nuffnang

Wednesday, November 15, 2006

UMW Toyota

Interview aku kat Toyota senin lepas mmg cam kelam kabut skit sebab:
i. second interview aku kena gi on the spot sebab tu ari PIC utk arrange kan aku utk position tu baru tepon aku ari ni.
ii. Dtg interview macam nk gi dating ngan awek. Pakai csual giler nak mampos. Masuk bilik nunggu memasing dgn shownaship memasing. of coz la pakai tie. Aku sorang jek yg pakai jeans slack aku ngan short sleeves.
iii. Aku ditanya soklan managerial level. Pasal inventories, stock take, movements of goods, warehouse cycle inventories lead time and blah3. sungguh membosankan. Aku rasa macam nk flock jek tadi.
Tunggu punya tunggu, akhir nye time aku nk blah sebab nunggu lama sgt nak mampos, cik suryati merayu kat aku jgn pegi. Ceh ceh ceh…macam dalam drama la plak nk kena merayu2 jgn pegi. Dah lah yg interview aku tuh, semua org besar2. yg tak best tu, siap ada yg nguap2. mesti apa yg aku cakap tu membosankan. Dulik kkan…yg penting aku test market aku…..Nampak gaya nye still hangat di pasaran….

Persoklannya, aku still saying nk keje kat tempat keje aku skang ni…..member ramai….bos ‘macam’ best. Lagi best bos dulu. member forex pun ramai. Ada internet. Google tiap hari…blogging waktu kije..hehehehe….n dalam erti kata lain…aku bebas lakukan apa saja. Tak kaku…aku macam burong dalam sangkar. Tapi tetap bebas. Kuar masuk ikut suka, sebab kompeni suke staff dia dtg lambat n kuar lunch lama skit, sebab kompeni akan bayar aku lagik kuang dari yg sepatutnye. Jelaslah bahawa aku gi carik keje lain bukan sebab gaji tapi sebab environment dier sebenarnya.

Friday, November 10, 2006

Sindrom aku jadik down dua tiga menjak nih (bukan sindrom down, ockay!!!)

Dlm sehari aku habis kan masa at least dua jam utk berjalan dalam production area. Dari parking lot, nk ke ofis jgn citer la. Mmg jauh giler kena menapak sekilometer tiap hari. Klu dtg awal sekalipun, mmg keta klu nak balik ptg kang mesti kena blok ngan keta lain. Tu ari ada keeling bodo langgau keta aku kemik kat belakang. Rasanya selama ni aku rasa down sesgt sebab:
i. keta aku kemek,
ii. dah lama giler aku tak anta service keta.agak2 kelisa aku tu dah nak gabak, aku tukar Honda civic baru terus senang habis citer.
iii. Postpaid line aku bayar lagi, pas tu kena potong gara2 gayut lama nak mampos ngan Ikin, bestfren aku.padahal dia tu bukannya gelprena ku pun. fix line aku pun sama. Campur tolak dah nak dekat seribu gak la.
iv. Forex aku stop sebab nak ganti hutang tido aku dalam masa sebulan ni.most probably, ada la gak affect kat perforamance keje aku. Aku kene pikirkan cara macamana nak stay up late, tapi tido cukup. Buat apa nak tamak sgt klu duit byk, tapi selalu sakit2.
v. Still takde steady galpren lagi. Yg ada skang pun macam bodo bebenau ingat aku dah ada, padahal yg aku selalu kacau anta sms tanya khabar tu abende!!!!takkan sampai aku nak wish I luv u plak!!! kolot betul pompuan macam tu….tekanan bertambah bila time raya tu ari ada beberapa ekor pakcik makcik tanya aku bila nk kawin.
vi. Keje skang dok manjang kat opis. Tak pun gi merayau kat production buat audit material. MEMBOSANKAN!!!
vii. Ada interview tapi, tak menepati citarasa dan kehendak aku masa kini. Plan nak cari position yg lebih tinggi. Macam manager ke hapa yg patut utk polish leadership aku. Tapi, hati aku masih berat utk stay kat tempat aku skang atau konsentrate hundred percent kat Forex aku.dapat bonus nanti, start buat full pace punyer income. Buat experiment dulu.agak2 klu dah ada rasa konfiden utk buat full time forex, baru boleh consider tender keje yg skang ni.
viii. Last but not least, rambut aku pendek macam budak2…..hilang terus konfiden aku…..self esteem low giler……tensen. Kang pepanjang kang panas, gatal kulit kepala.

Thursday, November 02, 2006

Raya kali

raya kali ini tidak menjanjikan apa selain kebahagian ketika di malam lailatul qadr. hanya aku panjat kan doa serta solat2 sunat memohon keredhaan nya. kesedihan ramadhan meninggalkan aku dapat dirasakan begitu mendalam. pada malam ry nye, hanya kami bertiga, ibu dan ayah menuju ke kampung utk bersama saudara2 yg lain. nenek aku tak henti2 memuji kehenseman aku.dia kata aku macam anak cina. aku pun tak tau tang mana yg nenek aku cakap aku hensem. gitu jugak ngan pak andak n mak2 sedara aku yg lain.
raya pertamanya, lepas sessi bersalaman dan fotografi sekeluarga esp bersama kakak aku yg tahun lepas diorang beraya kat Qatar atas urusan perniagaan abang ipar aku. tahun ni, tahun rezeki utk mereka. abg ipar aku dapat projek ali rustam. tak plak aku tau projek apa. aku tak amik pusing.aku dungu sgt saya kali ini bila soklan demi soklan tentang bila aku akan menamatkan zaman bujang aku. aku hanya diam membantu sehinggalah bapa aku bersuara tentang rancangan dia utk menjodohkan aku dgn anak perempuan kawan dia. tapi, dia bagitau kat sedara mara yg dtg raya pertama malam tu, 'bini pun mak apak yg carikkan!!!' rasa berderau telingan bila dgr bapak aku melontarkan tohmahan tu. aku rasa sedih sgt bila bapak sendiri yg cakap macam tu depan org ramai. aku hanya diam aje malam tu. time nk tdo tu, aku berfikir kenapa bapak aku cakap aku macam tu?aku tak faham. aku rasa tak nak lagi ngadap muka mak pak sedara aku lagi pasal betapa malunye aku bila bapak aku cakap macam tu.so, malam tu, aku sesenyap kemas balik barang aku.
tepat pukul 6 pagi aku terbgn. aku mandi ala kadar. bersiap dan terus melangkah ke bus stop kat jalan besar jalan tengkera. rasa nk nangis pun ada gak bila aku bawak diri tanpa bagi tau ibu aku. dapat teksi, terus gi melaka sentral. sib baik ada tiket nk ke kl. aku tak pikir apa dah. aku rasa pilu sgt hati sejak malam raya pertama tu. sampai kl, aku terus naik LRT gi KL Sentral. breakfast kat mcd. naik komuter turun kat shah alam. naik cab, gi 17 amik kelisa aku. shah alam time tu memang senyap giler tanpa penghuni yg giler. aku round sec 4, gi umah munira.takde org. diorang balik taiping kot. ntah la. lepas apa yg dia buat kat aku, aku mcm hilang arah. aku sebenarnya mula timbul rasa sayang kat dia. tapi, nk buat macamana. bukan jodoh aku.aku sampai skang perasan pilu dtg bertalu2 dari segenap arah. pilu pasal apa yg bapak aku cakap pasal aku, pasal munira, dan pasal besfren aku, Ikin. aku sampai umah, bukak tingkap bg udara masuk, on notebook aku n ngadap forex. still EU long time tu. US dolar masih lemah.byk sgt berita burok sampai traders ilang konfiden utk trade for US dolar.
sebenarnya, dalam idup aku bebaru ni, ada sorang lagik wanita yg menambat hati aku. Ezwa nama yg aku letak kat tepon aku. boleh dikatakan tiap hari dia tak jemu2 anta sms ucap selamat. aku pun tak faham kenapa tiap hari kena ucap sselamat. mungkin aku yg tak biasa diucap selamatkan. rasa janggal betul. skima pun ye jugak.dia adalah perempuan yg sgt baik dgn aku. most probably aku takleh nak terus dive utk jump into conlusion pasal kebaikan dia sebab aku baru kenal dia dua tiga bulan. suara dia lembut. sedap utk telinga aku mendgr nye. cuma, bebaru ni, lepas Ikin jemput aku ke rumah dia utk makan mee sup tu hari, Ikin memang selalu galakkan aku utk mendekati Ezwa dgn lebih rapat. so, ikin mintak aku kirim kan salam kat ezwa. aku pun anta sms kat ezwa yg ikin kirim salam. aku pun tak brp faham kenapa aku dpt reply 'awak ngumpat sy' dari ezwa. kemudian aku balas, kenapa dia tuduh aku umpat dia. ntah la. bunyik nyer macam gurau. tapi bagi aku pantang betul klu aku tak buruk2 kan org tpi org tuduh aku buruk2 kan dia. dia call aku, mintak maaf byk2. dalam keadaan perasaan aku yg kena amuk dgn macam 2 penderitaan ni, dia boleh tuduh aku burok2 kan dia?dia kata niat dia utk bergurau, tapi bila aku dapat sms dia tuduh aku macam tu, bertambah la sakit hati saya yg baru nk sembuh ni. aku cuba utk lupakan bende yg menyakitkan ati aku beberpa hari dulu. ni adala plak yg dtg tolong simbah kan minyak gas kat hati aku yg bara nak padam ni.dia anta byk msg mintak maaf. dia tak paham dalam hati aku ni remuk seribu. di saat aku tulis blog ni, aku masih lagi nervous break down. Ikin jek yg anta msg kat YM yg ntahapapapa tu. msg lawak. dia pun dah start minat Animax.

Esok dah nak start keje. satu lagi bala menanti. harap2 takde la soklan2 bodo dari production side yg kata aku ni tak inform apa.


zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...