nuffnang

Thursday, February 22, 2007

CNY parade (perit)

Sabtu, beberapa hari sebelum CNY (malam raya):

i. bdn aku mula sengal2. Sengal betul la ari tu. Antara sebab nya tonsil aku swollen like hell. Leher aku rasa kembang macam ular senduk. Dalam keadaan pening, sengal, tekak perit giler, aku gi klinik Soraya kat seksyen 3. org ramai la plak…..aku hulurkan kad ING utk registration. Dapat no 23. Angka giliran time tu tunjuk nombor 4. lambat lagi. Utk tak buang masa, aku round satu seksyen 3. carik kedai utk aku breakfast. 30 minit selepas. Masuk klinik tu balik, angka giliran masih no 4. dalam keadaan terdesak, aku hampa dah minta balik kad ING aku. cancel nk jumpa dr. tanya receptionist, dr ada sorang jek ke time tu. aku merenung dalam ke mata receptionist bertudung labuh sambil mengangguk tanda mengiyakan soalan aku. on the way balik, aku tertelan beberapa biji Uphamol utk legakan perit demam aku tu sementara waktu. Gi masuk ofis balik, tgk kosong giler dan yg paling sakit hati, elektrik kat department aku takde. Hai, bingai betul la sapa yg off kan power supply time tu. aku nk copy EA indicator ngan templates pun tak dapat. Kuar opis, menuju ke Petronas sek 7. kat sana ada hot spot.
ii. Sampai sana, aku terus masuk forex factory. Takde apa yg menarik. Sumer bad news. Klu ada goods news pun, tak membantu sgt utk aku close order yg aku buat last week. dari 1.3035 naik ke 1.3135. naik 100 pips. Bagi yg park long, ye la boleh bergembira. Bagi yg short, kena la berdoa kesejahteraan ekonomi US. 1 pips = USD1. tak sampai sehari naik 100 pips. Aku save as web site tu utk aku baca kat umah.
iii. Aku tak ingat apa yg aku tgk kat astro malam tu. aku ingat, kondo lengang gila sebab mereka2 yg berbangsa cina tgh yee sang atau makan besar kat umah famili memasing. dari tingkap kondo aku, boleh Nampak masjid shah alam. Pas tu ada bunga api sana sini. Suasana time tu macam light n sound kat Melaka. Dah tutup la rasa nya light and sound kat Melaka tuh. Dah lama tak dgr promosi diorang. aku layan movie tahapaapahahantah kat AXN. Keadang tukar channel BBC entertainment. Andaikata remote tu boleh bersuara, ‘Woi lakhanat, ko nk tgk, tgk la bebetul, pening la pala aku tukar channel manjang’. Dalam keadaan demam tu gak aku mmg takleh tdo smpai aku tertdo.



Ahad……ari raya cina pertama….
i. sedau2 hari dah tinggi. Si badak capoiera tu shift malam. tak balik lagi. CNY tu dia kena keje. Mamat dua beradik tu balik kampung. Aman skit umah tu. klu tak, habis lecak umah tu.
ii. aku bersiap mandi semua, terus gi soraya sek 3. TUTUP. Itulah perkataan yg tertera di pintu kaca klinik tuh. Aku rasa macam nak berkaca biji mata ni. Aku mmg dah tak tahan dah ni. Rasa tekak aku ni macam ada kulit kayu kat dalam. Penah ke aku telan kulit kayu? Hampa lagi. Round azira sek 10, beli panadol 2 bijik, Nampak abg rosli ngan org umah dia tgh bekpes. Tanya punya tanya, dia kata klinik Anis sek 2 bukak 24 jam. Abis kan bubur ayam aku tuh, terus bergegas menuju ke sek 2. sek 2 time tu lengang dari segala ‘lalat2’ dari uitm. BUKA. Lega. Aku terus masuk, register (sebab aku tak penah gi situ) amik nombor. Sorang nurse pangkat mak cik pekik nama aku. aku. Dr yg check aku time tu dr India. Tak tau apa nama dia. ‘buka mulut!!! Pls say Ahhhhhh’. Tak lama pas tu aku rasa tak termuntah. Keluar semua angin dari dalam perut aku. tekak aku irritated. So, aku ahhhh kan sendiri. Dari riak wajah dr tu, macam ada bende tak kena. Aku pun tak nak tanya. So, dia bagi aku ubat n suruh aku rest bebyk. Dispensary: tunggu punya tunggu, tgk selambak babi klinik2 assistant kat dalam tu tgh berbual sakan. Lama gak la tunggu. Aku dtg, tunjukkan muka. Baru kelam kabut tanggechi tu masukkan ubat dalam plastic. Aku mmg tak cakap apa time tu. Cuma mungkin reaksi memberikan macam2 definisi. Balik umah terus makn ubat tu macam nasik. Ada 5-6 biji ubat. Aku telan sekali gus semua. Tghari siesta sampai ke malam. abih zohor, asar, maghrib aku langgar. Bgn malam tu rasa kebah skit tekak ni. Habis solat isya’, baca tafsir quran apa yg patut, pas tu bersiap kuar gi cari makan. Klu dulu aku slalu masak kat umah jek. Tapi, pada hematnya, belanja lagi lebih sebenarnya. Sebab kekadang aku beli sayur, daging, burger , sosej n tahahapapaantah, mesti aku terlupa nk masak. Selalu nye, everything yg aku beli will end up into beg plastics sampah. Tak pun, klu aku rasa aku ni barbarian, aku campak ke luar tingkap jek. Skang ni, aku byk beli bende simple macam sandwiches.
iii. Malam tu mmg lengang. Pelik. Klu time raya melayu, dia punya hurung giant tu macam ulat taik. Tak kira la bila pun. dua tiga hari sebelum raya mahupun beberapa selepas raya. Tapi raya cina, tak plak aku rasa. Aku sambar 100 plus ngan roti sebuku. Padahal aku boleh beli kat 7-11 bukit jelutong?!!! Ekceli, nawaitu nya nak makan ayam panggang. Sampai sana, dah tukar lain selera. Kuar giant , aku drive ke satu restoran kat 13. kat belakang pelaga. Kedai tu tak ramai org. mmg sengaja aku lepak kat situ. Aku Nampak ada beberapa bijik keta plate Singapore n segerombolan totally saturated and contaminated Singaporean malay berdedai masuk dalam pelaga. Dressing dari ke mak orang sampai ke anak o

rg, semua cam sial!!! Ssyukorla aku duduk mesia dgn penuh kemewahan adat dan budaya. Tapi mmg kat restoran tu, bukan takat org Singapore jek, org kita pun sama jek 4 x 10…..nk plak bebudak yg baru nak naik ni. Ada yg pakaian macam group artist My Chemical Romance la (termasuk la ngan mak apak diorang), n whatever that sick me a lot!!! Order nasik goring cina telur mata, ngan air suam. Tgh duduk2 tu, aku terpikir, aku ada tiga hari cuti lagi.
iv. Dalam perasaan aku bercelaru risau tak tentu pasal forex. Dgn keadaan yg agak kritikal sebab dah cecah 1.3185, mmg sesapa yg sekasut dgn aku (betul ke statement ni? For those who are in the same shoes???) balik umah terus tdo lagi.

Hari raya cina kedua…..sampai la ketiga nothing important and fascinates me a more than ever than the final CNY holiday of the week…..rabu…
i. baru la aku bgtau Nadia yg aku tgh demam. Sepanjang holiday ni, mmg dia yg rajin sms aku. aku pun rasa serba salah sebab takut dia tak cukup credit. Hari tu dia ada kelas. Petang masuk keje sampai kul 10 mlm. Dia ajak aku lepak. Time tu aku tgh pakai boxer main game kat laptop aku. terus aku tutup game tu without save. Mandi, wangi2, pakai ala kadar, cam biasa 501 aku ngan pull over shirt maroon favourite aku, set kan masa sebab aku kena sampai sana kul 930 mlm.tepat 915, aku dah terpacak kat venue yg kitorang janji nak jumpa. Masuk dalam keta, lepas kitorang pot pet pot pet tahahaapapantah, aku bawak dia makan kat hotel uitm, my favourite hanging out place. Aku merenung jauh wajah dia yg redup tu. pesan nasik ayam n sizzling yee mee. Aku macam biasa teh tarik. Nadia ais lemon. Aku bagi tau kat sini ada nama tempat nasi ayam nadia. Dia tak percaya. Byk gak la bende yg kitorang bebel kan malam tu. kitorang citer pasal famili memasing, relationship n lotz more.

Ari ni, khamis…
i. aku nunggu dgn penuh sabar jumaat esok sebagai penghulu hari dah hari terakhir segala hari setiap minggu sebab esoknya tu coti!!!!!
ii. Ari ni boss takde…relax giler !!!!cam biasa LCE takde org. walid member dia arwah sebab kena santau. Dalam ati aku terdetik ‘santau atau gi ulu sepri!!?’ ............

Friday, February 16, 2007

career dan life path ku

Hmmphhh, dua tiga menjak ni, aku manjang mengeluh tentang kedudukan career n life path aku. antaranya:
i. keadaan
forex yg tak menentu bila situasi kat US kelam kabut. Bad news manjang. So, sesapa yg trading short (aku le tu..) mmg akan sentiasa mengeluh selagi takde good news dari US. Biasanya klu ada good news, graf akan menurun. Lainla kalu aku order long, time euro market naik. Pepehal, reserves kena maintain.
ii. Kekadang aku tak paham ngan jiwa pompuan nih. Take for example, ikin n ez. Susah betul nk go through henpon diorang. Esp, time off peak hours. Mmg aku tau la klu aku tipon time bz, sah2 mmg diorang takkan angkat. Kekadang aku call diorang waktu malam pun sama gak. Nadja pun sama. But at least, nadja ada anta msg kat aku pasal dia bz dgn kelas n keje. Mungkin aku just anta sms next time. Ikin klu aku anta sms, mmg macam kambing, susah betul nk balas. Bukannya masalah takde credit ke apa….tak paham tul. Hopefully, nadja dapat aku faham sepenuhnya di awal perkenalan nih.
iii. Isu VSS yg tak berkesudahan. FSA mula nakal bila tempoh VSS dilanjutkan dari 12th Feb ke 2nd March…..weird….ofismet aku yg lain dalam dilemma bila tempoh dilanjutkan. Bila aku tanya, kenapa tak apply. Diorang jawab, tak dapat keje lagi.Bagi aku lah, cari keje tu bukan persoklan nya. Ada yg kata, sekali berhenti, muh tanam anggur dua tiga bulan. Tak melampau ke bunyik nya tuh? Tanam anggur dua tiga bulan? Dalam pengalaman aku cari keje takat ni, aku akan ada lead time tiga minggu. Aku faham, kekadang manusia nih ada had dan batasan kemampuan utk berbuat sesuatu. So, apa yg dapat aku tolong bagi nasihat aku tolong. Ni lah masalah nya klu dah dari sebelum kawin sampai ke tua, dok keja kat tempat yg sama. Bila nak kena berhanti, diorang jadik phobia. Reason, diorang dah mmg berada dalam confort zone. Dah nekad utk keje sampai mati kat situ.
iv. Isu keadaan manajemen yg sentiasa kena restruktur. Klu restruktur dua ke tiga tahun sekali, ok gak. Ni idak. 4 ke 6 bulan sekali kena struktur. GM tu kena sack la. Pas tu director yg tu kena tender la. Pas tu manajer yg ni kena transfer la, pas tu minah ni kena coldstrorage n byk lagi citer2 yg sunggoh surprising.
v. Bos aku tgh kusut sebab aku dah apply VSS. Kelmarin, dia kantoi aku buat forex kat ofis. So, dia tanya aku involved dalam stock market. So, nak tak nak, aku terpaksa explain in detail pasal keje illegal aku tuh. N then aku ada sebut paln aku nk buat full time.
‘You’re not going to apply VSS, am I right?’
‘Yes, I already did’
‘You'd kidding me, am I right?’
‘No, I am serious!’
Start from that moment, dari plan aku tak nak berterus terang dgn dia jadi aku terpaksa gak luah kan hasrat aku tuk apply VSS tuh. Dia secara semi automatiknya jawab ‘no’ sebagai tanda protes permohonan aku utk VSS tuh. Antara alasannya, aku key person sebab aku sorang yg buat bende alah tu. So, by hook or by crook, explained 3 reasons kenapa aku apply. 1st, sebab famili aku. aku bagi tau, kakak aku mungkin akan ikut husband dia berlepas ke Qatar balik atas urusan bisnes kat sana. 2nd, aku dah bertekad utk moving another next step forward in my life by trading forex, full time. 3rd, aku secara heart to heart nya bagi tau yang ada pukimak2 yg komen position aku ni satu position yg enteng. Takde pun takpe sebab org biasa pun boleh buat. Satu sebab aku takda kelayakan utk keje2 engineering nih. Bila bos aku dgr rintihan aku tuh, dia tanya sapa yg cakap bende bodo tuh. Aku kata tak perlu sebab hal ni hal kecik. Tak yah la nk diwar-warkan ke bos. Aku bagi tau, org2 ni dah jadik stigma bila dia start influencing other people pasal job nature aku. Sakit hati tu mmg parah sgt. Tapi aku diam kan. Just keep it to myself. So, on that moment, aku Nampak bos aku macam nak nangis pun ada gak. Suara dia pun dah start macam teresak bila dgr citer aku. aku cool macam biasa. Aku cakap, there’s nothing to bother about. Just let it be (
the beatles). Benda dah jadik. Klu aku bagi tau sapa pukimak2 tuh, lagi kecoh sebab aku kenal sgt ngan boss aku tuh, walaupun berlainan bangsa n agama. Aku janji nk tolong dia cari kan pengganti aku sementara meniti masa utk aku bekerja kat sini. Dia minta tolong aku stay lagi dua tiga bulan. Sebab aku tau, once, klu ada issue, mmg takde org yg very well converse pasal keje aku nih selain dari aku. Cuma ada org yg tak appreciate lansung keje aku yg tak senoble engineer macam diorang.

vi. Brader kat sebelah bilik aku dah nak berhambus akhirnya. Bukannya tak suka, Cuma meluat. Bukan nak ngumpat tapi dia tu mmg tak sensitive dgn kebersihan rumah. Klu mandi punya la lama nak mampos. Paling pendek masa yg pernah aku catatkan adalah 45 minit 17 saat. Paling lama, 1 jam 55 minit 49 saat. Tak paham la aku dgn jiwa org suka mandi lama 2 nih. Klu mandi tuh, habih lantai kat hall basah sebab dia mandi, air biar kan terbuka, pas tu terpercik kuar melalui bawah pintu bilik air. Bila hall dah basah, dia letak surat khabar lama. Bodo ke tak bodo tuh, sebab ada mob, guna la. Macam dia ada otak, guna la otak tuh. Umo dah lebey tiga puloh. Selalunya la
doormat bilik air tu mmg kuyop la angkara dia. Selalu nya, aku amik doormat tuh, kering kan dalam dryier. Sebab klu basah nanti, ada new life form develop kat doormat tuh. Bulan terakhir nih, dia minta kebenaran dari si badak capoeira tuh utk tompang kan adik nya sekali. Adik dia ok. Cuma agak nya keturunan diorang ni suka menggaruk macam beruk kena sambal belacan (betul ke pepatah nih?) kekadang tu nak jek aku sound pasal kes garuk menggaruk nih. Semua org ada bau. Tak ira la bau apa pun. klu ada bua busok tuh, kurang2 kanla skit kasi taruk air freshener ke, sembur dettol ke, atau pepe je lah. Aku rasa sejak dia stop anta dobi, bau bilik brader sebelah tu dah macam bau neraka. Antara sebab nya, dia basuh baju sendiri. Agaknye lah, sebab lantai bilik air tu bukannya bersih, walaupun Nampak bersih. Byk kuman dan fungus boleh develop dari nature of life form dari lembapan bilik air tuh. So, ironically nya, no wonder la, beruk dua ekor tu selalu tergaruk2 n bilik diorang berbau neraka sebab ada baju2 diorang tak cukup kering sebab peluh n baju yg diorang basuh, diorang sidai jek kat dalam dryer tanpa memahami fungsi sebenar dryer tuh. Nk kata jakun, dah lama dok KL. Klu takut si badak capoeira tu sound sebab bil letrik melambung, anta jek dobi!!!

Puas ati aku!!!

Tuesday, February 13, 2007

wifi di CB, SACC

Ahad kelmarin, seolah macam ada hadiah hari jadi utk aku bila ada sorang awek yg frenly sunggoh menggamit minat aku utk mengenalinya dgn lebih dekat. Lepas beberapa sessi ber ym-ym an, akhir nya aku forwardkan no henpon aku kat dia. Pas tu, tak sampai beberapa minit, aku terima msg dari seseorang yg tak berapa aku kenal nombor itu. Hatiku berkata bhw nombor itu milik seorang awek yg baru jek aku chat jap tadi, sebab isi sms itu tanya aku still lepak kat coffee bean kat sacc tu. so, aku pun membalas msg tu sebagai tanda perkenalan kami utk peringkat yg seterusnya. Tghari esok tu plak (tghari semalam) aku call dia tepat kul 1 thgari. Bateri dect aku kong la plak. Spoil betul la. Pas aku charged a few minutes, aku call dia balik. Dia tgh makan tghari ngan memember dia. Dia bagi tahu tu ari time chat, dia keje sambil belajar, atau belajar sambil keje (either both la senang abih citer!!) aku pun tak berapa tau rutin dia sebenar tiap hari cam na. Tapi yg pasti, dia dok berdekatan area shah alam. Dia org kl. So, no wonder la mindset and cara bertutur dia lain. Tapi hopefully, dia bukan dari jenis yg aku nk avoid. Rupa bukan segalanya, tapi cara berfikir serta fikiran yg luas adalah point yg pertama yg aku cari dari seseorang teman. Tak kira la teman macamana sekali pun. baik yg pompuan mahupun yg jantan. Aweq ni plak muda giler. Umo 22. klu aku tanya itu dan ini, dia memang serba serbi tau. Maksudnya, bukan purak2 tau. Cth nya:-
‘I ada kat coffe bean. Leceh la tadi I kena panjat menara nak carik coverage hotspot. Rupanya takde!!!dah diganti dgn servis operator lain!!!’
‘Oh really? I rasa dah lama dah hotspot services unavailable kat menara tuh. Kitorang skang register algonet punyer coverage.murah giler. MYR50 / sem’

dari perbualan contoh diatas, aku dah dapat agak dia mmg tau apa yg aku tanya. So, tak yah la aku kena explain more details on any simple things.

The good thing on surfing kat coffe bean ni lak sebab ada power cord. So, boleh la aku layan wifi sampai nonggeng. Tpi takde la aku nk buat sampai camtu sekali la kan. Next time klu aku surfing kat situ, aku kena bawak ear phone so that tak yah la aku dgr suara2 sombeng kat meja sebelah aku. lagi satu suasana dia so santai…suka aku. compare dgn hotspot streamyx, sungguh menyayat hati. Tak yah la citer kan betapa sadis nya layan wifi kat situ.

Aku plan ujong bulan ni aku nak ajak dia kuar jenjalan, mimun2, kat area 2 shah alam, sebab aku bukan jenis org yg suka kuar sensorang. Klu boleh mesti nk kena berteman. Bagi blogger yg membaca blog ini, especially yg kaki wayang, hopefully can put me in the loop as well.

What ever it is, misi aku utk menghantar email semua resume aku ke kompeni pilihan aku accomplished akhirnya…….puas!!!

Sunday, February 11, 2007

hajadiku terbuku kaku dikukuku

sempena hadijadiku jumaat lepas, dua tiga org aweq telah menghadiah kan doa keberkatan serta dipermudahkan jalan hidup ke di dunia dan akhirat.

di kala aku dok melepak ngan ikin, merenung masa depanku yg agak kelam kerana VSS yg telah aku bercadang utk apply, mungkin sedikit sebyk akan membangkit byk persoklan sama aku nak buat forex full time atau carik keje lain. ironically nya plak yg aku mmg tak de hati utk terus bernafas kat FSA bila time general meeting tu ari, hanya la yg diperkatakan 'good news' semata. walhal hakikat sebenar FSA dah nak bungkos gulong tikar getah maslino.....
itula apa yg si H bagi tau aku sebab kebykkan model brand yg BT sebut mmg product life cycle tak lama. So tak brp worthwhile utk tunggu lebey lama lagik. Lagi satu, klu aku tak apply vss ni, time retrench lebih dua kali ganda kerugian nye.....

ari ni ari ahad. aku lepak for the whole day kat coffe bean angkara streamyx lakhanat takleh guna kat umah.
byk gak keje yg aku apply dari paper the star yang aku beli semalam.mostly business development.

yg aku tgh risau klu boss aku tak approve kan VSS aku tu sebab dia masih memerlukan aku kat sini.

Monday, February 05, 2007

angry konsumer

Kepada mereka2 yg bercadang utk sign up services like streamyx, astro, and yang seangkatan dengannya, baik korang2 sumer berhati2 dgn taktik diorang. By the time korang turun kan signature kat registeration form, itu bermakna korang telah pun mempunyai ikatan kontrak utk terikat dgn diorang selama mana yg dinyatakan dalam terms and condition yg selalunya diorang tak berapa ikhlas nak reveal atas dasar nk buat sales lebey. Kimak tak kimak nye plak yg anjing anjing ni hanya mendedahkan betapa beruntungnya kita menikmati kemudahan yg disediakan oleh pihak tuh. Kekadang aku sakit ati sesgt bila rasa tertipu bila dalam terms and condition tu memang tak penah lak dinyatakan akibat sebagai cause and effect hasil daripada subscription yg kita buat tuh. Nahtijahnya, bulan2 kita kena tanggung satu servis yg tak perlu. Sebagai contoh, streamyx mempunyai kontrak dua tahun utk gunakan khidmat broadband dia yg macam sial tuh. Pas tu ada la kena mengena ngan line telekom. Klu line telekom problem, kena ada extra charges hanya kerana sebab ada problem dgn broadband. Aku bersumpah, takkan ada lagi line broadband utk streamyx yg lakhanatullah tuh. Klu nk discontinued kan service diorang yg dah mmg cam sial tuh, kena lak byr MYR330.00, klu servis masih berada dalam lingkungan terma perjanjian. Terma perjanjian utk mendiscontiuekan service tu lak berubah2. kejap dulu MYR100, pas tu ubah naik ke MYR330.00…bak kata abang apa kejadah ‘APA KEJADAHNYA….’ Bende2 ni sumer?!!?!

Gitu jugak ngan astro. Klu subscribe mini channel sekali pun, discontinue fees adalah sebanyak MYR300.00 lebey gak. Klu nk diabled kan line tu plak punya la cepat. Pas tu kena follow on call utk waive MYR20 sebagai denda yg tak ‘terdisengajakan’ utk sambung balik line. Dengan keadaan yg perkhidmatan yg serba kuno, penghantaran bil, hanya bergantung kepada bil surat menyurat mengguna surat siput khinzir (snail mail). Kita sebagai pengguna mmg dah kenal bebenau taktik bangkai Astro ni yg lambat anta bil , pas tu suka ati kelapa (kepala) mak bapa diorang potong line astro.

Aku rasa la kan, kebanyakkan value added services yg sekimakkan dengannya, mmg mmpunyai budaya niaga yang macam ni. Klu ada perkara yg dirasakan tak adil utk pengguna, mmg diorang pekakkan mata, buta kan telinga. Ada tribunal pengguna pun, lembek nak mampos. Perlu kah aku menjadi bandit dalam hal macam nih??!?!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...