nuffnang

Tuesday, January 24, 2006

Demam dan Damam.

Semalam aku rasa aku tala sebiji jek limau. Tapi rasa macamnak demam jek ari nie. Mungkin sebab hujan semalam tunggu Tok Gebuk, kuar dari ofis kat uitm. Tetiba plak hujan. Punyer la lama aku tunggu rupenya Tok Gebuk naik moto. Time aku sampai rumah baru tipon dia tanya dia kat mana. Sib baik la dia naik maoto. Buat nyer dia dah sampai kat Syed 9 semalam time aku gerak balik umah, tak ke naya mengamuk org tua tuh. Aku cakap ari ni je la jumpa. Ex roommate aku time kat uitm melaka tu la yg rapat ngan aku. Klon ngan ajis dah lama loss contact. Klu rapat pun ngan adik klon yang satu team rugby ngan klon. Aku tak mati kan enjin keta. Terus aku ke opis lama aku kat TTDI. Nampak skuter Wandi kat luar. Ada plak Abang Din kat luar tgh isap rokok. Idpu lagi org tua tu. Abang din bagi tau skang nie ramai staff dah berhenti. Termasuk la Wandi yg akan tender sampai 25hb nie. Iman pun lepas kawin nak berhenti. Kitorang borak la pasall apa yg Iman tgh buat ngan laki dia, abang din plak tanya pasal keje kosong kat tempat aku.

Kul lapan baru aku sampai umah. Hujan lagi. Aku tak mandi pun sebab sejuk. Aku salin baju, lap badan, basuh muke. Gi dapur cam biasa buka fridge, kuar kan salad aku, buat sandwich ayam ngan sumbat sayur salad tu. Simple jek makan malam aku. Dan itulah dinner aku tiap hari. Klu nak diikutkan, ari nie dah masuk hari ketiga aku tak sentuh nasik. Kali terakhir aku sentuh nasik beriani time Iman kawin tu ari.

Lepas makan, aku rasa lemah sangat. Zahir borak ngan aku malam tadi pun aku macam layan tak layan. Tak larat. Nizal bagi tau parent dia nak datang. Diorang sampai dalam kul 10:30 malam. Aku salam ngan bapak dia terus borak lagik. Tgh badan demam2 tu pun aku sempat nak borak ngan bapak dia yg aku tgk dah macam bapak aku yg jugak kaki borak tuh. Cuma bapak dia tuh bekas polis dan tentera. Aku penah cakap kat dia aku penah apply utk masuk ASP. Tapi tak dapat sebab tgn aku ada fracture. Dia kat tgn dia pun fracture gak. Aik , nie dah kira pelik. Fracture tak nampak sebab berubat ngan dukun. Aku ner siapa da belang tarun glagik. Klu nak semunyik kan pun memang takleh sebab parut tuh obvious. Aku tanya dia macammana dia buat pumping. Dia kata buat tipu2. gitu ropenyer taktik dia nak masuk polis. Tapi tu polis dulu. Polis skang dah lain.

Kul 11pm aku masuk tido. Ari ni macam biasa aku masuk mesti lambat 5 minit. Rumah makin dekat pun lambat masuk opis. Yg penting jimat duit miyak. Aku tgh oikir macam mana nak cut cost lagi. And at the same time buat side income. Tak nak la aku join network marketing yg terlalu retorik tuh.

Bila demam, aku mesti teringat time aku keje kat Damam dulu.....

Friday, January 13, 2006

Minggu nie balik kg kena jadik pengapit sepupu aku. Esok dia nikah. So nak tak nak terpaksa le aku balik kg malam nie gak. Malas betul nak drive. Malam lak tu. Dah la aku nie kira consider rabun malam atau bak kata org rabun ayam. Walau pun aku nie bukan la dikategorikan sebagai ayam mahupun bapak ayam, aku masih lagi manusia. Walaupun kekadang tu aku terpikir yg diri aku nie macam Sponge Bob Square Pant. Kebodohan yg obvious. Ta tau la sampai bila aku boleh ubah tebiat aku nie. Atau memang aku nie Skizofrenia. NaudzubiLLah min Zalik. Memang ada kes member x skool mate aku ada symptom nie, tapi tak tau apa sebab. Dia dulu nie kira Qari Musabaqah le time skola dulu. Tapi mungkin ada bende yg dia buat atau makan yg buat dia jadik macam tu. Tak sangka plak aku. Mestila ada pak pak menteri yg datang time sepupu aku kawin. Pak long aku nie kira org2 tinggi le dalam gomen. Cuma aku tak leh la nak expose dia Dato’ kat jabatan mana. Sepupu aku nie pun sebelum nie mana penah bercintan2 ngan pompuan. Dia nie bz ngan rugby le, saham le, keje dia kat ada satu Uni tu le. But it’s good to have that kind of belia kat melaka tuh. Dia pun kira memang dari kecik hidup senang. Tak macam aku. Segala nya aku kena cari duit sendiri. Memang bapak aku dah ajar aku hidup sendiri. Skang memasing akan tunggu aku utk menjejaki langkah sepupu aku yg umo dia almost 29 tuh. So aku pun dah kira2, boleh la kot aku pinang anak dara yg dah dikatalogkan semenjak dua menjak nie. Tak nak lagi aku bercintan2. buang masa. Kenal dalam satu ke dua tahun, pas tu propose n kawin. Tuning pun 6 bulan jek. Tak yah tunggu lelama. Cakap pasalkawin nie, kekadang tu memang byk tekanan yg aku terima dari kawan sepejabat, and famili of coz. Memang tak leh lari. Syukri, member Zahir, dah tanya aku bila nk jemput dia makan nasik minyak kat umah aku. Aku terdiam. N then aku cakap, klu dia nak, kena le dia tunggu dua tahun lagik. Memang aku budget dalam dua ke tiga tahun target aku utk kawin. Dgr cam senang jek kawin nie. Tapi dalam masa yg sama, aku kena piker, kawin nie bukan sekadar nak hidup bersama. Berkongsi hidup adalah terma yg agak tepat utk ditalunkan dalam istilah kawin. Zuriat jugak adalah salah satu objektif utk kawin. Memang aku nak sgt baby atau anak. Aku tak nak le jadik bujang terlajak macam housemate lama aku. Tak tau apa sebab. Hutang yg amat byk agak nye. Sampai takleh nak ongkos hidup anak org
Tetiba smalam aku trima sms dari Mush nk RM200 utk reu10. byk tuh!!!! Buat kat hotel ke apa? Rasa cam berat jek nak pegi sebab tak ramai yg participate dalam yahoogroup tu pun sebab ada clik and klan tertentu. So tak berapa convenient la esp bila diorang dispute pasal budak shah alam tak berapa komited ngan group tuh. Klu nak di compare kan yg diorang tu kebykan keje ngan gomen, kontraktor gomen dan yg berkaitan dgn gomen yg diorang tu ada le masa nak lepak lotus la, Dorei samy la. Kekadang diorang lansung tak berapa nak take into consideration pasal jarak dan masa. Mana tak nye. Buat lak ari weekdays. So sori la memang takde masa nak tempuh traffic jam and all the hectic all the way long to that goddamn place. Put them aside first as far as I could. Kekadang aku terpikir pasal approach yg diorang guna tu mungkin agak keterlaluan yg kekadang tak semua budak badge boleh get along. Aku tak nak la senarai kan kerterlauan ness tuh. Kang ada yg makan hati plak.
Zura email aku tanya pasal mcmna aku spend coti ari ghaya aji aku. Aku cakap aku tak balik pun. Tapi dia coti sampai smalam. Patut la msg tak balas2. ropenyer ada kat Ipoh. Aku dah agak dah. Dah mcm org pantai timur plak walaupun aku tau yg dia tu tak berapa kenan sgt ngan org pantai timur. Farhah aku cal semalam pun angkat2. merajuk le tu. Seseboleh suruh aku call dia tiap ari. Klu anta msg memang susah dia nak reply. Al maklum la, org bz ngan patient. Bila dia citer pasal klu time shift dia ada org mati, dia tak tau nak jawab apa, aku dah start cuak klu aku di dalam situasi dia. Hopefully dapat lah dia jadik pengganti Ex aku.
Ada satu bende pelik jadik tiap kali aku teringat kat ex aku. Mesti dia msg aku klu teringat kat dia. Power betul psychic aku. Kekadang tu klu aku teringat ngan mak aku, mesti mak aku call lepas tu. Gitu le jgak ngan member dan musuh aku yg lain. Klu time musuh tu mesti aku pk bende yg jahat dan sadis yg boeh consider aku tak boleh buat sebagai seorang manusia. Sebagai contoh, kekadang aku terpikir macam dalam citer Revelation 2, macamana dia lapah kulit manusia n then tampal kat dinding. Isk, gila nya aku. Kezaliman tahap dewa lata dan Uzza.

Pagi nie Friday the 13th. Ada le dalam dua tiga kali org quote kat aku pasal Friday the 13th nie. So aku cakap kat diorang ‘Just keep the rabbit tails in your pocket always’. Kekadang ada bende mistik yg akan muncul klu kita tak berapa piker sgt pasal ari nie. Cuma tak ramai yg peka dgn unconsciously nye bende tu boleh jadik kat summer org. contohnya dua lepas time aku join contract logistics dgn BP, aku amik gambar PE plant diorang kat Gebeng, Kuantan. Ada la dalam empat lima gambar dalam tu ada objek Orb. Tergezut aku. MeMang penah aku tgk dalam documentaries pasal Orb nie. Aku ingat kat Europe jek yg ada rupanya, kat sini pun ada. Cuak gak bila epereince bende camtu nak plak time aku discover tu memang tarikh ari nie. Tak ramai pun yg tahu pasal one of the god’s creation nie. Diorang pun makhluk gak.

Friday, January 06, 2006

New Housemate

Minggu nie minggu pertama aku dok umah baru. Every thing’s complete. Need to get to know more on my housemate and their friends. I need to pool as many friends as I can.
Kelmarin, Zahir, one of my housemate introduce me with a kind of currency on the net that need no physical currency like cash and credit and debit card what so ever as a medium of monetary instrument. It is what we them as the E-gold. Back by gold value in once which equivalent to USD1 (as what I thought and understand lah). Per USD remains different with MYR3.90 excluding charges fees and what so ever. What ever it is, I am glad to learn something new and a li’l bit wild in a laymen term (of course) instead of that, he taught me a lot in computers, finance and account and business.
But, at the end of my heart, there’s an intuition saying that I should trust no body easily. I can be a victim of an opportunist easily. I need to be aware about this thing. Although sometimes, people used to say that curiosity kills the cat.
Unlike my-not-so-new-and-not-old-friend in the office, they rather wanted know me in different perspective. Back up is all about every thing. I have few groups over here in FSA. So, that’s mean, I have lots of choices. I can choose friends a la carte. What a wonder that I found in the blog! A pool of ideas generated from my own back yard.
Rizal is another housemate merangkap the ketua rumah in that house. He is kind of a gentle person, which I have thought that I should to be careful of what I am saying. I always invite him to some fancy hanging out place. I don’t he likes it or not. It is just an invitation to very busy person like him. He is an accountant in a foreign operating financial institution in KL.
Zahir is currently attached with government body in Putrajaya and running an auditing firm nearby our place in Shah Alam. I don’t know whether he’s doing great in business or not. But it seems that he rather looks into opportunity to get side income like what I am learning from him, now.
My-not-so-new-and-not-old-friend is so rhetoric. Always talking shit about motivational theory and philosophy. It could have been so boring to have with this kind of people around you. Bragging around like no other people could have worst than ever. Fuck!
Thank god, my wish list is granted to have as much friends as I could. Off to Jumaat praying, the khutbah says be with friend that much to help and to develop our live to be better and that will brings benefit in Akhirat. It’s tough to have friends like this unless we are among of them. It’s though to get along with people like this as couldn’t have been more likely to be like them. I am not going to be so prejudice obsessively. Nevertheless, it came direct from my heart that tells me to leave this kind of individuals. My self-esteem is lowered and there is no further point to be with them. Tata!

Tuesday, January 03, 2006

2006:The Happy Year

Hari nie hari pertama dalam tahun 2006 hari aku bekerja. Aku bgn pagi tadi pun aku macam blur walaupun aku dah set kan resolusi utk tahun 2006 nie. Aku rasa macam mustahil jek sebab aku kena deal dgn remisor. Boring nyer. Aku takut nanti kena charged yg bukan2 so tak nak la aku pening2 kepala piker pasal extra charges yg can be considered as a extra burden tuh. Ishh! Tensen!

What ever it is, hari aku sepatutnya start transfer ke unit baru. Tahun nie jgak menyaksikan aku pindah ke kediaman baru berdekatan dgn tempat keje aku. So tak la aku kusut nak piker pasal accident ke, hujan ke. And I can also travel by bicycle if I wanted to. Dah macam dalam citer mary poppin la plak. Yg penting, tahun 2006 nie aku nk hidup happy without any bad depts. And what so ever. Starting new business also satu hal yg perlu aku discuss time lepak ngan bebudak ofis aku.

Tahun nie boleh dikatakan macam2 bende yg baru. Rambut baru, dressing style baru (more casual) bilik sewa baru, keje baru and girl friend baru jek tak jumpa lagi.

1hb tu ari, ‘dia’ sms aku mintak maaf and menyesal ke atas apa yg dia dah buat kat aku selama aku being single sebab breaking up with her. Dia jugak yg sound aku jgn kacau dia lagi. So, I don’t think I should be the end of the world. Be optimistic. Walaupun disudut hati aku penah rasa sedih pasal perpisahan tu. Segala kenangan aku dgn dia, aku cuba lupakan. Segala barang dia aku dah buang. Segala nombor tipon, email and bende yg boleh mempossiblekan aku utk contact dia balik aku dah buang kan. Termasuk la sms dia yg paling baru dia hantar 1hb tuh. Terlalu pahit utk aku kenang kan betapa menyesal nye dia and macam hoping aku akan contact dia balik and everything runs as usual. My male ego has got bruised. Sorry to say about that. Spt yg aku katakana tadi, aku nak hidup aku happy tahun nie. So biarla cinta yang happy dari seorg wanita menceriakan hidup aku. Aku masih belum ketemu dgn cinta macam tu. Mahupun cinta yg dtg, hanya cinta main2 shj. Liza seperti yg aku harapkan dapat memberi the happiness. Tapi masih diam senyap sunyi seolah aku nie macam bertepuk sebelah tgn. Forget about Liza. Forget about 2005 tragedy.

Cakap pasal happy, aku teringat, perfume Happy for Men, Clinique aku dah habis. Aku ingat lagi aku beli perfume tu tahun 2003. Maknanya, almost three years aku guna perfume tu. Actually, aku pakai dua. Satu lagi, Hugo Boss, Dark Blue. Tu yg lambat habis tuh. Target next two month nak rembat satu. Nak try RL and Happy (again). Aku suka citronella scents. Buat aku segar. Ni semua angkara adik aku yg suka beli Cleo. So kat kg, bersepah magazine tu esp kat dalam bilik dia. Aku pun dok la baca article sambil menikmati keindahan body and skin perfection model2 pompuan yg aku admire (kate moss) tuh. Tak semua yg buat aku heart stomping. Some of them really turn me on.

Starting next month, MYR500 will be deducted from my salary to selling down my bad debt. I promised to y’all reader. Surprisingly, tadi aku check balance, ada MYR2371??? Nie takleh jadik nie.

By the way, I wish y’all Happy New Year! Keep up the good work!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...