak rasa taik kucing tu macam mana flavour dia. Very eeekkyy. Yuckss!) aku paling respect klu customer tu jenis yg friendly dan klu ada problem dia akan ada reasonably patient.

Gitu jgak dgn hidup aku. Boleh apply dgn apa yg aku experience dlam working life aku.
Start next week, aku akan ke KL utk carik keje lagi time weekend. Malam kelmarin, aku tido kul 5 pagi sebab tetiba muncul memacam idea esp
resolusi utk tahun 2006 yg dah nak dekat nieh. Secara teknikal nya memang aku plan byk. Aku tak nak lagi resolusi yg sekadar angan2 kosong. Tak de pekdah nye. So, kebetulan dalam log book aku dah ke page yg lain dan terakhir, takat nie aku ada 7 resolusi :

i. settle all my bad debt
ii. to settle it, I have to allocate
some of salary for my pre public listed fund investment. My uncle’s company. List down other funding expansion to deter which it is and which is not. On top of that, doing some research on new public listed company.
iii. Gain some capital for Lampe Berger. At least MYR10k. (of coz I am not going to put all my eggs in one basket).
iv. Register enterprise for trades and consolidation
a. SME web site developer
b. Info supplier (kena working on it with Yusri)
c. Offices supplies
v. Register CDS for on line stock market transaction.
vi. Register CILT membership

vii. Register examination for IELTS
viii. Register balik web site lama aku http://www.led1816.com/ (don't click coz it still not reactivate)

Eh eh… aku kira macam lapan jek resolusi aku tahun 2006 nanti. Rasa macam bertambah jek. Tapi pepehal , to be generic, aku nak upgrade hidup aku from die broke to die rich. Forget about network marketing, forget about getting my boss which are going to be leaving the company soon and I am transfer to another department which I always hanging with. Forget about my past being so sarcastic and need fully emotional support. Forget about aunties that always haunt me as I already made piece with them.

It’s will be another 12 freaking days to go to get all my resolution on track and my current resolution that are not on track back on track
as well or just off to the recycle bin. Well technically it’s not twelve but 7 productive days. The remains considered to unproductive as it is off days. Doesn’t count anyway. Jahat nya aku…tak fair lansung…

What ever it is, I should do something to my self as I deserve to be superb.

Thanks to my newly form colleagues, Aliff (which will be leaving us for the next 4 months) and Hatta. Both are very well converse in academics
talk. Or should I say ‘a fruitful discussion’ I presumed. It’s very god damn boring but yet it goods for me, though.

Well here is one of my inspired photos:

Thursday, December 15, 2005

Seri

Semalam aku lepak ngan TG discuss pasal awek yg dia keluar kelmarin. Awek tu rupanya dari trengganu. Datang sini saje je nak melawat kengkawan lama. Adalah kitorang borak pasal kawin, X awek aku dan tah hapahapa tah lagi yg lagha.
Pagi ni, aku macam dapat rasakan yg ada satu petunjuk
utk aku mendekati dirinye yg aku rasa kan memang ideal utk aku. Dia asal pahang. Dia punyai cirri wanita yg aku idamkan. Muka dia jernih dan sering membuatkan aku geram. Rasa macam nak terkam jek. Tapi aku tak serakus yg disangkakan. Dan aku tak berapa pasti samada mak aku setuju ke tak? Tu yg masalahnya sekarang.

Tapi tadi aku dapat satu tiket pertunjukan acrobatic kat genting. Nampak macam seronok je tapi takkan aku nak gi sorang. Lalu aku pun sms kat liza ajak dia pegi. Ada ke dia balas dia kata mesti mak abah dia tak bagi dia kuar ngan bebudak jantan. Hipoktir betul minah nie. So dalam hati aku, dia byk beralasan ngan aku. So ada baik nye sebelum sesuatu terjadi, tak yah la aku layan org macam tu ye tak. Aku terpikir nak ajak awek yg syok tu dan baru aku dapat tau nama sebenarnya. Seri namanye. Seseri org nye jugak. Kecik comel loteh org nya. Tapi rasanya klu aku ajak dia sekali pun, sure dia tak berani sebab dia tak berapa mengenali aku sepenuhnya. So mungkin dia masih malu malu ngan aku. Tapi aku paham jiwa perempuan kekadangmesti ada rasa ingin tahu kat lelaki 2 hensem kat situ. Adakah aku termasuk lelaki yg dimaksudkan itu. Tak nak la aku jadik jantan perasan kat ofis tu. Tapi aku dapat rasakan memang ada org yg akan tanya, who is that new guy in town? Atau mungkin at least diorang akan bertanya pasal aku. Atau mungkin aku already mempunyai bad reputation kat sini gara2 kes2 yg aku dah buat kat sini. Nak pulak sebab aku dah tak sengaja kenal ngan Seri disebakan projek yg aku benci sangat dah aku nak continue. Aku tak rasa aku boleh continue ngan projek gile aku tuh. Dah maleh aku nak sentuh. Tak yah lah aku nak konsentrate sangat ngan projek bangang tu lagi.

Lagipun, mungkin aku akan menyusahkan Seri nanti pasal projek tu. So, ada baik nya aku berharap agar projek tu akan di hand over ke sesapa yg berminat atau saja2
berminat.

Pasal tiket tu, aku rasa tak berbaloi klu aku gi sorang. Lagi pun, aku bukannya ada kengkawan yg berminat nak gi bende2 cam tu. Buang masa jek . memang la nampak cam grand jek. Tapi takat nak tgk org telanjang terlompat lompat, kat hard disk aku melambak.

Baru jap tadi sebelum aku melabuhkan punggung aku ke kerusi empuk import dari Sweden nie utk blogging, aku ada meeting ngan staff shipping and purchasing pasal material forecast. Adala sorang baghal nie memang tak penah le nak tunjuk kan respect dia kat org lain. Takat baru naik pangkat jadik manager, baik tak yah nak belagak la. Kekadang aku lebih suke respect org yg respect aku. Tak memandang rendah kat aku. Sekurang2nya ada rasa hormat.

Mula2 memang dia macam mendominasi meeting tu. Dah lama2 tu, mungkin disebabkan dia tak berapa paham pasal jargon yg kitorang pakai, so dia just bawak diri ke tepi menjauhi perspektif perbincangan kitorang. Kekadang aku memang highly respect ngan dia pasal reputasi dia yg aku kira boleh aku eksploit satu hari nanti. Cuma aku rasa dia tak berapa hormat sangat ngan aku. Adakah disebabkan aku tak berapa respect dia atau aku dah menunjukkan aku tak respect dia pasal insiden kena maki dgn dia tu ari. Sehari lepas aku kena maki tu, takde la plak aku nak bermuncung muka ngan dia. Siap buat lawak, say hi, and bla bla bla adala…..mungkin aku masih kurang respect ngan dia lagi kot.

Tapi, segarang garang cik fauziah yg macam singa tu pun, aku rasa sejuk bila bersama ngan dia, sebab aku klu bersama ngan dia, dia mesti bercakap pandang aku. Dia pun belum kawin lagi. Dan dia penah ajak aku gi haji, klu aku ada duit. Kesian aku kat dia. Aku doakan dia dapat ketemu jodoh yg berkat bagi dia.

Aku rasa macam tak bersedia nak bersemuka ngan Seri lagi. Aku nie boleh jadik gagap klu ada awek cantik depan aku. Aku sukeee sesangat tgk muka dia.

Wednesday, December 14, 2005

Iman, awek baru, e-novel dan birthday Kak Z!

Semalam, ajak lepak ngan Tok Gebuk (TG), dia kata bz ngan sorang awek yg baru dia sambar tah bila ntah. Call Iman, dia mintak tolong aku bawak kan gi tgk umah sewa dia. Dia nekad nak umah tu dok lepas kawin nanti. Dia ada tanya aku pasal financial stability tunangnya dia. Aku tanya, dah berapa lama dia keje kat sana. 6 tahun? Lama tu. Satu tempoh yg boleh dikatakan dah boleh capai senior exec. Aku pun pelik la tgk tuning dia tu. Grad dari uniten pun susah dapat keje. Mungkin sebab diploma yg dia amik tu tak berapa laku sebab dah terlalu byk saingan kat luar. Time dia masuk dalam keta aku, dia kata ada sorang roommate dia nak tumpang skali. Roommate dia nie pun keje satu ofis ngan dia. Cun siooot! Rasa macam nak putus jantung aku tgk muka dia ngan cutting badan dia yg slim. Tapi bertudung litup orgnya menunjuk kan dia nie seorang yg pemalu atau dia segan ngan aku. Kekadang aku terperasan dia jelling kat aku. Aku pandang balik ke muka dia. Dia malu2 pandang tempat lain. Buat2 tanya la plak kat Iman pasal umah sewa tu. Nak cover kemaluan Oppssss keaiban la tu.
Dah puas Iman menyoal siasat wakil tuan tu, kitorang beransur balik. Hantar Iman ngan member dia ke apartment diorang. Aku terus balik, buka e-novel nizam zakaria. Gempak gak cerita dia. Aku tak berapa keen sgt ngan novel melayu nie. Tetiba aku download byk gak novel dia. Ari nie jek aku dah terbaca novel dia kat office. Nie first time ekceli aku baca e-novel.
Novel tu byk mengajar aku tentang cinta. Walaupun aku tak jiwang punye org. tapi hati keras sgt nak menerima cinta walaupun aku tahu aku sekarang terlalu sunyi dan mengharapkan kasih seorang wanita.
Pagi tadi, tak byk yg aku dapat coretkan mengenai kehidupan aku di tempat kerja. Boring yg amat. Keadaan tak seceria dulu. Kecuali aku terpaksa keluarkan RM14 utk makan sepotong kek yg mahal giler. Kak Z punya birthday. Walaupun aku takde sekali time diorang sambut birth day tu, atau mungkin diorang just jadikan kek tu sebabgai hadiah or what so ever.

Tuesday, December 13, 2005

Kematian yg Dirancang

Tah kenapa boleh terpacul dari mulut aku yg mongel nie tanya pasal bisnes opportunity kat bos baru aku. Aku rasa macam nak hempuk mug atas meja dia kat kepala aku sebab rasa bersalah yg amat sangat. Time tgh discussion plak tu. Dah lah mamat tu kena gi physiotherapy kat SJMC sebab sakit belakang. Semalam dia sakit. Batuk tak renti3. aku cakap kat dia, mesti kes tido lambat nie. Dia baru balik bercuti ngan family dia kat PD.
Counter back aku kat Finland dah reply email aku pasal new arrangement utk new account sony ericsson. Sweden punye lum lagi sebab aku pun tak berapa pasti kenapa? Opppp…baru aku ingat aku kena send reminder kat dia.
Life aku hanya sekadar di production line sahaja. Tak lebih dari itu. Sedangkan aku mahukan suatu life yg active.  Bila la agak nye aku boleh gi jumpa customer. Sedangkan, customer yg selalu datang kat tempat kitorang. Pelik betul . Kalu supplier tu ok lagi. Cuma kekadang aku rasa masih byk kekurangan dalam diri aku.
Aku dapat rasakan yg aku nie terlalu ignorant. Kekadang aku boleh jadik mesra tapi di suatu masa aku buat hal aku sendiri. Selalunya reason sebab aku nak konsentrate kat sesuatu yg aku buat. Sebenarnya, masih ramai yg selalu sudi tegur menegur aku dalam segala hal. Cuma kekadang tu aku nak je cakap aku malas nak layan. Tak layan kang, dia kata kita nie moody la. Sombong la. So, aku terpaksa layan. Kekadang aku macam takde point utk bercakap ngan manusia. Aku lebih suka berfikir duduk termenung memikirkan masa depan aku. Semalam aku bermimpi kehilangan org2 yg aku sayang. Aku terbangun berfikir pasal ayah dan mak aku dalam 10 tahun yg akan datang. Mesti umo diorang dah nak dekat 70 tahun. Aku plak masa tu belum tentu hidup. Tah la. Setiap kali aku bangun pagi, aku selalu terfikir akan kematian. Aku tak merasakan hidup ni bermakna.
Tapi aku sering berfikir yg amal aku tak banyak mana. Tapi aku dah mula fakir pasal mati. Aku selalu berfikir utk mati accident atau mati yg dirancang.
Setakat nie tak sapa yg penah tau pasal bende nie.
Cukup la hidup aku merasa apa nikmat bekerja, berkawan dan last sekali yg aku mungkin plan tapi tak sampai ati nak lakukan adalah utk berkeluarga. Semua yg dah berkeluarga nampak macam bahagia. Tapi apa guna berkeluarga klu kita akan tinggalkan diorang tanpa sebarang jaminan hidup.
Perlukah aku merancang utk mereka demi kebahagian mereka? Mungkin ada caranya. Tapi tu pun klu aku sanggup buat. Kematian yg dirancang.
Mungkin aku rasa agak kurang waras sejak dua menjak nie. Mungkin sebab bebanan yg aku tanggung.  Atau mungkin sebab aku baru break dgn x girl aku.
Hakikatnya, hidup nie tak selalunya manis.
Kekadang kita memerlukan seseorang utk berpaut tapi aku tak terdaya.

Biznezzzz

Semalam aku punya bersemangat utk memulakan satu bisnes. Tapi masih dalam samara. Bisnes apa yg aku nak buat.
Ekceli, aku start bisness nie dah lama dah. Buat media intraktif. Satu2nya bisnes yang aku rasa seronok sangat buat sebab dia melibatkan kreativiti dan teknikal skill yg mendalam. Macam buat animasi tapi di satu tahap yg boleh dikatakan basic and fundamental. Aku penah dapat pujian daripada ramai org yg pernah menyaksikan media interaktif aku tu. Rasa macam nak kembang tapi time tu aku student lagi. Dan aku bukan student AD mahupun IT. Aku belajar sendiri. Skang nie dah kurang dapat sambutan pasal media interaktif nie sebab ramai Malaysian still ada attitude utk pakai paper based product.  Aku tak leh la nak bandingkan dgn negara maju yg segalanya paperless.
Byk konsep yg aku terapkan adalah berlandaskan video klip yg pernah aku tgk. Contohnya seperti video klip franz Ferdinand, kylie minogue dan travis. Kekadang aku tgk dalam web site yg agak gempak. So aku blend sesikit and some fusion in it and Tadaaaa!!!! An art master piece.

Monday, December 12, 2005

Balik Tengkera yeayy!!!

Balik Tengkera yeayy!!!Dgr ada open house. Yg rasmikan tu Parlimen kat area melaka. Tapi aku tak berapa pasti area mana? Aku gi pun, layan the tarik jek.
Rasanya dah lama aku tak ber blogging sebab bz gile dgn transfer aku ke dept yg lain yg aku pun tak berapa pasti bila akan settle. Keje2 aku yg lama tu biarla org lain yg buat. Nie aku nak kena bawak skali ke tempat baru. Serupa tak yah camtu.
Pepehal, minggu lepas aku gi jumpa paiz merangkap financial consultant aku yg bleh la dikatakan prominent and prolific dalam dunia kewangan. Cheh! Padahal aku tanya dia pasal join direct selling jek. Bukan apa pun. dia kata kebanyakan kan nya memang macam apa yg aku piker tu ari. Kelmarin, adik ipar aku cakap direct selling nie tak de pe yg salah Cuma klu kita yg jadik pioneer dia kira ok la. Tapi kalu takat jadik downline tu mugkin susah skit nak citer sebab nak carik down line yg lain memang susah la sebab summer org dah tau pasal system tu. Nak plak klu dah lama bertapak selama 4 tahun. Memang sah la dah ramai yg tau.
Time tunggu paiz kat DE, sek 9, bapak aku tipon. Ada surat dari blah blah blah. Pas tu dia kata, jgn kuat merayau sangat. Dok umah baca buku???!?!?!? Baca buku??? Apa kena mengena baca buku. Aku dah lama grad laaaa….. dia kata aku nak sambung master nanti kena get ready apa yg patut. So takde la aku termangutak tentu arah. Aku target next year baru aku apply master program for young lecturer tu. Sebab aku IELTS pun tak amik lagi. Memang ada cita-cita utk sambung dan sambung kat luar. Boring la takat sambung master kat mesia. Nak plak tu program yg aku nak amik tu memang kurang kat mesia. Klu ada pun aku tak berapa pasti samada JPA atau MARA approved ke tak? Pepehal, antara tempat yg aku nak amik master aku adalah di Westminster. Walaupun aku bukan penyokong kuat Liverpool, tapi klu ada match arsenal atau Chelsea, sure aku gi nye…
Persoalan skang nie sebab aku macam dah kurang berminat utk ke bidang logistics la plak. Satu sebab aku memang tak berapa kenan ngan documentation nie. Bagi aku, pengalaman aku dalam logistics yg paling best bila aku jadik business development exec kat TNT logistics. Seronok sesangat. Sebab byk outstation. Memang penat. Tapi itula adalah pengalaman keje aku yg paling bermakna. Tapi, malangnya, keje tu keje kontrak.
Paiz sampai kitorang borak pasal keta la, bola la, pompuan la. Biasala guys. Aku rasa klu ada pompuan yg ada dalam kelompok kitorang, kena la yg jenis open minded. Yg discreet tu, can get lost!!!!
Jumaat balik Tengkera. Sabtu tu, bangun pagi, basuh muka gosok gigi, terus gi jabatan buruh, tgk iklan apa yg patut. Dapat la skit. Ops Exec. Kat ujong pasir. Ofer dalm nak dekat dua ribu gak. Tak byk mana pun tapi cukup la nak memewah skit sebab aku mungkin dok ngan parent aku. So mungkin aku bagi skit duit belanja dapur skit, ngan duit apa yg patut. Upgrade skit line internet. Buat side business apa yg patut kat melaka tu. Klu ada duit skit, buat loan, buat rumah kat Belimbing. Recon balik draft plan and ubah ke draft plan umah aku yg aku kira kos efektif dan efisien.
Kepada org2 melaka, agak2 apa bisnes yg boleh aku buat  yea? Sure kedai makan, kan???since bapak aku ramai kontak ngan cecikgu kat melaka tu, apa kat aku jadik supplier stationary atau buku text? Rasanya tak ramai org kita yg menceburi bidang trading nie….? Tul tak????

Monday, December 05, 2005

MLM Oh MLM....

Semalam sesuatu yg menakutkan jadik kat aku ahad semalam.

Semalam aku ada gi ada satu convention kat sunway. Presentation ok. Cuma aku punya up line suruh buat personal loan almost RM12K utk join dia punya network marketing. Macam menakutkan jek kan?
Buat nye tak jadik, pas tu aku plak kena tanggung, susah gak nanti. Ada rasa macam nak bunuh diri pun ada klu bende tu jadik.
Kekadang nampak bende tu macam meyakin kan . tapi hakikatnya, mana MLM sama jek. Pijak kepala atas kepala. Tapi rasa klu tak join, takut macam lepas kan opportunity. Tapi manusia sanggup lakukan apa saja utk duit walaupun terpaksa pijak kepala atas kepala. Aku rasa macam tak sampai ati nak pijak kepala memember aku dan buat musuh ngan diorang klu andai kata diorang rasa macam system nie tak jalan. Ari nie up line aku akan serah bank loan form tu.
Kenapa la aku nie bodo sesgt sebab macam ikut jek cakap diorang buat personal loan tu utk buat bende tah hapa hapa nih? Nak tolak kang, up line aku tu merangkap bos aku kat ofis. So aku macam dalam dilemma skang.
Tapi setiap kesusahan tu ada hikmah nya. Aku rasa klu aku apply bank loan tu skali pun, mungkin diorang akan reject for the second time. Disebabkan gaji aku yg tak seberapa tu kot dgn liability yg ada. Aku plak jadik gerentor utk adik ipar aku nye Xtrail. Hai, pening kepala aku.

Wednesday, November 23, 2005

Breakfast companion

Pagi nie, aku macam burung,. Mencari teman utk breakfast. Gi café depan, geng summer takder. Dah la ramai nak mampos macam ulat taik. Last sekali aku, gi blakang, jumpa ada sorang geng ajak aku makan depan. Patah balik. Dia pun boring. Ramai sangat. Celaka!Aku dah kata tadi macam ulat taik dalam café tu.
Aku segera gi café belakang. Perut dah lapar giler! Metal detector punyer la ramai org kuar masuk. Dalam ati aku kata, café belakang nie sure gerenti penuh giler. Aku gi outbound area. Check apa yg patut. Tipon supplier tanya bila design baru nak sampai. Dia kata mungkin pagi nie. Laaa, aku ingat semalam. Dalam ati dah berkobar nak tgk design baru aku tu. Jumpa la si baghal yg maki aku last week. Buat tak tau. Malu la tu. Aku masuk balik gi tgk line. Rasa macam ada benda tak kena. Tapi elok jek aku tgk. Don’t be too optimist, boss aku kata. Tgk minah2 kilang tu summer dah turun masuk lline balik. So aku expect café belakang sure tak ramai org. aku gi café belakang. Tul dugaan aku. Tak ramai. Aku amik ½ dozen nugget ayam, dua fishball and ½ scoop nasi goring. Dgn 1 gelas the tarik. RM4!!! Mahal siall. Tapi takpe. Tauch n go card aku byk lagi. Lagi pun nak ujong bulan. Tak luak mana pun.
Ada dua tiga group member aku kat belakang tu. Tapi ada satu group yg menarik perhatian. Ada abg Bad. Ada satu sit kosong plak tu. Aku terus gi dok sebelah brader berambut Mawi tuh. Kitorang borak sakan. Walau pun unit kitorang sama, tapi kitorang kat luar memang rapat. Macam famili. Biasa la guys. Klu pompuan nie, dia ada klik2 tersendiri. Tu pasal aku tak berapa campur sgt.

Dan2, tak pasal2, tah sapa tah wisel, satu dewan café tu dgr. Kitorang ingat ada emergency je hapa. Rupanya, guard tu kata kata org nak datang. Apahal lak nak halau org. operator café punyer ketua keluar. Dia pun jerit, “aphal nie?!”
Aku cakap kat Abg Bad, nie mesti ada yg gado koboi nie. Hentak pakai kusi meja. Best nie. Last skali, sebelum pepe jadi, baik aku belah. Aku nye makan pun dah habis. Abg bad tah lesap ke mana. Tinggal semeja aku ngan bebudak sabah yg keje kat out bound. aku blah. Berjalan pantas. Sampai kat shipping, baru relax. Naik atas. Tgk muka boring makcik2 kat ofis aku. Takde life lansung. Pls la. Bila la aku nak kuar dari sini. Duduk. Terus blogging….

USD350K

Pagi, for the whole day, aku meluang kan masa crunching and crashing by brain to get six sigma project figure out of datas yg berselirat. At last I did. Yeah! Satu penemuan yg memeranjat kan. Target aku tak lah lebih USD10K.  semalam bila aku calculate balik ngan mentor aku, projek aku dapat USD350K.Wow! Aku rasa macam nak menjerit jek. Tapi control professional sebab kekadang data yang aku ada tu tak berapa reliable sangat. So terpaksa la ngadap kat ada sorang aweq bollywood yg muka ala2 Anjeli dalan kuch kuch ho ta hey.

Dia kata, “Your mentor never teach you how to get your realization phase done, huh?”

Aku kata, “Not exactly and entirely. But he told me to refer this to you for ‘the’ prerealization”.

Dia klu marah macamana pun, aku mesti suke tgk muka dia.

Petang tu, aku rasa macam malas jek nak buat pre realize tuh. So buat ari nie je la. Tu pun klu rajin.  

Monday, November 21, 2005

Weekend bersama kengkawanku

Sabtu, lepak ngan wan and housemate sebab ada foot ball match EPL. Plan nak tgk Chelsea vs Newcatsle. Mamak tu plak pro MU. Tensen kitorang. I just had tandoori chicken and a cup of coffee. Most of our eye balls concentrate on the screen. Umah aku ngan diorang tak de astro. Kenala penat skit gi mamak.
3-0 over New castle. Mid field, Joe Cole scores. Down without stars of choice, Owen and Shearer.
Balik umah wan, layan citer german, the experiment. Memang bagus citer tu. Konsep dia memang best. Biasa la german nyer movie memang first klas. Kabul bz ngan co baru dia yg baru setup. Gigih gak mamat tu buat keje. Keje cam main2, tapi klu usaha gigih, dia boleh jadi mister some body.
Kitorang layan sampai kul 3 pagi. Aku penat. Aku impromptu nak tido situ pun. Mat ada dgn abg ngan kawan abg dia yang baru balik dari sudan. Buat drilling kat sana utk Ranhill.

Kul 4 pg baru sampai umah. Layan movie kejap sampai terlelap.

Pagi ahad 20hb Nov. Bgn lambat. Gi anta laundry. Next week kot baru amik. Breakfast jap kat Hidayah, call rizal, tanya ada umah ke tak. Ada. Aku direct gi umah dia tgk bilik sewa tu condition dia macam. Ok. More pros than cons. No east coast people. Pas tu plan nak gi member kawin. Kat gombak. Jauh. Bulan nie plak tgh kering. So on the way nak ke KL tu, aku patah balik. Macam buat keje bodo jek aku tgh hari tu. Aku balik umah, gi makan kat Hidayah, petang lepak kat taman fav aku, tido sambil menikmati udara taman. Alangkah bagus klu ada aweq sama lepak ngan aku. Tapi aku masih mencari. Susah gak nak carik aweq yg bebetul serasi nie. Yg lepas tu pun bukan aku yang carik. Diorang yang datang kat aku. Nak kata aku nie hensem, tak gak. Ada yg sorang aku wusha dulu pun dok kat kg. Uitm dah start cuti skang. So takde chance for the second step. Ada aweq Panasonic tu pun, macam main layang2 jek. Yg kat New sign tu pun sama. Haii, bila la nasib aku nak berubah. Aku piker nak kawin jek skang nie. Bukan sebab nafsu, tapi sebab nak ada family. dah tiba masa nya utk aku serious.


Wednesday, November 16, 2005

Coming back to my home sweet home town.

It’s a very long nice weekend spent with my parent. Watching Malay drama altogether. Felt like when I was a child. But sadly, without both my sisters. It has been a long time ago we haven’t gone thru this moment. I went to my aunties’ house for Raya. They are getting old nowadays. Everyone vanished thru the time. Their children grown up. Setting up their own life and family. It was so empty and quiet. I miss my cousins a lot. I miss the moment when we used to play around my grandma’s yard. Today, the house is empty. No one is living there. It seems like I was not there when the moment went on. The yards at my parent’s home also change. Leaving me alone inside. Just a few chrysanthemum and some herbs planted during Raya’s eve. A few changes made on the structure of the house. Few plants planted have become dead weeds. Other herbs plant has replaced them which are to be hoped can be the medicine and some symptoms remedies.
I told my father that I am going to move to home, taking care of both my parents. My mother felt so happy and have already told every one about my decision. At last, her beloved son goes back home. I have a few adventurous moments during away from my parents. It’s time for to setting up my own decision to live there. I wish I could have more experience out here. Times running fast. I should go by now. I have just started searching for a job there in my home town.

Tuesday, November 08, 2005

I feel so lucky today

Ari nie boss mc ropenye. Tapi sempat la plak bom aku pepagi tadi dari umah dia. On the way gi ofis tadi, tetiba ada la plak lagu kylie minogue ‘ I feel so lucky’. Dah dua kali berturut2 aku dengar lagu tu berkumandang di corong radio. Skima la plak bahasa aku ari nie. Memang aku rasa macam lucky jek ari nie sebab tetiba jek byk idea dtg on the way ke opis. Nak plak bos aku escalate issue pasal tahapapantah. Aku rasa, walaupun ayat dia penting, simple and logical, tapi keje yg berkenaan dgn ayat dia memang la byk nak mampos. Nie pun aku rasa otak aku tgh tepu. Keje kat think tank department ni memang payah skit. Kena la perah idea tu sampai kering. Pas tu celup balik dalam beldi. Nie aku tgh celup otak aku dalam beldi la nie dgn blog nie.
Semalam aku contact teman2 skolah lama aku. Memasing summer macam tak kenal aku. Betapa byk nya perubahan pada diri aku sepanjang tahun semenjak aku meninggalkan alam persekolahan. Termasuklah kotak suara aku. Semalam lepak ngan tok gebuk, jumpa lagi sorang budak skolah lama aku. Dia ngan awek dia. Baru balik jepun agak nye mamat nie. Tak sangka plak terjumpa dia kat syed sect 9.  lepas boleh la berTT kat shah alam sebab ada geng kat sini. Dia keje Panasonic. Sekor lagi yg dia bagi tau keje kat UMW. Kekadang kita rasa macam dunia ni kecik bila jumpa balik  long lost best friends. Rasa macam bebudak balik. Cuma dalam keadaan fizikal tu macam bapak budak sebab memasing dah berubah kat perut and muka dah kembang.
Sabtu nie mungkin gi umah ada sorang member lama lepas grad jadik penternak lembu yg berjaya skang nie kat Bra Nunk.Dia memang selalu lepak bilik kitorang time diploma dulu. Ada je lawak lucah dia.

Hujan la plak. Tak dapat nak rasa angin di tepi ‘pantai’ tghari ni.

Monday, November 07, 2005

Raya kali ini...

Raya kali ini mengingatkan aku pada mereka yg telah tiada. Tiada di dunia mahupun yg merantau. Yang dah pergi tu kebanyakannay datuk nenek dan bapak dan mak sedara yg dah meninggal dunia. Tuhan lebih sayangkan diorang. Balik kg, yg tinggal, nenek aku sorang. Klu tak, last year, nenek moyang aku ada.

Raya kali ni jugak menyaksikan betapa tekanan utk berumah tangga tu makin bertambah. Tekanan dari mak bapak sedara aku. Sepupu2 aku. Dan rerakan yg yg dah kawin. Bapak aku tak habis2 bagitau semua org pasal plan aku. Aku plak pagi raya tu, time balik kg, aku citer masalah aweq aku kat pak utih aku. Last sekali, pak utih aku bagi tau, carik pompuan yang tinggal ngan mak bapak diorang. Bila aku pepikir balik, tul gak cakap dia tu. Kekadang, pompuan yg dok ngan member esp kat KL, nak plak tu dok and kawan ngan kaki clubbing, lagi la menguatkan fakta yg aweq aku ni sebenarnya berpura2. nasib baik la aku dah cerai kan dia. Say no to Bohsia.

Raya kali ni jugak mencatat sejarah kuih raya kat umah aku dibaham habis oleh sedara mara aku yang datang serang umah aku raya kedua tu. Tak sangka plak idea aku tu menjadi. Kuih yang tak sedap pun boleh abis. Diorang ni lapar ke apa? Sedara mara aku ramai nak mampos. Klu sekali datang, semua dok dalam umah penuh. Nak plak baru masuk astro. Lagi la semua dok depan tv. Pak mak sedara aku semua pepaham la memasing datang plak time dinner. Apa yg ada tu baham je la. Sonok gak time raya kedua tu sebab meriah giler. Habis jahanam buaian besi aku yang baru aku betul tu ari. Ganaz betul diorang nie. Tapi selalu nya, tiap kali raya memang macam tu. Mesti ada keganazan berlaku kat umah tu bila raya.

Raya kali ni jugak, aku baru sedar, rupanya melaka ni banyak peluang keje. Ada sorang mamat ni, dari perak keja kat melaka. Kenapa? Sebab melaka nie lebih live dari bandar2 lain katanya. Ye ke? Mungkin aku banyak tutup kan hati aku utk carik keje kat melaka kot. Tu sebab aku tak rasa melaka nie ada peluang keje.tapi tempat yg ak bercita-cita sgt nak keje tu dah tutup. Ada plak tu hampir nak tutup. Semua transfer gi Beijing. Mungkin antara alasan sebab melaka ni jauh dari air port. And  local man power demand tinggi sangat. Susah gak carik keje kat melaka nie sebab bidang aku kurang kat melaka. Melainkan klu aku kena tukar ke bidang lain. Tapi bidang apa aku tak berapa pasti.mungkin aku terpaksa meninggalkan segala bentuk kemewahan yang ada di shah alam demi menjaga mak bapak aku. Skang nie aku rasa macam makin lama makin jauh dgn diorang sebab berdasarkan pengalaman keje aku, field tu memaksa aku utk keluar dari Malaysia. Aku dalam dilemma skang. Aku takut jadik macam abang ipar aku. Mak dia ninggal pun, dia tak sempat nak tgk kali terakhir wajah mak dia. Aku tak nak nanti aku terkilan sebab tak dapat bersama mak aku bila kali terakhir dia hembuskan nafas dia yg terakhir. Klu boleh, aku nak for the whole famili aku bersama macam dulu. Tapi nampak gaya nya. Macam tak je.

Monday, October 31, 2005

Blogging sebelum fajar nyinsing.

Malam nie, aku rasa sayu. Tanpa teman dan sahabt handai utk berbuka puasa. Lepas berbuka aku terus start keta gi ofis, anta mail kat customer pasal design baru utk solution previous issues kat sini. Aku rasa dari last aku dah anta mail tu tapi macam tak sampai jek. Omputih ni ter overlook mail aku agak nye. Susah nya kalu deal dengan org luar nie. Tapi seronok gak sebab dapat ramai kenalan dari negara luar. Cuma satu. Mesti ada org dengki. Biasa la tu.

H’mate semua dah balik kampung. Yg tinggal stok tak puasa. Selambanjing je bg tau aku ‘sori la led. Aku memang tak posa. Yg ko nampak aku berbuka ngan korang tu sebab saja ja. Padahal memang aku aku tak penah posa pun!’ cakap dia dalam loghat utara. Aku rasa tadi telinga aku nie berdesing je bila dgr dia cakap macam tu. Macam org tak de agama. Nak kata kapir quraisy, badan besar bapak org. aku rasa mak bapak dia mesti dah byk ajar dan berabis duit anta belajar agama kat memana sekali pun la. Kat uitm pun belajar agama gak.dia budak performing art. Bahagian penerbitan. Agak pasal social sangat gaul ngan org2 gelama, tu yg jadik cam tu. Tapi cakap omputih, hapah haram. Dia minta mahap kat aku sebab isap rokok depan aku satu jam sebelum bebuka tadi. Aku kata, tak yah nak mintak mahap, bai. Sujud taubat kat tuhan hangpa semua lagi afdal. Aku kuar terus cari port buka.
Tgk semua penuh. Ingat shah alam ni, lepas weekend tu ari semua umat dah balik kampung. Rupa nya ramai. Lagi mau tanya. Yg nie aphal dok sini lagi?
Tapi aku ada sebab. Sebab keje. Memang saja tak mintak off day. Malas nak bagi alasa nkat bos. Lagi pun aku mana komitment. So nanti lady boss aku anggap apa plak kat aku nie. Aku datang ofis nie lagi satu mungkin pasal nak amik barang aku yg tertinggal. Terlantar tu, on pc, check email. Tulis blog nie la plak. Dah mcm addicted. Terpulang lah bagi sesapa yg nak baca blog nie. Tapi ramai antara para sahabat blog yg sound direct nasihatkan jgn berblog di ofis. Bahaya. Nak plak blog pasal keje. Cuak gak aku mendengarnya. Well, dah kul seploh. Balik la. Tunggu response dari omputih nie plak ntah –ntah pagi esok baru dia reply.

Pepehal, Selamat Hari Raya Aidil Fitri kepada blogger semua!

Balik Kampung Journey

Well, actually I plan to drive my Kelisa right thru the misty night. I shall begin my extraordinary journey by tomorrow morning at 2am. Cruising along the way on the old road seems to recall me to an urban legend told by common people that some had gone thru a sick journey. Hopefully there will be another vehicle along the way to my hometown. Luckily my hometown is not in the east cost area where the runs every machine by steam. I had my ‘balik kampung’ journey in daylight with sun shone brightly. It was so hot and sweaty. This year, it won’t be the same. It will be totally different. I will be cruising the dark (maybe alone) thru the old road and highway, both of them. I believe they will be no specter wandering around as what I have been told that, specter; genie and the Satan are tight during Ramadhan.
Actually, I quiet afraid to travel alone, especially in the dark. I do not know what will come what may. May Allah bless my journey thru out the night? And who knows, I will be the luckiest person to experience Lailatul Qadr. I am sure there will be a chance for me to wish the goodness of my life.

Ramadhan break fast in a fancy restaurant.

It has been a weeded last weekend where I had to spend all my day long with task undone ‘to do lists’ from the past few weeks. I’d just could orderly rearranged them back in a whole f*****g day.
Send my laundry, auto balancing and realignment that cost me MYR30 (it should be MYR70) shopping like hell in Sogo and car washed.
Heart stomped when arriving Sogo. People queuing up like hell transforming a mass of spiral which I believe most scientists forgot to do include this in their extra phenomenon studies. The day ends up in Subang where I found the same interest there and grabbed a little to my self, daddy and mummy Raya present and Taada! Off to my bed and sleep. My six sigma at last applied in the shopping list. I save almost USD78 last weekend.
Last Friday, it was an evening fast breaking invitation at Pan Pacific, Glenmarie. One of my suppliers invites me to that damn evening break fast when he realize that we should book first for buffet session. Unfortunately, they’re fully booked. And we went around like empty stomach specter and pretending not hungry enough to eat. Just plain water would be enough. Ivan was so worried that I would scold him (as usual during the working days) but I kept on trying telling my self to be patient and think another alternative. Just before the azan’s berkumandang, I walked by a Japanese restaurant, Furin. My mouth just slipped the word Furin, there we went for a bunch of temaki, maki, tenpayaki, temura and al sorts of Japanese cuisines. I almost had sake (Japanese alcohol) that night but I won’t because you know la it’s the fasting month. I just had the most two bowls of baby squids, which is my favorite, most. We almost end up with USD300 that night for that damn dishes.
Actually, a night before, we had Italian cuisines. Jenny brought us there. As usual, it was just the three of us. This is the most fancy break fast of all my lifetime. First, I had German, Swedish, Thaïs, Chinese, Indian, Italian, and Japanese. I would say that I missed all Malay traditional food like nasi kerabu and nasi dagang, air cincau and cendol (I started to avoid cold beverage long time ago). And guess what did miss most? My terawikh!!!
It’s a year to remember that I have different thought of ibadah. I donated a lot. Doing a lot of good deed. Try to keep my compulsory solat (which I am not).  
And most to be remembered is that break up with my girlfriend. That bitch is a total bitch after her former boyfriend warned me. I didn’t realize that she still having (bitching around) with her former boyfriend. It’s a good sign as well to breaking up with that bitch as I so thoughtful not go serious on her.
Nampak muka baik tapi macam pompuan jalang. First, she told me that she had few friends who always go for clubbing. When they do clubbing, they have to have liquor. Liquor is the satan urine and it is totally haram! Be friends with people like is like having friends with satan. So, she is having friends with satan. I am not going to be friend with friend of a satan? And last but not least, she is a satan! Thank god showed me the path not to have friend with satan. Second, she is a great but fool pretenders. She pretends to be a good cook? Is it a cook or a cock? Let’s forget about her. Let her go to hell! Life will be better without her. There’s lots of good women out there and why I am such a jerk having her all this years? F**k me! And f**k her more.

Friday, October 28, 2005

Kuih Raya Cyber 2005

Baru jap tadi, pertama dalam sejarah idup aku beli kuih raya pakai internet. Actually not practically beli la, tapi just money transfer je. Since aku nie jenis org yg cashless dalam wallet. Nie semua semua nak bagi duit beranak yang tak beranak2 tuh.

What eva it is, aku actually beli kuih raya nie ada sorang minah nie yg boleh dikatakan rapat ngan aku sebab selalu kena refer kat dia pepehal. Tapi dah jadik bini org. nak buat macamana. Klu tak, hmmphhh dah lama aku pinang. Susah nak dapat minah macam dia ni. Yang boleh dikatakan happy go lucky and happening.

Ada sorang minah keeling yang dok sebelah aku kat ofis nie emosi tak tentu hala kat aku. Aku pun actually tak berapa paham pasal pompuan nie. Bukan semua pompuan yg masuk dgn kepala aku. Tapi ada sesetengah tu klu dah rapat memang macam adik beradik beradik. Adik beradik aku pun tak serapat tu. Kenal famili memasing.

Aku tak berapa pasti keeling sorang tu apehal?! Aku malas nak tanya pasal apa dia buat muka bodo dia kat aku tiap pagi. Atau dia nie bodo sombong? Since unit aku nie ramai aunty, so aku tak berapa layan sgt diorang nie. Kekadang aku try nak get along ngan diorang tapi tak leh masuk. Ntah. Satu sebab table manner diorang fail. Attitude memang dah macam aunti la. Takde kelas lansung. Kalu dressing pun sama laaa macam category tu gak. Kecuali Kak Lin. Dia nie mungkin sebab husband dia chief inspector, so dia ada attitude. Aku suka dgn dia nie. Klu time lawak tu, mesti aku buat lawak ngan dia.

Boss aku semalam bagi tau, aku kena ‘giving’ always dgn aunty2 nie. Aku pun purak2 tak paham apa yg dimaksudkan dgn ‘giving’?last sekali terpacul kat mulut aku yg mongel nie perkataan ‘mengalah’.dia pun angguk. Aku tak berapa pasti dari segi aspek apa. Tapi boss aku tu pun jenis yang ada kelas gak. Kekadang aku tgk dia nie macam tak berapa serasi ngan staff bawah dia yg lain. Tapi dgn aku lain semacam. Time dia salam ada sorang mamat nie dari DHL Express, mata dia memandang tepat kat mamat tu menandakan sesuatu yg terpancar di mata boss aku yg macam mata kucing tu sebab dia memang minat kucing.

Thursday, October 27, 2005

Buffet Mania

Semalam Marina, regional account manager for DHL Express ajak satu department buffet kat Saujana Hyatt Regency, Subang.
Very nice and cozy. Tapi saying hujan waktu petang nya buat malam tu turf tempat meja makan becak dan lecak. Luckily, our are not outside. Kitorang layan dalam Senja. Sambil layan lagu Mexico band Filipina. Kat luar ada band gak. Band ghazal.
I was browsing around the menu and saw lots of choices. My favourite, sweet sour tempura fish and kerabu perut. No rice at all. Just amik lauk je. Pas tu layan kek and choc soufflé, last sekali layan kebab ayam, kambing, lembu and salads. Terangkat!!!

Balik tu aku berfikir kejap tentang apa yg boss aku cakap. Dia lebih memahami. Aku rasa dalam dunia nie, takde org yg mampu express secara tepat masalah aku. Semalam punya discussion reveal all my psychological problem. Problem with my speech. Problem with my physical coordination.

She knew me very well about my right arm condition. And she told me that I have done it more than what normal individual did. Revealing my psychological problem is not an easy job. But, yesterday is the day when she has to tell me directly. I manage to make her tell me that I am not having the emotional problem but to have another psychological problem. It is the speech.

My speech has to be simple yet direct to the point. It reflects the way in which am I thinking al the way down this years.

Today, I am going to have another break fast today with Jenny from Nefab Malaysia. The companion hopefully will be four of us: Jai, Kak Ina, Azarul and me. Just the four of us. We will be having Italian for break fast this evening. We’ve just love diversification. Say no to spaghetti bolognaises. I am into some thing different. Just wait for the menu then.

Today also, I am waiting for my director’s confirmation upon my position. I shall not too confident about this whether it is fortunate or unfortunate thing. My boss did give me the confirmation verbally. This isn’t reliable enough.  It is something that uncertain and afraid to deal with it. We serve our God with different option given from Him. But then we have to think what is the goodness behind each creation. God give us opportunities. Let’s pray upon my confirmation. Dapat tak dapat, I have to think positive. Kalu tak dapat, that’s mean, I have another opportunity to work in my hometown, by the way.

Wednesday, October 26, 2005

Bunch of Aunties (MIXLF)

What a lovely surprise!

Yesterday, today, tomorrow and the after tomorrow I am having series of feast. I am not sure that will be the best practice to lose weight. Although, I have to refuse, I am not so sure whether it’s good idea or not. This is the week full of surprise.

Deeply, running thru my veins, is the blood stream of anxiety and consciousness on my decision whether I should accept the offer or else. Else mean by I shall seek for another opportunity around my hometown. I am not kind of blessed individual who have lots of friends in my hometown. I’d rather to have more outside. It’s time for me to seek for another chances to make lots of companion here, in Malacca. But I am not sure how is it going to be. Whether I am blessed today by receiving good news from my superior or shall put forward my left foot outside the office for me to get ready for another goddamn episode of another life. That will be living with my parents. Isn’t it sounds like a spoil brats, though?
By hook or by crook, I shall seek for another opportunity to live apart from them but to live nearby them. Come on, brain, and think something out of it. I shall squeeze a little bit to some ideas.

There would be a lady sitting next beside to me who supposed to be my companionship. But then she is kind of aunty although she is a year older than me. I am not so sure whether is it true or not. But, most of girls I asked will know some or a little bit of latest movies, latest video clips and anything up to date. But, it is different in my unit. All this so called aunties seems doesn’t to mix around with the current issues and drive me nuts. They are working around the clock like hell but forgotten to at least watching AXN or HBO.

There was a time when we laughing on this cartoon series ‘Chicken and Cow’. Therefore of them seems to get blurred of what we are laughing about. Obviously, they are bunch of numb nuts. And I am with them. WTFAFB!  

Wednesday, October 19, 2005

Dying me (Quiting smoking)

I realize, some people around me are always underestimating me. I am not sure what are the reasons behind or perhaps I am such a sensitive person. That sensitivity seems to kill me psychologically from inside. Or is it because of my physical appearance? Recently I gained some weight and so much anxiety on them. It’s seems also my health is getting worse.
Most of my housemates smokes cigarette. Myself, I have already given up that bad habit. Though, some people say that giving up smoking might facing some symptoms like weight gaining, coughing more than before giving up smoking et cetera. What a sacrifice shall I face on? Do I have to gone thru this suffer all this while?
I am trying to achieve the quality of life thru health conscientiousness. Am trying to be wealthier than before until I found that my first lady thru a conference call saying she will extend my probation and yet to confirm me. But I am not so sure how soon. Am I not doing very well all this days? Or are there any circumstances that force her to have less confidence on me. I believe I love to mix with people around me. I love a nature of job that requires me to travel and meet with a lot of people but not that kind of sales person or something.
Last night, I was so worried about today’s agenda. She’s going to have a session with me for this confirmation. I have been thinking all night that I should open a serious business. Or I shall force my self to get into the government sector. But I couldn’t to do that. In Malaysia, we have to play cronies in order to have a place in government sector. It’s not based on qualification, but then those who have relative who have titles and what so ever.
I shall involve in food business, I guess. I have some expert on food and beverage. I shall name the restaurant after my mother’s name, Aunty Nyaros Café.
Isn’t it sounds like Baba and Nona?

Tuesday, October 18, 2005

Somewhere only we know

Peace is upon every Allah creation….

I woke early this morning for 4am sahur. I thought I saw some of my housemate burnt the midnight oil for some XXX shows. A Typical-growing teenager, so does it says from that situation. How do I educate them? Perhaps thru words of wisdom??? I don’t think so.

I am still seeking for place that could be the tranquility realm. At a first place, I was seeking for something happening. But then I realized there might be something missing about it. It’s all about living with people surrounding you. Not to mention, how does this factor affect our live, indeed. For some reason, I should advise my self to move out.

Seeking for a place nearby the office is another issues. Please Allah! Show me a sign!

Monday, October 17, 2005

Metafizika

Again, Dear Ms. Blog,

Antara reason kenapa aku cakap, I am dying mungkin sebab aku demam ari. Tapi kugagahkan kakiku ini utk ke ofis meskipun kudratku pagi tadi hanya dapat melangkah hingga ke bilik air. Terkadang dapat aku rasa, seakan aku hadir di satu lokasi di rumah sewa ku, tapi tidak dapat aku rasa secara fizik. Hanya metafizik sahaja. Aku tudak pasti samada ini adalah satu ilusi atau satu aktiviti paranormal.
Pernah ku tonton rencana ini dalam Discovery Channel memaparkan kisah metafizik hidup manusia di luar sedar. Kuasa Allah menjadikan sesuatu itu dgn asbab tertentu. Pernah aku dapat lihat lahiriahku di hadapanku. Dah macam dalam twilight zone la plak.  

Tekakku perit. Belakang tengkuk ku sengal dan bisa. Kepala ku berat tak mampu berfikir. Dahiku panas. Mataku seakan kabur dari pandangan duniawi.

Beautiful Mind without Beutiful Life

Dear Ms. Blog,

I had the most beautiful weekend spending with my sister’s only rug rat, tickling all over the floor like hell until she burst into tear of laughter. Isn’t it lovely?

I bumped my ass into the couch and have a long thoughts, when will I have children. I am having a feeling that I am dying in the most recent time. FYI, I always plans how to die in the most subconscious way. So that it won’t to be considered as a suicide. Think! Think! If in case any of you read this, don’t freak out. I am doing this for real. But the method, I haven’t figured it out, yet.

One of the reasons is that maybe I am struggling with my self. Having a feeling to be lonely is painful and most of the time sinful. Having a beautiful mind is not guaranteed this entity will be having a beautiful life. It seems that my attitude is having problem.

Am I too arrogant? Should I die, slowly?

Thursday, October 13, 2005

Liza Iznarida

Six sigma, six sigma….I am sick of six sigma. Boleh la aku panggil six sickness. Sampai analyse phase aku dah blur giler. Memula, mentor aku cakap, analyse phase aku tak leh nak apply memana statistical tool. Guna yg sempoi punye. Last sekali setelah memerah otak sampai otak aku dah jadik hampas kepala, baru kuar skit. Tu pun samar2 dia X1 factor. Ada baik nya aku tulis blog lagi puas ati. Time aku layan lagu Keane, ada sekor minah email aku tanya pasal shipping manager kat sini. Ingat aku ni steno dia, huh….relax….jgn terlalu ikut perasaan. Keje memang melambak. Cuma klu organize bebetul, baru nama lagi byk keje nak kene buat. Apa ni?!?!?!
Plan nak berbuka kat kat KL. Tapi actually, there’s nothing there rather than penat, traffic jam lagi. Gila. Baik aku berbuka ngan housemate aku yg gila. Tak pun dgn x roommate aku dulu. Tapi tak de idea nak berbuka kat mana. Si minah liza nie plak aku anta msg bukan nak jawap. Apa kredit abis, tanya le aku. Boleh le aku top up kan.

Tah macam mana bila aku teringat kat Liza, aku teringat first love (utada hikaru) aku time kat UiTM melaka. Hubungan aku setakat habis belajar. Pas tu dah lost contact.tu pasal bila aku terdgr lagu utada hikaru, mesti ingat liza iznarida. But then, klu dah cinta tak berpanjangan, nak buat macmana. Kitorang tak clash and takde gado2. aku rasa agak terkilan bila aku try contact memang 4 sekawan dia. Diorg seakan macam ada hal ngan aku yg tak penah diorang nyatakan kenapa.

Aku pun bingung sampai skang nie. Kawan dia punya kawan pun bila aku mintak nombor baru dia pun tak nak bagi. Ada yg kata dia dah kawin. Ada plak kata belum. Yg mana satu nih….!?!!?!?tapi satu perkara yg aku tak leh lupa pasal dia. Suara dia. Aku tak jumpa lagi sesapa yg bersuara manja macam dia. Tu yg membuatkan aku terlalu mencari pasangan seakan dia. Dia nie anak yatim piatu. Takde ibu dan ayah. Kakak dia yg tak care of her. Kesian. Tapi abg dia ada bukak bisness kat KLCC. Mungkin klu aku lepak2 kat sana tiap hari, mesti jumpa. Klu dia keje ngan abg dia la.

Selama dua tahun aku menyepi membawa diri. Cuma teman seprogram yg ada sambung degree. Tu pun memasing perangai macam pucuk rebung. Bila time susah jek carik member. Dah dua tahun lepas grad aku tak jumpa diorang. Cuma ada yg macam ngelak dari aku. Tak tau sebab apa. Kawan2 liza seingat aku ada yg keje dgn forwarder. Tapi tak plak penah aku pegi ofis diorang. Tak nak la aku jadik macam org jual kain dari umah ke umah. Lantak la.

Kat shah alam nie aku rasa tak byk tpt nak hanging out. Boring. Berbuka kat umah je la senang abis citer.

Wednesday, October 12, 2005

Perempuan, isteri dan ...

Ari nie memang panas. Luckily, kat ofis, aku terpaksa pakai jacket. So terasa macam kat Lund aje. Ngantuk sesangat ari nie. Last sekali aku terjelepok kat kerusi imported from Sweden aku tu. Tido mati. Gowri sebelah aku usik pun aku tak sedar. Rasa badan nie lemah sgt. Tiap hari aku bertekad utk mengoptimakan ibadat aku. Tapi macam tak jalan jek. Kurang determination agak nya. Si A dah lama tak call aku. Msg pun takde. Lantak la. Macam aku tak tau.

Penah sekali x balak dia sound aku kata ‘ko nak amik, amik la! Dia dah jadik hampas aku…’ aku terkesima seketika. Lama jugak aku memikirkan tentang hugungan aku dgn dia macam mana nanti klu dah sampai ke tahap yg serious. So skang nie aku macam main tarik laying laying. Masih mencari. Tak pasti apa yang aku carik. Kekadang manusia especially kaum hawa nie ada yang pandai berpura2.

Aku dapat advise drpd housemate aku Tanya macamana. So rerata kebykannya suruh aku dump her. Aku rasa malam aku express kan masalah aku kat diorang, dah macam dalam congress. Memasing mengeluarkan point memasing. objektif:Samada aku tinggalkan dia ke tak. Tapi malam tu memang matlamat tu sampai tapi keseluruhan kesimpulan menasihatkan aku utk pasang bebyk. Amboi…. Kalu aku nie jenis yg byk duit, pakai Ford Focker ke ok laaaa. Nie kelisa jek. Botak aku. Mak aku tanya kenapa ada keta naik bas? Aku jawap nak carik bakal menantu mak aku. Mak aku terdiam sekejap mengenangkan betapa desperatenya aku dalam mencari bakal bini.

Klu nak diikutkan, bakal bini tu dah memang compulsory la mesti lawa dan sedap mata memandang. Macam anahita bakavoli ke, Catriona ross ke, Milla Jovovich ke..Ceh, taste kemain lagi. Aku nie bukannya hansem mana pun. tapi betul la dalam cerita Sweetest Thing (Cameron Diaz) kat... ‘don’t look for Ms Right. But look for Ms Right Now. Soon the ‘now’ will fall off.Tapi kebanyakan Ms Right Now yg aku jumpa semuanya.. maleh aku nak cakap. Aku just anggap diorang teman biasa. Macam dalam lagu Aishah, Di antara cinta dan kekasih. Jiwunk 24 karat la plak. Tapi yang pasti aku menggunakan kedua2 method utk mencarik pasangan yg ideal. Ini semua sebab adik aku yg suruh aku baca Cleo magazine. Bakal bini aku tu mesti pandai masak sepandai macamana mak aku masak lemak kobis, ikan masin sambal belacan. Ya Allah puasa2 macam nie fikir pasal makan dah terliur dah. Takpe. Simpan utk buffet ptg karang. Ada forwarder belanja. Bayangkan klu ada 5 forwarder. Ada 5 buffet kat hotel. Tak termasuk supplier lagik. Ni la yg dinamakan rezeki.




Ivana Humpalot

Pepagi buta, Ivan dah anta email, selambak email dtg pagi nie. Nak kena check sesatu. Paling aku bengkek giler tu klu email tah apa apa ntah dari HR atau general ofis. Nak je aku deviate email tu ke tong sampah. Bukan nye aku baca pun. Mengabehkan bogheh jo. Apo tao nyo. Ceghito org betul kan paip kat blakang tu la apa la and what so ever.

Sebut nama Ivan, teringat Ivana Humpalot dalam Austin Power.

Alamak! Kepala aku dah pening balik. Mesti high blood pressure. Tak check lagi. Sahur terlajak lagi. Malam tadi sebelum gosok gigi utk tido, sempat aku grab sedozen chocalate yg abg ipar aku bawak dari Qatar, setgh dozen toblerone and memcam lagi. Gemok aku camni kalu tiap hari dok sental coklat. Berlambak kat kampung. Mak aku tak mampu nak abis kan summer tu. Selaku majlis bandaraya, aku ditugaskan utk menjadi tong sampah utk menyental segala leftover kat kg. Dgr macam hina jek keje tu kat kg kan???

‘Ivan, I wish that you could…..’ tu la ayat yg selalu aku lontarkan kat Ivan.

The Office

Jenny called me Just now from Nefab. Discussing as usual updates on order and supplies. Nothing much was said just now. I think she’s the one who I supposed to be talk to almost, most of the time. Both of us are professionals dealing with parties at the back there, the pick packers. They can be considered as our end customer before the good arrive to the real end customer Sony Ericsson.

I had it enough by today when leaving all my grief behind the wheels and shut off the shutter of my heart as I begun to jot something on my PDA. Suddenly coming out from nowhere, my right retarded arm move the joint to the mouse and click to this blog. I have seen the documentaries showing that some of the brain cell reacts spontaneously. I am not a techie kind of guy to know more on this but it’s just a basics norms. I am afraid that I will be addicted to this blog.

Another tomorrow past when I heard that my beloved hot and sizzling superior together with my officemate will be off to Senai Flex for some freight meeting I guess. If not involving her, it’s not what we call the freight meeting. Tomorrow, my unit will be a graveyard. Silence and curiosity kill the cat most of the time. I didn’t really realize whether Mythbuster in AXN does really conducting this kind of experiment. While I was creating this blog, I really have the opportunity to thank my old friend from the past for giving me idea (accidentally and non verbally) to create a blog which I think that It could have a better solution to ease the internal pain. I don’t really bother what kind of pain but still I can feel it from inside.

My second superior, Azarul just called to call off another order for the coming O2 hand held to UK. What a mess requirement. Just a few weeks before, one of my project team, Stefan Ehrling harshly was coming down all the way from Lund to inspect the shipping requirement for O2 UK, one of his most important and potential customers. Its glad to say that he did satisfy some of the requirement and forced to approve all the specification.

I am exhausted to attend a meeting with suppliers sometimes when same old lame quotation laid in front of me. There is so much things to be done tomorrow.

Tuesday, October 11, 2005

BHH267


Ari nie anta plan berbuka kat memember. Macam last year, tak ramai yg datang. Kebanyakkanya guys. Yg pompuan biasa la dgn bebalak memasing. aku anta kepada mereka yg berkenaan sahaja. Yg datang nak makan free semata, boleh blah. Maksud aku, kepada mereka yg masih tiada pendapatan tetap, esp sales.

Diorang harap dapat sales giler2. tapi pakai keta gempak gedabak. Tapi setakat nie yg aku tgk dah nak dekat dua ke tiga tahun lepas grad, dia masih macam tu gak. Bukan nak kutuk. Tapi seolah dia macam berangan mat jenin. Nak pakai Evo 8 laaaa, Civic Type R laaa. Hey, C’mon laaaa. Be optimistic. Memang ada vision, tapi kekadang tu, macam tak mampu nak keja. Aku pakai kelisa nie pun nak kira bersyukor walau hakikatnya aku mampu pakai Vios. Satu sebab aku beli keta nie dgn duit second job aku. So byk la kenangan manis bersama kelisa aku tu. BHH267. Dulu pernah aku namakan keta aku tu sebagai Anabelle. Nama Russians la plak.

Tak byk perubahan yg aku buat utkk keta aku tu. Ramai org berminat suruh aku jual keta tu kat diorang. Tak tau apsal. Mungkin pasal nombor keta tu ot. Aku tak berapa pasti. Memang ramai yg puji keta aku tu warna and nombor dia memang kena. Tu pasal aku sayang nak jual. Klu aku jual pun rugi. Kekadang pepagi tadi lagi aku dah kuar umah menuju ke ofis. Macam biasa, sekor antu pun takde. Kecuali Kak Lin, staff yg agak baru kat department aku. Kebykannya aunty2 belaka. So takde yg menarik.

Weekend nie memang plan nak balik kampung. Tak de org manjang. Teman kan mak aku yg keseorangan. Selalunya kak long aku yg temankan. Cucu2 la yg ada. But summer dah gi Qatar, memasing put their eye ball on me….Rimas….

Cerita seorang Hawa yg membawa malang dalam hidupku.

Kekadang bila aku terfikir, pasal relationship aku dgn ada sorang gurl nie. Biar aku gelar dia A, Tah la…..Kekadang tu rasa sakit jiwa pun ada gak.  Dia hadir dalam hidup aku secara tiba tiba dan membawa seribu satu malang dalan hidup aku. Dia nie terlalu baik dan skima. Macam ada satu watak dalam Desperate Housewife.

I need a girl that can really have the passion in my relation ship. It’s not just lame dates or talking something common. Oh Dear God, pls drop me a number so that I can call her and ask her to be my wife. She’s been wandering around my life hoping that I could express something that really impress her like ‘I luv you’ or what so ever.

I had it once before I met her, there’s a girl who really cares about me, a lot. To some people especially my parent, they wouldn’t let their son to be looked after by some witch bitches that have always be kind in the pre marriage age, but turn into a horrible ‘house of horror’ then. I know that their hopes that I could manage to find a lady of their dream to take care of them when veteran age is already arrived. It’s so sad to say that I am still searching for Mrs. Right. Once I experience once a series of Ms. Right Now. There’s quiet few numbers of them who has always approaching me several times.

Setiap hari aku memikirkan tentang masa depan aku yg agak kelam dan suram. Keje tak confirm lagi. Hidup aku skang nie lebih byk teka teki drpd jawapan. Kenapa la hidup aku tak seperfect ada sesetgh org tu. Time belajar, mak ayah sediakan motor. Senang idup diorang. Seolah macam mak bapak diorang sentiasa ada duit.  Mungkin ada baik nya aku melupakan A buat sementara waktu. Disebabkan A aku menanggung hutang yg agak besar. A seolah memandang segalanya positif. Lurus bendul la katakana. Kekadang tindakan dia tu satu tindakan yg bodo. Tindakan diluar kawal. Kekadang aku bagitau suruh dia tunggu kat KLCC. Bila dia call aku, aku cakap aku stuck kat KL sentral. Dia pegi kl sentral. Dalam hati aku memang tak cakap apa .Satu perkataan yg yg berlegar dalam pala otak aku. BODOH!Last skali , date malam tu macam sial. Aku klu bercerita ngan dia pun mcm nak tak nak. Nyesal  betul2 nyesal. Aku dah nekad. That will be the last time I saw her, sms her and what so ever.

Semalam time boss aku Tanya aku pasal analisis data, aku blank. Mana tak nya. Pakai seksi. Terdedah sana. Terdedh sini. Kalu bukan bulan puasa, dah lama dah jadik lauk. Tapi dia tu high maintenace punyer org. sori. No room for this kind of people. Let’s forget about it for a while.

Pagi tadi aku terlupa bangun sahur. Lepak la aku ari nie. Kepala aku pun tgh pening skang nie. Ngantuk pun ada. Sakit perut pun ada. Nie summer pasal babi semalam tu yg buat lawak bangsat kat aku pepagi buta.

Monday, October 10, 2005

Sahur, aweqs and blah blah blah

Sahur tadi makan penuh selera. Walaupun lauk sejuk ibu aku masak untuk berbuka malam tadi tapau bawak balik shah alam. Terbangun bila dgr housemate aku sorang budak Utagha kecoh tak tau pasal apa. Kebetulan, lepas sahur tadi, ada senario, kitorang gelak sekor2 macam setan. Dah perangai sesekor pun macam setan. Gelak pun macam setan. Masuk bilik, nampak katil, terus benam kan muka aku kat tilam angin aku tuh.

Bebangun pagi, tgk dah siang! As usual, subuh burned.Bangun lambat. Baju gosok tahapaapantah. Ignition. Terus lagu Prodigy kedengaran. Bawak kelisa aku macam bawak vios. Mana tak ranap keta tu. Tetau, sampai ofis, sekor antu pun tak de. Seram pun ada. Sakit ati pun ada. Bebudak aku as usual, masuk ofis macam mak ayah diorang punya. Diorang byk time off. So boleh la buat macam tu. Aku punyer time off tak penah apply pun. Start drpd last week aku apply. Baru dapat dua tiga jam. Nak plak bulan puasa ni memang tak de la opportunity.

Titanium kat tangan aku ni apsal la buat hal manjang. Tak penah penah rasa nilu, ari ni plak for the first time, bila doctor implant last two years. Tak tau bila nak bawak kuar. Ada ke bebudak aku suruh aku jual kat E bay? Ada plak dah siap book besi tu utk buat balancing iron golf diorang. Memang benda tu kecik and sempoi, tapi harga dia boleh buat down payment Peugeout 207.Ada plak engineer kat tempat aku suruh aku buat eksperiment ketumpatan titan dalam air. Ni mesti terpengaruh dgn citer Charlie’s Angel:Full Throttle. Tak sedap betul nak menaip.

Balik ampung last week memang sunyi giler. Kak long dah fly ikut abg ipar gi Qatar. Bawak anak beranak summer. Klu tak, umah kampung kecoh dgn suara bebudak tu. Adik pun tak tau bila nak fly gi indon ikut adik ipar outstation kat sana 4 bulan. Memintak lepas raya. Kalu tak, mau nye tak meraung di pagi raya sebab for the first time dalam idup aku beraya tiga beranak. Rasa macam sebatang kara plak. Silap ari bulan aku kena beraya kat bali atau langkawi dgn mak ayah aku. No point beraya klu adik beradik tak de di sisi. Tapi aku rasa tak de la sampai se extreme tu. Mungkin aku kene jadik driver bawak diorang ke sana ke mari cari bakal bini utk aku la kot.

Tah la…..yg ada skang nie pun, macam tak best jek. Memasing dok jauh. Tak de masa nak jmpa tiap ari. Sebaya and not my taste. Tapi kitorang dah berkawan lama dah. Aku dah merasa air tgn dia masak lauk la. Kuih la. Macam2 la. Tapi dalam ati nie aku masih tercari2 bakal gadis yg ku impikan. Klu ada pun, summer nye dah ber punye atau buat2 dah ber punya padahal masih single sebab ego tinggi nak mampos. Memang muka lawa. Tapi lagi teruk kalu muka dah la tak lawa, perangai pun macam baboon. Lagi la teruk.

Ada sorang gurl ni memang selalu email aku. Aku tak berapa paham sebab seingat aku dia nie dah berbalak. Atau sebab aku nie customer company dia…..??? tak nak dekat dua tahun gak la aku tak jumpa dia. Putih gebu. Cutting model ala waheeda. Best sesgt dia tu. Tapi mengenangkan balak dia yg jeles tak tentu pasal tu, ku pendamkan saja dalam ati. Cukupla pernah sekali aku tertackel ada sorang aweq free hair. Kitorang kuar gi klas sesama. Study sesama. Tetau, balak and ex balak dia call!!! Nia apa hal lak nie??? Ex balak dia warning aku jgn kacau Ex dia….Balak dia pulak call aku Tanya dia punye Ex dia ada call aku ke tak. Dia kata ex dia memang emosi tak tentu pasal. Balak dia selalu cakap yg aweq nie selalu citer pasal aku time jumpa. Kekadang aku tak paham idup manusia nie. So aku pun just assume dia macam best friend aku. What a totally loser. Balak dia tak kisah aku kuar ngan aweq dia. Yg penting jgn ehem ehem ngan dia….Huh! Ya Allah! Kenapa mesti dia anggap aku sampai mc tu sekali.

Last time aku contact aweq tu kata dia dah bertudung. Flock studies and try hidup yg baru. Dia selalu anta msg cintan kat aku. But then, aku takkan tertipu dgn manusia macam nie.

Nak kata aku nie ensem tak gak…. Pelik. Mungkin aku bukan org yg mudah perasan kott??? Tapi sejak dua tiga menjak nie, perasaan aku utk berkeluarga tu dah membuak2.  mungkin weeken nie balik kampung aku suruh je ibu aku cari kan.

Ya Allah, Kau tabahkanlah hati ini utk mengharungi hidup ini.  

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...