nuffnang

Sunday, August 27, 2006

hola

hola is the last for today..hahaha.....

ahad yg kering

hari ni memang aku rasa kering sgt. kenapala 27hb hari ahad....? system plak kena spyware....kena la aku setup balik XP aku. aku curik si gemuk capoiera, hausmet aku yg gemuk minat lagu capoiera tu punyer cd installer. dulu aku penah tanya dia pasal cd installer ni. ada ke dia bagi setup server. nk tolong org nampak sgt tak ikhlas....aku bukannye ramapt sgt ngan hausmet aku pun. memasing buat hal memasing. klu ada konflik tu pun, memang tak terasa ancaman dari dia sebab kat umah tu memang konsep, aku-aku, nko-nko. takyah nak tau pasal hal2 personal aku. Bro EG msg aku lagi tadi tanya pasal teknik yg dia suh aku applied isnin ni. aku rasa, macam dia bragging semacam. wat ever la. aku sebenarnye skang ni lebih bersikap berhati2 dgn dia sebab takut kisah lama jadik balik. makin hari aku makin macam dah tak caya lagik dgn dia. program demi program dia invite, tapi tak semua pun yg betul. aku rapat ngan dia pun sebab dia penah tolong ajau aku macamana nak trading on line. alah..bende simple jek. aku rasa, bawah dia, taklah seramai mana pun klu nak dibandingkan dgn aku. aku tak berapa pasti samada betul ke cakap dia kata dia dah almost deposit USD1k utk trading starting 31st august ni. memandang kan kita kat mesia tgh cuti, dah negara lain tgh keje, tu yg dia cari lubang nak dpt untong besau le tuh....macam aku tak tau. tapi dia penah suh aku carik kan org utk deposit trading dia. dari gaya cakap dia tu macam tak cukup lagi. tapi ntah2 lansung tak dak pa....habuk cakap gebang je lebey...semalam punyer trading pun dia rugi USD50..macamana aku nak caya.
aku cakap kat anak2 buah aku, buat yg simple jek. takyah nak tamak2 haloba. nanti jadik macam ada sorang mamat tu rugi almost USD76k atas depost ratusan umat yg menanti plan revoery tu skang termasuk la ada sorang haus met aku yg paling tua. dia bagi aku USD50 utk pump dalam tu atas nama aku. memang dia ni aku rasa bawak sial. masuk duit dia jek, terus losses USD76k.
habis jek setup, install balik semua program aku yg dah kena format tadi.

Saturday, August 26, 2006

hari hari terakhir ku bersama M

genap seminggu aku break up dgn perempuan tu. takde apa yg dipikirkan lagi tentang pompuan bermulut kuang ajar macam tu. kenapa mesti aku bersikap rendah diri dgn pompuan macam itu. Nama nye M. M ni adalah pompuan yg menganggap aku, lelaki yg pertama yg berjaya menambat hatinye dan aku adalah antara lelaki yg dikatakannya bersifat sederhana dan M dapat terima aku dgn seadanya kerana aku dapat menerima sikapnya jua. nak tau apa sikapnye yg boleh aku terima itu kerana sifat 'openess' aku itu:

i. dia adalah pompuan yg sentiasa bertasbih dan bertahmid mulutnye dgn perkataan fuck, shit, bullshit, bitch, et cetera perkataan yg sungguh kotor dan memang amat tidak enak didgri oleh sesapa pun hatta lelaki yg dilahirkan penuh brutaliti.
ii. dia seorang pompuan yg hanya mementingkan dandanan diri shj. suka bershopping. sepertiga dari gajinya dibelanjakan utk aksesori dan pakaian berjenama terkenal seperti DKNY, Elle, Guess etc yg dijual digedung2 warehouse sale yg berdekatan. Aku sentiasa menyokongnye sebelum ini dgn menggodam web site lelong di mana di dalamnye terdapat iklan 2 warehouse sale yg berdekatan. dia juga meminati bau bauan wangian yg berjenama terkenal hanya utk menutup bau bauan kari dan masala dan bebawang kerana dia ni berdarah campuran campuran lebih kepada punjabi dan sedikit melayu. Aku pernah bersama dgnnye tanda dia memakai apa2 wangian dan baunye, masyaAllah....
iii. dia seorang yg aktif dan berfikiran jauh. akan tetapi dia tidak boleh bertutur dalam 'bahasa' ku. dia pompuan yg dungu dalam soklan percaturan kewangan. dia selalu bertanya kepadaku tentang selok belok, percaturan serta sepak terajang kewangan peribadi. Dan aku sememangnye pelajar yg tekun di bawah bimbingan Azizi Ali, Robet Kiyosaki dan Sharon L Lecter. Jadik, aku telah menerangkan secara ringkas dan adakalanya secara detail secara percuma (memandangkan dia aweq aku) kepada M. Seseorang akan bertanya dan mengajukan lagi soklan menunjukkan betapa berminat nye mereka dalam satu2 persoalan. M hanya menunjukkan ketidakfahamanya dgn berkata satu perkataan shj iaitu 'Watever!' tanpa sebarang soklan susulan. Itu sudah jelas menunjukkan dia seorang yg bodoh lagi sombong bagaikan keldai. aku tak berapa sure harus kah aku menarik balik kata2ku yg dia seorang yg berfikiran jauh??
iv. M memikirkan dirinya glamour. walhal, kulit nye hitam manis. selalu memintaku utk memujinye. dan aku memujinya dgn ikhlas di mulut, tetapi di hatiku berkata 'dah la hitam.aku lagi cerah. gigi kuning lak tu'.dia pernah menghadiri satu grooming session di mana dia menjadik cantik walau utk sehari. dia seorang yg kurus melengkong bagai plywood yg dua tiga minggu baru kena hujan dan berpanas. tetapi aku tetap memujinye.

ramai sahabatku berkata, aku tidak sesuai dgn nya kerana sifat ku yg penyabar tetapi cuba utk bertahan dari panas baranku. M , pendapat sahabat2 ku hanya api dalam serkam. mereka kata, carila pompuan yg dapat reda dan stabilkan kesabaranku. pada mulanya memang aku agak keberatan utk mereima sangkaan liar mereka itu. tetapi selepas setahun aku bersama M, baru la aku tau, yg pengalaman mereka yg dah berkawin itu memang tidak dapat disangkal lagi. walaupun pada dasarnye, mereka hanya mendengar cerita ceriti ku tentang masalah aku dgn M.

Saturday, August 19, 2006

Melayu yg diyahudikan

teringat aku satu pepatah yahudi yg mengatakan, jika anda berbaring, anda tidak akan jatuh.Sungguh, bangsa ku lebih meniti dari berbaring ditempat yg rata. risiko yg perlu ditatang, tiada yg nampak.

sekali ku tersentak tentang satu email yg sungguh menarik perhatian ku di mana yahudi itu punyai beberapa cara utk merancank kan ekonomi nye:
i. arak
ii. perempuan
iii. hiburan
iv. ketiga2nya diatas(pendapatku)

takat ni, yg paling halus, caranya yg kita adaptasikan adalah hiburan (setakat ini kita akan menuju ke tahap yg ke empat).sebagai contoh, byk org kita klu disogokkan dgn hiburan, memang akan berduyunan menyerbu tempat dimana gula (atis yg dipooja,bukan puja) menjadi punca pooja itu dan kita adalah semut yg akan menghurungi gula yg bertabur dgn takbur itu. kebykkan semut adalah dikalngan org melayu layu. Melayu tegar tidak akan menjadikkan hiburan semata sebagai salah satu kiblat mereka.apatah lagi kiblat yg lagi satu itu akan dipalingkan ke tempat lain hanya kerana kiblat ke arah gula itu bk mengkhabarkan tentang artis poojaan mereka. kekadang aku tergelak dalam hati ku sendirian (klu gelak sensorang kang kata aku nie gila) bila housemate aku yg terlalu obsessive kepada sukan bola sepak. kehidupannya tak ubah seperti guinea pig yg dijadikan eksperimen yahudi tentang gelagat peminat bola sepak. aku juga peminat setia bola. tapi bola sepak atau mana sukan bukanla kiblat ku. bagi aku, sukan utk kesihatan bukan utk hiburan atau sebagai tangkal utk menunjukkan kejantanan aku. setiap hari aku bersukan. tak kira sukan apa skalipun.apa saja aktiviti yg meningkatkan kadar metabolisme aku dapat aku utarakan sebagai aktiviti sukan. tapi aku bukan seorang obsessor seperti housemate aku tu yg boleh saya katakan bukan la aktif dalam sukan pun. dia hanya la peminat sukan tetapi bukan seorang yg aktif sukan. kesimpulan, dia adalah passive sportsmen. Sebagai salah satu bentuk poojaan masa kini di mana ketika EPL, UEFA dan sebgainya, ianya akan menjadi kiblat para peminat bola utk bertahajud berkiblat kan match bola masing2 dan tak kurang juga kiblat utk betting. pernah aku terdetik utk mengetahui dgn lebih mendalam tentang soal 2 kehidupan yg tak kita sendiri sadari misalannya konsert, dan bicara bersama artis dan rancangan sukan utama (bola sepak) sebagai agen2 yg membantu ekonomi yahudi secara tak lansung. kita disogokkan dgn iklan arak, tembakau, dan segala produk yg boleh menyumbang kepada ekonomi yahudi itu sendiri.

apa yg menarik perhatian aku adalah, kebijaksanaan mereka menjadikkan yahudi itu sendiri satu bangsa yg disanjungi. Kalau mahu aku senarai kan nama2 yahudi yg kita sanjungi itu memang boleh aku rangkumkan dalam web site ini: http://www.jewwatch.com/jew-leaders-famousjewslist.html

ini adalah apa yg aku temui di web ni:

The Jewish People represent just one fifth of one percent (that's 1/500) of the human race. They are but one of many small groups of people with their own culture, language and homeland. One would expect that they should hardly be heard of - except perhaps a brief mention in a small multi-cultural footnote of a high school geography book.
This is obviously far from the case. Jews are at the center of every creative, scientific, cultural, political, ideological movement and endeavor. Jews are over-represented as Nobel Prize recipients, winning at least 20% (that's 1/5) of all awards given to date. Jews founded Hollywood, and are today the dominant cultural influence in television, radio, cinema, journalism and theater in America and elsewhere. Jews are over-represented in all forms of medicine, in all the professions, in every sport, in modeling and fashion, in law-enforcement and the military, in political sex scandals, in new-age religion... In almost everything that represents the free world and all of its trappings, Jews are there.
In fact, should there ever be an antisemite who has the courage and conviction to boycott everything Jewish, he would be immediately knocked back to the dark ages. It must be difficult to be an antisemite these days relying as they must on Jewish technologies, Jewish doctors and accountants, their favorite music, movies, books and clothes created with significant Jewish involvement, and their very lives and health relying on Jewish medical science. Antisemites are condemned from the start to always being hypocrites.
- http://famous.heebz.com/ -

cuba kita renungkan betapa pengaruh yahudi dalam kehidupan kita…

adakah kita yg terlalu mengagungkan hiburan?agak berdosa klu aku katakana yg kita ni melayu yg diyahudikan sedang rokok yg aku hisap, t shirt Ralph Lauren yg aku pakai, levis jeans yg aku sarongkan serta lagu jazz yg aku minati adalah serba serbi yahudi.-------------à http://www.biblebelievers.org.au/ij_ch11.htm
sehingga aku dapat katakan disudut hatiku bahawa diriku memang tidak boleh lari atau disesatkan dari ‘ajaran’ yahudi itu sendiru walaupun tiada pernah seorang yahudi pun pernah mengajarku. Pernah aku bertemu seorang warga peranchis berbangsa ‘jewish morrocian’ dan menjadi sahabat baik ku sehingga kini. Kami hanya berbalas2 email. Bertanya khabar dsb. Tapi akan aku dapat rasakan yg yahudi itu lebih rapat bila aku berada di pesta keramaian, atau gigs, atau club house di mana melayu itu lebih yahudi dari yahudi yg sekian ada. Agak tidak berasaskan klu aku katakana kerajaan kita juga berteraskan system kerajaan ala yahudi, walaupun pada pendapat aku, tak semestinyer semua yahudi itu yahudi. Mungkin apa yg diterapkan adalah nilai yg positif. Sebagai contoh, cyberjaya, adalah satu idea hub di mana nilai itu telah dinyatakan dalam hasil Mikael Hard dan Marcus Stippak dalam: http://www.iit.edu/~misa/toe20/urban-machine/Hard-Stippak_review-1.pdf#search=%22jewish%20technology%20urbanization%22
Suatu konsep teknokultural yg diajukan oleh kelompok ini.

Ni yg apa yg aku petik dari email dari salah seorg pengforward email:
Why are Muslims so powerless? There are an estimated 1,476,233,470 Muslims on the face of theplanet: one billion in Asia, 400 million in Africa, 44 million inEurope and six million in the Americas. Every fifth human being is aMuslim; for every single Hindu there are two Muslims, for every Buddhist there are two Muslims and for every Jew there are onehundred Muslims. Ever wondered why Muslims are so powerless?Here is why: There are 57 member-countries of the Organisation ofIslamic Conference (OIC), and all of them put together have around 500 universities; one university for every three million Muslims.The United States has 5,758 universities and India has 8,407. In2004, Shanghai Jiao Tong University compiled an 'Academic Ranking ofWorld Universities' , and intriguingly, not one university from Muslim-majority states was in the top-500.As per data collected by the UNDP, literacy in the Christian worldstands at nearly 90 per cent and 15 Christian-majority states have aliteracy rate of 100 per cent. A Muslim-majority state, as a sharp contrast, has an average literacy rate of around 40 per cent andthere is no Muslim-majority state with a literacy rate of 100 percent. Some 98 per cent of the 'literates' in the Christian world hadcompleted primary school, while less than 50 per cent of the 'literates' in the Muslim world did the same. Around 40 per centof the 'literates' in the Christian world attended university whileno more than two per cent of the 'literates' in the Muslim world didthe same. Muslim-majority countries have 230 scientists per one millionMuslims. The US has 4,000 scientists per million and Japan has 5,000per million. In the entire Arab world, the total number of full-timeresearchers is 35,000 and there are only 50 technicians per one million Arabs (in the Christian world there are up to 1,000technicians per one million). Furthermore, the Muslim world spends0.2 per cent of its GDP on research and development, while theChristian world spends around five per cent of its GDP. Conclusion: The Muslim world lacks the capacity to produceknowledge.

Bolehlah kita adaptasi kan analogi ini kepada bangsa melayu itu sendiri di mana mereka lebih cenderung kepada kuantity bukan kualiti.

Monday, August 07, 2006

cuti yg sepanjang 3 meter sahaja...(pendeknye)

plan utk backpacking ke jakarta terpaksa aku batalkan berikutan beberapa perkara yg merunsing kan fikiran aku:
i. notebook aku yg disambar petir, walhal time tu aku tgh main game, The Age of Empire. terlupa nak cabut wire tipon kat modem.ntah hujan takde, dan dan kena sambar petir. sib baik la aku yg tak kena sambar. berbau la gak plastik terbakar. 3 hari pas tu aku gi anta service. technician kata, warranty void sebab act of God, sebab kena sambar petir. yg pelik nye tu, yg rosak modem aku jek. tapi kenapa notebook aku kena setup balik. balik umah carik setup disk. tinggal sarong jek. dalam nye ntah ke mana. gi kedai jual cd pirate kat shah alam mall. 7 hengget sekeping. aku beli microsoft office skali pepehal nanti partition kena format, ada back up disc.cd tak leh pakai. gi balik kedai cd cetak rampok tuh. tukar lagi. pun takleh gak nak setup lagik. last option, lepas dapat cd tu, trus aku dok kat bangku kat kat situ, trus on notebook aku (macam dalam citer The hackers la plak kengkonon nye) terus jalankan operasi haram aku tu di mata khalayak ramai. ok.rasanya ok. aku balik umah biar kan setup berjalan dgn sendirinye. setup microsoft office, again, takleh pakai. moral of the story, jgn beli cd installer cetak rampok yg tlah dicetakrampokkan kat shah alam mall tu. berbalik kepa aciter kat service centre tadi, diorang kata aku kena replace muthaboard dia ngan yg baru yg berharga MYR700 lebey mahal nak mampos......aku berfikir,,,,mampukah aku hidup sehari tanpa internet, tanpa transaksi kewangan yg masuk ke dalam akaun aku, tanpa buat trading...arghhhh tension....

ii. selang beberapa hari lepas tu, lepas ofis hour, time tu dah nak dekat maghrib (abis asar aku burn) gi flicker (flucker) tanya pasal wireless modem. diorang kata 'there's no such thing as woreless modem'....so diorang tunjuk kat aku produk terkini diorang macam nak tak nak sebab kedai tutup kul enam, n aku main redah jek masuk kul tujuh. akhir nye tangan aku dgn laju nye mengisik form yg ada kat depan aku. maka terregister la aku sebagai pelaanggan streamyx yg dihormati. dua lepas tu, aku anta sms, utk activation, tak dapat diaktifkan. esok tu aku anta lagi, baru la dah diaktifkan. sabtu dalam minggu yg sama, aku gi tm point sek 11, survey wireless router. aku cakap kat munira nak gi Low Yatt. ta[i tak jadik sebab malas nak survey. last sekali terswipe la kad credit aku atas nama adsl wireless router aztech dari tmpoint.

iii. balik dari tmpoint trus pasang and assemble natang bende alah tu. try. tgk nuthing happen. topon member, diorang kata mungkin disebabkan wireless device rosak sebab modem kene panah petir. tu yg anta cecepat service. in the end, it's getting worst then ever. berasap jek minggu nie. tipon streamys dua tiga dozen kali. last skali anta technician dtg umah. cerita pasal masalah dalaman TM nie nanti akan aku citer kat di epilog yg akan dtg. dua tiga kali technician yg gigh dan cekal tu dtg umah aku, setup kan streamyx aku. akhirnye, buat julung kali nye, aku menikmati kelajuan streamyx yg tahap dewa bernama makximus teramat sgt hari ni. tu yg tak suman (siuman) guna internet satu hari suntuk.

iv. kuharap agar segalanya back on track. dapat la aku berdagang seperti biasa di internet.

v. aku rasa tak sedap badan, tekak perit, gara2 dgr cakap doktor pelatih klinik dr isahak suh aku makan vitamin C bebyk. hasilnyer, selama ni aku tak penah ada tekak perit dah kena dah. belakang tengkuk dah start rasa sengal. gi 7 11 cari milidon ngan air asam jawa totok....kuar makan malam ngan housemate aku, imran. order sup daging. sup rasa macam tom yam....dah lah aku sakit tekak, tambah plak pedas. aku makan daging jek. sup aku tolak. nama kedai tu, Sri Bunga kat TTDI Jaya, depan maybank. Imran mintak kuey tiow goreng tak nak taugeh. letak gak tauge. dia reject. agak klu ada label 'NOT OK' yg boleh aku smuggle keluar dari dept quality pas tu tampal kat kuey tiow goreng tu sebab tak ikut specification and produk customization dari end customer. mak cik tu buat kuey tiow yg kedua. seakan satu bentuk rayuan aku dgr dari makcik tu, utk si imran terima kuey tiow tuh. tapi dgn nada lembut tapi tegas, dia dgn seraya berkata 'klu free, saya amik'....simple tapi practical enuff utk menyampaikan msg yg lembut tapi tegas. inilah yg dinamakan pendekatan proaktif. klu reaktif mesti jawapan dia macam nie:' saya mintak ada taugeh ke tak?!?!?!kenapa letak taugeh???' demi utk tidak menjatuh kan maruah mak cik yg nampak innocent tu, member aku tu bersikap proaktif di mana sifat org yg efektif ke 5, iaitu think win-win. makcik tu masak kuey tiow dgn ikhlas, member aku tu pun kenyang. tapi takde udang la plak......moral of the story: mintak tu klu boleh seringkas dan sesimple yg boleh. reverse psiko skit tanya apa yg dia akan buat. so kita boleh screen down yg kita tak nak dan nak. wow...sungguh theoritical betul aku di pagi isnin yg hening ini.
mentang2 la cuti panjang, tu yg tido lambat tu.

aku nak tdo........zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...