nuffnang

Friday, July 27, 2007

masa berlalu di FSA

tepat jam 2100 hrs, aku melangkah kuar dari flextronics shah alam. perasaan berbolak dan balik, sedey dan sebak nk tinggal kan tempat aku cari rezeki selama 2.3 tahun kat situ. byk kenangan aku kat sana.
gelak tawa, ngauman aku time gado ngan engineer kat production n program, usik mengusik. semuanya terkilas dari setiap saat aku melangkah kuar dari tempat tu.

kali terakhir aku minum bersama2 dgn diorang, kekadang senyap kejap, memasing fikirkan nasib kitorang di masa akan dtg. aku fikir tentang keadaan lepas tinggalkan FSA dan kengkawan yg masih ada di FSA. boleh dikatakan setiap hari, kitorang akan lepak (ngulau) sampai satu ke dua jam kat Flex Cafe, berkongsi masalah masing2. aku dgn masalah packaging, label, kit verification etc. setiap gelak sebab kutuk tak hengat punye takkan aku lupa. setiap caci cerca merca kitorang kutuk org yg selalu buat palat ngan kitorang, takkan aku lupakan jugak.
But most of all, aku paling sedey nk tinggalkan Kak Siti Noraishah.Akak ni paling byk tolong aku. tempat aku curah kan masalah aku kat dia. bab2 nikah kawin ni, mmg dalam tgn dia. kira aku tuisyen free ngan dia pasal bab2 kawin ni.
Life goes on, aku kena survive dgn life after FSA, and diorang hanya tunggu dan lihat masa berlalu di FSA

Sunday, July 15, 2007

makanan kita budaya kita

skang ni aku tgh nengok Music Station @ Animax.
apa menarik perhatian aku, satu interview host dgn Bonnie Pink, seorang awek n seorg artis yg cun lagi naif muka dia (korang pun tau la kan muka pompuan jepun akan sentiasa nampak baik tak kira diorang pakai apa pun).

interview tu berkisar tentang minah ni gi Sweden sebab ada show kat sana (tak kira sore suara sedap ke tak, yg penting unik). gini le dialog diorang dah diolah ke loghat org kita):

H : so, how's ur trip in Sweden?
B : Well, takde per yg unusual.
H: Dgr2 kat sana byk restoren jepun, tul ker?
B : Hait! There's quite a few Japanese restaurant over there that i wouldnt name it.
H: Sodane???
B: Byk serve sushi kat sana. but, definitely, sushi kat sana tak seoriginal kat sini lah kan.
H: Why is that?
B: Mana tak nye, sushi kita buat cara golekkan nasik tuh.Tp, yg kelakarnya diorang kat sana ada mesin acuan utk buat sushi. moden mmg moden la. But a sushi moulding machine is totally out of spec!!!
H: So, sounds like that u'r not into our food overthere.
B: Indeed, I cooked and get all my ingredient all over the way back from Fukuoka then...
H: Wow...sampai cenggitu skali.

Tak tau plak, org jepun pun bawak makanan diorang dari kg bila travelling overseas. Cam org kita, siap bawak belacan, cencalok, cili padi, serai (ada case US imigresen tahan org kita sebab saspek tu daun ganja), bawang goreng, sambal kering et cetera.Maybe sebab tak byk makanan halal kat tempat org. Tapi bagi aku, org jepun ni bawak khazanah diorang ke sana atas alasan makanan jepun lebih berkhasiat, bukan ikut selera atau halal atau haram. so, inspirational. wut ever it is, our main ingredient isn't that bad actually. Therefore, there's nuthing wrong bulking our sotong kering and sambal ikan bilis kering during the trip and furnished with spaghetti or baguette and hors d’Ĺ“uvre together with carrots, cucumbers, and garlic, prepared salads, and caviar.
ps.dialog hanya la rekaan semata ikut sedap ati aku utk sedap kan ati korang.heh heh heh .....

Saturday, July 07, 2007

perjalananku kini berakhir

tepat 26hb Jun, tarikh yg meletakkan permulaan aku utk mengakhiri sebuah perjalanan kerjaya aku di FSA.jumaat sebelum tu, aku gi interview kat satu kompeni tempatan (bumi rasanya) utk satu managerial position. bila aku fikir2, kenapa tuhan sentiasa menduga kita dgn pelbagai bentuk cabaran.cabaran yg mudah yg bagi aku susah utk aku terima samada betul ke ianya mudah atau sebenarnya satu titik permulaan kepada sesuatu yg sukar. apa yg aku bersyukor sgt2 ialah doa dari kawan2. beberapa minit sebelum aku bertolak dari umah utk gi interview tu, tak putus2 aku dapat msg dari memember aku yg tau pasal interview ni. alhamdulillah, segalanya lancar. aku hanya bersahaja secara keseluruhan sessi interbiew tuh. lepas sesi tu, aku kuar dgn hati yg terbuka utk tidak meletakkan harapan yg terlalu tinggi utk dapat posisi impian aku tuh. tepat jam 10, 25hb Jun, aku terima panggilan dari kompeni tu, kata yg MD yg i'view aku tu ari nk hire aku.Alhamdulillah. sebenarnya byk position yg aku applied tu ari, tapi aku tak tau yg mana satu. lawak2. bagi aku, berita baik ni satu dugaan yg Allah nk bagi kat aku. tapi aku percaya, prinsip and polisi yg aku keutarakan time i'view tu ari ada logiknya di mata MD kompeni tu.
bila aku fwd kan surat tender resignation aku kpd boss aku yg kecik molek comey lotey tu, mmg aku dapat menjangga, air muka dia berubah. aku tak harapkan apa2 simpati atau counter offer dari dia. counter offer mcmana sekalipun, aku tetap utk menjadi org yg tewas dalam melwan arus sistem FSA yg goyah. terlalu byk bende yg mudah, dah yg obvious flawness dia. dari aspek kualiti sampai la ke cara customer layan FSA. byk model tepon yg problematic dapat kat FSA.
dua tiga hari lepas tu, boss suruh aku ajar ada sorang engineer kat department yg sama everything pasal packaging.dari box concept, engineering and structure, sampaila ke costing. keje di mana semua design kotak kat flextronics tu akan bermula dari position tu. secara ikhlasnya, mmg aku tak puas dgn keje n cara layanan bebudak department tu. aku hanya menjalankan keje2 engineer tak bertauliah aku tu. dan aku jugak buat keje engineer tapi dibayar gaji seorang exec. so, tak berbaloi klu aku terus kan jugak keje kat sini.
aku cuba sedaya aku utk settle kan isu2 yg dah panjang sgt tak settle. tapi, aku ikut apa yg aku mampu buat. tak lebih tak kuang.sedey pun ada gak. tapi, aku kena gak ketepi kan sumer perasaan sentimental aku tu.aku kena moved on dgn idup aku. aku kena develop hidup aku jadik lebih perfect. aku tak nak jadik macam ofismet aku yg lain, terperangkap dalam comfort zone. mmg tak dapat dinafikan, benefit yg FSA bagi mmg byk. tapi sampai bila nk duduk dalam takuk yg sama. 10 tahun keje. aku tanya memember aku yg sehaluan dgn aku, position yg diorang jawat tu, sebenarnya dalam umo seusia aku, mmg agak terlewat. ramai gak memember aku yg pegang several managerial title. its not all bout money,its all bout responsibility and leverage. diorang bagitau lagi, klu dah sploh tahun keje, tu patut dah jadi senior manager atau direktor. tapi, manusia ada macam2. ada yg tak sukakan perubahan. n hanya 10% yg optimis utk moved on forward, no matter what it will take and stake.
aku akan start bertugas di tempat baru August 1 ni. Doakan perjalanan aku di kompeni baru nanti dipermudahkanNya. InsyaAllah...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...