nuffnang

Thursday, September 28, 2006

Dehidrasi

Mcm biasa, aku kuar opis sharp kul 5. Azaha tgh tunggu shuttle nk ke tempat dia letak innova dia. 'Oi, lama lagi la nk sampai.....' dia terus dtg ikut aku dari belakang nuju ke kelisa aku yg kemek tiga tu. Terserempak dgn Ms N. Tah macamana aku terpikir pasal secret affair dia ngan Mr F. Nk start dulu tanya pasal Kak T nk sound Ms N pasal perbuatan dia tu. Tetiba azaha yg lebih mendahului aku bukak topik tu. Tah hapa tah dia citer,sebab aku parking keta jauh ke belakang area store.Kuar nampak Tini yg chubby. Aku buka tingkap, 'Oi, masuk la'.Dalam masa lima minit tu, aku dah angkut 2 org yg tgh tunggu shuttle yg tak kunjung sampai. Mana tak nya, tepat kul lima dah kena serbu. shuttle ada dua jek.
abis jek anta diorang kat tempat park and ride diorang tu, terus gi U8 atas, nampak dari hari pertama puasa, dua gerai jek yg bukak.boring. tgk, ada satu kopitiam baru bukak. masuk tgk lauk tak la byk mana. lauk favourite. kerabu sotong+kerabu pucuk paku+keli berlada n karipap.
sampai umah, budak dua ekor tu dah tercatuk depan tv. layan simpson ngan malcolm in the middle. berbuka. aku ckp kat Im , tekak aku bengkak. bulan puasa klu sakit tekak, memang azab la. maghrib. mcm biasa, aku dah start konsentret trading aku. habis isya' jemaah kat surau, trus naik. tak tahan. rasa macam nk demam.bukak balik notebook aku. EU ari ni main net. tak sevolatile semalam. tension pun ada gak. Whb ym aku. dia close USD70 ari nie. superb.....Bob close USD35. dasat2 diorang ni. aku still maintain USD20 tiap hari. kul 11.45.tdo.terjaga kul4.09. kat luar, Si Im dah tercatuk balik dpn tv.bola la apa lagi. aku panggang roti, lapik chicken ham, cheese, butter skit. pas tu terus ngap. tu la sahur aku. habis jek, terus mandi. ngadap trading platform aku balik. nuthing much ado. dgn azan subuh.wuduk n terus subuh. pas tu baca makalah apa yg patut, habis kan blog ni yg dari ptg semlm buat.

Sunday, September 24, 2006

sahur yg panas

Bro Im panggil aku bagai nak rak jap tadi. disebabkan aku tdo mcm tunggul mati, dia sambung tgk Bundesliga.Mmg ari ni football marathon betul....kul dua aku terjaga. tu bukan sebab lagu Yohihito Yano, 'Lonely Rolling Star' dari alarm tepon aku, tapi sebenarnya ada bende terbakar. Swis moto kipas diri si bdk capoiera tu yg terbakar. udara kat apt tu dah berubah jadik udara sintetik. Aku gi basuh muka, selak2 skit rambut aku yg panjang masai tuh, bersiap, n ......'hah, apsal lambat bgn?Sahur jom cepat'.bagaikan org tua, aku sarung suar ngan sweater aku, trus kuar nuju ke lift n masuk ke Savvy Bro Im. Bebudak umah aku tu, memang semua bersaiz munchkin, kecuali si bdk capoiera tu. tension sebab tak dapat kempes kan perut sampai ada six pack macam aku, tu yg kena reverse effect of anorexia nervosa. Savvy yg kitorang naik tadi menyelusuri residential U8 sambil mata kutu memasing memandang kedai melayu yg bukak pagi awal. Disebabkan Bri Im yg jadik driver, dia la yg bawak ke mana jek restoran yg dia nak gi. Sampai U2, tgk macam tak semengah.Kedai Merah Pok Loh pun sama. Macam kedai baru lepas org tgk bola. stil tak berkemas lagi. Gi 13, ada gak saki bagi yg tinggal. nampak macam meriah. terlebih meriah. restoran Pelaga 13. aku cari sit kat luar. kena embun pagi. duduk jek, aku dihidangkan dgn dua ekor minah yg pakai belly bottom punyer suar sampai nampak liang b****t.siap ada kilat2 lagik utk menarik perhatian org. Aku cakap kat bebudak ni, 'korang ada puntung rokok?aku nak masuk kan dalam suar putih minah tuh. mesti menari breakdance mcm michael Jackson punyer. budak kat meja sebelah pandang2 kitorang. aphal lak ni?muka kampung, dressing urban..biarla...budak2. meja lagik satu, ada segerobolan bebudak tgh main pakau. meja seberang gelak macam org majusi. kat dalam kedai, ada mamat tgh melalak karaoke. order makan, tak lama pas tu, air dtg. Bri Im cakap, ni last kita makan kat sini. kitorang dah faham sgt bila dia cakap camtu. mmg aku tak suka pun keadaan camtu. ni la sahur kitorang kat pelaga tadi.

klu nak ubah diri, jgn la campur dgn kumpulan macam kat restoran tuh. tapi terpulang kepada yg empunya diri utk tepis anasir2 tu. kitorang ber(makan) dgn pantas, dan terus balik, sambung tgk bundesliga.

sahur yg panas

Bro Im panggil aku bagai nak rak jap tadi. disebabkan aku tdo mcm tunggul mati, dia sambung tgk Bundesliga.Mmg ari ni football marathon betul....kul dua aku terjaga. tu bukan sebab lagu Yohihito Yano, 'Lonely Rolling Star' dari alarm tepon aku, tapi sebenarnya ada bende terbakar. Swis moto kipas diri si bdk capoiera tu yg terbakar. udara kat apt tu dah berubah jadik udara sintetik. Aku gi basuh muka, selak2 skit rambut aku yg panjang masai tuh, bersiap, n ......'hah, apsal lambat bgn?Sahur jom cepat'.bagaikan org tua, aku sarung suar ngan sweater aku, trus kuar nuju ke lift n masuk ke Savvy Bro Im. Bebudak umah aku tu, memang semua bersaiz munchkin, kecuali si bdk capoiera tu. tension sebab tak dapat kempes kan perut sampai ada six pack macam aku, tu yg kena reverse effect of anorexia nervosa. Savvy yg kitorang naik tadi menyelusuri residential U8 sambil mata kutu memasing memandang kedai melayu yg bukak pagi awal. Disebabkan Bri Im yg jadik driver, dia la yg bawak ke mana jek restoran yg dia nak gi. Sampai U2, tgk macam tak semengah.Kedai Merah Pok Loh pun sama. Macam kedai baru lepas org tgk bola. stil tak berkemas lagi. Gi 13, ada gak saki bagi yg tinggal. nampak macam meriah. terlebih meriah. restoran Pelaga 13. aku cari sit kat luar. kena embun pagi. duduk jek, aku dihidangkan dgn dua ekor minah yg pakai belly bottom punyer suar sampai nampak liang b****t.siap ada kilat2 lagik utk menarik perhatian org. Aku cakap kat bebudak ni, 'korang ada puntung rokok?aku nak masuk kan dalam suar putih minah tuh. mesti menari breakdance mcm michael Jackson punyer. budak kat meja sebelah pandang2 kitorang. aphal lak ni?muka kampung, dressing urban..biarla...budak2. meja lagik satu, ada segerobolan bebudak tgh main pakau. meja seberang gelak macam org majusi. kat dalam kedai, ada mamat tgh melalak karaoke. order makan, tak lama pas tu, air dtg. Bri Im cakap, ni last kita makan kat sini. kitorang dah faham sgt bila dia cakap camtu. mmg aku tak suka pun keadaan camtu. ni la sahur kitorang kat pelaga tadi.

klu nak ubah diri, jgn la campur dgn kumpulan macam kat restoran tuh. tapi terpulang kepada yg empunya diri utk tepis anasir2 tu. kitorang ber(makan) dgn pantas, dan terus balik, sambung tgk bundesliga.

Saturday, September 23, 2006

ramadhan 2006

esok ramadhan. bulan kemeriahan utk beribadat, suatu pesta di masjid2, surau2, musalla, serta malam2nya dihiasi tahajjud dan solat2 sunat yg lain. Tapi, bagi aku, sebulan masih tidak cukup, meskipun yg aku harap, ianya akan berlansung utk segenap tahun ini. Aku tak pernah mersa puas dalam ibadat seharian ku. Ramadhan adalah satu cabaran di mana ibadatku akan dioptimumkan menerusi masa dan ruang yg diberi Allah.Sedangkan, amalanku, ketika di bulan lain tidak cukup. Kumohon agar kemeriahan itu berpanjangan sepanjang tahun. Kumohon juga, agar amalan2ku dapat dideprisiasikan sepanjang tahun ini. Insya Allah.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...