nuffnang

Sunday, December 31, 2006

Resolusi 2007


esok 2007.baru jek abis audit. kena diri lama kat store 10. dua hari berturut, physical inventory berjalan dgn agak lancar. klu refer dalam blog
Resolusi 2006, aku ada mention pasal side income. i am talking about raw, hard and cold cash generated from this kind of side income. bukan dari jenis HYIP, atau apa jua internet scam available.
mungkin aku dapat rasakan yg side income aku ni boleh dikatakan stabil sebab aku dah rasa yield dia. Forex. harapan utk belajar lebih byk teknik dan skill tu mmg sentiasa membara.
tak payah lagi merayau cari keje yg tahahantah tuh.
klu nk dikutkan, resolusi tahun 2006 tu mmg ada yg tk terbuat.
dan, takat ni aku ada bbrp resolusi utk tahun 2007:
i. settle semua bad debt secara berperingkat (brought fwd lagik dari tahun 2006)
ii.more forex expertise. public listed tak jadik.dah diganti dgn forex.
iii.repair n maintenance kereta aku.

Cukup....tak yah byk2 resolusi. yg lepas2 pun settle nye 2 jek sebab buat resolusi yg tak praktikal.
Ezwaty ada bgtau aku suh aku buat novel. takat ni idea tu just based on experience, normally. tapi, aku tak brp meletakkan harapan yg tinggi nk habis kan novel aku. tgk gaya macam susah. tapi, klu dah ada yg mendorong, apa salah nye.




Friday, December 22, 2006

kisah di hujong tahun


Minggu ni tak lagi macam minggu yg sebelum nih. Antara reasonnye:
i. rumours bg tau yg co aku tuh dah berapa dalam keadaan yg agak kritikal sebab tak byk volue. So, secara kongruentnye, ada kemungkinan besar tutup atau berlaku retrenchment ataupun VSS.
ii. Performance forex aku sememangnya tak memuaskan sebab dah nak ujong tahun, tambah lagi cuti krismas n new year and hari raya haji sebab ramai yg kelam kabut close order (tak kira la rugi ke untong ke). Org tak minat nk buat trading waktu2 kritikal camnih.
iii. Aku dah pikir2 nak guna bonus aku utk tambah reserves dalam forex aku, walhal aku boleh bermewahan dgn bonus tu. Dgn harapan dapat buat lebih tahun depan.
iv. Training coaching, mentoring n counseling workshop yg aku attend bebbaru ni mmg mencabar kewibawaan aku sebagai ketua.Akak kat sebelah dalam gambar tu ekceli merangkap counselor aku dalam bidang relationship propaganda bersama x x aweqs dan future aweqs aku.
v. Bos aku MC seminggu. Tak tau sakit apa…..

Tuesday, December 05, 2006

BSC, MC, n FXC

Minggu ni, macam minggu yg lalu. Tak de pa perubahan. Melainkan skg ni bz dgn BSC (balance score card) aku yg dibuat secara online. Dgr macam canggih, tapi amat perit utk ditelan keazaban nk mengisi natang bende alah tuh disebabkan system nye yg agak goyah sebab trafik yg tahap kritikal.setelah bertungkus lumus selama dua hari macam nk pecah kepalamemikirkan jln utk kasi submit appraisal aku tuh, akhir nye pagi tadi, Berjaya aku anta. Tapi tak dapat lagi score dia. Sebab bos aku ari ni still bz dgn audit sony ericsson. Aku pun terkena gak tempias nye nanti sebab aku key person yg buat shipment specification secara fizikal utk brand yg agak terkenal tuh.

Semalam aku loss byk gak dalam forex aku. Tak yah la aku terangkan berapa byk. Aku hanya biarkan ianya berlalu sebab seolah macam aku terpaku membiarkan MYR XXX aku hangus camtu jek. Salah aku gak sebab aku buat bukaan 0.2 utk setiap pip. Tapi rasanya klu aku bukak ari sekali pun mmg takde beza sebab hari ni masih ari selasa. Market tu boleh dikatakan tak leh nk predictable. Tapi, bagi aku, tiap ari pun mmg market tu unpredictable sebab forex bermain dgn risiko. Kebetulan, member aku tok gebok, tepon aku tanya pasal forex plak. Aku pun apa lagi, bukak citer la yg aku ada bukak offer utk investkan certain amount of money. So, dia pun berminat. Ada gak dua tiga org yg berminat. Sekadar minat tapi takde komitmen pun susah gak.

Next baru start semua transfer ke dalam akaun aku. So aku akan buat full throttle punyer forex next week. Setelah apa yg aku belajar dari pengalaman aku, aku tahu, perasaan tamak mmg merugikan. So, agak2 klu dah tak mampu, tk yah lah nak ngengada nk buat double triple pips.

Minggu ni mmg aku demam dan tak sihat. Lemah semacam. Sakit dada.

Kena rehat bebyk lagi.

Wednesday, November 15, 2006

UMW Toyota

Interview aku kat Toyota senin lepas mmg cam kelam kabut skit sebab:
i. second interview aku kena gi on the spot sebab tu ari PIC utk arrange kan aku utk position tu baru tepon aku ari ni.
ii. Dtg interview macam nk gi dating ngan awek. Pakai csual giler nak mampos. Masuk bilik nunggu memasing dgn shownaship memasing. of coz la pakai tie. Aku sorang jek yg pakai jeans slack aku ngan short sleeves.
iii. Aku ditanya soklan managerial level. Pasal inventories, stock take, movements of goods, warehouse cycle inventories lead time and blah3. sungguh membosankan. Aku rasa macam nk flock jek tadi.
Tunggu punya tunggu, akhir nye time aku nk blah sebab nunggu lama sgt nak mampos, cik suryati merayu kat aku jgn pegi. Ceh ceh ceh…macam dalam drama la plak nk kena merayu2 jgn pegi. Dah lah yg interview aku tuh, semua org besar2. yg tak best tu, siap ada yg nguap2. mesti apa yg aku cakap tu membosankan. Dulik kkan…yg penting aku test market aku…..Nampak gaya nye still hangat di pasaran….

Persoklannya, aku still saying nk keje kat tempat keje aku skang ni…..member ramai….bos ‘macam’ best. Lagi best bos dulu. member forex pun ramai. Ada internet. Google tiap hari…blogging waktu kije..hehehehe….n dalam erti kata lain…aku bebas lakukan apa saja. Tak kaku…aku macam burong dalam sangkar. Tapi tetap bebas. Kuar masuk ikut suka, sebab kompeni suke staff dia dtg lambat n kuar lunch lama skit, sebab kompeni akan bayar aku lagik kuang dari yg sepatutnye. Jelaslah bahawa aku gi carik keje lain bukan sebab gaji tapi sebab environment dier sebenarnya.

Friday, November 10, 2006

Sindrom aku jadik down dua tiga menjak nih (bukan sindrom down, ockay!!!)

Dlm sehari aku habis kan masa at least dua jam utk berjalan dalam production area. Dari parking lot, nk ke ofis jgn citer la. Mmg jauh giler kena menapak sekilometer tiap hari. Klu dtg awal sekalipun, mmg keta klu nak balik ptg kang mesti kena blok ngan keta lain. Tu ari ada keeling bodo langgau keta aku kemik kat belakang. Rasanya selama ni aku rasa down sesgt sebab:
i. keta aku kemek,
ii. dah lama giler aku tak anta service keta.agak2 kelisa aku tu dah nak gabak, aku tukar Honda civic baru terus senang habis citer.
iii. Postpaid line aku bayar lagi, pas tu kena potong gara2 gayut lama nak mampos ngan Ikin, bestfren aku.padahal dia tu bukannya gelprena ku pun. fix line aku pun sama. Campur tolak dah nak dekat seribu gak la.
iv. Forex aku stop sebab nak ganti hutang tido aku dalam masa sebulan ni.most probably, ada la gak affect kat perforamance keje aku. Aku kene pikirkan cara macamana nak stay up late, tapi tido cukup. Buat apa nak tamak sgt klu duit byk, tapi selalu sakit2.
v. Still takde steady galpren lagi. Yg ada skang pun macam bodo bebenau ingat aku dah ada, padahal yg aku selalu kacau anta sms tanya khabar tu abende!!!!takkan sampai aku nak wish I luv u plak!!! kolot betul pompuan macam tu….tekanan bertambah bila time raya tu ari ada beberapa ekor pakcik makcik tanya aku bila nk kawin.
vi. Keje skang dok manjang kat opis. Tak pun gi merayau kat production buat audit material. MEMBOSANKAN!!!
vii. Ada interview tapi, tak menepati citarasa dan kehendak aku masa kini. Plan nak cari position yg lebih tinggi. Macam manager ke hapa yg patut utk polish leadership aku. Tapi, hati aku masih berat utk stay kat tempat aku skang atau konsentrate hundred percent kat Forex aku.dapat bonus nanti, start buat full pace punyer income. Buat experiment dulu.agak2 klu dah ada rasa konfiden utk buat full time forex, baru boleh consider tender keje yg skang ni.
viii. Last but not least, rambut aku pendek macam budak2…..hilang terus konfiden aku…..self esteem low giler……tensen. Kang pepanjang kang panas, gatal kulit kepala.

Thursday, November 02, 2006

Raya kali

raya kali ini tidak menjanjikan apa selain kebahagian ketika di malam lailatul qadr. hanya aku panjat kan doa serta solat2 sunat memohon keredhaan nya. kesedihan ramadhan meninggalkan aku dapat dirasakan begitu mendalam. pada malam ry nye, hanya kami bertiga, ibu dan ayah menuju ke kampung utk bersama saudara2 yg lain. nenek aku tak henti2 memuji kehenseman aku.dia kata aku macam anak cina. aku pun tak tau tang mana yg nenek aku cakap aku hensem. gitu jugak ngan pak andak n mak2 sedara aku yg lain.
raya pertamanya, lepas sessi bersalaman dan fotografi sekeluarga esp bersama kakak aku yg tahun lepas diorang beraya kat Qatar atas urusan perniagaan abang ipar aku. tahun ni, tahun rezeki utk mereka. abg ipar aku dapat projek ali rustam. tak plak aku tau projek apa. aku tak amik pusing.aku dungu sgt saya kali ini bila soklan demi soklan tentang bila aku akan menamatkan zaman bujang aku. aku hanya diam membantu sehinggalah bapa aku bersuara tentang rancangan dia utk menjodohkan aku dgn anak perempuan kawan dia. tapi, dia bagitau kat sedara mara yg dtg raya pertama malam tu, 'bini pun mak apak yg carikkan!!!' rasa berderau telingan bila dgr bapak aku melontarkan tohmahan tu. aku rasa sedih sgt bila bapak sendiri yg cakap macam tu depan org ramai. aku hanya diam aje malam tu. time nk tdo tu, aku berfikir kenapa bapak aku cakap aku macam tu?aku tak faham. aku rasa tak nak lagi ngadap muka mak pak sedara aku lagi pasal betapa malunye aku bila bapak aku cakap macam tu.so, malam tu, aku sesenyap kemas balik barang aku.
tepat pukul 6 pagi aku terbgn. aku mandi ala kadar. bersiap dan terus melangkah ke bus stop kat jalan besar jalan tengkera. rasa nk nangis pun ada gak bila aku bawak diri tanpa bagi tau ibu aku. dapat teksi, terus gi melaka sentral. sib baik ada tiket nk ke kl. aku tak pikir apa dah. aku rasa pilu sgt hati sejak malam raya pertama tu. sampai kl, aku terus naik LRT gi KL Sentral. breakfast kat mcd. naik komuter turun kat shah alam. naik cab, gi 17 amik kelisa aku. shah alam time tu memang senyap giler tanpa penghuni yg giler. aku round sec 4, gi umah munira.takde org. diorang balik taiping kot. ntah la. lepas apa yg dia buat kat aku, aku mcm hilang arah. aku sebenarnya mula timbul rasa sayang kat dia. tapi, nk buat macamana. bukan jodoh aku.aku sampai skang perasan pilu dtg bertalu2 dari segenap arah. pilu pasal apa yg bapak aku cakap pasal aku, pasal munira, dan pasal besfren aku, Ikin. aku sampai umah, bukak tingkap bg udara masuk, on notebook aku n ngadap forex. still EU long time tu. US dolar masih lemah.byk sgt berita burok sampai traders ilang konfiden utk trade for US dolar.
sebenarnya, dalam idup aku bebaru ni, ada sorang lagik wanita yg menambat hati aku. Ezwa nama yg aku letak kat tepon aku. boleh dikatakan tiap hari dia tak jemu2 anta sms ucap selamat. aku pun tak faham kenapa tiap hari kena ucap sselamat. mungkin aku yg tak biasa diucap selamatkan. rasa janggal betul. skima pun ye jugak.dia adalah perempuan yg sgt baik dgn aku. most probably aku takleh nak terus dive utk jump into conlusion pasal kebaikan dia sebab aku baru kenal dia dua tiga bulan. suara dia lembut. sedap utk telinga aku mendgr nye. cuma, bebaru ni, lepas Ikin jemput aku ke rumah dia utk makan mee sup tu hari, Ikin memang selalu galakkan aku utk mendekati Ezwa dgn lebih rapat. so, ikin mintak aku kirim kan salam kat ezwa. aku pun anta sms kat ezwa yg ikin kirim salam. aku pun tak brp faham kenapa aku dpt reply 'awak ngumpat sy' dari ezwa. kemudian aku balas, kenapa dia tuduh aku umpat dia. ntah la. bunyik nyer macam gurau. tapi bagi aku pantang betul klu aku tak buruk2 kan org tpi org tuduh aku buruk2 kan dia. dia call aku, mintak maaf byk2. dalam keadaan perasaan aku yg kena amuk dgn macam 2 penderitaan ni, dia boleh tuduh aku burok2 kan dia?dia kata niat dia utk bergurau, tapi bila aku dapat sms dia tuduh aku macam tu, bertambah la sakit hati saya yg baru nk sembuh ni. aku cuba utk lupakan bende yg menyakitkan ati aku beberpa hari dulu. ni adala plak yg dtg tolong simbah kan minyak gas kat hati aku yg bara nak padam ni.dia anta byk msg mintak maaf. dia tak paham dalam hati aku ni remuk seribu. di saat aku tulis blog ni, aku masih lagi nervous break down. Ikin jek yg anta msg kat YM yg ntahapapapa tu. msg lawak. dia pun dah start minat Animax.

Esok dah nak start keje. satu lagi bala menanti. harap2 takde la soklan2 bodo dari production side yg kata aku ni tak inform apa.


zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

Wednesday, October 18, 2006

6:37:40

ada 6 jam, 37 minit dan 40 saat lagi nak masuk waktu Zuhr.mlm tadi. tgh aku drive, nk gi beli yogurt drink, sebab mmg minuman aku tiap malam utk system pertahanan perut di bulan puasa nih, aku dihenyaj dgn seribu persoklan. kekadang aku tertanya pada diriku, seolah dalam dilema yg menggesa aku utk berhijrah ke negeri org gara2 attitude org kita. Org kita tu, tak kira la melayu ke, cina ke, india ke ...sama jek sumer skang.org kata letak jek mat saleh tu kat mesia. mesti perangai jadik mcm org mesia. letak jek org jepun yg kita kenal sebagai org berattitude tinggi, sure, takat perangai tu sesilap sebijik macam org banjar yg tak educated. ini la yg di namakan, berkawan dgn tukang besi, bau kita pun ikut macam tukang besi. berkawan dgn org jual perfume, kita pun ikut bau wangi macam dia. n, letak jek org mesia kat negara2 yg hi-civ ni, aku tak rasa diorang akan berubah. org kita mudah obsesseive kepada bende yg baru. klu bende tu negatif tu la yg diorang suka. tapi tak sumer. ada gak org kita yg travellingbawak pekdah. tapi ada sekor mamat ni, baru balik dari europe, time puasa lansung jadik kapir quraisy. yg kapir pun tak cooperate dgn dia dalam bab smuggling makanan utk org tak puasa nih sebab diorang tau puasa tu satu principle, bukannya kepercayaan.
klu time nak beli juadah berbuka tu, memsaing tak sedar diri. yg melayu takleh nak kata apa la. yg sabar aku salute, yg gelojoh nk potong keta org sebab diorang rasa keta diorang bapak gedabak tu mmg ramai yg doakan kecelakaan dia kat tgh jln nanti. tuhan bayar cash. n neraka takde aircond. tuhan bukan takat bayar cash kat mekah jek, skang nie kat memana pun sama jek. warkah penuh emosi ni sebenarnya utk dijadikan iktibar para blogger sumer yg tersadung masuk ke dalam blog nih. para driver yg mukminin tentu tahu tentang principle memotong kan? kita kat mesia kat. ikut driving system komanwel kan. so, aku tak berapa pasti adanye memotong belah kiri. klu kat hiway tu mmg perkara salah dah jadik perkara biasa.
kerajaan abih duit kat iklan2 yg kuang effektif utk memandu secar efektif. kanak2 pun tau. mmg la kanak tu tau sebab diorang tu naif. cuba klu bapak budak yg jauh lebih tau, tapi disebabkan emotional quotient tahap khinzir punye pasal, kehormatan diri jatuh ke paras kritikal.
dalam keadaan skang ni, aku tak pandang masyarakat itu dari segi bangsa, tapi agamanya. biarla yg budiman itu org Islam sendiri dan juga agama lain.

Monday, October 16, 2006

seminggu dua sebelum raya yg derita

ada 5 jam, 34 minit, n 8 saat azan subuh.

fuhh....mmg tahun nie cabaran puasa tu bukan la apa yg aku expect datang dari lapar dan dahaga. tapi, dtg dari cabaran kat tempat kije aku. macam2 new requirement tepon model baru sony ericsson kali ini. pening and mcm nk pecah pala otak aku memikirkan jalan utk memudahkan semua pihak yg berkaitan ngikut requirement baru tuh. bukan takat ngan planner jek aku gado, production, shipping, supplier. n ngan bos aku sendiri yg mendesak aku pujuk counter part aku tukar balik ke requirement asal. mcm2 tohmahan dah aku terima pasal requirement baru nih. sampai di satu tahap aku penah cakap kat boss aku yg aku dah takl leh nak handle situasi serumit skang nih.
ditambah plak dgn dilema wanita yg aku kenal. ada plak sorang minah ni cakap aku tak minat nak kawan ngan kawan dia yg gila nama tuh. Elyni nama dia. aku rasa dia jenis pompuan yg dok tak reti malu. dia ni jenis nak kenen kan kat aku ada sorang minah keje kat sub co pakcik aku kat sect 16. aku cakap aku tak minat sebab dia bukan la kriteria yg aku nak. therefore, klu tak menepati requirement esp dikalangan anak melaka sendiri, mmg aku malas nk layan atau terkinja2 nk layan pompuan camtu. tak pasal2 aku dituduh tak gentlemen and poyo. persoalan, pompuan jenis Elyni n Ida ni pompuan jenis apa yg mengharapkan gentlemen dari aku, sedangkan dia tak layak dilayan sebagai seorang wanita, hatta sebagai seekor anjing betina skalipun. Elyni sebenarnya budak baru kat kilang aku. aku pun tak tau dia ni yg mana satu. n budak Ida dari kelate sokmo ni pun aku tak penah jmpa n dah pandai nk judge org mostly likely like a grudge. Budak Elyni ni aku rasa seingat aku just pandang kat anak mata jek. sebab satu dia ni asal srawak. org asli srawak kot. and budak Ida ni asal Klate. So sori, sucker....not interested to have a realtion with these two bozos. bukan nk diskriminate, tapi tu la hakikat kehidupan yg Allah dah bagi kita pilihan utk kita pilih yg mana baik, yg mana burok. Aku rasa si elyni tak la selawa mana yg aku sangkakan. cuma adala dua tiga org jantan yg desperate yg kilang aku tu gi layan betina camtu. mmg aku ada terbaca thread email time bebudak ni sesibuk nk bebuka kat hertz chicken buffet. lepas satu2 mail yg irritating aku terima, last sekali aku pasang blocking based on subject. puas ati aku. dalam panas aku dilontarkan tuduhan dan hasutan yg aku ni tak gentlemen and poyo (romantik jauh skali) aku lontarkan email berbau panas yg berbunyi 'P*^&%&%t mak ko, B&*^o mak ko and mak ko *&^% ngan semua (&^&*^ kat kg ko dapat ko'.......panas betul jumaat lepas. ni first time aku jumpa pompuan camni.
hati aku tak sejuk lagi nih pasal betina dua ekor ni. Si Ida menggunakan pendekatan Islam utk menutup kemunafikan dia dan si Elyni ni plak terang2 an menonjolkan kebetinaan dia seolah dia macam ada harga diri, tapi aku tak begitu pasti harga diri nye itu terletak pada sifat kewanitaan atau kebetinaan. frankly speaking, it is utmostly towards kebetinaan. sabtu bebaru ni jugak aku dah pindah kan semua khazanah aku ke tempat baru. n satu floor dgn si betina jahanam, Elyni tu.
minggu lepas gak, aku rasa jiwa aku terganggu, sebab kondo kat tempat aku dah start kena pakai sticker keta. so, keta aku kena letak kat luau.sabtu bebaru ni gak aku gi survey umah sewa atas tanah kat puncak perdana. selamat skit nak letakketa moto segala. klu tak muat, depan umah aku tu kira dkt giler. takyah nak risau gi jenguk selalu kat luar kondo.

n then, forex aku EU based jadik serba serbi tak kena. aku loss USD75.hopefully, pembukaan forex kul 4am ni, menjanjikan peluang yg lebih cerah di mana EU akan face short sebyk 28 pips and lower.
Abg wahab rugi USD40. tapi still maintain, siap dapat beli perabot baru lagik ngan PC baru. mana tak nye, hasil forex tuh, capital dia USD150 jek. roling3 dapat USD1000.amik ko.....durian runtuh dia bulan ni. mmg dah rezeki dia. aku tumpang gembira. semoga kebahagian dia hasil dari ajaran aku yg basic tu, dapat beri rahmat kat hidup aku. yg lain aku tak pasti apa jadik sebab feedback yg aku terima amatla minimal.
ada 5 jam, 34 minit, n 8 saat azan subuh.

fuhh....mmg tahun nie cabaran puasa tu bukan la apa yg aku expect datang dari lapar dan dahaga. tapi, dtg dari cabaran kat tempat kije aku. macam2 new requirement tepon model baru sony ericsson kali ini. pening and mcm nk pecah pala otak aku memikirkan jalan utk memudahkan semua pihak yg berkaitan ngikut requirement baru tuh. bukan takat ngan planner jek aku gado, production, shipping, supplier. n ngan bos aku sendiri yg mendesak aku pujuk counter part aku tukar balik ke requirement asal. mcm2 tohmahan dah aku terima pasal requirement baru nih. sampai di satu tahap aku penah cakap kat boss aku yg aku dah takl leh nak handle situasi serumit skang nih.
ditambah plak dgn dilema wanita yg aku kenal. ada plak sorang minah ni cakap aku tak minat nak kawan ngan kawan dia yg gila nama tuh. Elyni nama dia. aku rasa dia jenis pompuan yg dok tak reti malu. dia ni jenis nak kenen kan kat aku ada sorang minah keje kat sub co pakcik aku kat sect 16. aku cakap aku tak minat sebab dia bukan la kriteria yg aku nak. therefore, klu tak menepati requirement esp dikalangan anak melaka sendiri, mmg aku malas nk layan atau terkinja2 nk layan pompuan camtu. tak pasal2 aku dituduh tak gentlemen and poyo. persoalan, pompuan jenis Elyni n Ida ni pompuan jenis apa yg mengharapkan gentlemen dari aku, sedangkan dia tak layak dilayan sebagai seorang wanita, hatta sebagai seekor anjing betina skalipun. Elyni sebenarnya budak baru kat kilang aku. aku pun tak tau dia ni yg mana satu. n budak Ida dari kelate sokmo ni pun aku tak penah jmpa n dah pandai nk judge org mostly likely like a grudge. Budak Elyni ni aku rasa seingat aku just pandang kat anak mata jek. sebab satu dia ni asal srawak. org asli srawak kot. and budak Ida ni asal Klate. So sori, sucker....not interested to have a realtion with these two bozos. bukan nk diskriminate, tapi tu la hakikat kehidupan yg Allah dah bagi kita pilihan utk kita pilih yg mana baik, yg mana burok. Aku rasa si elyni tak la selawa mana yg aku sangkakan. cuma adala dua tiga org jantan yg desperate yg kilang aku tu gi layan betina camtu. mmg aku ada terbaca thread email time bebudak ni sesibuk nk bebuka kat hertz chicken buffet. lepas satu2 mail yg irritating aku terima, last sekali aku pasang blocking based on subject. puas ati aku. dalam panas aku dilontarkan tuduhan dan hasutan yg aku ni tak gentlemen and poyo (romantik jauh skali) aku lontarkan email berbau panas yg berbunyi 'P*^&%&%t mak ko, B&*^o mak ko and mak ko *&^% ngan semua (&^&*^ kat kg ko dapat ko'.......panas betul jumaat lepas. ni first time aku jumpa pompuan camni.
hati aku tak sejuk lagi nih pasal betina dua ekor ni. Si Ida menggunakan pendekatan Islam utk menutup kemunafikan dia dan si Elyni ni plak terang2 an menonjolkan kebetinaan dia seolah dia macam ada harga diri, tapi aku tak begitu pasti harga diri nye itu terletak pada sifat kewanitaan atau kebetinaan. frankly speaking, it is utmostly towards kebetinaan. sabtu bebaru ni jugak aku dah pindah kan semua khazanah aku ke tempat baru. n satu floor dgn si betina jahanam, Elyni tu.
minggu lepas gak, aku rasa jiwa aku terganggu, sebab kondo kat tempat aku dah start kena pakai sticker keta. so, keta aku kena letak kat luau.sabtu bebaru ni gak aku gi survey umah sewa atas tanah kat puncak perdana. selamat skit nak letakketa moto segala. klu tak muat, depan umah aku tu kira dkt giler. takyah nak risau gi jenguk selalu kat luar kondo.

n then, forex aku EU based jadik serba serbi tak kena. aku loss USD75.hopefully, pembukaan forex kul 4am ni, menjanjikan peluang yg lebih cerah di mana EU akan face short sebyk 28 pips and lower.
Abg wahab rugi USD40. tapi still maintain, siap dapat beli perabot baru lagik ngan PC baru. mana tak nye, hasil forex tuh, capital dia USD150 jek. roling3 dapat USD1000.amik ko.....durian runtuh dia bulan ni. mmg dah rezeki dia. aku tumpang gembira. semoga kebahagian dia hasil dari ajaran aku yg basic tu, dapat beri rahmat kat hidup aku. yg lain aku tak pasti apa jadik sebab feedback yg aku terima amatla minimal.

Thursday, September 28, 2006

Dehidrasi

Mcm biasa, aku kuar opis sharp kul 5. Azaha tgh tunggu shuttle nk ke tempat dia letak innova dia. 'Oi, lama lagi la nk sampai.....' dia terus dtg ikut aku dari belakang nuju ke kelisa aku yg kemek tiga tu. Terserempak dgn Ms N. Tah macamana aku terpikir pasal secret affair dia ngan Mr F. Nk start dulu tanya pasal Kak T nk sound Ms N pasal perbuatan dia tu. Tetiba azaha yg lebih mendahului aku bukak topik tu. Tah hapa tah dia citer,sebab aku parking keta jauh ke belakang area store.Kuar nampak Tini yg chubby. Aku buka tingkap, 'Oi, masuk la'.Dalam masa lima minit tu, aku dah angkut 2 org yg tgh tunggu shuttle yg tak kunjung sampai. Mana tak nya, tepat kul lima dah kena serbu. shuttle ada dua jek.
abis jek anta diorang kat tempat park and ride diorang tu, terus gi U8 atas, nampak dari hari pertama puasa, dua gerai jek yg bukak.boring. tgk, ada satu kopitiam baru bukak. masuk tgk lauk tak la byk mana. lauk favourite. kerabu sotong+kerabu pucuk paku+keli berlada n karipap.
sampai umah, budak dua ekor tu dah tercatuk depan tv. layan simpson ngan malcolm in the middle. berbuka. aku ckp kat Im , tekak aku bengkak. bulan puasa klu sakit tekak, memang azab la. maghrib. mcm biasa, aku dah start konsentret trading aku. habis isya' jemaah kat surau, trus naik. tak tahan. rasa macam nk demam.bukak balik notebook aku. EU ari ni main net. tak sevolatile semalam. tension pun ada gak. Whb ym aku. dia close USD70 ari nie. superb.....Bob close USD35. dasat2 diorang ni. aku still maintain USD20 tiap hari. kul 11.45.tdo.terjaga kul4.09. kat luar, Si Im dah tercatuk balik dpn tv.bola la apa lagi. aku panggang roti, lapik chicken ham, cheese, butter skit. pas tu terus ngap. tu la sahur aku. habis jek, terus mandi. ngadap trading platform aku balik. nuthing much ado. dgn azan subuh.wuduk n terus subuh. pas tu baca makalah apa yg patut, habis kan blog ni yg dari ptg semlm buat.

Sunday, September 24, 2006

sahur yg panas

Bro Im panggil aku bagai nak rak jap tadi. disebabkan aku tdo mcm tunggul mati, dia sambung tgk Bundesliga.Mmg ari ni football marathon betul....kul dua aku terjaga. tu bukan sebab lagu Yohihito Yano, 'Lonely Rolling Star' dari alarm tepon aku, tapi sebenarnya ada bende terbakar. Swis moto kipas diri si bdk capoiera tu yg terbakar. udara kat apt tu dah berubah jadik udara sintetik. Aku gi basuh muka, selak2 skit rambut aku yg panjang masai tuh, bersiap, n ......'hah, apsal lambat bgn?Sahur jom cepat'.bagaikan org tua, aku sarung suar ngan sweater aku, trus kuar nuju ke lift n masuk ke Savvy Bro Im. Bebudak umah aku tu, memang semua bersaiz munchkin, kecuali si bdk capoiera tu. tension sebab tak dapat kempes kan perut sampai ada six pack macam aku, tu yg kena reverse effect of anorexia nervosa. Savvy yg kitorang naik tadi menyelusuri residential U8 sambil mata kutu memasing memandang kedai melayu yg bukak pagi awal. Disebabkan Bri Im yg jadik driver, dia la yg bawak ke mana jek restoran yg dia nak gi. Sampai U2, tgk macam tak semengah.Kedai Merah Pok Loh pun sama. Macam kedai baru lepas org tgk bola. stil tak berkemas lagi. Gi 13, ada gak saki bagi yg tinggal. nampak macam meriah. terlebih meriah. restoran Pelaga 13. aku cari sit kat luar. kena embun pagi. duduk jek, aku dihidangkan dgn dua ekor minah yg pakai belly bottom punyer suar sampai nampak liang b****t.siap ada kilat2 lagik utk menarik perhatian org. Aku cakap kat bebudak ni, 'korang ada puntung rokok?aku nak masuk kan dalam suar putih minah tuh. mesti menari breakdance mcm michael Jackson punyer. budak kat meja sebelah pandang2 kitorang. aphal lak ni?muka kampung, dressing urban..biarla...budak2. meja lagik satu, ada segerobolan bebudak tgh main pakau. meja seberang gelak macam org majusi. kat dalam kedai, ada mamat tgh melalak karaoke. order makan, tak lama pas tu, air dtg. Bri Im cakap, ni last kita makan kat sini. kitorang dah faham sgt bila dia cakap camtu. mmg aku tak suka pun keadaan camtu. ni la sahur kitorang kat pelaga tadi.

klu nak ubah diri, jgn la campur dgn kumpulan macam kat restoran tuh. tapi terpulang kepada yg empunya diri utk tepis anasir2 tu. kitorang ber(makan) dgn pantas, dan terus balik, sambung tgk bundesliga.

sahur yg panas

Bro Im panggil aku bagai nak rak jap tadi. disebabkan aku tdo mcm tunggul mati, dia sambung tgk Bundesliga.Mmg ari ni football marathon betul....kul dua aku terjaga. tu bukan sebab lagu Yohihito Yano, 'Lonely Rolling Star' dari alarm tepon aku, tapi sebenarnya ada bende terbakar. Swis moto kipas diri si bdk capoiera tu yg terbakar. udara kat apt tu dah berubah jadik udara sintetik. Aku gi basuh muka, selak2 skit rambut aku yg panjang masai tuh, bersiap, n ......'hah, apsal lambat bgn?Sahur jom cepat'.bagaikan org tua, aku sarung suar ngan sweater aku, trus kuar nuju ke lift n masuk ke Savvy Bro Im. Bebudak umah aku tu, memang semua bersaiz munchkin, kecuali si bdk capoiera tu. tension sebab tak dapat kempes kan perut sampai ada six pack macam aku, tu yg kena reverse effect of anorexia nervosa. Savvy yg kitorang naik tadi menyelusuri residential U8 sambil mata kutu memasing memandang kedai melayu yg bukak pagi awal. Disebabkan Bri Im yg jadik driver, dia la yg bawak ke mana jek restoran yg dia nak gi. Sampai U2, tgk macam tak semengah.Kedai Merah Pok Loh pun sama. Macam kedai baru lepas org tgk bola. stil tak berkemas lagi. Gi 13, ada gak saki bagi yg tinggal. nampak macam meriah. terlebih meriah. restoran Pelaga 13. aku cari sit kat luar. kena embun pagi. duduk jek, aku dihidangkan dgn dua ekor minah yg pakai belly bottom punyer suar sampai nampak liang b****t.siap ada kilat2 lagik utk menarik perhatian org. Aku cakap kat bebudak ni, 'korang ada puntung rokok?aku nak masuk kan dalam suar putih minah tuh. mesti menari breakdance mcm michael Jackson punyer. budak kat meja sebelah pandang2 kitorang. aphal lak ni?muka kampung, dressing urban..biarla...budak2. meja lagik satu, ada segerobolan bebudak tgh main pakau. meja seberang gelak macam org majusi. kat dalam kedai, ada mamat tgh melalak karaoke. order makan, tak lama pas tu, air dtg. Bri Im cakap, ni last kita makan kat sini. kitorang dah faham sgt bila dia cakap camtu. mmg aku tak suka pun keadaan camtu. ni la sahur kitorang kat pelaga tadi.

klu nak ubah diri, jgn la campur dgn kumpulan macam kat restoran tuh. tapi terpulang kepada yg empunya diri utk tepis anasir2 tu. kitorang ber(makan) dgn pantas, dan terus balik, sambung tgk bundesliga.

Saturday, September 23, 2006

ramadhan 2006

esok ramadhan. bulan kemeriahan utk beribadat, suatu pesta di masjid2, surau2, musalla, serta malam2nya dihiasi tahajjud dan solat2 sunat yg lain. Tapi, bagi aku, sebulan masih tidak cukup, meskipun yg aku harap, ianya akan berlansung utk segenap tahun ini. Aku tak pernah mersa puas dalam ibadat seharian ku. Ramadhan adalah satu cabaran di mana ibadatku akan dioptimumkan menerusi masa dan ruang yg diberi Allah.Sedangkan, amalanku, ketika di bulan lain tidak cukup. Kumohon agar kemeriahan itu berpanjangan sepanjang tahun. Kumohon juga, agar amalan2ku dapat dideprisiasikan sepanjang tahun ini. Insya Allah.

Sunday, August 27, 2006

hola

hola is the last for today..hahaha.....

ahad yg kering

hari ni memang aku rasa kering sgt. kenapala 27hb hari ahad....? system plak kena spyware....kena la aku setup balik XP aku. aku curik si gemuk capoiera, hausmet aku yg gemuk minat lagu capoiera tu punyer cd installer. dulu aku penah tanya dia pasal cd installer ni. ada ke dia bagi setup server. nk tolong org nampak sgt tak ikhlas....aku bukannye ramapt sgt ngan hausmet aku pun. memasing buat hal memasing. klu ada konflik tu pun, memang tak terasa ancaman dari dia sebab kat umah tu memang konsep, aku-aku, nko-nko. takyah nak tau pasal hal2 personal aku. Bro EG msg aku lagi tadi tanya pasal teknik yg dia suh aku applied isnin ni. aku rasa, macam dia bragging semacam. wat ever la. aku sebenarnye skang ni lebih bersikap berhati2 dgn dia sebab takut kisah lama jadik balik. makin hari aku makin macam dah tak caya lagik dgn dia. program demi program dia invite, tapi tak semua pun yg betul. aku rapat ngan dia pun sebab dia penah tolong ajau aku macamana nak trading on line. alah..bende simple jek. aku rasa, bawah dia, taklah seramai mana pun klu nak dibandingkan dgn aku. aku tak berapa pasti samada betul ke cakap dia kata dia dah almost deposit USD1k utk trading starting 31st august ni. memandang kan kita kat mesia tgh cuti, dah negara lain tgh keje, tu yg dia cari lubang nak dpt untong besau le tuh....macam aku tak tau. tapi dia penah suh aku carik kan org utk deposit trading dia. dari gaya cakap dia tu macam tak cukup lagi. tapi ntah2 lansung tak dak pa....habuk cakap gebang je lebey...semalam punyer trading pun dia rugi USD50..macamana aku nak caya.
aku cakap kat anak2 buah aku, buat yg simple jek. takyah nak tamak2 haloba. nanti jadik macam ada sorang mamat tu rugi almost USD76k atas depost ratusan umat yg menanti plan revoery tu skang termasuk la ada sorang haus met aku yg paling tua. dia bagi aku USD50 utk pump dalam tu atas nama aku. memang dia ni aku rasa bawak sial. masuk duit dia jek, terus losses USD76k.
habis jek setup, install balik semua program aku yg dah kena format tadi.

Saturday, August 26, 2006

hari hari terakhir ku bersama M

genap seminggu aku break up dgn perempuan tu. takde apa yg dipikirkan lagi tentang pompuan bermulut kuang ajar macam tu. kenapa mesti aku bersikap rendah diri dgn pompuan macam itu. Nama nye M. M ni adalah pompuan yg menganggap aku, lelaki yg pertama yg berjaya menambat hatinye dan aku adalah antara lelaki yg dikatakannya bersifat sederhana dan M dapat terima aku dgn seadanya kerana aku dapat menerima sikapnya jua. nak tau apa sikapnye yg boleh aku terima itu kerana sifat 'openess' aku itu:

i. dia adalah pompuan yg sentiasa bertasbih dan bertahmid mulutnye dgn perkataan fuck, shit, bullshit, bitch, et cetera perkataan yg sungguh kotor dan memang amat tidak enak didgri oleh sesapa pun hatta lelaki yg dilahirkan penuh brutaliti.
ii. dia seorang pompuan yg hanya mementingkan dandanan diri shj. suka bershopping. sepertiga dari gajinya dibelanjakan utk aksesori dan pakaian berjenama terkenal seperti DKNY, Elle, Guess etc yg dijual digedung2 warehouse sale yg berdekatan. Aku sentiasa menyokongnye sebelum ini dgn menggodam web site lelong di mana di dalamnye terdapat iklan 2 warehouse sale yg berdekatan. dia juga meminati bau bauan wangian yg berjenama terkenal hanya utk menutup bau bauan kari dan masala dan bebawang kerana dia ni berdarah campuran campuran lebih kepada punjabi dan sedikit melayu. Aku pernah bersama dgnnye tanda dia memakai apa2 wangian dan baunye, masyaAllah....
iii. dia seorang yg aktif dan berfikiran jauh. akan tetapi dia tidak boleh bertutur dalam 'bahasa' ku. dia pompuan yg dungu dalam soklan percaturan kewangan. dia selalu bertanya kepadaku tentang selok belok, percaturan serta sepak terajang kewangan peribadi. Dan aku sememangnye pelajar yg tekun di bawah bimbingan Azizi Ali, Robet Kiyosaki dan Sharon L Lecter. Jadik, aku telah menerangkan secara ringkas dan adakalanya secara detail secara percuma (memandangkan dia aweq aku) kepada M. Seseorang akan bertanya dan mengajukan lagi soklan menunjukkan betapa berminat nye mereka dalam satu2 persoalan. M hanya menunjukkan ketidakfahamanya dgn berkata satu perkataan shj iaitu 'Watever!' tanpa sebarang soklan susulan. Itu sudah jelas menunjukkan dia seorang yg bodoh lagi sombong bagaikan keldai. aku tak berapa sure harus kah aku menarik balik kata2ku yg dia seorang yg berfikiran jauh??
iv. M memikirkan dirinya glamour. walhal, kulit nye hitam manis. selalu memintaku utk memujinye. dan aku memujinya dgn ikhlas di mulut, tetapi di hatiku berkata 'dah la hitam.aku lagi cerah. gigi kuning lak tu'.dia pernah menghadiri satu grooming session di mana dia menjadik cantik walau utk sehari. dia seorang yg kurus melengkong bagai plywood yg dua tiga minggu baru kena hujan dan berpanas. tetapi aku tetap memujinye.

ramai sahabatku berkata, aku tidak sesuai dgn nya kerana sifat ku yg penyabar tetapi cuba utk bertahan dari panas baranku. M , pendapat sahabat2 ku hanya api dalam serkam. mereka kata, carila pompuan yg dapat reda dan stabilkan kesabaranku. pada mulanya memang aku agak keberatan utk mereima sangkaan liar mereka itu. tetapi selepas setahun aku bersama M, baru la aku tau, yg pengalaman mereka yg dah berkawin itu memang tidak dapat disangkal lagi. walaupun pada dasarnye, mereka hanya mendengar cerita ceriti ku tentang masalah aku dgn M.

Saturday, August 19, 2006

Melayu yg diyahudikan

teringat aku satu pepatah yahudi yg mengatakan, jika anda berbaring, anda tidak akan jatuh.Sungguh, bangsa ku lebih meniti dari berbaring ditempat yg rata. risiko yg perlu ditatang, tiada yg nampak.

sekali ku tersentak tentang satu email yg sungguh menarik perhatian ku di mana yahudi itu punyai beberapa cara utk merancank kan ekonomi nye:
i. arak
ii. perempuan
iii. hiburan
iv. ketiga2nya diatas(pendapatku)

takat ni, yg paling halus, caranya yg kita adaptasikan adalah hiburan (setakat ini kita akan menuju ke tahap yg ke empat).sebagai contoh, byk org kita klu disogokkan dgn hiburan, memang akan berduyunan menyerbu tempat dimana gula (atis yg dipooja,bukan puja) menjadi punca pooja itu dan kita adalah semut yg akan menghurungi gula yg bertabur dgn takbur itu. kebykkan semut adalah dikalngan org melayu layu. Melayu tegar tidak akan menjadikkan hiburan semata sebagai salah satu kiblat mereka.apatah lagi kiblat yg lagi satu itu akan dipalingkan ke tempat lain hanya kerana kiblat ke arah gula itu bk mengkhabarkan tentang artis poojaan mereka. kekadang aku tergelak dalam hati ku sendirian (klu gelak sensorang kang kata aku nie gila) bila housemate aku yg terlalu obsessive kepada sukan bola sepak. kehidupannya tak ubah seperti guinea pig yg dijadikan eksperimen yahudi tentang gelagat peminat bola sepak. aku juga peminat setia bola. tapi bola sepak atau mana sukan bukanla kiblat ku. bagi aku, sukan utk kesihatan bukan utk hiburan atau sebagai tangkal utk menunjukkan kejantanan aku. setiap hari aku bersukan. tak kira sukan apa skalipun.apa saja aktiviti yg meningkatkan kadar metabolisme aku dapat aku utarakan sebagai aktiviti sukan. tapi aku bukan seorang obsessor seperti housemate aku tu yg boleh saya katakan bukan la aktif dalam sukan pun. dia hanya la peminat sukan tetapi bukan seorang yg aktif sukan. kesimpulan, dia adalah passive sportsmen. Sebagai salah satu bentuk poojaan masa kini di mana ketika EPL, UEFA dan sebgainya, ianya akan menjadi kiblat para peminat bola utk bertahajud berkiblat kan match bola masing2 dan tak kurang juga kiblat utk betting. pernah aku terdetik utk mengetahui dgn lebih mendalam tentang soal 2 kehidupan yg tak kita sendiri sadari misalannya konsert, dan bicara bersama artis dan rancangan sukan utama (bola sepak) sebagai agen2 yg membantu ekonomi yahudi secara tak lansung. kita disogokkan dgn iklan arak, tembakau, dan segala produk yg boleh menyumbang kepada ekonomi yahudi itu sendiri.

apa yg menarik perhatian aku adalah, kebijaksanaan mereka menjadikkan yahudi itu sendiri satu bangsa yg disanjungi. Kalau mahu aku senarai kan nama2 yahudi yg kita sanjungi itu memang boleh aku rangkumkan dalam web site ini: http://www.jewwatch.com/jew-leaders-famousjewslist.html

ini adalah apa yg aku temui di web ni:

The Jewish People represent just one fifth of one percent (that's 1/500) of the human race. They are but one of many small groups of people with their own culture, language and homeland. One would expect that they should hardly be heard of - except perhaps a brief mention in a small multi-cultural footnote of a high school geography book.
This is obviously far from the case. Jews are at the center of every creative, scientific, cultural, political, ideological movement and endeavor. Jews are over-represented as Nobel Prize recipients, winning at least 20% (that's 1/5) of all awards given to date. Jews founded Hollywood, and are today the dominant cultural influence in television, radio, cinema, journalism and theater in America and elsewhere. Jews are over-represented in all forms of medicine, in all the professions, in every sport, in modeling and fashion, in law-enforcement and the military, in political sex scandals, in new-age religion... In almost everything that represents the free world and all of its trappings, Jews are there.
In fact, should there ever be an antisemite who has the courage and conviction to boycott everything Jewish, he would be immediately knocked back to the dark ages. It must be difficult to be an antisemite these days relying as they must on Jewish technologies, Jewish doctors and accountants, their favorite music, movies, books and clothes created with significant Jewish involvement, and their very lives and health relying on Jewish medical science. Antisemites are condemned from the start to always being hypocrites.
- http://famous.heebz.com/ -

cuba kita renungkan betapa pengaruh yahudi dalam kehidupan kita…

adakah kita yg terlalu mengagungkan hiburan?agak berdosa klu aku katakana yg kita ni melayu yg diyahudikan sedang rokok yg aku hisap, t shirt Ralph Lauren yg aku pakai, levis jeans yg aku sarongkan serta lagu jazz yg aku minati adalah serba serbi yahudi.-------------à http://www.biblebelievers.org.au/ij_ch11.htm
sehingga aku dapat katakan disudut hatiku bahawa diriku memang tidak boleh lari atau disesatkan dari ‘ajaran’ yahudi itu sendiru walaupun tiada pernah seorang yahudi pun pernah mengajarku. Pernah aku bertemu seorang warga peranchis berbangsa ‘jewish morrocian’ dan menjadi sahabat baik ku sehingga kini. Kami hanya berbalas2 email. Bertanya khabar dsb. Tapi akan aku dapat rasakan yg yahudi itu lebih rapat bila aku berada di pesta keramaian, atau gigs, atau club house di mana melayu itu lebih yahudi dari yahudi yg sekian ada. Agak tidak berasaskan klu aku katakana kerajaan kita juga berteraskan system kerajaan ala yahudi, walaupun pada pendapat aku, tak semestinyer semua yahudi itu yahudi. Mungkin apa yg diterapkan adalah nilai yg positif. Sebagai contoh, cyberjaya, adalah satu idea hub di mana nilai itu telah dinyatakan dalam hasil Mikael Hard dan Marcus Stippak dalam: http://www.iit.edu/~misa/toe20/urban-machine/Hard-Stippak_review-1.pdf#search=%22jewish%20technology%20urbanization%22
Suatu konsep teknokultural yg diajukan oleh kelompok ini.

Ni yg apa yg aku petik dari email dari salah seorg pengforward email:
Why are Muslims so powerless? There are an estimated 1,476,233,470 Muslims on the face of theplanet: one billion in Asia, 400 million in Africa, 44 million inEurope and six million in the Americas. Every fifth human being is aMuslim; for every single Hindu there are two Muslims, for every Buddhist there are two Muslims and for every Jew there are onehundred Muslims. Ever wondered why Muslims are so powerless?Here is why: There are 57 member-countries of the Organisation ofIslamic Conference (OIC), and all of them put together have around 500 universities; one university for every three million Muslims.The United States has 5,758 universities and India has 8,407. In2004, Shanghai Jiao Tong University compiled an 'Academic Ranking ofWorld Universities' , and intriguingly, not one university from Muslim-majority states was in the top-500.As per data collected by the UNDP, literacy in the Christian worldstands at nearly 90 per cent and 15 Christian-majority states have aliteracy rate of 100 per cent. A Muslim-majority state, as a sharp contrast, has an average literacy rate of around 40 per cent andthere is no Muslim-majority state with a literacy rate of 100 percent. Some 98 per cent of the 'literates' in the Christian world hadcompleted primary school, while less than 50 per cent of the 'literates' in the Muslim world did the same. Around 40 per centof the 'literates' in the Christian world attended university whileno more than two per cent of the 'literates' in the Muslim world didthe same. Muslim-majority countries have 230 scientists per one millionMuslims. The US has 4,000 scientists per million and Japan has 5,000per million. In the entire Arab world, the total number of full-timeresearchers is 35,000 and there are only 50 technicians per one million Arabs (in the Christian world there are up to 1,000technicians per one million). Furthermore, the Muslim world spends0.2 per cent of its GDP on research and development, while theChristian world spends around five per cent of its GDP. Conclusion: The Muslim world lacks the capacity to produceknowledge.

Bolehlah kita adaptasi kan analogi ini kepada bangsa melayu itu sendiri di mana mereka lebih cenderung kepada kuantity bukan kualiti.

Monday, August 07, 2006

cuti yg sepanjang 3 meter sahaja...(pendeknye)

plan utk backpacking ke jakarta terpaksa aku batalkan berikutan beberapa perkara yg merunsing kan fikiran aku:
i. notebook aku yg disambar petir, walhal time tu aku tgh main game, The Age of Empire. terlupa nak cabut wire tipon kat modem.ntah hujan takde, dan dan kena sambar petir. sib baik la aku yg tak kena sambar. berbau la gak plastik terbakar. 3 hari pas tu aku gi anta service. technician kata, warranty void sebab act of God, sebab kena sambar petir. yg pelik nye tu, yg rosak modem aku jek. tapi kenapa notebook aku kena setup balik. balik umah carik setup disk. tinggal sarong jek. dalam nye ntah ke mana. gi kedai jual cd pirate kat shah alam mall. 7 hengget sekeping. aku beli microsoft office skali pepehal nanti partition kena format, ada back up disc.cd tak leh pakai. gi balik kedai cd cetak rampok tuh. tukar lagi. pun takleh gak nak setup lagik. last option, lepas dapat cd tu, trus aku dok kat bangku kat kat situ, trus on notebook aku (macam dalam citer The hackers la plak kengkonon nye) terus jalankan operasi haram aku tu di mata khalayak ramai. ok.rasanya ok. aku balik umah biar kan setup berjalan dgn sendirinye. setup microsoft office, again, takleh pakai. moral of the story, jgn beli cd installer cetak rampok yg tlah dicetakrampokkan kat shah alam mall tu. berbalik kepa aciter kat service centre tadi, diorang kata aku kena replace muthaboard dia ngan yg baru yg berharga MYR700 lebey mahal nak mampos......aku berfikir,,,,mampukah aku hidup sehari tanpa internet, tanpa transaksi kewangan yg masuk ke dalam akaun aku, tanpa buat trading...arghhhh tension....

ii. selang beberapa hari lepas tu, lepas ofis hour, time tu dah nak dekat maghrib (abis asar aku burn) gi flicker (flucker) tanya pasal wireless modem. diorang kata 'there's no such thing as woreless modem'....so diorang tunjuk kat aku produk terkini diorang macam nak tak nak sebab kedai tutup kul enam, n aku main redah jek masuk kul tujuh. akhir nye tangan aku dgn laju nye mengisik form yg ada kat depan aku. maka terregister la aku sebagai pelaanggan streamyx yg dihormati. dua lepas tu, aku anta sms, utk activation, tak dapat diaktifkan. esok tu aku anta lagi, baru la dah diaktifkan. sabtu dalam minggu yg sama, aku gi tm point sek 11, survey wireless router. aku cakap kat munira nak gi Low Yatt. ta[i tak jadik sebab malas nak survey. last sekali terswipe la kad credit aku atas nama adsl wireless router aztech dari tmpoint.

iii. balik dari tmpoint trus pasang and assemble natang bende alah tu. try. tgk nuthing happen. topon member, diorang kata mungkin disebabkan wireless device rosak sebab modem kene panah petir. tu yg anta cecepat service. in the end, it's getting worst then ever. berasap jek minggu nie. tipon streamys dua tiga dozen kali. last skali anta technician dtg umah. cerita pasal masalah dalaman TM nie nanti akan aku citer kat di epilog yg akan dtg. dua tiga kali technician yg gigh dan cekal tu dtg umah aku, setup kan streamyx aku. akhirnye, buat julung kali nye, aku menikmati kelajuan streamyx yg tahap dewa bernama makximus teramat sgt hari ni. tu yg tak suman (siuman) guna internet satu hari suntuk.

iv. kuharap agar segalanya back on track. dapat la aku berdagang seperti biasa di internet.

v. aku rasa tak sedap badan, tekak perit, gara2 dgr cakap doktor pelatih klinik dr isahak suh aku makan vitamin C bebyk. hasilnyer, selama ni aku tak penah ada tekak perit dah kena dah. belakang tengkuk dah start rasa sengal. gi 7 11 cari milidon ngan air asam jawa totok....kuar makan malam ngan housemate aku, imran. order sup daging. sup rasa macam tom yam....dah lah aku sakit tekak, tambah plak pedas. aku makan daging jek. sup aku tolak. nama kedai tu, Sri Bunga kat TTDI Jaya, depan maybank. Imran mintak kuey tiow goreng tak nak taugeh. letak gak tauge. dia reject. agak klu ada label 'NOT OK' yg boleh aku smuggle keluar dari dept quality pas tu tampal kat kuey tiow goreng tu sebab tak ikut specification and produk customization dari end customer. mak cik tu buat kuey tiow yg kedua. seakan satu bentuk rayuan aku dgr dari makcik tu, utk si imran terima kuey tiow tuh. tapi dgn nada lembut tapi tegas, dia dgn seraya berkata 'klu free, saya amik'....simple tapi practical enuff utk menyampaikan msg yg lembut tapi tegas. inilah yg dinamakan pendekatan proaktif. klu reaktif mesti jawapan dia macam nie:' saya mintak ada taugeh ke tak?!?!?!kenapa letak taugeh???' demi utk tidak menjatuh kan maruah mak cik yg nampak innocent tu, member aku tu bersikap proaktif di mana sifat org yg efektif ke 5, iaitu think win-win. makcik tu masak kuey tiow dgn ikhlas, member aku tu pun kenyang. tapi takde udang la plak......moral of the story: mintak tu klu boleh seringkas dan sesimple yg boleh. reverse psiko skit tanya apa yg dia akan buat. so kita boleh screen down yg kita tak nak dan nak. wow...sungguh theoritical betul aku di pagi isnin yg hening ini.
mentang2 la cuti panjang, tu yg tido lambat tu.

aku nak tdo........zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

Friday, July 14, 2006

Depresssss

Morning my raindeer,

Weekend is around the corner. Still blank tak tau nak buat apa weekend ni. tak tau nak balik kampung. i am a little bit depress right now. dunno because of what....sooo depress. people see me happy, but i am depress. bukan pasal keje. tapi pasal environment keje. kawan baik ramai dah tukar keje. yg baru ni susah nak get along. my dept also nk move ke different location sebelum raya ni. so many changes. i dunno what to do. i felt lost right now. rasa nye saya nak buang semua astro, internet, watsoever. rasa macam tak nak hidup lagi kat dunia cyber nie. nak hidup simple giler. simple but rich....wow..isn't it sweet...but still dunno whether it can be good to be true or not? since last week, saya dah rasa depress. balik keje mamang awal gila nak mampos. sebab saya depress. balik umah terus tido. bgn tido, umah senyap macam dalam kubo. maybe, housemate yg lain pun mungkin macam tu jugak. depress. so, memasing buat hal sendiri. saya tak tau di mana zon paling selamat dalam dunia ni. ada sorang ofismate dtg kat saya citer masalah keje dia. saya kata sori, i am not interested. cukupla dgn depress saya skang. tak nak saya kongsi dgn depress org lain. ramai org tanya 'rusdy, you looked thin. r u sick?' what kind of question is that?n then i laugh, i perceived it as a token of a joke from one of my indian best girlfriend in the ofis. i luv to laugh. luv to make people laugh and sharing stupid jokes with others. but, not too some stories from depressed people.

What colour is the most sexually attractive?

This is what I found just now...........:
There is much behavioural science research showing the most popular skin colour, eye colour, or hair colour in terms of sexual attractiveness. But there is little on what is the most sexually attractive color per se.
It is impossible to determine the most sexually attractive color due to the many confounding variables involved.
Different cultures have different attitudes and preferences in the attribution of qualities of colour and behaviour. For example, "black" is associated with death in European countries. But "white" is associated with death in China and "purple" is associated with death in Brazil.
As for sexual attractiveness, there is an enormous cultural component in this as well. Gender is another confounding variable. What might be perceived as a highly sexually attractive colour on a woman may not be perceived as such on a man. And what might be a highly sexually attractive colour to a woman may not be so to a man.
Individuals associate particular colours with particular things in their lives. Thus, any colour could be "the most sexually attractive" to a particular individual. There and other confounding variables too.
Nevertheless, drawing upon various studies from the fields of colour psychology and color therapy (chromotherapy), a not-too-scientific ranking of "more" or "less" sexually attractive colors could be constructed from the list below of colors and there supposed attributes.
Black: Sophistication, elegance, seduction, mystery, sex, banishment, binding, protection, evil Blue: Trust, reliability, belonging, coolness, tranquility, peace, calm, wisdom, justice, depression, understanding, patience, loyalty, sincerity, honour Brown: Earthy, conservative, protective, constructive, hard-working, solid Copper/Bronze: Love, passion, friendship, sex Gold: Prestige, expensive, elite, authority Green: Nature, fresh, cool, growth, abundance, rejuvenation, recovery, healing, harmony, balance, peace, hope, jealousy, envy Grey: Neutrality, staleness, depression Magenta: power, magnetism, spiritual power Orange: Playfulness, warmth, vibrant, encouragement, luck, kindness, stimulation, optimism, abundance, success, independence, sensual Pink: Soft, sweet, nurturance, security, tenderness, peace Purple: Royal, spirituality, dignity, divination, inspiration, meditation, compassion Red: Passion, energy, excitement, danger, speed, impulsive action, stimulation, assertiveness, aggression, strength, sex, revolt, war Silver: Prestige, cold, scientific, stability Turquoise: Intuitive, insightful, inventive, original, renewal, change White: Pure, virginal, clean, youthful, mild, peace, truthfulness, enlightenment Yellow: Warmth, cheer, happiness, vitality, change, progress, clarity, communicativeness, affirmation.
Given the above, red, black, and copper/bronze would seem to head the list of the most sexually attractive colours.
Research shows that colour affects shopping habits. Red-orange, black, and royal blue attracts impulse buyers. Pink, light green, light and navy blue attract tight budget shoppers. Pink, rose, and sky blue attract conformists.
Stephen Juan, Ph.D. is an anthropologist at the University of Sydney.

Sunday, June 18, 2006

Shorter weekend with longer relieve....

Ahhhh...weekend tu memang aku rasa kan weekend yg paling relax sebab aku tak kuar dating, dan tak kuar gi mana. sabtu aku dok ngadap internet for the whole day dan kekadang tetido. saja nak cover tido sebab world pagi ahad tu. Imran, housemate aku tanya aku gi mana malam tadi. aku gi mamak cari apa yg boleh dimakan.lapar giler sebab siang tu aku dok togok air teh tarik instant Aik Cheong kegemaran aku. Terpaksa aku bukak packet yg kedua. Packet tu sebenarnye aku nak post kan kat bapak aku. dia pun kata sedap. nak balik melaka penat. tgh ujong bulan le katakan. next week balik on the way nak ke giant, baru aku beli dua tiga packet. Minggu lepas mak aku call tanya pasal apa ada surat saman MBSA MYR200 tak bayar lagi sampai diorang nk kuar kan waran tangkap. Sial betul la MBSA nie. Aku ingat nak sruh member aku hack networking dia pastu delete semua data yg ada. takyah susah nak pungut saman pas tu ubah round about2 kat shah alam tu dgn lanskap yg burok nak mampos tu. aku rasa kampung2 kat tanjung kling lagi lawa lanskap dia dari yg ada kat shah alam tu.
aku tak bayar pun. tunggu la bulan depan baru aku call sesapa yg ada kat MBSA yg boleh settlekan binatang tuh.
byk gak msg yg aku anta kat munira ari ni. memang aku rasa makin sayang kat dia. klu ikut logik, macam main tennis, klu service, mesti bola tu dtg balik kat kita. memang macam tu la hubungan aku ngan munira. last week aku jumpa dia kat mid valley. jantung aku macam terberhenti selama 5 minit. aweq berdarah campur tu memang gadis yg aku cari2 selama ini. sofistikated, open minded, kewanitaan, speaking the same language as mine et cetera. aku rasa dah nak hampir 4 bulan aku kenal dia. so, i have learnt what is the does and don't between of us. ada sau jerawat tumbuh kat pipi kiri dia. memang nampak sweet. dia ni slim. aku penah cakap kat dia, aku nak jadik kan dia watak dalam citer hansel and gratel. bagi dia makan sampai gemok. pas tu dia cakap' hah pas tu awak nak masukkan saya dalam furnace so that saya jadik gingerbread girl plak???' dia memang tau aku suka kan bende psiko.
smlm patut aku temankan dia ke shah alam mall beli birthday card member dia.
aku memang tak dapat nak attend sebab hujan lebat giler dan aku rasa penat sgt tghari tu. almaklumla, hujan lebat. capai selimut, dok depan tv, layan citer Lost.

tadi munira ada buat spaghetti bolognaise. tatau la sedap ke tak. dia kata pakai nestle nye rencah. rasa kari. kuang3.ada plak spagghti rasa kari......zzzzzz esok keje.tido awal. kul doblas brazil-ozi nye game. malas nak tgk ngantuk giler....

Friday, June 02, 2006

The weekend is even longer now!!!

Dari tingkap kondo aku dah boleh bayang kan betapa gayat itu tiada dala kamus hidup aku.
Aku gi mesjid shah alam td solat jumaat. Time tu dah lewat sgt. Nak gi mkn tgh pun tak sempat. So, aku berseorangan gi jumaat. Time aku nak buang air, aku terjumpa sorang kawan lama time kat uitm dulu. Rupa nya si wan. Dah boroi mamat tu. Aku tak tunggu apa terus ulur name kad aku. Tanya dia keje kat mana. Rupanya ari ni last dia kat Goodyear….klaka betul.rasa pelik pun ada gak.tapi dia dah dapat rezeki kat tempat lain. Nasib dia baik. Dia dgn rasa macam nak tak nak sebut yg dia dah kawin. Aku pun memang tak tau bila dia kawin. Nak buat camana. Salah aku gak sebab tak get along ngan diorang. Dulu sesame rapat. Makan, belajar, etc sesame ramai2. tapi lepas grad, masing2 buat haluan memasing. Aku memang sentiasa bz giler. Kekadang aku rasa memang hidup ni dah sunyi tahap maksimum. Nak buat kawan baru pun tak sempat. Klu ada pun, kat tempat keje aku la. Tu pun memasing dah kawin jadik bapak org. yet, most of them just kawan camtu camtu jek. Takde yg rapat. Harap kat yg ada pun, selalu skeptic kat aku.
Try call OG. Kenapa la susah betul nak contact minah nie. Try munira. Memang selalu senang dapat cakap ngan dia. Walaupun aku tak penah kuar ngan dia, tapi rasa nye macam ada chemistry. Try to avoid some small issue getting bigger.ari ni, bagi training kat staff baru, Gary. Hopefully dia jenis yg cepat pick up and hopefully apa training yg aku bagi tu, comprehendible.
Pala pun tgh pening skang sebab baru balik keje terus ngadap blog. Cuti pun sampai rabu depan. Saja mintak cuti nak tenang kan otak kat. Tiket flight pun tak check lagi. Rasanya macam takde jek waiting list ticket. Try tgk esok pagi.

Friday, May 26, 2006

ari ni aku MC

Ari nie aku MC buat kali yg pertamnye sebab aku demam. biasa aku demam memang tak amik MC. but this time, memang rasa malas bebetul nak gi ofis sebab ada CR meeting kul empat kang.
maka pergi la aku ke klinik favourite aku kat sek 18. klinik ahmad syah. sana memang senang dapat MC. aku bukak demam tapi sebenarnyer nie semua angkara aroma therapy boss aku. tiap kali dia pasang mesti aku sneazing and nose watery. tak tahan bau sandal wood dia tuh.
jumpa doktor, ngadap muka nurse yg payau di waktu pagi menambahkan sakit aku. tak paham aku. doktor tanya:
'sakit apa?'
'alergy perhaps...'
'ok, i'll give you a shot'
'Oh oh...not again....tu ari saya backache main bola pun kena shot...bende sempoi camni pun nak shot gak...sori....'
'if that so, lagi untung...so saya bagi awak pil utk alergy'

kuar dari klinik terus gi cari breakfast. tipon bos kata aku finally got the MC. boss suruh rest. nice boss, eehh?? masuk hiway, munira call, tanya how am i doing.answer:
'fine. a li'l bit flu things.'
'ok....'tetiba jek suara minah ni seksi semacam. aku dalam keta dah tak arah....

sempat lagik buat lawak dgn dia. plan to watch movie this week. seems like less possible. sebab parent aku dtg sebab ada anak buah punyer anak buah kawin. pening kepala. esok plan ngan I.D. gi kenduri kawin umah Llama. pas tu baru heading west gi i'national motoshow kat PWTC. skang as usual tak tau nak buat apa, ngadap laptop. bro Imra baru jek log on. minta dia USD200. ada. aku nak next week. tak sure nak tarok kat mana?

skang tgh ngadap marketiva.mungkin one of the reason kenapa aku demam ari nie. sebab selalu kena stay over nite nak monitor money market turun naik.

Wednesday, April 12, 2006

Kena pindah umah lagi!

Ntah apsal, tetiba si nizal suh aku carik umah lain. Pada mula nyer aku rasa macam dia nak carik h’mate lain. Rupanyer, parent dia nak move in to that damn good apt. saying betul tul la. Susah nak dapat apt macam tu. Tapi nak buat macam mana? Mungkin ada hikmah di sebalik setiap kejadian. Aku tanya urai, dia kata kat puncak perdana tu memang ok area nyer. Cuma kat situ ramai student. Aku tanya aliff, dia kata umah dia ada satu master bed room. Yg for sure mahu makan dua tiga ratus. Aku tanya haslee, dia kat klu takat kat puncak alam tu, 2 steng memang dah boleh dapat umah dua tingkat satu. Klu macam tu, apt mesti la lagi murah ye tak?
Petang nie nak gi survey. Walaupun aku rasa macam malas nak gi survey, sebab tempat tu macam tersorok. Macam tak happening. Tapi yg paling penting, ada centralized satellite ngan line tipon tu dah kira cukup bagus. Kepada memana blogger yg tgh carik h’mate lelaki tuh, war2 kan lah kat aku, k!Thanxagodzillian!

Sunday, March 19, 2006

my first note book


hari nie aku dgn Aidi, my so long not seing from the past almost ten years friends gi Low Yatt survey lap top.

After a few session of exhausting and full of drama negotiation, at last I did put on my decision to take Acer new lap top for the price of MYR3K. It was thoughtful to reunite among friends who happen to change a lot physically esp at the abs part.OBVIOUSLY. I am now in a regime to keep in shape.

Now, I did happen to have surf like Woooowww using hotspot, the most cost economics onternet surfing ever. klu tak, sebelum ni aku kena menapak kat cc byr satu jam RM3. Tapi hotspot, MYR1.20, UNLIMITED.

Anyway, thanx to my friend, Aidi who guide me in purchasing of this lap top.

Saturday, March 18, 2006

Weakening weeks of weeds

Omigosh.... it has been a weeks that I left this blogs. sorry for you guys.

I am currently attached with a new Sony Ericsson project. Quiet headache with all the customization.

Got several girl arounds me and try to give 'em my best shot.

Supposed I got a date today. It seems like that I god a severe headache today.

Thinking 'bout my new lap top.

Friday, February 24, 2006

Fark and Ride

Ari nie saya tensen sesgt sebab moto habis minyak kat post guard apt saya. Pas tu kena sorong sampai bawah apt. jln kaki amik keta, Vrooomm terus gi ofis. Nampak dari jauh, kat parking lot, kereta dah tunggang terbalik sebab dah penuh sesangat macam dalam citer Taxi 2 nyer accident. Daripada saya menanggung risiko round2 dalam tu n then tak dapat parking, saya pun mengapply kan koncept f**c and ride. Did I said f**c just now? It has to be park and ride, right???? Sorry for the misconceptions.
Saya park depan balai polis. Selamat la tu konon. Menapak merentasi 'desert' and 'stable kuda' 10 minit masuk ofis sib baik air cond ada. Klu tak ,mencungap.
Klu lalu depan Flextronics, mesti nampak ada padang ada gate tapi takde pagar. Kat dalam tu ada divider besi macam tempat koboi ikat kuda. Tu yg kitorang panggil stable kuda. Padang pasir sebab takde tumbuhan kat situ walau pun hujan bagai nak rak skang nie.
Awal bulan depan kitorang ada paintball. Nak join?

Thursday, February 09, 2006

Hari Lahirku

Hari ni hari lahir aku. Tiada apa yg istimewa hari ni selain di sambaing merasai keberkatan umur di samping menyambut hari Asyura. Pertama kali dalam hidup ku menyambut hari lahir dgn berpuasa hari Asyura.

Moga hari ni dan hari2 yg mendatang diberkati Allah.

Amin.

Wednesday, February 01, 2006

Hijrah

Hijrah bebaru nie aku dapat rasakan perubahan yg begitu drastic. Tapi aku takut nanti klu aku takleh nak mengistiqamahkan perubahan tu. Hari pertama dalam kelendar islam tu ari aku berjaya mencapai target iaitu solat lima waktu sehari semalam. Aku doakan agar perkara tu berpanjangan sampai aku mati. Gitu jugak ngan solat Jumaat.

Aku start investment aku 30hb tu ari. Dapat lah gak first day ari tu dalam MYR45.22. Semalam pun buat lagik. Ari nie insya Allah, petang kang aku invest lagi. Aku takleh le nak over confident sangat sebab takut nanti jadik bende2 yg aku tak suke le sgt jadik. Macam duit hangus ke, interface hilang ke and whatsoever.

Satu lagik bende yg paling bodoh penah aku buat ialah, semalam aku bersiap nak gi keje. Naik moto, pas tu aku tgk keta kat parking lot kosong. Sayup jek aku tgk. Aku ingat mungkin ramai yg amik coti terlebih sangat. Aku sampai kat post guard. Tetiba jek post guard tu suruh aku tulis nama. Sah! Hari nie coti!! Arghrrrhhhh! Tension nyer. Tapi dalam masa yg sama aku tergelak dalam hati sekuat2 nyer. Ingat nak call Nizal, tanya dia breakfast kat mana. Tapi malas la aku nak kacau org tgh breakfast. Aku pun balik umah, dan aku rasa ngantuk sangat. Aku bukak baju lepak kat couch tgk tv. Pas tu aku terlelap. Mana tak nyer, drama kat TV tu tuh tah apa2 ntah. Boring giler. It’s very typical malay drama. Nak tgk DVD, si nizal nie plak macam outdated punya org. aku rasa kali terakhir aku pakai vcd time student dulu. Rasanyer dah lama la gak aku dok beli DVD pirate tuh. Kebykan koleksi summer 5 movie dalam satu dvd. Senang skit. Jimat space. Klu vcd tu, aku rasa byk yg aku dapat souvenier kot dari bebudak umah lama aku. Termasuk la vcd ‘haram’ tuh yg dah terselit sekali dalam timbunan vcd tuh. Next month klu ada rezeki, aku beli la dvd player satu. Set kat umah tu dah lengkap dah dgn so called home teater. Kira gempak gak le bunyik nyer berbanding design dia.

Apa yg membuat kan aku sungguh bersemangat sekali utk gi kerja semalam walhal coti, ialah kerana aku dapat sumber inspirasi dari Azizi Ali, seorang penulis buku dan dalam masa yg sama dia nie adalah seorang pilot MAS airflight. Dasyat gak dia nie. Nampak bersahaja dan rendah diri. Aku tak berapa pasti yg dia nie ada join MLM. Ada gak hasrat di hati nak baca buku2 dia.

Antara bende yg aku nak beli bulan nie, dah beli:

i. minyak kelapa dara (seriously memang mujarab. Khasiat dia yg dikatakan macam susu ibu. Apa yg membuat kan aku memaksa utk beli sebab kekadang aku gi klinik sebab demam selsema yg pra kronik tak lut. Klu ye pun kejap jek. Tapi bila aku telan minyak kelapa dara yg rasa dia macam minyak kelapa tapi jenih warna dia dalam 2 sudu besar sekali makan, flu aku hilang sampai skang. Alhamdulillah, betul la apa yg brader Khalizan testified dalam blog dia)
ii. hanger seluar aku yg gantung kat pintu (dah sebulan seluar2 aku bersepah kat dalam bilik. Tergantung sana sini. Dah macam sarang org Nepal depan apartment aku dah.
iii. Stormpay currency USD102 (aku beli dari sorang brader engineer merangkap tentera kat JB dgn harga USD1 = MYR3.77. Housemate aku, Zahir, beriya2 nak jual. Dah la mahal USD1 = MYR3.82, lembap plak tuh. Malas aku nak layan. Klu aku tau, takde le aku nak termakan psycho dia tuh, dapat aku start invest awal2. lagipun brader Imran tu memang byk membantu. Thanks to you, Bro!
iv. Baju casual ofis aku (merah) + yg formal (Dark blue) brand US Polo. Kat mesia murah jek. Time aku drop by kat Muscat bebaru nie, tergezut aku tgk dia punyer harga. Lagik murah sebab tax ngan levi takde kot. Aku just beli silk neck tie yg dah terjelepok kat dalam dash box depat keta aku. Kesian aku tgk. Actually sebenar nyer aku nak beli short utk gi bersukan, tapi aku gi tgk kedai memasing berlomba nak tutup. Aku tak pasti bangsa lain macam mana. Tapi kat Alam Sentral tu rata2 nye org melayu yg berniaga. So bila aku tgk kedai memasing dah turun pintu separuh, bagi aku macam tolak tuah dan mengundang malang aku tgk. Takat nie, klu kedai bangsa lain yg aku gi, diorang still layan dgn pintu still terbukak luas. Ntah la. Tak tau apa namanya hijrah di kalangan bangsa melayu tu sendiri klu takat pada teori shj bukan praktikal.

Antara bende yg aku nak beli tapi tak terbeli:

i. Short and kasut sukan (macam yg aku citer time aku kat Alam Sentral. Short aku skang nie dah lama sangat. Kasut aku buat main futsal pun dah buruk giler.)
ii. Register Astro (ada ke mamat tu kata aku member dia yg ponteng keje ari tuh???!!!?!? Cilakak!!)
iii. Racket tennis
iv. Dockers’ long pants.
v. Hand phone (awal bulan Mac target rembat PDA phone housemate aku.)
vi. Buku2 baca:
a. La tahzan
b. Readers Digest
c. Cargo
d. Jutawan dari planet Jupiter (rasa macam terdesak jek aku nie)
e. Rahsia internet terbongkar. Dalam web site dia ada cakap nie bukan MLM dan yg seangkatan dengannya.

Tuesday, January 24, 2006

Demam dan Damam.

Semalam aku rasa aku tala sebiji jek limau. Tapi rasa macamnak demam jek ari nie. Mungkin sebab hujan semalam tunggu Tok Gebuk, kuar dari ofis kat uitm. Tetiba plak hujan. Punyer la lama aku tunggu rupenya Tok Gebuk naik moto. Time aku sampai rumah baru tipon dia tanya dia kat mana. Sib baik la dia naik maoto. Buat nyer dia dah sampai kat Syed 9 semalam time aku gerak balik umah, tak ke naya mengamuk org tua tuh. Aku cakap ari ni je la jumpa. Ex roommate aku time kat uitm melaka tu la yg rapat ngan aku. Klon ngan ajis dah lama loss contact. Klu rapat pun ngan adik klon yang satu team rugby ngan klon. Aku tak mati kan enjin keta. Terus aku ke opis lama aku kat TTDI. Nampak skuter Wandi kat luar. Ada plak Abang Din kat luar tgh isap rokok. Idpu lagi org tua tu. Abang din bagi tau skang nie ramai staff dah berhenti. Termasuk la Wandi yg akan tender sampai 25hb nie. Iman pun lepas kawin nak berhenti. Kitorang borak la pasall apa yg Iman tgh buat ngan laki dia, abang din plak tanya pasal keje kosong kat tempat aku.

Kul lapan baru aku sampai umah. Hujan lagi. Aku tak mandi pun sebab sejuk. Aku salin baju, lap badan, basuh muke. Gi dapur cam biasa buka fridge, kuar kan salad aku, buat sandwich ayam ngan sumbat sayur salad tu. Simple jek makan malam aku. Dan itulah dinner aku tiap hari. Klu nak diikutkan, ari nie dah masuk hari ketiga aku tak sentuh nasik. Kali terakhir aku sentuh nasik beriani time Iman kawin tu ari.

Lepas makan, aku rasa lemah sangat. Zahir borak ngan aku malam tadi pun aku macam layan tak layan. Tak larat. Nizal bagi tau parent dia nak datang. Diorang sampai dalam kul 10:30 malam. Aku salam ngan bapak dia terus borak lagik. Tgh badan demam2 tu pun aku sempat nak borak ngan bapak dia yg aku tgk dah macam bapak aku yg jugak kaki borak tuh. Cuma bapak dia tuh bekas polis dan tentera. Aku penah cakap kat dia aku penah apply utk masuk ASP. Tapi tak dapat sebab tgn aku ada fracture. Dia kat tgn dia pun fracture gak. Aik , nie dah kira pelik. Fracture tak nampak sebab berubat ngan dukun. Aku ner siapa da belang tarun glagik. Klu nak semunyik kan pun memang takleh sebab parut tuh obvious. Aku tanya dia macammana dia buat pumping. Dia kata buat tipu2. gitu ropenyer taktik dia nak masuk polis. Tapi tu polis dulu. Polis skang dah lain.

Kul 11pm aku masuk tido. Ari ni macam biasa aku masuk mesti lambat 5 minit. Rumah makin dekat pun lambat masuk opis. Yg penting jimat duit miyak. Aku tgh oikir macam mana nak cut cost lagi. And at the same time buat side income. Tak nak la aku join network marketing yg terlalu retorik tuh.

Bila demam, aku mesti teringat time aku keje kat Damam dulu.....

Friday, January 13, 2006

Minggu nie balik kg kena jadik pengapit sepupu aku. Esok dia nikah. So nak tak nak terpaksa le aku balik kg malam nie gak. Malas betul nak drive. Malam lak tu. Dah la aku nie kira consider rabun malam atau bak kata org rabun ayam. Walau pun aku nie bukan la dikategorikan sebagai ayam mahupun bapak ayam, aku masih lagi manusia. Walaupun kekadang tu aku terpikir yg diri aku nie macam Sponge Bob Square Pant. Kebodohan yg obvious. Ta tau la sampai bila aku boleh ubah tebiat aku nie. Atau memang aku nie Skizofrenia. NaudzubiLLah min Zalik. Memang ada kes member x skool mate aku ada symptom nie, tapi tak tau apa sebab. Dia dulu nie kira Qari Musabaqah le time skola dulu. Tapi mungkin ada bende yg dia buat atau makan yg buat dia jadik macam tu. Tak sangka plak aku. Mestila ada pak pak menteri yg datang time sepupu aku kawin. Pak long aku nie kira org2 tinggi le dalam gomen. Cuma aku tak leh la nak expose dia Dato’ kat jabatan mana. Sepupu aku nie pun sebelum nie mana penah bercintan2 ngan pompuan. Dia nie bz ngan rugby le, saham le, keje dia kat ada satu Uni tu le. But it’s good to have that kind of belia kat melaka tuh. Dia pun kira memang dari kecik hidup senang. Tak macam aku. Segala nya aku kena cari duit sendiri. Memang bapak aku dah ajar aku hidup sendiri. Skang memasing akan tunggu aku utk menjejaki langkah sepupu aku yg umo dia almost 29 tuh. So aku pun dah kira2, boleh la kot aku pinang anak dara yg dah dikatalogkan semenjak dua menjak nie. Tak nak lagi aku bercintan2. buang masa. Kenal dalam satu ke dua tahun, pas tu propose n kawin. Tuning pun 6 bulan jek. Tak yah tunggu lelama. Cakap pasalkawin nie, kekadang tu memang byk tekanan yg aku terima dari kawan sepejabat, and famili of coz. Memang tak leh lari. Syukri, member Zahir, dah tanya aku bila nk jemput dia makan nasik minyak kat umah aku. Aku terdiam. N then aku cakap, klu dia nak, kena le dia tunggu dua tahun lagik. Memang aku budget dalam dua ke tiga tahun target aku utk kawin. Dgr cam senang jek kawin nie. Tapi dalam masa yg sama, aku kena piker, kawin nie bukan sekadar nak hidup bersama. Berkongsi hidup adalah terma yg agak tepat utk ditalunkan dalam istilah kawin. Zuriat jugak adalah salah satu objektif utk kawin. Memang aku nak sgt baby atau anak. Aku tak nak le jadik bujang terlajak macam housemate lama aku. Tak tau apa sebab. Hutang yg amat byk agak nye. Sampai takleh nak ongkos hidup anak org
Tetiba smalam aku trima sms dari Mush nk RM200 utk reu10. byk tuh!!!! Buat kat hotel ke apa? Rasa cam berat jek nak pegi sebab tak ramai yg participate dalam yahoogroup tu pun sebab ada clik and klan tertentu. So tak berapa convenient la esp bila diorang dispute pasal budak shah alam tak berapa komited ngan group tuh. Klu nak di compare kan yg diorang tu kebykan keje ngan gomen, kontraktor gomen dan yg berkaitan dgn gomen yg diorang tu ada le masa nak lepak lotus la, Dorei samy la. Kekadang diorang lansung tak berapa nak take into consideration pasal jarak dan masa. Mana tak nye. Buat lak ari weekdays. So sori la memang takde masa nak tempuh traffic jam and all the hectic all the way long to that goddamn place. Put them aside first as far as I could. Kekadang aku terpikir pasal approach yg diorang guna tu mungkin agak keterlaluan yg kekadang tak semua budak badge boleh get along. Aku tak nak la senarai kan kerterlauan ness tuh. Kang ada yg makan hati plak.
Zura email aku tanya pasal mcmna aku spend coti ari ghaya aji aku. Aku cakap aku tak balik pun. Tapi dia coti sampai smalam. Patut la msg tak balas2. ropenyer ada kat Ipoh. Aku dah agak dah. Dah mcm org pantai timur plak walaupun aku tau yg dia tu tak berapa kenan sgt ngan org pantai timur. Farhah aku cal semalam pun angkat2. merajuk le tu. Seseboleh suruh aku call dia tiap ari. Klu anta msg memang susah dia nak reply. Al maklum la, org bz ngan patient. Bila dia citer pasal klu time shift dia ada org mati, dia tak tau nak jawab apa, aku dah start cuak klu aku di dalam situasi dia. Hopefully dapat lah dia jadik pengganti Ex aku.
Ada satu bende pelik jadik tiap kali aku teringat kat ex aku. Mesti dia msg aku klu teringat kat dia. Power betul psychic aku. Kekadang tu klu aku teringat ngan mak aku, mesti mak aku call lepas tu. Gitu le jgak ngan member dan musuh aku yg lain. Klu time musuh tu mesti aku pk bende yg jahat dan sadis yg boeh consider aku tak boleh buat sebagai seorang manusia. Sebagai contoh, kekadang aku terpikir macam dalam citer Revelation 2, macamana dia lapah kulit manusia n then tampal kat dinding. Isk, gila nya aku. Kezaliman tahap dewa lata dan Uzza.

Pagi nie Friday the 13th. Ada le dalam dua tiga kali org quote kat aku pasal Friday the 13th nie. So aku cakap kat diorang ‘Just keep the rabbit tails in your pocket always’. Kekadang ada bende mistik yg akan muncul klu kita tak berapa piker sgt pasal ari nie. Cuma tak ramai yg peka dgn unconsciously nye bende tu boleh jadik kat summer org. contohnya dua lepas time aku join contract logistics dgn BP, aku amik gambar PE plant diorang kat Gebeng, Kuantan. Ada la dalam empat lima gambar dalam tu ada objek Orb. Tergezut aku. MeMang penah aku tgk dalam documentaries pasal Orb nie. Aku ingat kat Europe jek yg ada rupanya, kat sini pun ada. Cuak gak bila epereince bende camtu nak plak time aku discover tu memang tarikh ari nie. Tak ramai pun yg tahu pasal one of the god’s creation nie. Diorang pun makhluk gak.

Friday, January 06, 2006

New Housemate

Minggu nie minggu pertama aku dok umah baru. Every thing’s complete. Need to get to know more on my housemate and their friends. I need to pool as many friends as I can.
Kelmarin, Zahir, one of my housemate introduce me with a kind of currency on the net that need no physical currency like cash and credit and debit card what so ever as a medium of monetary instrument. It is what we them as the E-gold. Back by gold value in once which equivalent to USD1 (as what I thought and understand lah). Per USD remains different with MYR3.90 excluding charges fees and what so ever. What ever it is, I am glad to learn something new and a li’l bit wild in a laymen term (of course) instead of that, he taught me a lot in computers, finance and account and business.
But, at the end of my heart, there’s an intuition saying that I should trust no body easily. I can be a victim of an opportunist easily. I need to be aware about this thing. Although sometimes, people used to say that curiosity kills the cat.
Unlike my-not-so-new-and-not-old-friend in the office, they rather wanted know me in different perspective. Back up is all about every thing. I have few groups over here in FSA. So, that’s mean, I have lots of choices. I can choose friends a la carte. What a wonder that I found in the blog! A pool of ideas generated from my own back yard.
Rizal is another housemate merangkap the ketua rumah in that house. He is kind of a gentle person, which I have thought that I should to be careful of what I am saying. I always invite him to some fancy hanging out place. I don’t he likes it or not. It is just an invitation to very busy person like him. He is an accountant in a foreign operating financial institution in KL.
Zahir is currently attached with government body in Putrajaya and running an auditing firm nearby our place in Shah Alam. I don’t know whether he’s doing great in business or not. But it seems that he rather looks into opportunity to get side income like what I am learning from him, now.
My-not-so-new-and-not-old-friend is so rhetoric. Always talking shit about motivational theory and philosophy. It could have been so boring to have with this kind of people around you. Bragging around like no other people could have worst than ever. Fuck!
Thank god, my wish list is granted to have as much friends as I could. Off to Jumaat praying, the khutbah says be with friend that much to help and to develop our live to be better and that will brings benefit in Akhirat. It’s tough to have friends like this unless we are among of them. It’s though to get along with people like this as couldn’t have been more likely to be like them. I am not going to be so prejudice obsessively. Nevertheless, it came direct from my heart that tells me to leave this kind of individuals. My self-esteem is lowered and there is no further point to be with them. Tata!

Tuesday, January 03, 2006

2006:The Happy Year

Hari nie hari pertama dalam tahun 2006 hari aku bekerja. Aku bgn pagi tadi pun aku macam blur walaupun aku dah set kan resolusi utk tahun 2006 nie. Aku rasa macam mustahil jek sebab aku kena deal dgn remisor. Boring nyer. Aku takut nanti kena charged yg bukan2 so tak nak la aku pening2 kepala piker pasal extra charges yg can be considered as a extra burden tuh. Ishh! Tensen!

What ever it is, hari aku sepatutnya start transfer ke unit baru. Tahun nie jgak menyaksikan aku pindah ke kediaman baru berdekatan dgn tempat keje aku. So tak la aku kusut nak piker pasal accident ke, hujan ke. And I can also travel by bicycle if I wanted to. Dah macam dalam citer mary poppin la plak. Yg penting, tahun 2006 nie aku nk hidup happy without any bad depts. And what so ever. Starting new business also satu hal yg perlu aku discuss time lepak ngan bebudak ofis aku.

Tahun nie boleh dikatakan macam2 bende yg baru. Rambut baru, dressing style baru (more casual) bilik sewa baru, keje baru and girl friend baru jek tak jumpa lagi.

1hb tu ari, ‘dia’ sms aku mintak maaf and menyesal ke atas apa yg dia dah buat kat aku selama aku being single sebab breaking up with her. Dia jugak yg sound aku jgn kacau dia lagi. So, I don’t think I should be the end of the world. Be optimistic. Walaupun disudut hati aku penah rasa sedih pasal perpisahan tu. Segala kenangan aku dgn dia, aku cuba lupakan. Segala barang dia aku dah buang. Segala nombor tipon, email and bende yg boleh mempossiblekan aku utk contact dia balik aku dah buang kan. Termasuk la sms dia yg paling baru dia hantar 1hb tuh. Terlalu pahit utk aku kenang kan betapa menyesal nye dia and macam hoping aku akan contact dia balik and everything runs as usual. My male ego has got bruised. Sorry to say about that. Spt yg aku katakana tadi, aku nak hidup aku happy tahun nie. So biarla cinta yang happy dari seorg wanita menceriakan hidup aku. Aku masih belum ketemu dgn cinta macam tu. Mahupun cinta yg dtg, hanya cinta main2 shj. Liza seperti yg aku harapkan dapat memberi the happiness. Tapi masih diam senyap sunyi seolah aku nie macam bertepuk sebelah tgn. Forget about Liza. Forget about 2005 tragedy.

Cakap pasal happy, aku teringat, perfume Happy for Men, Clinique aku dah habis. Aku ingat lagi aku beli perfume tu tahun 2003. Maknanya, almost three years aku guna perfume tu. Actually, aku pakai dua. Satu lagi, Hugo Boss, Dark Blue. Tu yg lambat habis tuh. Target next two month nak rembat satu. Nak try RL and Happy (again). Aku suka citronella scents. Buat aku segar. Ni semua angkara adik aku yg suka beli Cleo. So kat kg, bersepah magazine tu esp kat dalam bilik dia. Aku pun dok la baca article sambil menikmati keindahan body and skin perfection model2 pompuan yg aku admire (kate moss) tuh. Tak semua yg buat aku heart stomping. Some of them really turn me on.

Starting next month, MYR500 will be deducted from my salary to selling down my bad debt. I promised to y’all reader. Surprisingly, tadi aku check balance, ada MYR2371??? Nie takleh jadik nie.

By the way, I wish y’all Happy New Year! Keep up the good work!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...