nuffnang

Sunday, December 09, 2007

2nd saturday noon fever

1st week of December. Nothing less than ever to any ordinary day that was the las date i was objected by faith to quit that job. again, i am facing the truth that after quiting Flextronics, life will never been worth and fortunate than ever come what may.
Reason i'm quiting:
i. first come first, the utmost important, no offer letter, no briefing on company policy, and no official stated actual salary been mention on black and white,
ii. i really dunno the point of mr director bragging all about. kenal dato' tu, n strong contact with that tan sri. who cares and gives a damn shit about it.
iii. all operation of newly set up subs where not operated properly as per standard co. 4 months went without any proper supervision on his staff. furthermore, why hiring staff stuffed with hays in their head?shouldnt be think of that before setting up those subs for outsourcing,
iv. property department is another next big thing when figure figured in xxx millions. irridiculously that i was instruct to handle it, again, with minimal supervision. all i have is excel spreadsheet skill inherit from selina stephen (Paula Malai Ali FSA)
v.last but not least, i damn so stupid a step ahead towards world's inferno from FSA inverno.
again, i am focussing on forex to get all my bills paid on time.

Sunday, November 18, 2007

life sux at the end of these daz

Life sux to the fullest when i haf just lost the magic of sprinkling the money of some profited capital from my foreign exchange activity. Iv just lost few thousands of USD within 3 fucking days. Not to mention, i have in the midst of settling down, which those burnt into ashes of asses? Hate to say this that i really not onto give in women a series of affections which I or her, too old to be granted affections. this is why some women that came across into my blindfold tots towards the energy consumed for the affections. I am now lost in translation when most of my concentration towards foreign exchange activity drained down for the sake of love and careness affections.

just a few 'god damn knows everything how i felt' hours ago, attended this job interview, part of my plan to pool back my lost capital principal for my damn beau exchange. its a bumi's co's.Ill never learnt when is the time that i shall giving up my principal of justification to allure with bumi's co. three hours of testing, counterfeiting my great lake of wisdom and alas the director ( i dun really know what's his name and race. seems like to be mixture portion of arabesque and awan larat motive) decide to speak louder than his voice 'u'r hired'. it wuz like a magic again done on similar paranormal activities.wuz it does the portion of color and vibration therapy does really exist and works? it wuz like a hypnotizing a medium towards an agreement to believe and belief my tots that came across my mind.

and so, i shall start back with my office attire, polished shoes and neat attitude the becoming a 'special assistance' acquaintances towards instead on business development paranormal activities. First, I was told to be given the task that relates with real estate property management towards getting and building investors’ relationship and poise. And the most darns thing is that I have zero knowledge on that matter. The only things that keep on burning my torch of motivations is that the proposal construction which defined by this bog shot as a packaging, which I wrongly translated it as ‘the science, art and technology of enclosing or protecting products for distribution, storage, sale, and use.’-wikipedia-. Which he should state package instead of packaging. There is so many big different from package (enclose) and packaging (casing).

Viel Glück! to me

Saturday, October 27, 2007

RAYA MMVII

sambil dihiburkan petikan gitar kapok ANDRE SEGOVIA, terpetik utk aku menulis blog yg dah lapuk nih.

antara kesempatan yg aku buat time raya tahun ni:
i. malam raya habiskan lukisan aku, Perjalanan Möbius (Möbius' Trip)

ii. tukar broker (sebab broker lama buat hal,

iii. gi lepak mamak sebab kedai melayu sumer tutup raya pertama

iv.sempat balik kampung seminggu lepas raya.

v. beli ayam golek 2 3 ekor ratah anak beranak, ayah ibu.

vi.ziarah kubur arwah nenek, atuk, nek yang (moyang) atuk belah ayah (nenek belah ayah kat pahang,jauh)

vii. g bry umah intan (mcm citer meet the parent lak time tuh)


antara bende yg tak sempat aku nk buat:

i. tak sempat bgn solat raya,

ii. tak sempat byr zakat fitrah

iii. beli baju raya

iv. antar kad/sms utk wish raya (pening pala sebab byk sgt msg masuk wish raya)

v.balik kampung

vi.tgk arwah nenek


senin ni aku ada i'view kat uitm utk admission application for my post graduate studies.boring dok umah.study laaarrr.

semalam first time buat withdrawal ngan broker baru. duit tak masuk2 lagi....tgh gigih kan akal fikiran yg eveything's gonna be alright (cross my n ur finger as well).not crrossing to it much as well.

received request for interview from this bumi company dealing with all these GLC.Hopefully bukan tender.soon or later, time n venue will notify.

Friday, October 05, 2007

mySahur through myDiet regime Friday Oct 5th, 2007

Hahahah, believe it or not, i ate 4 pcs of kek lapis Sarawak or in germany, they commonly known as Battenberg cake.
It is a tradition in Sarawak, Malaysia to serve Sarawak Layered Cakes on special occasions. In the Malay language they known as Kek Lapis Sarawak, Kek Lapis Moden Sarawak, Kek Sarawak or Kek Lapis. They are often baked for religious or cultural celebrations such as Eid ul-Fitr, Christmas, Deepavali, birthdays and weddings.
People in Malaysia practice an open house on festival day. Another unique feature of Sarawak's open houses is the modern layered
cakes or kek lapis moden.
So, sweet, in sight and taste as wel.
but beware, this will make u gain weight faster.
Price range from MYR35 / pcs. Want to place order? Just send me a mail @ led1816@yahoo.com / YM me @ led1816. I can get you only for these design for the time being.
Thank you....

Thursday, October 04, 2007

mySahur through myDiet regime Thursday Oct 4th, 2007

green peas with black and white paper + pinch of salt n garnished with greek extra virgin olive oil

red meat nugget and egg tofu mixed with mince garlic.cooked without oil inside microwave oven.


bona petit (for guys who lazy enough to cook n watch over their weight)


Monday, October 01, 2007

counting days

counting days towards implurality is painfull when Ms I still has got replying my msg untill this second. Wandering when will she get her line connected. Or else, ill be suffering. Ms P, on the other hand, hiding a tiny winy pin hole in her head while checking my attitude pitfalls. im no small lad to be threated like that.
Nevertheless, Ms A was so angry with Ms P telling me all this kinds of bullshit and hiding it from me. Surely, both got in somekinds of Mud Wrestling, where two women, half naked, hustling to each other, will definitely turn me on.....


hahahaha

Saturday, September 29, 2007

ENCHE MARKETING SDN BHD/ENCHE SYSTEM SDN BHD S.O.P DEFINITION

This malay so called company should be called enterprise level as their terminology of SOP is STANDARD 'OF' PROCEDURE.refer this for our reference:

Standing operating procedure (SOP)
From Wikipedia, the free encyclopedia

The terms standard operating procedure and standing operating procedure, both abbreviated as SOP, are used in a variety of different contexts, from everyday use (often ironically), to industry and the military.

Weird or is it typo from plain rotten fish head? There is no such thing as standard of procedure, you idiot, it could be either
Standing operating procedure (SOP) or standard procedure. The 'O' in SOP is not meant by OF but OPERATING. That's not even in the same zip code as 'OF' for the 'O' in SOP.

Monday, September 24, 2007

Developing country, third world mindset.

ari ni ni sepatutnya aku kena attend satu interview kat shah alam, tp tdo lambat nye pasal, HR diorang kejut kan aku.hahahahaha. bagaikan raja, aku mintak postpone, esok. dia call call kata nk ari ni. call lg sekali, kata bos tak nak plak....hahahaha dgn takdek rs bersalah, ok aku kata, its ok.lg pun, company manufacturing, sah 2 nanti layan mcm anjing. dah masak sgt...
antara sebab kenapa aku cakap camtu, semalam lepak ngan member sama belajar degree kat uitm dulu. dia penah keje kat situ. situation dia, exactly lebey kuang la mcm kat tempat lama aku keje. VSS.management reshuffle aka turmoil. tai chi. et cetera3.
mmbr citer, dia dapat VSS and bukak bisness sendiri secara kecil2an. aku bagi support kat dia sebab aku pun berfikir macam dia gak. dia pun try utk diversify bisness dia. meaning souce of income. sememang nya aku rs, mesia ni bukan lagi tempat yg selamat utk aku cari makan. nk drive gi memana pun, org mesia (tak kira bangsa) bawak keta mindset mcm org dunia ketiga, kerajaan dunia ketiga, pentadbiran dunia ketiga, kerajaan kosmetik, maju yg nampak, tp obviously attitude mindset stilll bawah third country nye mindset. rakyat majoriti pengotor.
mesia bab keje pun sama, disebabkan kerajaan nk sgt tolong bangsa bumi, bangsa lain dah tak nak tolong. diskriminate terus. polarisasi kat mesia ni terlalu obvious. mana2 pun ada polarisasi, tapi klu mmg dah ada talent, pun kena polarise sebab status bumi, still kita ni third world country.
still, aku on gak dgn bisnes aku yg tak ngira kaum n bangsa.
better life thru chemistry.
Ignonrance is bliss.

Wednesday, September 12, 2007

Journey3

Journey no.3 created at 1430 hrs by this date.
medium:
i. basic emulsion (texturized)
ii. acrylic

Tuesday, September 11, 2007

Raw salad with Greek extra virgin olive oil + minced garlic

This is my new snacks which so crispy to be put away.
Ingredient:
i. mushroms,
ii. carrots,
iii. baby corns,
iv. green beans,
v.tomatoes,
vi.asparagus
vii. brocolli
Mince garlic until the smells smear up to ur nostrils. craving up to the mincing smells,chop all ingredient into pieces and just throw and mix all it up and cook again.garnish with white and black pepper.Not to mention, the italian herbs, of coz.Voila....Bona petit....
can be last in refrigerated up to three days, with extra greek/ordinary extra virgin olive oil.
p/s.I cooked all ingredient inside a pressure container with microwave oven. Hurrah!Science save the day.
Better living through chemistry.

Saturday, August 25, 2007

My first art painting: Journey

This piece of art was created last evening. It was quite challenging to have our impression to be expressed into canvass. For some reason, I managed to get those impression spreaded. I really did use butter spread knife for this piece of art.Just this evenig, while awaiting for the acrylic dryies up, I managed to fitted in my schedule to find out some of the art gallery for me to get this piece of art into the market. See how this gonna work then. If possitve, I would consider it as one of the income diversification. Isn't weird, aye???

Friday, July 27, 2007

masa berlalu di FSA

tepat jam 2100 hrs, aku melangkah kuar dari flextronics shah alam. perasaan berbolak dan balik, sedey dan sebak nk tinggal kan tempat aku cari rezeki selama 2.3 tahun kat situ. byk kenangan aku kat sana.
gelak tawa, ngauman aku time gado ngan engineer kat production n program, usik mengusik. semuanya terkilas dari setiap saat aku melangkah kuar dari tempat tu.

kali terakhir aku minum bersama2 dgn diorang, kekadang senyap kejap, memasing fikirkan nasib kitorang di masa akan dtg. aku fikir tentang keadaan lepas tinggalkan FSA dan kengkawan yg masih ada di FSA. boleh dikatakan setiap hari, kitorang akan lepak (ngulau) sampai satu ke dua jam kat Flex Cafe, berkongsi masalah masing2. aku dgn masalah packaging, label, kit verification etc. setiap gelak sebab kutuk tak hengat punye takkan aku lupa. setiap caci cerca merca kitorang kutuk org yg selalu buat palat ngan kitorang, takkan aku lupakan jugak.
But most of all, aku paling sedey nk tinggalkan Kak Siti Noraishah.Akak ni paling byk tolong aku. tempat aku curah kan masalah aku kat dia. bab2 nikah kawin ni, mmg dalam tgn dia. kira aku tuisyen free ngan dia pasal bab2 kawin ni.
Life goes on, aku kena survive dgn life after FSA, and diorang hanya tunggu dan lihat masa berlalu di FSA

Sunday, July 15, 2007

makanan kita budaya kita

skang ni aku tgh nengok Music Station @ Animax.
apa menarik perhatian aku, satu interview host dgn Bonnie Pink, seorang awek n seorg artis yg cun lagi naif muka dia (korang pun tau la kan muka pompuan jepun akan sentiasa nampak baik tak kira diorang pakai apa pun).

interview tu berkisar tentang minah ni gi Sweden sebab ada show kat sana (tak kira sore suara sedap ke tak, yg penting unik). gini le dialog diorang dah diolah ke loghat org kita):

H : so, how's ur trip in Sweden?
B : Well, takde per yg unusual.
H: Dgr2 kat sana byk restoren jepun, tul ker?
B : Hait! There's quite a few Japanese restaurant over there that i wouldnt name it.
H: Sodane???
B: Byk serve sushi kat sana. but, definitely, sushi kat sana tak seoriginal kat sini lah kan.
H: Why is that?
B: Mana tak nye, sushi kita buat cara golekkan nasik tuh.Tp, yg kelakarnya diorang kat sana ada mesin acuan utk buat sushi. moden mmg moden la. But a sushi moulding machine is totally out of spec!!!
H: So, sounds like that u'r not into our food overthere.
B: Indeed, I cooked and get all my ingredient all over the way back from Fukuoka then...
H: Wow...sampai cenggitu skali.

Tak tau plak, org jepun pun bawak makanan diorang dari kg bila travelling overseas. Cam org kita, siap bawak belacan, cencalok, cili padi, serai (ada case US imigresen tahan org kita sebab saspek tu daun ganja), bawang goreng, sambal kering et cetera.Maybe sebab tak byk makanan halal kat tempat org. Tapi bagi aku, org jepun ni bawak khazanah diorang ke sana atas alasan makanan jepun lebih berkhasiat, bukan ikut selera atau halal atau haram. so, inspirational. wut ever it is, our main ingredient isn't that bad actually. Therefore, there's nuthing wrong bulking our sotong kering and sambal ikan bilis kering during the trip and furnished with spaghetti or baguette and hors d’œuvre together with carrots, cucumbers, and garlic, prepared salads, and caviar.
ps.dialog hanya la rekaan semata ikut sedap ati aku utk sedap kan ati korang.heh heh heh .....

Saturday, July 07, 2007

perjalananku kini berakhir

tepat 26hb Jun, tarikh yg meletakkan permulaan aku utk mengakhiri sebuah perjalanan kerjaya aku di FSA.jumaat sebelum tu, aku gi interview kat satu kompeni tempatan (bumi rasanya) utk satu managerial position. bila aku fikir2, kenapa tuhan sentiasa menduga kita dgn pelbagai bentuk cabaran.cabaran yg mudah yg bagi aku susah utk aku terima samada betul ke ianya mudah atau sebenarnya satu titik permulaan kepada sesuatu yg sukar. apa yg aku bersyukor sgt2 ialah doa dari kawan2. beberapa minit sebelum aku bertolak dari umah utk gi interview tu, tak putus2 aku dapat msg dari memember aku yg tau pasal interview ni. alhamdulillah, segalanya lancar. aku hanya bersahaja secara keseluruhan sessi interbiew tuh. lepas sesi tu, aku kuar dgn hati yg terbuka utk tidak meletakkan harapan yg terlalu tinggi utk dapat posisi impian aku tuh. tepat jam 10, 25hb Jun, aku terima panggilan dari kompeni tu, kata yg MD yg i'view aku tu ari nk hire aku.Alhamdulillah. sebenarnya byk position yg aku applied tu ari, tapi aku tak tau yg mana satu. lawak2. bagi aku, berita baik ni satu dugaan yg Allah nk bagi kat aku. tapi aku percaya, prinsip and polisi yg aku keutarakan time i'view tu ari ada logiknya di mata MD kompeni tu.
bila aku fwd kan surat tender resignation aku kpd boss aku yg kecik molek comey lotey tu, mmg aku dapat menjangga, air muka dia berubah. aku tak harapkan apa2 simpati atau counter offer dari dia. counter offer mcmana sekalipun, aku tetap utk menjadi org yg tewas dalam melwan arus sistem FSA yg goyah. terlalu byk bende yg mudah, dah yg obvious flawness dia. dari aspek kualiti sampai la ke cara customer layan FSA. byk model tepon yg problematic dapat kat FSA.
dua tiga hari lepas tu, boss suruh aku ajar ada sorang engineer kat department yg sama everything pasal packaging.dari box concept, engineering and structure, sampaila ke costing. keje di mana semua design kotak kat flextronics tu akan bermula dari position tu. secara ikhlasnya, mmg aku tak puas dgn keje n cara layanan bebudak department tu. aku hanya menjalankan keje2 engineer tak bertauliah aku tu. dan aku jugak buat keje engineer tapi dibayar gaji seorang exec. so, tak berbaloi klu aku terus kan jugak keje kat sini.
aku cuba sedaya aku utk settle kan isu2 yg dah panjang sgt tak settle. tapi, aku ikut apa yg aku mampu buat. tak lebih tak kuang.sedey pun ada gak. tapi, aku kena gak ketepi kan sumer perasaan sentimental aku tu.aku kena moved on dgn idup aku. aku kena develop hidup aku jadik lebih perfect. aku tak nak jadik macam ofismet aku yg lain, terperangkap dalam comfort zone. mmg tak dapat dinafikan, benefit yg FSA bagi mmg byk. tapi sampai bila nk duduk dalam takuk yg sama. 10 tahun keje. aku tanya memember aku yg sehaluan dgn aku, position yg diorang jawat tu, sebenarnya dalam umo seusia aku, mmg agak terlewat. ramai gak memember aku yg pegang several managerial title. its not all bout money,its all bout responsibility and leverage. diorang bagitau lagi, klu dah sploh tahun keje, tu patut dah jadi senior manager atau direktor. tapi, manusia ada macam2. ada yg tak sukakan perubahan. n hanya 10% yg optimis utk moved on forward, no matter what it will take and stake.
aku akan start bertugas di tempat baru August 1 ni. Doakan perjalanan aku di kompeni baru nanti dipermudahkanNya. InsyaAllah...

Saturday, June 16, 2007

semusim yg lalu

semusim yg lalu aku rasakan sekejapan berlalu tanpa titik noktah. lepas jerih aku berlaga perasaan dalam application VSS aku yg gagal n ditolak mentah2 oleh boss aku, aku makin stress. Janjinya mahu beri aku ongkos yg lebih selepas appraisal, namun di sudut hati aku, aku tau, dia tak mampu beri alasan kenapa harus aku dapat seperti apa yg dijanjikan utk aku kekal lama di FSA. FSA kini makin panaz dan huru hara bila berita bibir menyelimuti cafe FSA akan berita FSA yg kini beroperasi dalam keadaan defisit dan keadaan wang yang negatif. segalanya serba gagal. segalanya serba salah antara mahu utk kekal atau berambus dari bumi FSA yg kini bagai neraka dunia. dipanazkan lagi dgn berita retrenchement para staff di djaman ericsson dulu yg tak mau dan degil mahu menetap krja di FSA.
aku diamuk dgn isu yg berbalam2 seminggu dua ni. salah configuration, material dan design struktur. ini gara2 si cc yg sebetulnye sissy penuh kecoh di ruang pengeluaran. itu serba salah dan ini serba salah. barangkali sudah tiada kerja agaknya dia itu.
barangkali kalian semua agak kepelikkan membaca tata tulis aku ini. sejak ku mula giat kumpul
karya Bapak Pram (ada lima dipegangan aku kini) yg judul2 nya:
i. perburuan
ii. arus balik,
iii. bumi manusia,
iv, rumah kaca,
v. gulat di jakarta.
aku mula menjadi dominan ke arah gaya tata Bapak Pram itu. agak kesal aku bila rasa tidak dapat ketemu dgn nya tahun lepas, beberapa hari sebelum dia ke rahmatullah. dan agak kesal bila aku terbeli kuatrilogi yg tidak ikut sequence. Bumi manusia adalah jilid yg pertama dan arus balik adalah jilid ke empat. agak letih jugak mahu cari karya2 Bapak Pram ini di malaysia. Mujur aku ketemu di pekan buku, shah alam. Seorang bapak yg mmg jugak peminat bapak pram turut berusaha keras menghubungi semua kedai2 yg ada masih simpan stok buku2 bapak pram ini. hatiku begitu girang sambil swipe visa wave ku dgn nilai MYR120.xx....aku puas bagaikan paus....

Sunday, May 20, 2007

tinggalkan ku sendirian

macam biasa, aku konsentrate giler babi kat kije aku demi nk lupakan sumer kenangan pahit yg menimpa aku bertimpas2 sejak beberapa minggu yg lalu. nk menangis aku tak mampu sebab aku pikir tak de makna klu aku menangis berseorangan. org2 yg aku rapat dah makin jauh dari aku secara logistiknya. tak sama klu kitorang bersama2 selalu bersemuka, melawak bangsat. Ikin dah ke Cyber. budak kampung aku dah ke timur tgh. klu dah selalu layan bola ngan dia. betting, kutuk gila babi dgn dia. memember yg sama kije ngan aku dah takde. seakan memaksa aku utk apply ke tempat lain membawa hati yg lara sebab aku dah byk sgt kawan kena berjauhan. hanya sms dan YM jek buat kitorang rapat. nk jumpa tiap hari mmg susah nk mampos. bagi yg pergi akan silih berganti yg dtg. PZ dari penang tgh coti , tapi stay umah kakak dia kat ampang. Nadja gi KT, ada session kat sana dua minggu. plan dia nk gi UK tak jadi. sebab session kat KT. pas tu baru kitorang leh dapat bersama lagi. dia sebagai penaman idup aku yg sunyi. hubungan aku dan dia sungguh kompleks. dia bebas dan aku juga bebas. tapi kami saling mengerti isi hati masing2. dalam ramai2 pompuan yg penah aku keluar, dia lah yg paling aku mesra. aku mmg nak bagi tau dia MU kalah dgn chelsea semalam tapi aku tau dia mmg dah tau MU dah kalah malam tadi. so, tak perlula aku sms dia yg tgh buat revision utk session dia esok lusa. aku, ikin dan mar kuar jenjalan kat the curve. klu ada nadja, mungkin dia yg pertama aku ajak utk tgk bola kat the curve. tapi, ikin sebagai kawan aku yg paling baik adalah pilihan utama utk menemani aku ke sana. mmg ramai giler kat sana. aku dapat rasakan betapa seronoknya dan rambang nya mata diorang bila ada kat the curve sebab tempat tu dah jadik macam pasar malam. kitorang makan kat penang kafe hapa ntah tak ingat nama restaurant tuh, kebetulan dah nk tutup sebab dh nk kul seploh. kul 11 kitorang balik lepas jenjalan kat sana, terus gi lepak hidayah kat 7 baru. kebetulan aku dok dgr si ikin sebut2 pasal mila (aku pun tak kenal sapa mila AF tuh) akan menang. selaku kaum wanita, dia patut berbangga sebab Mila satu2 nya johan AF wanita yg pertama. sebelum2 ni sumer jantan2 belaka. boleh tahan gak mila nih. penah aku terpikir utk ada kenalan dikalangan artis, tapi aku sedar siapa diri ku ini yg pacal.

dalam kul 1 aku selamat sampai ke umah. streamyx still x ok. Fuck! panggil aku bagai nk rak tanya dah ok atau tak. tapi sendiri mau ingat la system cam sial . nk kena reset majang. last skali buat appointment kata nk dtg sabtu depan.ari ni ikin balik bangi sebab esok dia kena kerja. aku cam biasa hidup Metropolitan Borington kat shah alam. dalam hati aku tiap terdetik utk berubah angin dan arah. dah byk sgt tohmahan yg aku terima dari bebudak ofis aku pasal status marital aku, status kerjaya aku yg mengelirukan, dan macam 2 lagi.


ofis aku dah takleh nk masuk website blog lagi..shit!!!tu pasal aku susah bebtul nk update blog. laptop aku kat umah lak takleh nk bagi post reply kat blog memember yg lain. macamana huh nk settle masalah aku nih...tgh gian nk blogging nih!!!!!

Tuesday, April 17, 2007

mushroom cheese spaghetti

Petang tadi, sempat aku buat gravy utk mushroom spaghetti. Buat ala kadar. Amik instant soup mushroom cream, masukkan bawang besar (diced) and panas kan dalam microwave. Lepas tu baru masukkan cheddar cheese, kacau sampai dia dissolve dalam sup panas. Masukkan cendawan kering, reheat balik 3-4 minit sampai dia bebetul pekat. Selain pekat, perasa dalam instant soup akan meresup ke dalam cendawan kering yg dah kembang tuh. Kuar kan. Satu packet instant soup boleh jadik dua hidangan.

Letakkan skit separuh atas spaghetti yg dah masak, letak cheese lagi skeping, reheat…byk kali betul kena reheat. Almaklum la takde dapur. Yg silap tu plak, aku terletak onion time reheat. So, onion tu jadik tak ranggup.

Pas tu, voila!!! ada sesapa nk try...boleh buat apointment.

Kebetulan semalam time kuar minum kat kedai kopi, aku n nadja citer pasal pot luck kitorang yg tak jadik sebab non nemo dad ad idem (pertentangan minda). Ropenye mmg dia nk buat mushroom crème spaghetti. Kebetulan la plak tekak ni nk merasa. Sib baik tak bawak. Klu tak , kes naya kena telan bende yg sedap macam citer fear factor.
So, we both made a pack. Next time klu plan nk buat pot luck, kena make request. Aku request something yg simple like chicken sandwich. So, dia request nk macaroni n cheese. Hmmm , macamana nk buat macaroni n cheese ni plak? Dalam pala otak aku fikir, bende yg sama Cuma substitute spaghetti tu dgn macaroni….macam taktik kotor la plak. Wut ever…..

Ps…ini cara hidangan ala Atkins…..sesapa yg tak biasa, jgn amalkan….sekian tima kasih. coming up next, onion egg sandwich with cheese...




Monday, April 16, 2007

ari coti



Ari ni aku coti. Macam biasa aku akan monitor forex aku kejap kejap. Since skang ni aku guna 2 software, so, kena double triple daya penumpuan.

Ari ni sepatutnya ada plan pot luck ngan nadja. Bosan la makan and minum2 kat kedai manjang. Tu ari dia ada citer dia masak macaroni and cheese. So, aku plan utk buat bende yg sama. Dalam masa dua tiga ari ni aku rasa gak relek walaupun keje byk. Klu fikir pasal keje, mmg tak akan dapat peluang utk aku bercoti macam ari ni.

Aku plan utk traveling kat area2 mesia nih. Coti2 mesia…..tapi tak lah coti mewah kena sewa hotel tu semua…klu ikut budget, mmg susah la. So aku piker tgh cari geng utk round kat area2 jauh skit kat mesia nih, pantai timur atau pantai barat mesia. Tak pun selatan tanah air. Klu dapat gi langkawi aku tak sure budget dia camner. Takut chalet dia ikut standard price la plak. Tak macam pangkor. Tapi aku suka gi pangkor. Byk kenangan kat sana. Kenangan time aku kecik2 dulu. Time tu famili aku gi rombongan sekolah ke penang. Kira penat gak gi ke sana ke mari. Byk citer nye. Tiap kali cutis skola mesti ada rombongan. Tahun yg kendian tu lak, ke ganu. Pas tu ke Cameron highland.
Tu semua kenangan lama. Actually byk yg pahit dari yg indah. Aku pun tak sure kenapa.aku tak suka ingat bende2 lama. Esp kenangan time aku kecik2 dulu. Yg masih melekat kat pala otak aku, kenangan ngan adik beradik aku n ibu aku. Selama ni pun mmg aku hanya dapat kasih dari dia. Pepehal aku akan citer kat dia. Apa hal klu mintak duit belanja, mesti aku Tanya dia, walaupun aku tahu dia kan mintak bapak aku. Takat ni, aku tak penah minta kat bapak aku. Adik beradik aku semua mmg susah nk citer problem kitorang kat dia sebab takut kena sembor. So, sampai skang aku kesian kat ibu ak u sebab seolah umah tu tak de org duduk sebab ada bapak aku. Kak long aku mmg dulu penah makan ati dok umah tu sebab mulut bapak aku. Aku penah makan ati dok umah tu, walaupun dua tiga hari (walaupun tak bercakap sepatah haram dgn dia) sebab ada bapak aku. Adik aku, aku tak sure, tapi dia tak penah nk tunjuk dia makan ati sebab dia ni pompuan yg rebellious. Dia ni suka menjawab klu kena sembor ngan bapak aku. So, utk tak nak jawab menjawab nih, dia pun kuar dari umah tu. Klu nk diikutkan, kitorang summer mmg boleh dok satu umah. Tapi disebabkan mulut main cakap lepas, kitorang tak berapa sgt dok lama2. pada perasaan aku, dari kecik lagi mmg kitorang penah selalu citer nk kuar dari umah tu cecepat. Cara nya, masuk U, keje atau kawin.
Mmg pada pandangan org lain, org mesti kata , tu mak bapak aku jgak. Tapi, secara technically nye, kitorang selalu makan ati. Serba salah nk buat itu ini kat dalam umah tu. Aku tak nak mewarisi perangai dia. Adik beradik aku sumer tak ikut perangai mak aku yg lembut ati. Semua ikut perangai bapak aku yg panaz baran.
Aku tak tau macamana nk kuang kan sikap panaz baran ni. Cuma, sejak aku kenal Nadja, sikap panaz baran aku dah kuang. Aku pun tak sure dia tau aku ni panaz baran atau idak . takut nanti lepas tunang atau kawin, sikap tu ada balik. Insya Allah tidak. Nadja tak hipokrit. Dia mmg selalu berterus terang ngan aku. Aku faham keadaan kitorang yg agak jauh berbeza jurang perbezaan umur. Cuma mindset tu yg membuat kan aku still dapat bersama dgn dia. Dia akan cuti panjang bulan depan. Dia akan sambung balik masuk keje full time. Dia ada bagi tau yg member dia ada ajak dia gi vacation kat UK. Aku cakap, pegi la. Susah nk dapat peluang camtu. Dalam ati aku berkata, jgn, mulut aku berkata pergi. Dia pergi dalam dua minggu. aku bagi tau dia lagi, cuti dua bulan lebey kan. So, y not, go on jek.

So ari ni aku just kuar having a couple cup of tea like a English Tea Party ngan dia. Hopefully ada khabar berita gembira lagi dari dia.

Tuesday, April 10, 2007

xskoolmate, Xofismate to be and forexmate

Semalam hari yg penuh dgn kejutan. Esp kejutan dari bebudak Xskoolmate lama aku dulu. dalam sehari aku communicate ngan beberapa org. antara macamana aku ter communicate, aku terjumpa salah sekor kat chat room Marketiva. Tapi aku tak berapa terperanjat sgt sebab bende ni dah jadik normal skang. Cuma mamat ni mintak aku jadik mentor dia. No sweat….
Tah camana, sekor lagi mamat ni mmg dari semalam inform kat YM yg dia tgh online gaming command and conquer. Tah macamana dia tersebut pasal flash animation yg dia mintak tolong aku buatkan. Dah lama chat pas tu, dtg plak sorang tanya pasal e-gold.
Lepas terus aku open macromedia Flash aku, buat apa yg patut. Kendian, terlupa plak aku nyer design signature punye format. Tak ingat camna nk convert lines ke bentuk grafik. Lepas dah lama explore, at last aku dapat recall gak. Tapi, bukan surface, kena go in depth baru leh convert line ke grafik. Spoil tul. Malam tu aku tak nak tensen2 sgt. Bentuk tu weekend leh buat. Tapi buat nya streamyx buat palat lagi, susah gak…….
Tah macamana, lepas aku install AI, system macam serba tak betul. YM aku takleh detect network la plak. Sebelum ni, blog aku tak leh post reply. Tak tau apa sebab. Almost giving up dgn probs cam nih. last sekali aku reformat balik XP aku..ok dah skang....bunyik cam keje bodo....bila tanya memeber yg lain, sumer tanya aku balik 'u should know better than us, right???'''
Semalam aku bagitau Golumn ajak dia gi taman Negara. Ikut plan ijoy le ni. Klu jadik, mmg dapat lepas kan gian memanjat, walaupun aku skang ni boleh dikirakan sebagai disable sebab ulna fracture aku tiga tahun lepas. But, I believe, it should be ok by now. Klu nk diikutkan planning dalam bulan jun atau julai. agak sebelum aku tunang la nk lepas kan gian.....
Ada lagi sekor lagi junior xskoolmate aku, tapi dia ni seofismate ngan aku gak Cuma lain department. Dia dalam proses nk menurun berat badan dia yg BMI dia dah ke tahap kritikal. Klu nk diikutkan, bebudak yg sekubikal dgn dia mmg stok camtu. Agaknya org klu lepas kawin mmg cam tu ke? Tak reti nk jaga badan. Makan tak control. Mintak2 jgn la jadik kat aku. takat ni, aku tahu apa yg aku makan. Walaupun aku makan byk, tapi apa yg aku makan tu paling penting. Kekadang memasing lepas kawin, main taram jek apa yg bini diorang masak. Mmg la nk jaga hati laki pada perut nye. Tapi klu dah perut boroi, gedempol, muka sembap (macam org makan rasuah.selalunya org keje gomen ada karekterisitk camni.hahahahahaha!!!sesapa yg koje gomen tu, mampos korang la!!!) pun masalah gak nanti di masa akan dtg. Balik pada junior aku yg tgh on diet nih, dia makan macam2 the herba n ubat utk turun kan berat body mass dia. Yg bangang nye tu lak, dalam masa yg sama,
FIFO LIFO dia dlm food intake tu, naudzubillah, tak hengat!!!! Senaman pun aku dgr dia citer takat jogging (which is consider to be highly risk for those who have critical BMI) tgk la nanti cam ner result dier. Cakap pasal gemok, ada soang minah ni pun boleh tahan gak la loyar burok dia pasal jaga badan nih. Dia kata, biar gemok asal badan sihat????!!?!? Ada gak logika nye tuh, but then, we have to bare in mind than obesity will leads to all sorts kinds of illness.
Esok last day pek yen kat sini. So, aku tanya liza, dia still ada kat opis ke tak. Sib baik still ada lagi. So, lepas bekpes ngan golumn, aku gi naik old building , got a few snaps shot with her. It was so sad to let one of our officemate leaving us. Tghari ni, minum fresh fruit. Lunch petang karang.

Friday, April 06, 2007

seminggu dalam sehari

sepanjang minggu nih:

aku donlod lagu 2 yg cari selama ni tak dapat kat spytorrent.
- Rufus Wainwright, Hallelujah
- Suneohair, waltz (honey n clover)
- Yuki, Dramatic
- Tommy February 6, Lonely in Gorgeous
- Smash Mouth, I am a Believer
- Jason Wade, You Belong To Me
- samsons, bukan diriku, kenangan terindah, n naluri lelaki….

Aku layan youtube sampai kul tiga pagi tiap hari.
- nengok anak2 melayu kita kena tangkap basah.
- video2 clip as above mentioned,
- clip hantu (walaupun ada yg macam hawau!)

Aku still tak buat closing ever since two days ago. GJ (pound sterling/Japs Yen) aku sangkut long. bila dah sangkut, post expenses aku pun sangkut.kena la makan minum pakai swipe jek ngan nadja. sib baik dia tak tau...hhahahahah jahat sial aku..

PC Card projek gila babi bz nk mampos. Plus NPI (audit) from Sony Ericsson punya org. counter part aku, Tim dtg utk NPI nih. Part aku sepatut nya besok tuh, tah macamana tah, antu mana cakap kat dia suh verufy part aku dulu. Sial betul!!! Dah aku buat kije kelam kabut. Sib baik aku goreng mamat tu sampai hangus. Augustine (assistant dia agak dia) macam blur2 bila aku jawab soklan dia. Muka macam yahudi. Ofismate aku bagi tau dia ni portugese….patut la BI hampeh. Lama gak aku diri khamis lepas sebab audit nih. Tiap kali any model sony erics, mmg aku kena punya. Klu ada 9 model, 9 kali aku kena siapkan every fizikal detail logistical requirement. Sib baik bebudak engineer department aku selalu back up aku. Mau nye aku menggelupoq klu diorang takde.

Spec T-Mobile Germany byk loop holes. Buat fitting test, mesti ada jek yg tak betul.

Internal customer aku kecoh pasal O2 UK tak ikut spec requirement. Kena bedal sekali ngan aku pasal tak de request for any changes. Kiotrang ikut current spec.

Department aku tambah dua engineer baru. Fresh grad. Tgk cam blur2 jek. Tu pun ‘Hans Isaac’ department kitorang yg smuggle masuk. Ropenye staf baru tu dok sebelah kiub aku, n minat gila babi ngan Anime. Siap citer kat aku siri2 anime yg di movie kan, yg di movie kan pakai org betul n macam2 la kitorang borak. Disebabkan dia staf baru, aku takde nk kacau sgt sebab dia still on job training. Aku tersedau yg pakai ring tone tommy February 6. aku ingat tepon aku yg berbunyik, ropenye aku lupa aku pakai ring tone Suneohair, Waltz.

Minggu ni aku Bluetooth kan soft ware prayer time zone utk kebykkan staff yg berdekatan ngan cubical aku. Jessen, engineer baru tuh, Bluetooth kan lagu 2 dari anime yg dia pungot dari web site. Byk gile dia simpan dalam phone dia. Byk gak software yg aku pungoot dari web site nih, getjar.
apparaisal semalam aku ngan future former boss aku mmg slumber gila babi. Lagipun, buat apa aku nk takut. Nk kata member kamcing tak gak. Org lain kutuk, aku ikut sama. Tapi sian kat dia sebab selalu kena boikot ngan anak buah sendri. Mmg department aku tu, position manager mmg ramai yg kata hot seat. Bak kata org, kerusi keramat…klu tak bebetul, mmg masak la punggung memasing. Nk plak, mmg position memasing kat department tu jadik interface antara sony ericsson n non sony ericsson produk. Dalam appraisal tu ari, aku tak demanding, tapi aku harap, he kept his word during the time I was deathly wish him to ‘unleash’ me for the damn hefty VSS. Dia tak bagi aku lepas sebab management still need my support, deathly. Tak tau la apa yg dia cakap tu betul….dia bagi tau, decision tu bukan dtg dari dia, tapi dtg dr General Manager and Director kitorang plus several manager that I used to work with , ever since.

start isnin lepas, aku dapat boss pompuan baru yg kecik molek, tapi ramai yg cakap, kredibiliti dim mg unbeatable. Size doesn’t matter. Dia penah byk fitting anf fixture kat kilang aku tu, hasil air tangan dia create project planning production line, inventories set up etc…..aku terpaksa panggil dia Kak S……sebab dulu dia penah sound aku panggil camtu. Biasak la kan klu MNC, panggil org esp mgr, dgn nama. Tapi dia ni lain. So, aku ngan dia macam adik ngan kakak. Sekali tgk, mesti org ingat dia operator pengeluaran kat line. Hopefully dia dapat jadik mgr yg budiman mcm Mr A. Mr A, is the best mgr we ever had!!!!! Skang dia dh kije kat perodua. Buat Post QA, rasanya….

nadja bz ngan test n final dia april ni. So, aku just amik anta dia utk makan2 or minum. Tak de nk lebih2.

Friday, March 30, 2007

ciri-ciri orang munafik sejati

Hadith Rasulullah yang diriwayatkan Imam Ahmad Musnad dengan sanad Jayid: "Celaka baginya, celaka baginya, celaka baginya। Iaitu SESEORANG YANG BERDUSTA AGAR ORANG2 TERTAWA।"Di dalam kitab Shahihain (Shahih Bukhari dan Muslim), Rasulullah SAW bersabda: "Tanda orang munafik ada 3, salah satunya adalah jika berbicara dia dusta."
Termasuk dalam kategori Istihzaa' (berolok-olok) adalah memperolok-olok hal2 yang disunnah Rasulullah SAW dan amalan-amalan lainnya। Orang yang suka memperolok-olok dengan sengaja hal-hal seperti itu, JATUH KAFIR। Firman Allah SWT:" ...Katakanlah: 'Apakah dengan Allah SWT, Ayat-Ayat-Nya, dan Rasul-Nya kamu selalu berolok-olok?' Tidak usah kamu minta maaf, kerana kamu kafir sesudah beriman..." (At-Taubah: 65-66)
sabda Rasulullah SAW: "Dan apabila berjanji, dia berkhianat।" Barangsiapa memberikan janji kepada seseorang, atau kepada isterinya, anaknya, sahabatnya, atau kepada seseorang dengan mudah kemudian dia mengkhianati janji tersebut tanpa ada sebab uzur syar'i maka telah hinggap pada dirinya salah satu tanda kemunafikan.
sabda Rasulullah SAW:"Tanda orang munafik ada 3: jika berbicara dia dusta, jika berjanji dia ingkar, dan jika dipercaya (diberi amanat) dia berkhianat।" (HR. Bukhari Muslim)
Firman Allah SWT:"Mereka menjadikan sumpah-sumpah mereka sebagai perisai..." (Al-Munafiqun: 2, Al-Mujadilah: 16)Jika seseorang menanyakan kepada orang munafik tentang sesuatu, dia langsung bersumpah. Apa yang diucapkan orang munafik semata-mata untuk menutupi kedustaannya. Dia selalu mengumpat dan memfitnah orang lain. Maka jika seseorang itu menegurnya, dia segera mengelak dengan sumpahnya: "Demi Allah, sebenarnya kamu adalah orang yang paling aku sukai. Demi Allah, sesungguhnya kamu adalah sahabatku.

Monday, March 26, 2007

Sabtu di hujung Mac 2007

Sepatutnya ada A1 GP Brazil Circuit tadi kejap. Tapi macam takde. aku terpaku menonton sebuah drama citer pasal seorg tua yg bakhil nk gi aji bernama Jali (jalil hamid).dia ni penah ada bini tapi dah arwah gara2 kebakhilannya bagi makan biskut mayat (aku pun tak tau biskut mayat tu apa). Kebetulan plak si Jali ni ada kakak ipau sorang bernama Semah (norliah ramli). Semah ni mmg dah lama tak puas ati ngan si Jali ni atas kematian satu2nya adik kandung dia kat dunia nih. Selain dari kedekut mcm2 hal dah org tua jail ni dah buat. Jual tanah org. tak bayar gaji staf n byk lagi lah kemungkaran antara manusia yg dia dah buat.
Dalam proses dia nk gi aji tu, byk la input yg dia dapat pasal tuhan bayar cash kat sana la, atas sebab dosa yg org tu dah buat sebelum dia gi aji tuh.

Bila mamat ni dah menggalabah nk bertubat, byk cara dia buat. Sebab ada kedai kopi mate dia cakap, dosa dgn Allah, kita boleh mintak taubat. Tapi dgn manusia, yg paling susah sebab manusia ni ramai. Selain dari nk mintak mahap tu plak, dia terpikir sebab dia dah byk aniaya org kampong yg keje bawah dia dulu tak dapat gaji dua tiga bulan. So, pak jail ni gi lah ke warung kat kg tu, tampal poster suh sesapa yg dia ada hutang, mintak claim kat dia sebelum dia gi aji. Question: kenapa dia tak buat ledger bila time nk byr gaji, atau sesapa yg berurusan dgn dia? ???? bg aku mungkin tak mampu nk buat ledger secanggih yg aku expect. Tapi, tu la yg sepatutnya org berniaga buat. Dalam citer mmg gaya meniaga dia ala kampong. So, soal audit ke, ISO ke, process flow ke, mmg tolak ke tepi. Sebab klu aku ada kat situ pun, mmg diorang akan kata ‘ko ingat ni company buat KLCC ke?!!!’ bg aku tak salah, Cuma kita dah diajar dari kecik utk berfikiran jumud. Takleh nk salahkan sesapa lah kan.

Bila time pak jail ni rasa bersalah sgt pasal kematian bini, adik kepada kaka ipau dia, dia pun gi la ke umah semah ni, merangkap bakal besan dia lak tuh. Utk memanazkan keadaan si semah:
i. kata ingat gi aji dia boleh gain apology from people yg dia dah pasal esp diri si semah tuh?
ii. Jgn mimpi dia nk berbesan dgn org tua kedekut tuh.
Pak jali berlalu kekecewaan. Ijam, anak kepada semah kata, walaupun dia dah bagi statement yg dia takkan maafkan dia, Pak jail tah tunaikan tanggungjawab dia. Klu Pak Jali ninggal, Semah lak punya tanggungjawab sebab tak maaf kan org tua tuh.

Tiba la masa pak jali n bini muda dia (mmg bermusuh ketat ngan bakal besan dia tuh. Sebab chenta, anak memasing tak kisah dua2 org tua diorang perang saudara) gi aji. Nk dipendek kan citer, Pak Jali ilang kat mekah tak muncul2. ramai la org yg pelikkan. Abang kepada pak jali ni plak, belum kata apa2 lagi, org kampong (pempaham la kan molot org kampong esp org melayu, byk buat spekulasi) dah kata pak Jali ninggal kat mekah. Ramai la org yg pengsan, tompang sedih dgn ketiadaan pak jali. Nk dipendekkan lagi citer yg mmg sedia panjang nih, tetiba muncul kelibat pak jali kat kampong. Lagi skali sebab molot org kg la katakan, kecoh bagai nk rak kasut, pasal roh pak jali berkeliaran waktu siang lak tuh. Mmg pak jali on the way balik dari aji pun ari tu naik citroen mpv (observant tak aku???) tapi bukan sorang, bertiga. Ropenya, pak jali nih dah menikah ngan sorang janda beranak satu. So bertiga la kan……yg peliknya, bini muda dia tak plak react macam org 2 kita biasa react esp pompuan bila dgr laki dia dah menikah senyap2. cool jek bini dia. Kan bagus klu summer pompuan positif macam bini pertama dia tuh. Tgh kecoh2 tuh, tetiba bini no.2 dia plak pengsan. Biasa la kan (ropenya dia dah nikah beberapa bulan sebelum dia gi aji…) pompuan mula2 nk ngandung. Mestila pening2 lalat skit. Citer tu dilakonkan di hulu langat selangor. Aku syak dari awal drama tu sebab diversification loghat campur, ada loghat nogoghi, utagha, penang, melaka (of coz) biasa klu diorang berlakon kat kuala sungai baru (kg bang long bapak aku),mesti hiasan dalaman dia tak hengat warna meghelip-ngelip.kena pakai spec itam. Cakap plak ending ngan pantun, cth pantun yg aku amik dari citer Cik Mala Janda berhias atau Ayam Kampung (tak silap aku)

Makan pulut atas busut,
Apa mulut tu नक kena kasut???

Time tu, norliah ghani tgh gado pasal apa ntah dgn si rosnah mak aris. Dressing tak hengat, pakai kebaya pendek teteghari buta. Padahal bawak tapau
bakul sia utk jalil hamid jek. Nk ngayat le tu.

aku kalo citer pasal kisah reality idup masyarakat pertengahan ni mmg favourite aku. Tapi aku paling benci citer kisah hidup corporat yg keparat. Klu corporate yg pure and bebetul citer pasal business (techinically) mmg aku minat) takat cinta tu, n cinta cenggini, n of coz la merosak minda org kita tentang sangkaan burok, Ohhh ini ropenya dunia kehidupan masyarakat corporate yg keparat….rasanya director diorang yg dangkal pemikiran sebab anggap asal citer boleh jual laku, buat la citer camtu. Kira macam adik beradik citer grey’s anatomy la ni. Masukkan unsur sex, mesti la org suka tgk. Cenggitu gak ngan citer corporate keparat nih.

Semalam gi kenduri kawin member baik aku time skola kat sikamat dulu kat dewan banquet, MBSA. Kira dia boleh dikatakan under ground kickass dude la. Maksud dia berjaya la dalam bebanyak kitorang. Aku gi ngan Nadja. Aku pakai kemeja long sleeves RL aku tucked in dalam 501 aku. Nadja plak pakai kebaya panjang (atas request dari aku. Aku mmg suka tgk pompuan pakai kebaya. Esp kebaya pendek yg ketat….heheheheh).tgh duduk2 tu, tak plak aku nampak xskoolmate aku. Pelik…but I dun really give a damn. Diorang takde pun takpe sebab majlis tu formal. Member aku ni PTD stationed kat MITI. Aku mmg zero knowledge bab2 ranking kat government nih. Ada la plak sorang mak cik ni borak2 crossing us to some makcik @ datin (tau la dressing datin camna.anak kucing pun boleh sesat dalam sanggul dia) yg dari tadi dok pandang aku atas tgh n bawah, pas tu senyum kat aku bila laki dia takde. Nadja pandang jek aku time tu. So, aku pun mmg tak selesa la. Bukan seba datin tuh, tapi sebab makcik 2 nih ngompat pak mak pengatin la, gelar kan professor bangang la, dr ayam la (teringat lecturer aku, dr yusof) penganting bunting kelamin la. Aku ngan nadja klu boleh nk elakkan anasir2 buttho ni dari meng contaminated kan otak kitorang dari jiwa pemikiran all these typical maly nih.
‘excuses us, makcik pakcik’
‘ok. U’r such a nice couple anyway. Tak nak salam datuk ke?’ jawab datin tuh yg nk tunjukkan status yg dia tu sebenar nya datin sebab aku panggil diorang makcik pakcik. Dulik hapa haku.
‘ c’ya ‘datuk’ n ‘datin’’

Kitorang macam ada perasaan rimas dan cemas. Gi jumpa penganti, snap a few shot with my new Sony Ericsson W810i (hopefully cyber shots la kan Insya Allah) n then chiouw.
Sampai apt Nada, borak2 skit kat bawah tu, pas tu dia ajak aku makan sundae kat mcD. Gi mcD sect 3, borak pasal problem dia ngan hmate dia yg pindah mengejut (sin baik tak mati mengejut) so, tu all my fellow bloggers, and reader, u can put ur interest kat post relpy utk nk sewa bilik ke atau nk dok ngan all the lady’s kat Apt Baiduri, Shah Alam. Tak kesah la kije ke, student ke.kemasukkan this April 2007. sewa dalam MYR 150++ kot.
Anta nadja balik, petang takdak apa buat, ngadap channel 9, tgk Jimmy neutron, Spongebob, n tah apa katun lain ntah kat Ch 9 tuh (cam budak2 aku ni kan?mmg nampak cam budak2 pun) sampai tertdo depan tv. Sama la ari ni. Kul 4 pagi, aku mimpi perut aku sebu semacam. Aku terbgn, mmg perut aku sebu pun. Alahai, dah la pil chi kit teck aun aku dah abis. Apa lagi, mukadimahdia kuar mmg cam biasa, tapi ending plak not happy ever lasting. Kuar cam air. Pagi pening2 sebab dehydration. Minum air jarang bebyk. Sampai aku kena taruk gadis tol kat pintu jamban aku sebab setiap 5 minit aku terasa nk kencing. Warna pun dah jernih. Bau pun dah takde. Mmg purified air kencing aku. Sampai kencing tak tutup pintu dah. Lagi pun umah aku dok berdua. Satu bilik kosong, tgh cari org skang utk April ni gak kat bukit jelutong kondo, Elaise 2.

Jap tadi borak ngan Ikin, besfwen aku. Kitorang klu borak macam2 kat ym tuh. Try buat PC call, dgr sore aku jek. Dia dgr tapi mic dia cap hayam. Takat ngompat si cemelaka (celaka + melaka) tuh mmg compulsory la kan. Ikin mmg dah cakap kat aku jgn continue nk berhobongan ngan si cemelaka tuh. So, aku mmg lupakan dia totally atas sebab apa yg dia dah buat kat aku. Ikin selalu marah aku sebab si cemelaka tuh. Dia kata aku dah tembam macam kure2 dia kat kg (kura2 tembam ke?) sebab hati aku senang dgn Nadja. Dia kata aku selalu susah hati bila dgr citer aku ngan si cemelaka tuh. Tu yg kurus kejap tuh. Aku kurus pun bukan sebab si cemelaka tuh, tapi sebab byk mende yg aku risau kan. Pasal keje, issue kat kompeni, VSS rejected, boss buat perangai, tambah lak aku dah nak start sayang kat si cemelaka tuh, tapi nk buat camana. Takdak jodoh. Ramai member aku cakap, la takrabul hazihi mumistu. Tu dalam al lughatul Arabiyyah. Dalam bahasa, jgn dekati p*******r itu. Sampai camtu skali marah diorang kat aku pasal si cemelaka tuh. Apa yg dia dah buat tu, tak yah la aku citer kan kat sini. Diorang kata, tak nak dgr lagi aku complain pasal mumistu macam tuh.

Baru kejap tadi Nadja tepon Tanya aku, ada aku sakit perut semalam? Belum sempat dia habis kan ayat
‘Sah!!!! Ni mesti pasal ayam percik kenduri semalam nih.’ Dah puas aku mentekedarah macam Slimer dalam citer ghosbuster tuh, tak nak la tuduh yg bukan2 sebab aku makan mmg tak tgk sgt. Hari sebelum tu mmg aku ada makan Maggie mamee mentah. Ropenya Nadja pun sama kena diarrhea (betul ke term aku nih?) hopefully, Allah selamatkan member aku tu dari segala bentuk cercaan dan tohmahan sebab kenduri tuh walaupun aku salah sorang mangsa yg cuba bersangka baik. zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

Wednesday, March 21, 2007

Selepas berkoyan2 dugaan dtg menimpa, aku hanya mampu senarai kan jek:
i. bos naik kepala,tapi kepala putus akhirnya,
ii. penipuan atas nama Allah dan kitab Suci al-Quran (Naudzubillah)
iii. Dilema kerja dan kerja
iv. jodohku, kutemu jua...alhamdulillah...
v. Petang2 Macku bersama Ikin
vi. Penat.........

Semuanya akan disingkap pada hari2 yg mendatang....Sabar.....kepada yg akan terkena.......

Sunday, March 04, 2007

Allah yang menerangi langit dan bumi. Bandingan nur hidayat petunjuk Allah (Kitab Suci Al-Quran) adalah sebagai sebuah "misykaat" yang berisi sebuah lampu; lampu itu dalam geluk kaca (qandil), geluk kaca itu pula (jernih terang) laksana bintang yang bersinar cemerlang; lampu itu dinyalakan dengan minyak dari pokok yang banyak manfaatnya, (iaitu) pokok zaitun yang bukan sahaja disinari matahari semasa naiknya dan bukan sahaja semasa turunnya (tetapi ia sentiasa terdedah kepada matahari); hampir-hampir minyaknya itu dengan sendirinya memancarkan cahaya bersinar (kerana jernihnya) walaupun ia tidak disentuh api; (sinaran nur hidayat yang demikian bandingannya adalah sinaran yang berganda-ganda): cahaya berlapis cahaya. Allah memimpin sesiapa yang dikehendakiNya (menurut undang-undang dan peraturanNya) kepada nur hidayatNya itu dan Allah mengemukakan berbagai-bagai misal perbandingan untuk umat manusia dan Allah Maha Mengetahui akan tiap-tiap sesuatu. 24:35

Ayat ni dipetik sebagai tanda peringatan kepada amalanku. Ayat ni pertama kali telah diajar Ustazah Mariam time aku form 2 dulu kat Sikamat, Seremban. Dia kata, ayat ni, insya Allah klu kita tadah tgn, baca dan sapu kan pada mana2 tempat yg kita rasa sakit sebab lebam, atau kena sengat, atau terluka, boleh dikurangkan dan dihilangkan rasa sakit tuh. Beberapa tahun pas tu, time aku nk SPM, ujian Allah dtg bertubi2. Aku kena alergi kulit kat kaki. Sampai nk jln kena ngengsot. Dorm time tu tingkat paling tinggi. Tingkat tiga. Time tu mmg aku tak fikir yg sakit aku tuh boleh ganggu aku belajar. Tapi, kesakitan yg amat sgt dari dalam kulit tu, membuatkan aku hilang konsentrasi.
Akhirnya, aku terima takdir tuhan yang aku hanya dapat keputusan cukup makan jek SPM. Time tu, mmg ada perasaan utk belajar dalam bidang IT dgn lebih mendalam. Aku tak rasa yg aku pioneer dalam menggunakan Microsoft office time tu sebab bill gates masih berada di tahap perkenalan time tu dalam dunia IT. Time tu aku hanya mampu jadik pengawas perpustakaan. Semua PC multimedia setup dalam tu aku buat and discover senyap2. tak ramai yang tau, aku masuk library malam2, baca
Encarta, software ensiklopedia. Time tu kebetulan, bapak aku belik pc baru, 486. adala dapat ensiklopedia percuma. Software yg sama gak.
So, dalam kesakitan tu, aku teringat kat ustazah Mariam. Tapi, bila dipikirkan, takkan aku nak sapu ayat Suci tu kat kaki. So, aku biarkan saja perderitaan selama tiga tahun aku tuh. lepas jumpa klinik pakar, baru surut sakit kulit aku tu. Time masuk diploma ngan degree, aku tekadkan usaha utk belajar bebetul. Alhamdulillah, hasil usaha berkat kesabaran aku, dapat la aku merasa kemewahan yg aku impikan selama ni. Cuma, di sudut hati aku ada terpikir yg sampai bila aku mewah dgn keje makan gaji jek? Byk gak nasihat yg aku terima pasal cita2 aku nih. Tak urang tentangan yg hebat dari org tua aku sendiri sebab berdasarkan pengalaman diorang, org yg meniaga ni, mesti rugi dan tak kan ke mana.utk tidak menambahkan dosa aku pada diorang, ada baiknya aku pendamkan hasrat murni aku tuh. termasukla VSS yg aku apply tu dari diorang. Aku rasa, klu diorang tau, mesti risau gila babi punya. Bagi aku, rezeki Allah tu ada kat mana2. klu tak cari, mmg tak jumpa. Klu tak belajar teknik dan strategi yg betul, pun mmg takkan ke mana jugak. Ekceli, org tua aku tujukan yg berniaga tu pada abg ipar aku. After a series of failure in doing business, diorang conclude bhw, business tu tu satu perkara yg bukan mudah. Bagi aku, business tak semestinya menjual sesuatu atau memberi khidmat. Adakalanya, org silap tafsir. Aku bukan nak pandang rendah, tapi semalam aku ada tertgk drama melayu bertajuk ‘kerana ringgit’. Citer pasal penoreh yg nk ubah nasib hidup dia dgn berniaga tebu. Pas tu, mamat yg jual mesin tebu tu, jual mesin yg dah rosak. Mengamuk sakan la penoreh ni. Lepas dah gado2 tuh, kebetulan member si penoreh ni, cdg gi kursus berniaga utk dapat kan loan niaga. Sementara tunggu loan nk approve, member si penoreh ni, cdg kat si penoreh ni usaha kan tanah arwah sedara dia yg terbiar tu dgn bukak lading tebu. Disebabkan director drama tu pemalas atau nk cut cost, tetiba dan dan lompat ke scene bini si penoreh tu bawak air dan nasik lemak utk customer dia. Kira dia dah bukak warung jual air tebu la tu (plus air yg lain + hidangan ala carte et cetera). Walaupun, jln citer dia agar kabur, mungkin bagi aku yg cepat pick up ni boleh la tolerate jln citer sebenarnya. Tapi, bagi melayu tipikal yg lain macamana? Kesian gak kat diorang tertanya2, macamana kesudahan citer tuh and macamana kesan citer tu pada diorang. Walaupun skrip dia mmg obviously generic, aku tak rasa bende tu tak cukup terang utk org kita nk mensasarkan reality hidup utk bersara awal. Maksud aku, bersara dalam erti kata bekerja sendiri dan tak terlalu dependent kepada kije makan gaji nih.
Aku tahu, ramai yg mengaku kije makan gaji takkan bawak diorang ke tahap penghidupan yg lebey sempurna. Tapi, dg nada nya ledakan maklumat pasal swisscash, abb fund and wat so ever, diorang kena lebey berhati2. apa yg Ikin bg tau aku pasal hokum hakam jana pendapatan melalui internet ni bagai menarik benang dari tepung.
Ustaz Zaharuddin, mungkin adalah nama yg tidak asing di kalangan kita. Tapi, berdasarkan web site tuh, mmg bebetul bagi kesedaran kepada kita umat islam utk lebih berhati2 dalam soal putar belit kewangan. Kita mmg desperate utk cari side income. But then, kena fikir sedalam2 nya. Sebab zakat bukanlah penyelesaian utk menyucikan harta yg dah sedia haram dan batil. Mmg jelas, sesuatu yg fix dan constant, dikira sebagai faedah. Faedah itu kita mmg tak tau dari mana melainkan terdapat untung rugi serta price fluctuation. Ni dah boleh disamakan dgn simpanan tetap atau fiz deposit. Tapi, dalam keadaan skang, ramai org kita yg menyimpan dalam FD nih. No wonder la, diorang tak takut2 utk join swisscash n yg seangkatan dgnnya. Malah yg peliknya tu plak, pak imam pun join skali……dunia2!!!

Hari ni aku telan dua sudu minyak kelapa dara dua jam sekali sebagai tanda kecewa aku dgn dunia perubatan moden yg penuh dgn penyamaran. Insya allah, berdasarkan pengalam aku dalam self DIY survival nih, minyak nih mmg mujarab, dgn izinNya. Batuk aku yg tak reda2 nih, membantutkan semangat aku utk kuar jenjalan dgn Ez siang tadi. So, aku terpaksa stay kat umah berehat.

Thursday, February 22, 2007

CNY parade (perit)

Sabtu, beberapa hari sebelum CNY (malam raya):

i. bdn aku mula sengal2. Sengal betul la ari tu. Antara sebab nya tonsil aku swollen like hell. Leher aku rasa kembang macam ular senduk. Dalam keadaan pening, sengal, tekak perit giler, aku gi klinik Soraya kat seksyen 3. org ramai la plak…..aku hulurkan kad ING utk registration. Dapat no 23. Angka giliran time tu tunjuk nombor 4. lambat lagi. Utk tak buang masa, aku round satu seksyen 3. carik kedai utk aku breakfast. 30 minit selepas. Masuk klinik tu balik, angka giliran masih no 4. dalam keadaan terdesak, aku hampa dah minta balik kad ING aku. cancel nk jumpa dr. tanya receptionist, dr ada sorang jek ke time tu. aku merenung dalam ke mata receptionist bertudung labuh sambil mengangguk tanda mengiyakan soalan aku. on the way balik, aku tertelan beberapa biji Uphamol utk legakan perit demam aku tu sementara waktu. Gi masuk ofis balik, tgk kosong giler dan yg paling sakit hati, elektrik kat department aku takde. Hai, bingai betul la sapa yg off kan power supply time tu. aku nk copy EA indicator ngan templates pun tak dapat. Kuar opis, menuju ke Petronas sek 7. kat sana ada hot spot.
ii. Sampai sana, aku terus masuk forex factory. Takde apa yg menarik. Sumer bad news. Klu ada goods news pun, tak membantu sgt utk aku close order yg aku buat last week. dari 1.3035 naik ke 1.3135. naik 100 pips. Bagi yg park long, ye la boleh bergembira. Bagi yg short, kena la berdoa kesejahteraan ekonomi US. 1 pips = USD1. tak sampai sehari naik 100 pips. Aku save as web site tu utk aku baca kat umah.
iii. Aku tak ingat apa yg aku tgk kat astro malam tu. aku ingat, kondo lengang gila sebab mereka2 yg berbangsa cina tgh yee sang atau makan besar kat umah famili memasing. dari tingkap kondo aku, boleh Nampak masjid shah alam. Pas tu ada bunga api sana sini. Suasana time tu macam light n sound kat Melaka. Dah tutup la rasa nya light and sound kat Melaka tuh. Dah lama tak dgr promosi diorang. aku layan movie tahapaapahahantah kat AXN. Keadang tukar channel BBC entertainment. Andaikata remote tu boleh bersuara, ‘Woi lakhanat, ko nk tgk, tgk la bebetul, pening la pala aku tukar channel manjang’. Dalam keadaan demam tu gak aku mmg takleh tdo smpai aku tertdo.



Ahad……ari raya cina pertama….
i. sedau2 hari dah tinggi. Si badak capoiera tu shift malam. tak balik lagi. CNY tu dia kena keje. Mamat dua beradik tu balik kampung. Aman skit umah tu. klu tak, habis lecak umah tu.
ii. aku bersiap mandi semua, terus gi soraya sek 3. TUTUP. Itulah perkataan yg tertera di pintu kaca klinik tuh. Aku rasa macam nak berkaca biji mata ni. Aku mmg dah tak tahan dah ni. Rasa tekak aku ni macam ada kulit kayu kat dalam. Penah ke aku telan kulit kayu? Hampa lagi. Round azira sek 10, beli panadol 2 bijik, Nampak abg rosli ngan org umah dia tgh bekpes. Tanya punya tanya, dia kata klinik Anis sek 2 bukak 24 jam. Abis kan bubur ayam aku tuh, terus bergegas menuju ke sek 2. sek 2 time tu lengang dari segala ‘lalat2’ dari uitm. BUKA. Lega. Aku terus masuk, register (sebab aku tak penah gi situ) amik nombor. Sorang nurse pangkat mak cik pekik nama aku. aku. Dr yg check aku time tu dr India. Tak tau apa nama dia. ‘buka mulut!!! Pls say Ahhhhhh’. Tak lama pas tu aku rasa tak termuntah. Keluar semua angin dari dalam perut aku. tekak aku irritated. So, aku ahhhh kan sendiri. Dari riak wajah dr tu, macam ada bende tak kena. Aku pun tak nak tanya. So, dia bagi aku ubat n suruh aku rest bebyk. Dispensary: tunggu punya tunggu, tgk selambak babi klinik2 assistant kat dalam tu tgh berbual sakan. Lama gak la tunggu. Aku dtg, tunjukkan muka. Baru kelam kabut tanggechi tu masukkan ubat dalam plastic. Aku mmg tak cakap apa time tu. Cuma mungkin reaksi memberikan macam2 definisi. Balik umah terus makn ubat tu macam nasik. Ada 5-6 biji ubat. Aku telan sekali gus semua. Tghari siesta sampai ke malam. abih zohor, asar, maghrib aku langgar. Bgn malam tu rasa kebah skit tekak ni. Habis solat isya’, baca tafsir quran apa yg patut, pas tu bersiap kuar gi cari makan. Klu dulu aku slalu masak kat umah jek. Tapi, pada hematnya, belanja lagi lebih sebenarnya. Sebab kekadang aku beli sayur, daging, burger , sosej n tahahapapaantah, mesti aku terlupa nk masak. Selalu nye, everything yg aku beli will end up into beg plastics sampah. Tak pun, klu aku rasa aku ni barbarian, aku campak ke luar tingkap jek. Skang ni, aku byk beli bende simple macam sandwiches.
iii. Malam tu mmg lengang. Pelik. Klu time raya melayu, dia punya hurung giant tu macam ulat taik. Tak kira la bila pun. dua tiga hari sebelum raya mahupun beberapa selepas raya. Tapi raya cina, tak plak aku rasa. Aku sambar 100 plus ngan roti sebuku. Padahal aku boleh beli kat 7-11 bukit jelutong?!!! Ekceli, nawaitu nya nak makan ayam panggang. Sampai sana, dah tukar lain selera. Kuar giant , aku drive ke satu restoran kat 13. kat belakang pelaga. Kedai tu tak ramai org. mmg sengaja aku lepak kat situ. Aku Nampak ada beberapa bijik keta plate Singapore n segerombolan totally saturated and contaminated Singaporean malay berdedai masuk dalam pelaga. Dressing dari ke mak orang sampai ke anak o

rg, semua cam sial!!! Ssyukorla aku duduk mesia dgn penuh kemewahan adat dan budaya. Tapi mmg kat restoran tu, bukan takat org Singapore jek, org kita pun sama jek 4 x 10…..nk plak bebudak yg baru nak naik ni. Ada yg pakaian macam group artist My Chemical Romance la (termasuk la ngan mak apak diorang), n whatever that sick me a lot!!! Order nasik goring cina telur mata, ngan air suam. Tgh duduk2 tu, aku terpikir, aku ada tiga hari cuti lagi.
iv. Dalam perasaan aku bercelaru risau tak tentu pasal forex. Dgn keadaan yg agak kritikal sebab dah cecah 1.3185, mmg sesapa yg sekasut dgn aku (betul ke statement ni? For those who are in the same shoes???) balik umah terus tdo lagi.

Hari raya cina kedua…..sampai la ketiga nothing important and fascinates me a more than ever than the final CNY holiday of the week…..rabu…
i. baru la aku bgtau Nadia yg aku tgh demam. Sepanjang holiday ni, mmg dia yg rajin sms aku. aku pun rasa serba salah sebab takut dia tak cukup credit. Hari tu dia ada kelas. Petang masuk keje sampai kul 10 mlm. Dia ajak aku lepak. Time tu aku tgh pakai boxer main game kat laptop aku. terus aku tutup game tu without save. Mandi, wangi2, pakai ala kadar, cam biasa 501 aku ngan pull over shirt maroon favourite aku, set kan masa sebab aku kena sampai sana kul 930 mlm.tepat 915, aku dah terpacak kat venue yg kitorang janji nak jumpa. Masuk dalam keta, lepas kitorang pot pet pot pet tahahaapapantah, aku bawak dia makan kat hotel uitm, my favourite hanging out place. Aku merenung jauh wajah dia yg redup tu. pesan nasik ayam n sizzling yee mee. Aku macam biasa teh tarik. Nadia ais lemon. Aku bagi tau kat sini ada nama tempat nasi ayam nadia. Dia tak percaya. Byk gak la bende yg kitorang bebel kan malam tu. kitorang citer pasal famili memasing, relationship n lotz more.

Ari ni, khamis…
i. aku nunggu dgn penuh sabar jumaat esok sebagai penghulu hari dah hari terakhir segala hari setiap minggu sebab esoknya tu coti!!!!!
ii. Ari ni boss takde…relax giler !!!!cam biasa LCE takde org. walid member dia arwah sebab kena santau. Dalam ati aku terdetik ‘santau atau gi ulu sepri!!?’ ............

Friday, February 16, 2007

career dan life path ku

Hmmphhh, dua tiga menjak ni, aku manjang mengeluh tentang kedudukan career n life path aku. antaranya:
i. keadaan
forex yg tak menentu bila situasi kat US kelam kabut. Bad news manjang. So, sesapa yg trading short (aku le tu..) mmg akan sentiasa mengeluh selagi takde good news dari US. Biasanya klu ada good news, graf akan menurun. Lainla kalu aku order long, time euro market naik. Pepehal, reserves kena maintain.
ii. Kekadang aku tak paham ngan jiwa pompuan nih. Take for example, ikin n ez. Susah betul nk go through henpon diorang. Esp, time off peak hours. Mmg aku tau la klu aku tipon time bz, sah2 mmg diorang takkan angkat. Kekadang aku call diorang waktu malam pun sama gak. Nadja pun sama. But at least, nadja ada anta msg kat aku pasal dia bz dgn kelas n keje. Mungkin aku just anta sms next time. Ikin klu aku anta sms, mmg macam kambing, susah betul nk balas. Bukannya masalah takde credit ke apa….tak paham tul. Hopefully, nadja dapat aku faham sepenuhnya di awal perkenalan nih.
iii. Isu VSS yg tak berkesudahan. FSA mula nakal bila tempoh VSS dilanjutkan dari 12th Feb ke 2nd March…..weird….ofismet aku yg lain dalam dilemma bila tempoh dilanjutkan. Bila aku tanya, kenapa tak apply. Diorang jawab, tak dapat keje lagi.Bagi aku lah, cari keje tu bukan persoklan nya. Ada yg kata, sekali berhenti, muh tanam anggur dua tiga bulan. Tak melampau ke bunyik nya tuh? Tanam anggur dua tiga bulan? Dalam pengalaman aku cari keje takat ni, aku akan ada lead time tiga minggu. Aku faham, kekadang manusia nih ada had dan batasan kemampuan utk berbuat sesuatu. So, apa yg dapat aku tolong bagi nasihat aku tolong. Ni lah masalah nya klu dah dari sebelum kawin sampai ke tua, dok keja kat tempat yg sama. Bila nak kena berhanti, diorang jadik phobia. Reason, diorang dah mmg berada dalam confort zone. Dah nekad utk keje sampai mati kat situ.
iv. Isu keadaan manajemen yg sentiasa kena restruktur. Klu restruktur dua ke tiga tahun sekali, ok gak. Ni idak. 4 ke 6 bulan sekali kena struktur. GM tu kena sack la. Pas tu director yg tu kena tender la. Pas tu manajer yg ni kena transfer la, pas tu minah ni kena coldstrorage n byk lagi citer2 yg sunggoh surprising.
v. Bos aku tgh kusut sebab aku dah apply VSS. Kelmarin, dia kantoi aku buat forex kat ofis. So, dia tanya aku involved dalam stock market. So, nak tak nak, aku terpaksa explain in detail pasal keje illegal aku tuh. N then aku ada sebut paln aku nk buat full time.
‘You’re not going to apply VSS, am I right?’
‘Yes, I already did’
‘You'd kidding me, am I right?’
‘No, I am serious!’
Start from that moment, dari plan aku tak nak berterus terang dgn dia jadi aku terpaksa gak luah kan hasrat aku tuk apply VSS tuh. Dia secara semi automatiknya jawab ‘no’ sebagai tanda protes permohonan aku utk VSS tuh. Antara alasannya, aku key person sebab aku sorang yg buat bende alah tu. So, by hook or by crook, explained 3 reasons kenapa aku apply. 1st, sebab famili aku. aku bagi tau, kakak aku mungkin akan ikut husband dia berlepas ke Qatar balik atas urusan bisnes kat sana. 2nd, aku dah bertekad utk moving another next step forward in my life by trading forex, full time. 3rd, aku secara heart to heart nya bagi tau yang ada pukimak2 yg komen position aku ni satu position yg enteng. Takde pun takpe sebab org biasa pun boleh buat. Satu sebab aku takda kelayakan utk keje2 engineering nih. Bila bos aku dgr rintihan aku tuh, dia tanya sapa yg cakap bende bodo tuh. Aku kata tak perlu sebab hal ni hal kecik. Tak yah la nk diwar-warkan ke bos. Aku bagi tau, org2 ni dah jadik stigma bila dia start influencing other people pasal job nature aku. Sakit hati tu mmg parah sgt. Tapi aku diam kan. Just keep it to myself. So, on that moment, aku Nampak bos aku macam nak nangis pun ada gak. Suara dia pun dah start macam teresak bila dgr citer aku. aku cool macam biasa. Aku cakap, there’s nothing to bother about. Just let it be (
the beatles). Benda dah jadik. Klu aku bagi tau sapa pukimak2 tuh, lagi kecoh sebab aku kenal sgt ngan boss aku tuh, walaupun berlainan bangsa n agama. Aku janji nk tolong dia cari kan pengganti aku sementara meniti masa utk aku bekerja kat sini. Dia minta tolong aku stay lagi dua tiga bulan. Sebab aku tau, once, klu ada issue, mmg takde org yg very well converse pasal keje aku nih selain dari aku. Cuma ada org yg tak appreciate lansung keje aku yg tak senoble engineer macam diorang.

vi. Brader kat sebelah bilik aku dah nak berhambus akhirnya. Bukannya tak suka, Cuma meluat. Bukan nak ngumpat tapi dia tu mmg tak sensitive dgn kebersihan rumah. Klu mandi punya la lama nak mampos. Paling pendek masa yg pernah aku catatkan adalah 45 minit 17 saat. Paling lama, 1 jam 55 minit 49 saat. Tak paham la aku dgn jiwa org suka mandi lama 2 nih. Klu mandi tuh, habih lantai kat hall basah sebab dia mandi, air biar kan terbuka, pas tu terpercik kuar melalui bawah pintu bilik air. Bila hall dah basah, dia letak surat khabar lama. Bodo ke tak bodo tuh, sebab ada mob, guna la. Macam dia ada otak, guna la otak tuh. Umo dah lebey tiga puloh. Selalunya la
doormat bilik air tu mmg kuyop la angkara dia. Selalu nya, aku amik doormat tuh, kering kan dalam dryier. Sebab klu basah nanti, ada new life form develop kat doormat tuh. Bulan terakhir nih, dia minta kebenaran dari si badak capoeira tuh utk tompang kan adik nya sekali. Adik dia ok. Cuma agak nya keturunan diorang ni suka menggaruk macam beruk kena sambal belacan (betul ke pepatah nih?) kekadang tu nak jek aku sound pasal kes garuk menggaruk nih. Semua org ada bau. Tak ira la bau apa pun. klu ada bua busok tuh, kurang2 kanla skit kasi taruk air freshener ke, sembur dettol ke, atau pepe je lah. Aku rasa sejak dia stop anta dobi, bau bilik brader sebelah tu dah macam bau neraka. Antara sebab nya, dia basuh baju sendiri. Agaknye lah, sebab lantai bilik air tu bukannya bersih, walaupun Nampak bersih. Byk kuman dan fungus boleh develop dari nature of life form dari lembapan bilik air tuh. So, ironically nya, no wonder la, beruk dua ekor tu selalu tergaruk2 n bilik diorang berbau neraka sebab ada baju2 diorang tak cukup kering sebab peluh n baju yg diorang basuh, diorang sidai jek kat dalam dryer tanpa memahami fungsi sebenar dryer tuh. Nk kata jakun, dah lama dok KL. Klu takut si badak capoeira tu sound sebab bil letrik melambung, anta jek dobi!!!

Puas ati aku!!!

Tuesday, February 13, 2007

wifi di CB, SACC

Ahad kelmarin, seolah macam ada hadiah hari jadi utk aku bila ada sorang awek yg frenly sunggoh menggamit minat aku utk mengenalinya dgn lebih dekat. Lepas beberapa sessi ber ym-ym an, akhir nya aku forwardkan no henpon aku kat dia. Pas tu, tak sampai beberapa minit, aku terima msg dari seseorang yg tak berapa aku kenal nombor itu. Hatiku berkata bhw nombor itu milik seorang awek yg baru jek aku chat jap tadi, sebab isi sms itu tanya aku still lepak kat coffee bean kat sacc tu. so, aku pun membalas msg tu sebagai tanda perkenalan kami utk peringkat yg seterusnya. Tghari esok tu plak (tghari semalam) aku call dia tepat kul 1 thgari. Bateri dect aku kong la plak. Spoil betul la. Pas aku charged a few minutes, aku call dia balik. Dia tgh makan tghari ngan memember dia. Dia bagi tahu tu ari time chat, dia keje sambil belajar, atau belajar sambil keje (either both la senang abih citer!!) aku pun tak berapa tau rutin dia sebenar tiap hari cam na. Tapi yg pasti, dia dok berdekatan area shah alam. Dia org kl. So, no wonder la mindset and cara bertutur dia lain. Tapi hopefully, dia bukan dari jenis yg aku nk avoid. Rupa bukan segalanya, tapi cara berfikir serta fikiran yg luas adalah point yg pertama yg aku cari dari seseorang teman. Tak kira la teman macamana sekali pun. baik yg pompuan mahupun yg jantan. Aweq ni plak muda giler. Umo 22. klu aku tanya itu dan ini, dia memang serba serbi tau. Maksudnya, bukan purak2 tau. Cth nya:-
‘I ada kat coffe bean. Leceh la tadi I kena panjat menara nak carik coverage hotspot. Rupanya takde!!!dah diganti dgn servis operator lain!!!’
‘Oh really? I rasa dah lama dah hotspot services unavailable kat menara tuh. Kitorang skang register algonet punyer coverage.murah giler. MYR50 / sem’

dari perbualan contoh diatas, aku dah dapat agak dia mmg tau apa yg aku tanya. So, tak yah la aku kena explain more details on any simple things.

The good thing on surfing kat coffe bean ni lak sebab ada power cord. So, boleh la aku layan wifi sampai nonggeng. Tpi takde la aku nk buat sampai camtu sekali la kan. Next time klu aku surfing kat situ, aku kena bawak ear phone so that tak yah la aku dgr suara2 sombeng kat meja sebelah aku. lagi satu suasana dia so santai…suka aku. compare dgn hotspot streamyx, sungguh menyayat hati. Tak yah la citer kan betapa sadis nya layan wifi kat situ.

Aku plan ujong bulan ni aku nak ajak dia kuar jenjalan, mimun2, kat area 2 shah alam, sebab aku bukan jenis org yg suka kuar sensorang. Klu boleh mesti nk kena berteman. Bagi blogger yg membaca blog ini, especially yg kaki wayang, hopefully can put me in the loop as well.

What ever it is, misi aku utk menghantar email semua resume aku ke kompeni pilihan aku accomplished akhirnya…….puas!!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...