nuffnang

Monday, December 29, 2008

Thursday, December 25, 2008

satu hari di hari n(g)atal (beberapa jam selepas berlakunye the feast of the 7 fishes)


beberapa jam selepas berlakunye the feast of the 7 fishes, begini la keadaan dryer segment kat umah aku.memasing mcm nk rak basuh baju.padahal weekend leh jek basuh. termasuk la aku.memasing gatal buat laundry hari ni. tergezut Che'Wan bila tgk dh takde tempat nk parking baju.Cadar simut aku sumer dh kena sidai kat hall. mcm keda dobi.ntah leh kering baju2 nih. row pertama dari belakang, baju Pakli,Row kedua baju aku, rown depan sekali baju Subky.towel merah tu jek rezab area utk Che'Wan.Sedey nye.malam td elok jek parking kosong.sekor pun dok malas lepak, tdo sumer.ari ni lak washin machine tu jadik heavy duty.Nangis melalak2 washin mashine tu kene buat OT time hari Natal nih. N3 kali ni saja nk isik quota tahunan menulis aku kat blog ni. tetiba dpt idea pasal dryer segmen kitorang yg sarat. sesilap dawai kawat tu ada yg ke bawah. esok keje konpem lengang.sumer mood coti lagi. mood nk anta anak gi skola.mood nk buat anak pun ada gak ni. ohoxxx...termoluccas (hanya si Aja jek tau moluccas tu aper) kejap

mimpi

pagi tadi aku mimpi situasi kenduri kawin.tak tau sapa nyer kenduri kawin.adakah kenduri aku sendiri?

amin

mimpi....mainan syaiton..

tahun pemalas

tahun ni mmg tahun pemalas aku
sebab aku malas:
i. update blog
ii.keje
iii. forex
iv. jenguk kengkawan
v. jenguk ibu ayah
vi. bersosial
tp aku rajin
i. tdo
ii.makan
iii. kaco anak dara org
Lantak..... hahahaa

Saturday, December 20, 2008

PTD assessment.

peha cramp.tu jek yg dapat aku ungkap ka seandai nye ada pak cik mak cik kat opis aku tanya pasl gaya jalan aku yg mcm robocop.dah la slow, nk turun tangga, solat, sumer slow in motion. uhukxxxx.
skg dah ok, sebab asid amino dah stabil kan asid laktik kat bahagian peha aku.dua tiga hari gak la nk baik. sapu tiger balm, tak lut. nk gak minyak misai yg ibu2 ngandung selalu pakai. mmg minyak tu panas.mcm tuang petrol.
klu krn PTD assessment, takde aku kena camni.dgr je la ckp ibu ayah aku,dirang suh aku gi gak sebab ni peluang yg susah nk dapat. sebab bukan senang nk lepas peksa PTD tu. assessement slm sehari tu sebenarnye nk improve efficiency PTD dlm urusan pemilihan calon utk interview. meaning, apa yg aku faham, ada sorang dari budak kat tempat aku kije, merangkap ex skoolmate aku, dia pun ada gi gak.tapi time cuti besdei sultan selangortu ari. maknanya, saringan dibuat 3 hari, tapi sessi berasingan. saingan tetap sama. cuma dibuat dgn cara yg agak lain skit dari assessment yg sudah2.memola, dia suh buat diskusi dlm bahasa omputeh.dlm sessi tu, ada yg berabuk cakap omputeh, tp isik tak kena,ada yg tekan kan slang loghat british, ada yg cuba bercakap omputeh,ada yg senyap sunyi,ada yg suka menonjol diri.so ada mcm2 gaya.benda yg sama jadik kat diskusi dlm bahasa melayu. cuma ditambah dgn terpekik terlolong sebab nk defend point memasing.bagi aku, tak perlu terpekik2,as long as msg sampai secara terus. tak yah nk bertegang segala urat kat badan.
lpas mentekadarah, (aku tak dapat pun, sebab nasik lauk sumer abis,no hal), ada saringan secara fizika. memola dia suh reka senam aerobik.pakai lagu aspalela.n then lagu hindustan apa tah. pas tu da aerobik 5 disiplin yg penat tahap cipan Z.time tu la kaki aku sakit2.rasa mcm nk pitam pun ada time tu.
bergerak dari kluang, dlm kul 5.sampai dah nk dekat maghrib. penat dia, takleh nk cakap. yg mampu aku buat adalah tersenyum dan tawakkal.

Friday, November 28, 2008

makcik stress, pengkid yg hensem n brader burger bengang

sure korang sumer terpinga2.apa kaitan nye sumer ni
i. bertempat di kaunter tiket layan diri LRT pasar seni.
makcik stress :pu*&^*&^k nye mesin.aku tekan,lain lak yg kuar (sambil terpandang tajam ke mata aku,tanda protes ke atas kebiadapan makcik tu dgn perkataan pu*&^&*^*k tu)
ii. betempat di bus stop brickfiled depan 7E dekat klsentral (jln byk lobang,bas tak leh masuk,nanti bolos).makcik stress pun ada.tgh bercakap dlm phone (pun dlm nada stress seirama.satu brickfield dgr kisah dia ngan lawyer voxo.
aku :gila cun pengkid ni.nk je aku mintak no tepon dia.tp sah2 la dia dah ada aweq sebab dia layan p&(&(i.
pengkid hensem :abg ni apsal pandang2 aku?nk tackel ckp arrr.lu aphal wusha2 gua,brada!?!
iii. bertempat kedai burger belakang umah aku kat uitm puncak:
aku :bang,nasik lemak abis?bagi la benjo cheese satu.
brader burger: senyap....(p*&*&k nye budak.dia tak tau ke ari ni malam jumaat.bini aku dah banjir dah tu)
aku :eh, beli burger utk org umah! (sambil salam kat ex collegue flextronics.brok brek brok brek)
member aku: pot pet pot pet.
brader burger : tgh panas burger and hati sebab kitorang melewatkan tempoh dia utk melewati bini dia.
brader burger :siap!!(sambil lempar kan order kitowang.yg member aku lak satu hal.order burger 6 bijik,roti john 4 bijik, benjo 3 bijik.kat umah dia ada mentua tumpang tdo cakap bini tgh sarat.mana tak nye brader tu hangin.kitorang nampak jek dia tgh nk tutup kedai.kitorang lak dtg bagaikan garoda lapau.)
iv. aku tersenyum sorang mcm org baru nk meroyan. sebab cuba utk memikirkan perkataan yg sesuai utk ketiga2 situasi tu.perkataan itu ialah p(&(*&"@k........ohoxxxxxxxx

Tuesday, November 25, 2008

e-biz yg sengal

kekadang naik muak.rasa mcm nk constipated bila dapat info pasl e-biz ni.byk yg menipu. eg. ada satu flyer claim leh generate duit dari credit cad.rupanya, suh jadik downline.bezanye,system diorg dah boleh swipe card credit.tak yah la sebut sama kan.tp,mmg mlm tu buang masa betul gi dgr in person nyer taklimat kat ttdi jaya.buang masa,duit minyak,kopi panas plus hati yg panas.
time nk dgr tu, bila dah kuar pensel ngan kertas,nk plak ada pic piramid.
SAH!
Konpem terkena lagi badai MLM ni.
ps.rasa mcm nk bahasa kan jek brader tu,tu ari.tp sabar nyer pasal,secara budimannye aku tolak secara aman damai

Monday, November 17, 2008

glaucoma and cataract

susah gak eh klu org kena glaukoma ni. sebab ni sakit keturunan. ada member sorang, budak batu berendam, mak dia kena operate mata last week. sian gak. tak pasal2 nanti buta sebab tak dapat kesan penyakit tu. kena la pas ni gi cek doktor pasal glaukoma ni sebab arwah nenek aku dulu ada glaukoma n katarak.

bunyik mcm seram jek nama dia.....
















Saturday, November 15, 2008

kempen turun ghege brg oleh KPDNHEP

kempen turun ghege brg
kekadang aku tak faham mekanisme atau aku yg tak faham pasal mcmana macro eco theory response kepada harga penawaran serta permintaan barang, esp brg pengguna yg rerata byk guna brg asas mcm tepung, beras, gula n wutsoever.

kenapa mesti ada kempen camni sedang kan penguatkuasaan harga ke atas barang asas boleh kita kenakan penurunan berdasarkan penurunan harga minyak petrol dunia yg juga dipergantungi oleh indeks barang pengguna.blur kejap....

at least BN ada buat s'thing (a lot) utk kurang kan beban rakyat.

PKR?Haprak nk mampos.bunyik jek lebey. sesapa yg terpengeruh (pengaruh utk mengeruhkan keadaan) tu, sedau2 la diri tu cecepat agar jgn terpengaruh dgn si Encyclopedic tu.

ps.surcharge utk bus bila la plak nk dimusnahkan?!

Saturday, November 01, 2008

R(ewang)aya(p)

Tahun ni, raya gitu2.ada keje, gaji masuk lambat.mood raya terus ilang. kena lak standby utk bende bodo kat kilang.

gaji dapat lak, separuh.nk marah, aku ni staf baru.nk diam, kang aku lak yg kena berlapar. pk2 balik, no point kije kat tempat camtu. bg aku, kompeni byr gaji lambat, dah cukup jadik benchmark yg boleh aku label kan sebagai teruk.Bukan nye kompeni local.tp, MNC.tak yah la aku mention nama co. tu.cukup korang2 sumer tau, letaknye kat tepi federal, depan avon. sapa yg tau, tau la.sapa yg tak tau, amik la tau kat pak mak sedara korang yg kije kat area2 situ.Ohoxxx...

stress.bg aku, mmg tu satu bende dugaan.tp klu dh byk sgt, camner la aku nk keje lagi sploh tahun kat situ.dapat lak bos keling. lengkap dgn mata2.pun keling gak. tukang moncoi,gitau aktiviti staf.mmg keling perangai camtu.yg melayu nyer lak, seronok bersekongkol, betting ngan keling kat situ, mana2 staf baru, takkan kekal lama.diorg pun ramai yg baru.paling senior, tak sampai setahun pown.bulan doblas ni baru setahun.tu pun, tak confirm lg.lagak hebat, tak confirm.apatah aku yg pacal hina dina malaysian idol.sib bek ada geng yg memahami.geng sepercomolatan.loqlaq gak kitowang ni.tp still ada klik..

raya ketiga baru balik.










minggu raya ketiga, gi jalan2 cari pasal kat

i. umah Aja kat bangi.kenduri aqiqah anak2 buah dia.penuh gossip hangat sehangit ketiak mereka yg dtg teteghari buta yg panas tuh.layan daging aqiqah ala sup, gear box (byk rasanye pinggan2 yg retak,sebab ketuk tulang nk kasi sum2 kuar),bariani,ayam.pendek kata, sumer best2.

ii. menghala ke bukit rajah, umah sis flextronics aku dolu2.byk makan kek.memole, cakap, haus, nk minum air.tgk2 5 round,lap sampai haus shield.nasik ayam,rojak,kek,cupcake,kfc.sapa tak gegar iman tgh bende2 tu.

iii. kg baru, umah sahabat lama, selaku member borak kosong pasal business kat seksyen 8.

esok tu, gi umah pozan, dgn tok gebuk.aku jadik co pilot. kat kuala selangor.gi sana jln raya n gi tgk ladang 'awan' si pozan.ada 'awan' Gano n Tiram.sapa nk minat nk beli beg 'awan' dh siap abu kayu pokok getah atau cendawan segar,leh email ke futru05@yahoo.com.my atau senang citer,call atau sms direct ke 013-2335303 (Ahmad Fauzan Sarani).cendawan gano tu, dia sajek jek tanam,tp bukan skala besau.klu sesapa nk, dia leh usahakan utk tanaman skala besar.











puas ati gak kitorang lenjan dua pinggan 'awan' goreng tu ari.balik dari sana, singgah pasar borong ikan kat kuala selangor.tok gebok belikan utk parent dia.ikan kerapu bara (sib baek bukak lipan bara) ngan lala.aktiviti raya paling educative skali takat ni dlm hidup aku.nanti aku nk gi raya umah2 mereka2 yg ada kolam ikan ke, kebun tebu ke et cetera.

ptg,balik umah, pack brg apa yg patut ala koboi, mandi, mlm tu gak terus gi balik kampung sempena perayaan keling keesokkan harinye tu.

pg selasa baru balik shah alam.ibu masak mcm2.sampai timing belt perut aku jam.kena pakai chain agaknye next time.uhuk....


video

si siam yg selalu aku ganyang klu aku balik tengkera

video

Aliyyah Ameera,anak buah yg aku aku sayang.baby sis aku.

ps.sempat lg dating dgn yg tersayang kat tesco.rindu sgt kat Ms N.Doakan kami didekatkan rezeki utk diijab kabulkan tahun depan dan kekal berpanjangan hingga akhir hayat kami kerana ibadah kami kepadaNya.Amin.Insya Allah.

Wednesday, September 24, 2008

mencari Laila

recently, masa aku pack, diisi dgn aktiviti2 ibadat posa secara constant. esp 10 malam terakhir.mencari laila.bukan laila majnun mahupun aspalaila, tapi lailatul Qadri. tu tekad aku sejak sebelum pose lagi. walaupun byk rintangan yg aku tempuh (esp ngantuk kat opis, ttido dlm bas n esp) alhamdulillah takat ni dah malam ke 5 aku qiamullail. tak sempat lagi balik kampung bbuka ngan parent. bbuka ngan hosmet.masa transit dari opis nestle nk ke puncak perdana mmg cukup2.sampai2 dh nk bbuka.paling best, bbuka dgn hosmet sambil tgk atashin'chi. official web site.esok, insya Allah dapat gaji. balik kampung jumaat atau sabtu, nk beli kan baju raya utk ibu ngan ayah. walaupun aku tak beli apa2 utk diri aku sendiri sebab aku tau dulu, ibu ngan ayah aku pun pernah berkorban demi anak2. bila lagi nk buat camtu,skang la peluang yg ada.ari ni ada jemputan bbuka kat hilton PJ.bloated lagi la nampak nye aku.

Wednesday, September 17, 2008

black coffee on a black monday.

secawan (semug ekceli) kopi ketika sahur di hari isnin. mcm biasa, aku mmg antu kopi. kopi keras. aku blogger yg paling malas dlm dunia. mlm ke 18 pose ni, aku baru nk rajin tulis blogging. ari ni lak coti nudzul quran, takde apa yg menarik. aku sahur ngan member kat kerinchi, balik shah alam, basuh baju, kemas apa yg patut, n tertdo sampai zohor. sempat lagi layan movie tah apa2.beli juadah bbuka nasik lemak kosong ngan karipap sadin n kaswi n air tauhu panas utk sahur (over consume coffee drive u nuttier) malas nk pikir berat2. mmg aku sedar, dlm waktu terdekat ni, masa berjalan dgn gitu deras. sampai tak sempat tak catch up. since aku start kije Nestle, takde apa yg merisaukan aku selain masa depan aku yg haru biru n carca marba. dgn usia aku skg, aku jadik panic dalam hati. tak sapa yg tahu. kecuali mereka2 yg istimewa di samping aku. dgn keadaan patah kaki sabeb keta enjin dah barai,hutang bertambah,n aku hampir lupakan sahabt2 seperjuangan aku dulu kat flextronics and x skoolmate aku.apa la khabar diorang. memasing dah buat hal sendiri. raya nanti la baru nk asa peluang utk berjumpa.dlm keadaan tempat keje aku yg giler babi kuar bergossip, aku tak tau mana aku letakkan kesempurnaan utk aku jadik selesa utk kerja dgn aman. klu tiap hari tu, mesti ada yg tukang percik bara. ada jek citer org yg suka sgt jadik tukang penyampai kat nestle tu.furthermore, aku ada dua offer lagi dari proton n Aeon, yg tgh nunggu sedangkan aku dh already attached dgn nestle.aku pun serba tak kena sebab proton tak lagi confirm black n white.gitu jugak ngan Aeon. ditambah dgn suasana sahabat2 baru yg memahami n tak kurang yg susah nk faham diri aku.ada lak yg kaki gebang, yg berlagak, n arrogant. almaklum la, org bandau, mesti la nk berlgak ngan brand concious attitude dia, walaupun dia berkemampuan, but still, gelaran brand concious tu mmg lekat. ptg sebelum bbuka, Nadja call. lama giler tak jumpa ngan dia. time dia student dulu, byk la masa kitorang luangkan, gi minum2 makan2 n wut so ever. skg, dia dh keje, hidup aku jadik sunyi.aku gi tau, next week nk plan ngan dia bbuka kat klcc. my treat.nk makan sushi ngan dia nanti.pas tu klu ada peluang lagi, nk bbuka ngan x skoolmate aku,sebab tu ari mmg taxde peluang nk bbuka sama. sebab gue nggak sik ada onkos nye.ntah bila aku nk balik melaka, aku xde idea. sebab aku takut mcm2 bende yg leh buat mak bapak aku risau, nk plak tgh riuh aku nk merisik anak dara org n then tunang 2-3 bulan lepas raya. dgn siapa aku nk bertunang, biar la rahsia, nanti kan la kad kawin aku.pose this also, menyaksikan perbualan pasal kawin di kalangan hosmet2 aku, esp subki yg jauh 4 tahun muda dari aku.gersang la kot. mcm biasa, kat atas meja jepun kat ruang tamu kitorang tu, time bbuka, sembang pasal cincin, barang hantaran, n et cetera. cuma dlm benak aku fikir satu bende, aku baru start keje, tak konpem lagi n baru nk kumpul duit, walaupun aku tahun, 2 bulan gaji aku dh leh cover hantaran jek.apa yg famili aku tgh rancang, mcm biasa org melaka nk d/payment 50% time tunang nanti. perancangan utk aku pindah keje kat melaka tu, aku tak sure la jadik ke tak. mmg senang bapak aku cakap, keje dulu kat mana2 cawangan, n nanti2 leh internal transfer. wah2, ingat ni keje gomen ke?i wish that life is that easy as he thought.particularly, life aku become even more komplikated.walaupun aku tau, aku la punca keadaan jadik sekomplikated itu.

Sunday, August 31, 2008

Ramadhan 1429H

Salam Ramadhan buat semua mukminin dan mukminat.

Moga Ramadhan kali ini penuh bermakna dan keberkatan.

Salam

Wednesday, June 04, 2008

minyak naik : petrol ke diesel yg naik?

minyak apa?
minyak petrol atau diesel?
fikir2 kan antara kedua2 nye.
petrol lebih kepada pengangkutan manusia, dan diesel lebih kepada pengangkutan cargo atau barang.
klu yg naik, klu nak write off subsidy utk petrol, aku tak kisah,tapi jgn write off diesel.sebab index harga pengguna ada spill over effect atau domino effect dari kenaikan harga diesel. klu petrol tu naik dua tiga kali ganda pun takpe.
agak2 apa kerajaan malaysia (aku tak tau la department mana,unit perancang ekonomi ke atau apa2 lah) fikirkan bila buat polisi?
bila diesel maintain harga dolu2,therefore, takde la besar sgt impak kenaikan harga barang.klu naik dua2 skali, mana tak nye rakyat malaysia terencat dua tiga bulan. yg miskin tambah miskin, yg baru nk kaya, jadik miskin balik, yg kaya dok tak kisah apa pun.ni dinamakan capitalist pig.

Thursday, May 29, 2008

Sumpit penuh tidak berisi.

definisi: Orang bodoh yang berlagak seperti orang pandai-pandai; orang miskin yang berbuat seperti orang kaya.
bebaru ni aku ada jumpa satu tribe yg mana diorang ni a bit obsessive pasal auto modificacion. mmg hebat bila dgr cara diorang auta pasal keta and wutever thing related to auto world.

persoalan: kebykkan spare kereta mmg involve huge amount of cost.n rerata (esp typical malay) sanggup bergolok bergadai nk kasik gempak keta diorang. apa alasan diorang buat camtu?mungkin sebab minat.atau sebab bongkak tak nak kasik org nampak dia singkek sgt?atau mmg diorang ni jenis yg nk tackle public attention semata pointing tu bende2 yg diorang modified tu?

Let's say for example, tukar muffler besar tong, sampai ibu kucing tgh ngandung leh masuk dalam tu. betul ke klu tukar muffler, leh kasik power system combuscion?!

tapi ada sorang brader ni, dia buat modification based on desire to upgrade function and performance. bagi aku tu dh kira ok. tapi takde la sampai nk kasik gempak sampai keta ko nampak mcm keta kebal lak.....

Tuesday, May 20, 2008

butter, margerine and bread........

Did you know that the hydrogenated fat they use in fast food restaurants in the deep-fat fryers was originally designed as candle wax? When it didn't work as planned, they looked for a new use for it, and found it worked great for frying foods and never going bad.Margarine was originally manufactured to fatten turkeys. When it killed the turkeys, the people who had put all the money into the research wanted a payback, so they put their heads together to figure out what to do with this product to get their money back.It was a white substance with no food appeal, so they added the yellow coloring and sold it to people to use in place of butter. More recently, they have come out with some clever new flavorings.DO YOU KNOW...the difference between margarine and butter?Both have the same amount of calories. Butter is slightly higher in saturated fats, at 8 grams compared to 5 grams. Eating margarine can increase heart disease in women by 53% over eating the same amount of butter, according to a Harvard Medical School study.Eating butter increases the absorption of many other nutrients in other foods. Butter has many nutritional benefits, where margarine has a only few, because they are added. Butter tastes much better than margarine, and it can enhance the flavors of other foods. Butter has been around for centuries, where margarine has been around for less than 100 years.And now, for margarine, which...
Is very high in trans-fatty acids.
Triples the risk of coronary heart disease.
Increases total cholesterol and LDL (the bad cholesterol), and lowers HDL cholesterol (the good cholesterol).
Increases the risk of cancers up to fivefold.
Lowers the quality of breast milk.
Decreases the immune response.
Decreases the insulin response.
And here's the most disturbing fact...Margarine is but ONE MOLECULE away from being PLASTIC. This fact alone is enough to make you want to avoid margarine for life, as well as anything else that is hydrogenated. (This means that hydrogen is added, changing the molecular structure of the substance.)You can try this yourself:Purchase a tub of margarine and leave it in your garage or a shaded area. Within a couple of days, you will note a couple of things:No flies, not even those pesky fruit flies, will go near it. (That should tell you something.) It will not rot or smell differently, because it has NO nutritional value. Nothing will grow on it. Even tiny microorganisms will not a find a home to grow on. Why? Because margarine is nearly plastic.Would you melt your Tupperware and spread that on your toast?

Wednesday, May 14, 2008

OVERSEAS CHINESE

The world's successful diasporas

Words by: World Business Published: 03-Apr-07
OVERSEAS CHINESE
A former king of Thailand once famously referred to the overseas Chinese as the "Jews of Asia". But the overseas Chinese have been far more successful in their domination of many of Asia's economies than the Jews were in Europe. So perhaps the king had it wrong: he should have said that the Jews are the overseas Chinese of Europe.
Apart from Japan and Korea, business in Asia is ethnic Chinese business. In south-east Asia, they dominate business despite forming only a small minority of the population. Approximately 6% of the combined population of the five main south-east Asian economies (Indonesia, Malaysia, the Philippines, Singapore and Thailand) is ethnically Chinese, but that 6% controlled around 60% of the region's private corporate wealth at least until Asia's economic crisis of 1997-98. This tiny minority accounts for almost all of south-east Asia's known billionaires.
The dominance is perhaps at its most extreme in Indonesia. Three quarters of the country's top 300 big business groups are either wholly or partly owned by Indonesian Chinese businesspeople - not a bad result for an ethnic group that comprises just 3% of the population.
About 35 million ethnic Chinese live in south-east Asia today. They are most assimilated in Thailand, where, due to a high degree of intermarriage, the precise number of Chinese is impossible to estimate, but elsewhere the degree of intermarriage has occurred only at the edges. The majority of Asia's overseas Chinese emigrated from China comparatively recently - mostly in the 19th century and early 20th century; often their departure from China was as a result of famines or other upheavals. China has 29 provinces, but the vast majority of the overseas Chinese come from just three: Guangdong and Fujian provinces on the South China Sea in the south-east corner of China, and Hainan province, an island off the southern tip of Guangdong. China might have over a billion people, but the overseas Chinese have cultural, family and language ties with relatively few of them.
The early migrants were usually dirt poor when they first left the mother country, and over time the cumulative effects of high rates of mortality and the self-selection that migration entails, whereby those most able to succeed are the ones to leave, meant that south-east Asia soon played host to a hardened ethnic minority, well equipped at survival and very successful in business - because the best way to survive was to make money.
One of the key factors in the Chinese success was how they settled across Asia. They did not pour into a particular location, but fanned out across the region, thus ensuring that they had a ready-made network of international connections within which they could trade and raise capital. The legacy today is a web of personal connections that allows commerce to proceed on the basis of trust - and if anyone betrays the trust of another, that person is soon frozen out of trade and other business opportunities. It is a powerful enforcer.
Commerce like this does not need sound laws to function. This is why the Chinese have been so astoundingly successful in south-east Asia. For much of the last century, practically all the region was relatively lawless and this has made the networks invaluable. The Singaporean who trades with a Bangkok relative or other contact knows he will be paid. Pre-existing networks of trust mean opportunities can be exploited quickly. while their Western competitors must arrange buyers and letters of credit, losing time and opportunities.
The ability to do business in those business environments that are so rough that they are no-go areas for anyone else means that the Chinese get in on the ground floor when an economy is about to take off. It is the early bird that catches the highest margin. The overseas Chinese have been instrumental in building up the economies of Cambodia, Burma, Vietnam and even Laos. They were the first investors to go back into China, using their family and ancestral links to scout out opportunities, while multinationals were still trying to find consultants who could do the same.
Dialect is important to understanding the Chinese outside China because it is a key signifier for different cultural groups under the broader umbrella of Chineseness. Mandarin is the language of northern China and is the native tongue of almost three-quarters of all Chinese who live in China, but it is the ancestral tongue of only a tiny proportion of the Chinese who live in south-east Asia - perhaps less than 5%. Because most overseas Chinese have their origins in China's south-east, their languages are the various dialects of that part of China. However, the written form of the language is the same. In the absence of a common third language or an interpreter, someone who speaks Cantonese will be able to communicate with a Mandarin speaker by exchanging written notes.
- Hokkien is the dialect for those with origins in southern Fujian province
- Fuzhou is spoken by those from around Fuzhou city in the north-east of Fujian, Hokchia is the closely related dialect of those from the area around nearby Fuqing and Henghua is the dialect of those from the Putian area, south of Fuzhou
- Hainanese (or Qiongwen) is the language of those from Hainan province
- Cantonese is the ancestral dialect of those with origins in much of Guangdong and Hong Kong
- Teochiu (or Chiu Chow, as it is spelt in Hong Kong) is spoken by those from the Shantou area of eastern Guangdong
- Hakka (or Keh) is the language of a group of Chinese sprinkled throughout northern Guangdong, southern Fujian and further inland
Particular dialect groups tend to occupy certain business sectors: the Hokchia-speaking people, for example, were rickshaw drivers and this explains why the largest manufacturer of tyres in Indonesia today is the Gajah Tunggal Group, owned by the Hokchia Chinese Nursalim family - they started by supplying and repairing rubber tyres for rickshaws. Similarly, the medicated ointment Tiger Balm was first manufactured in the 1920s by the Hakka Chinese Aw family, who lived in Burma at the time. Historically, Hakka families ran Chinese herbalist and pharmaceutical shops.
In alertness to information such as this can help outside investors to truly understand business in south-east Asia today and how it came to be the way that it is.
OVERSEAS CHINESEDialect From where Settled Business namesgroup in ChinaHokkien Fujian Malaysia, Kwek family (Hong Leongprovince Philippines, Group); Lucio TanSingapore, Myanmar (Philippines Airlines,Fortune Tobacco)Fuzhou Fuzhou Indonesia, Malaysia, Lim Sioe Liong (Salimdistrict (especially Sarawak) Group); Robert Kuok (Kuokof Fujian Singapore Group)Henghua Putian area Indonesia, Singapore Riady family (Lippoof Fujian Group)Hainanese Hainan Malaysia, Indonesia, Lamsam (Thai Farmersisland/ Singapore, Thailand Bank)provinceCantonese Guangdong Malaysia (especially Gordon Wu (HopewellKuala Lumpur), Holdings)VietnamTeochiu Northern Thailand, Singapore, Chearavanont family (CPGuangdong Malaysia, Laos, Group); Li Ka ShingCambodia (Hutchison Group)Hakka Guangdong Malaysia, Indonesia, Eka Tjandranegara (Muliaand Fujian Myanmar, Singapore Group)

Thursday, April 24, 2008

jakun n water dispenser baru

h'aku ari ni jadik jakunese sebab dapat satu water dispenser tak pakai water source dari paip air. dlm keadaan blurish, seraya aku bertanya kat tea lady itu,
haku : haunty, itu air dtg dari mana aahh?
h'aunty : itu air dtg dari udara. haku : whoaaa very cenggey ahhh itu machine.ambil itu ayer dari angin.
h'aunty : itu mat salleh (tingat kat report rashid salleh semalam kat star sport) panggil kondensasi. atau nama layen: Condensation is the change of the physical state of aggregation (or simply state) of matter from gaseous phase into liquid phase.[1] When the transition happens from the gaseous phase into the solid phase directly, bypassing the liquid phase the change is called deposition, which is the opposite of sublimation.Condensation commonly occurs when a vapor is cooled to its dewpoint, but the dewpoint can also be reached through compression. The condensed vapour is called a condensate, the laboratory or the industrial equipment used for condensation is called a condenser.The science of studying the thermodynamic properties of moist air and the interrelationships between these in order to analyze, and predict properties by changing in the conditions of moist air is called psychrometry. The interrelationship can be graphically represented, and prediction carried out graphically by the psychrometric chart Water vapor from air which naturally condenses on cold surfaces into liquid water is called dew. Water vapor will only condense onto another surface when that surface is cooler than the temperature of the water vapor, or when the water vapor equilibrium in air, i. e. saturation humidity, has been exceeded a cold bottle of water[clarify]. The water molecule brings a parcel of heat with it. The temperature of the atmosphere also rises very slightly. In order to have condensed, the molecule tends to be relatively low in kinetic energy. Since the atmosphere has lost a slow-moving particle, the average speed of the molecules in the atmosphere has increased. Therefore, its temperature has also risen. In the atmosphere, condensation of wains to form. Also, a net condensation of water vapor occurs on surfaces when the ice from water vapor, is a type of condensation. Frost and snow are examples of deposition.
h'aku :blur jap sebab memikirkan kebijaksanaa h'aunty tuh bg detailed explaination.

Saturday, April 05, 2008

sick fridae


a. sick of fridae.me had ono to one training on the damn hell full of numbers and figure cost model.he told me to have full revision during this damn good weekend.will have some 'test' this monday.Arghh!!

b. class postponed untill 19th april.fell so good but not at all (refer to a.)

c. receive sms from my mom,call her when free.called is all bout the girl whom she always want me to marry.waiting for her email address. another epic beyond hunting woman's guts feeling.heh heh heh heh.

d. 'I' got her 019 block.communication when one way over flow.Post paid sux....hail to prepaid...

e. had some chat with few bimbos and valley chicks online. so stupid and damn got rotten brain inside each of them.God, pls send me a sign of girl in 'Short Skirt/Long Jacket' song out there.i am anti bimbo.not sincerely, bos ask for my notty opinion whether to hire a bimbo or stale pale nerdy girl (picture showned in resume form like chics in catalogues).I profound to choose bimbos...kuang3!!!

f. fridae ends with damn f**kin freakin evening..........

Monday, March 31, 2008

grillings,frilling, thrilling and flirting weekend

i. I had barbeque and grills over the weekend on Saturday.
ii. Unfortunately, no picture was taken due so damn busy playing around with the charcoal and fire. Subsequently, managed to get lots of kick ass feedback from the invitees.
iii. I’ve spent Sunday morning, afternoon and evening munching leftovers. I think I’ve gained few pound suddenly.
iv. Flirting with some booty calls over the YM and SMS.
v. I’ve yet planning to do revisions on my Nestle report but I was too darn damn lazy to do that coz it was all about numbers and figures. I hate those recently. Traumatized from the incident of playing around with figure that shows me thousands in value, it was like tip toeing on a thin ice.
vi. I’ve went through the Sunday evening watching Daria through you tube, a typical sign of people getting desperate watching TV. Some idiot has returned the TV set to whomever it belongs to. What the fish!!
vii. Last but not least, had several credit and gratitude from the gravy and marinated chicken for the grilling.

Friday, March 28, 2008

TGIF!!!!the black one


i. this week xde klas

ii. therefore, free time nk buat BBQ kat tepi pool sabtu ni

iii. tdo puas2 weekend ni.dh bengkak mata sebab tak cukup tdo.

iv. dlm pala tgh serabut pasal keje lepas Chloe blah nanti.

v.td Cloe handover Dell project kat aku

vi. Nestle tak sentuh lagi tang Cost model

vii. bekpes buat sandwich ham ayam ngan sayur taruk mayo.

viii.update C&C Profile

Monday, March 24, 2008

blue monday


1. aku bgn lambat

2. sampai opis, bertembung ngan bos yg pun sampai opis lambat.aku senyum kelat dari dlm keta.

3. projek utk aku dah start masuk. bz le nampak gayanya aku pas ni.

4. tak bekpes, lunch and just minum milo jek ari ni.nasib baik ada org.klu takde org, aku ratah milo tu mentah2.

5. chat ngan member2,kejap2. sebab sini boring tahan dewa Kuan Yin.

6. ttinggal earphone and wireless mouse aku kat umah,rs hidup tak lengkap tanpa menatang nie.

7. still penat tu ari tak abih lagi. ingat nk bantai tdo mlm ni awal2.

8. tangki minyak dh nazak.tunggu gaji tak masuk lagi.arghh.ingat nk stay kat opis mlm ni.

9. dpt souvenier dari cloe (patung koala dari gold coast) and kennneth (wisel bentuk mulut itik dari singapore).tunggu aku nanti nk gi vacation beli something.nk gi mauritius balik....

Sunday, March 23, 2008

bitter sweet sunday


1. test acc buat tah hapa2 tah td.studi2 tak masuk manjang

2. kekasih lama muncul kembali...jeng jeng jeng....

3. lapar...takde duit nk makan. gaji sumer dh buat byr hutang.sedey nye.


4. semalam tgh mandi air takde.kene mandi kat swimming pool bawah umah.hehehehe







Wednesday, March 19, 2008

3 dizzy daz

Tarikh : Sehari sebelum maulidurasul 2008.
Masa : an hour before end of office hour.
Venue : cubicle aku di office
Cuaca : baru lepas hujan lebat
Suhu : 28 darjah celceus sebab baru lepas tutup aor cond.
Desible : infinite Db
Keadaan meja : huru hara dgn lectures and study notes.

Time ni, bos aku takde. Gi singapore bercuti. Ngan aweq dia 3 hari.still not free coz my Jewish boss still around. Heh heh heh. Aku tinggal ngan opismate aku kat opis. Memasing mcm ada takde jek keje. So, aku pun dh plan dari awal, dgn ketiadaan bos aku, aku nk study for coming test end of this week, Sunday, for managerial accounting.so boring.so, meja aku ari ni mmg bersepah. Tungganglanggang mcm tongkang pecah. Dh jadik mcm meja student. Berselirat dgn macam2 wayar, kertas n et cetera. Try to add load vibes, but still need to have group studies, instead. Hmmmm talking bout forming and foaming study group, I dun Klu tak mmg payah nk fham. Dlm keadaan serba serbi rilek, terselit rasa tension n rimas memikirkan skg ni, dpt gaji, duit terus habis. Ni la bahana nye klu tak plan hidup kita esp dl soal personal finance. Walaupun aku ni pakar dlm soklan personal finance, kekadang disiplin tu yg paling penting. Still aku tak leh nk cope up dgn kelemahan aku yg suka membazir n tak byr on time. The consequences, aku tensen sebab gaji yg aku dapat, still aku rasa tak mewah walaupun gaji yg aku dpt lebey baik dari keje2 sebelum ni. Bukan nk salah kan sapa2, hakikat aku penah hidup mewah sebelum ni, lalai dlm mencari rezeki, tamak utk dpt lebey byk untung, aku tewas bila aku secara bodohnye ikut cakap org. Akibatnye, aku rugi byk dlm forex aku. Usaha aku selama dua tahun lesap dlm masa beberapa minit shj. Aku trauma dan stop kejap buat forex.
End of this month, aku plan tuk allocate a chunk of my salary towards starting back my forex trading activities, though i know that i still need to overcome the fear of having USD15K loses. Its which what I called the black October, where the month I incurred a mega huge losses in my forex trading history. Nevertheless, klu aku dh start balik, rugi ilmu yg aku develop utk kesekian 2 tahun lamanya. Aku berjanji pada diri aku utk tak lagi terpengaruh dgn kata2 org lain pasal signal, indication n strategi bodo org lain lagi. Biar la aku secara constant generate profit. Dari menanggung bende yg pasti betul ke tak.Shitzzz…
Dgn bermodal kan few USD jek, aku akan mengorak langkah utk gather the strength of being confidence. But, there are several constraint:
i. kelas EMBA aku yg mengehadkan aku utk trade sebab kekadang aku risau sgt pasal masa. Need to revive and revise balik time management aku back to slot in:
a. forex trading activities aku. Target USD10/day .allocated hour by an hour.
b. Study slot allocated in 1 to 2 hr daily.
c. Keje,I dun think I should slot this time in, as I have already utilized 830-1800 (9 working hour incl 2 hr time off which is not official)
ii. Jarak ofis agak jauh utk aku start the slotted hour
iii. No more entertainment time
iv. No more socialization time

Monday, February 04, 2008

minggu letih,pancit,penat, lemah,dan flat peringkat mukim bachang

letih........
sabtu lepas kuiz 2 topik,ahadnye plak test 3 topik, pas tu ke umah kak fuzzy,discuss pasal group assignment.


td keje, dpt lagi satu assignment.trasfer statement of work jadik powerpoint slide.meaning,dari wording ke bentuk process and procedure.


esok bos nk tgk lepas lunch.sebab lusa dia dh gi balik kampung sebab nk elak jam.nk yee sang cecepat le tu.tinggal le aku ngan amoi nama chloe. dia pun amik cuti dua hari. aku nganga kat opis next week dua hari.kira konsider aku coti la kot.hehehehehe
khamis raya cina pertama, discussion lagik kat umah kak fuzzy.bila le nk abis discussion tuh. payah gak discuss ngan manager2 type A nih.heh heh heh heh


jumaat kelas, ada kuis cover 3 chapter.mampozzz....pecah pala otak


weekend kelas leh rehat jap.plan malam raya cina tu, nk siap kan individual assigment.aku nk buat topic pasal communication.sebab aku ni kuat bercakap (mcm bapak aku gak.ada ke DNA kuat bercakap?.ni dinamakan famili culture).


sabtu lepas, jumpa memember flextronics, diorang ngadu budak baru yg gantikan aku tu kureng.kesian gak kat diorang. aku lak since quit flextronics, aku dh mati kan no 019 aku. 012 pun dh tak pakai. sebab aku pakai satu phone skg. 013. diorang berharap sgt aku masuk join flextronics.diorang kata susah nk jumpa org yg pandai handle crowd mcm aku. tp nk buat camner, dh intake staff kena freeze,takkan aku nk ambush masuk. klu ada rezeki, aku masuk join n tak kuar2 lagi. tobat dh.dlm tu la famili aku kat shah alam ni. sapa lagi yg nk amik tau pasal sakit pening aku.....aku rindukan flextronics










Sunday, January 27, 2008

MGT700 EMBA

sabtu jan26,2008
pagi aku dh bersemangat menuju ke uitm puncak perdana sebagai check point aku utk naik bas rapidkl macam biasa.padahal kelas start kul 2.jangkamasa perjalanan mcm dr shah alam-melaka,dua jam.sampai sec2, aku sesaja nek bas ke klang. driver tanya mau pegi mana.aku cakap, sj survey routing. balik sec 2, mkn apa yg patut, pas tu nek skool bisnes.
sunyi.
dh nk dekat kul dua.lepas solat zohor,nampak bbrp kerat muka2 veteran br abis solat.aku cuba senyum, tp dibalas dgn muka kelat + masam.sombong betul.dh la boncit,itam,pendek lak tu,rambut ketak. blah la....agak pasal dressing aku kot mcm mat despatch..heh heh heh..itu la lumrah manusia.pandang pada fizikal.
tgk kat bilik tioman, ada sore2 org tgh borak.masuk, tgk rupanya bebudak ni (??) dh ada dlm kelas. tgk si eman ngan zam dh sampai dulu.mcm biasa, kak Fazi pun dok borak pasal subjek.
kul 2, dr noormala sampai. tak penah dekan fakulti ajau aku.nk plak dia ada kena mengena ngan bos lama aku kat FSA.mcm biasa, sessi intro, pasal syllabus, buku yg perlu dibaca (beli) and las but not least, group assignment. klas terbahg 3.aku satu group ngan kak fazi n kak ila n jamila plus dua org pakcik Cik Rosdi n Cin Wan. lepas lecture yg mcm seminar tu, ada minum ptg, pas tu baru ada group xtvt.
ahad jan27,2008
7.28 pg.aku terlambat.kelas kul 9. besiap, pikir2 klu nek bas, tak sempat ni. nek keta je la. amik masa dlm 20 minit jek nk sampai sek 2. bwk keta le katakan. perut lapar.singgah Hijazi point, layan nasik lemak ngan kopi O ais, n then terus g skool.
dr masuk bg lecture dulu. ingat kan nk bagi kuiz. dh abis lecture, tepat jam 10, spt yg kitorang dibgtau, elektrik takde. sebelum elektrik takde, kelas agak pasif, tp lepas elektrik takde, tetiba soklan dr semua mulut kuar non stop.pelik gak tu eh...lepas minum pagi (caterer tak sampai,tpksa ikut si radzi g khulafak, sek 7. lama dowh aku tak gi sini. 5 tahun gak la.klu aku dh kawin 5 tahun lepas, agak anak aku dh besar pandai berlari dh. nk buat camner, idup aku survive sendiri. mak bapak miskin.tak larat nk tanggung aku. hidup la cari duit sendiri.
kul 11, sampai skool balik, keta kena berasak skit.sumer bdn stok boounser.
masuk2, baca apa yg patut, n kuiz 1/2 jam.dlm keadaan panas,alhamdulillah,dpt habis kan kuiz tu walaupun tak skor 100%.huhuhuhuhuh
lecture balik pasal topik perception. pas tu group discussion, aku yg kena jadik spokeperson. semalam cik rosdi dh jadik, ari ni aku lak. klas habis dlm kul 3, jumpa group balik kat luar discuss pasal group assigment, n then balik. skool mmg sunyi time tu. n gelap mcm biasa. rs mcm kembali muda 5 tahun yg lalu.ptg tu lak, skool bisnes takde air.hadoi....terpaksa la gi masjid, bersih kan diri , solat zohor. ingat nk pusing2 kat uitm. tp, pikir ngantuk n penat, balik la dulu.esok2 leh round. gi PTAR 2 ke...
on the way nk ke rumah, singgah gerai jual kuih kat depan FSA.sj lepas rindu kat situ. sj park keta kat depan pos guard. nk tgk pintu yg penah selalu aku kuar masuk tiap hari. memandang kan esok aku akan kembali bekerja dgn company lama aku, insyaAllah, i'll be fine.
petang, buatkan yahoogroup utk group assignment aku, anta email cc kat sumer org pasal aku dh create yahoogroup tu.
mlm hujan.sejuk.ngantuk pun yer.gosok bj kang, terus tdo.

Tuesday, January 22, 2008

hari pengangkutan awam sedunia


JANUARI 21, 2008 ISNIN:


satu penantian yg agak derita tatkala aku 50-50 confirm ke tak masuk CVAE Log. at last ptg tu dpt call dr Ms L yg diorang mmg tgh consider aku. cuma documentation utk recommendation tu jek yg lum siap lagi. rs mcm tak sabar lak nk masuk keje. aku berdoa byk2 agar cabaran yg dtg dpt aku hadapi dgn tenang dan baik. aku berdoa agar dikurniakan Allah akal yg tajam dan pergerakan yg pantas.


Ms L aka hakaq L, minta aku copy sijil esok pg. mlm terus aku ke kedai photostat,buat dua copy. masukkan dlm satu sampul, tulis nama akaq L tu besau2, terus gi opis kat 22, pas kat guard house. 5 minit gak la nk explain kat guard gurkha tu pasal document tu. hopefully dia faham .


JANUARI 22, 2008, SELASA:


pagi aku bgn lambat.miss subuh lagi. apa nk jadik ngan aku nih. hancus....bgn, basuh muka, gosok gigi, buat air milo cereal yg aku tersilap beli tu, bukak internet, tgk job apa yg ada, even aku tau mmg next aku masuk keje balik.call si nadja jap, tanya dia pa akhabar, dia pun ada hasrat nk buat MBA. nk plak on weekend, so aku suggest utk amik MBA evening track sebab dia tak cukup pengalaman kije lagi. aku suh dia try buang2 borang tu mana tau dia dapat. hari ni hari jadik dia. so esok la aku kuar dinner ngan dia. lama gak tak kuar ngan dia. mlm ni, dia g celebrate birthday dia dgn boipren dia yg gelebeh tu. pas tu bersiap.

bersiap utk jelajah shah alam dgn bas. tujuan:nk amik kad pelajar uitm kat graduate business skool. puas aku bertenggek kat bus stop uitm puncak perdana tgh panas tadi. citer sebab tertinggal bas. bas tu plak laju macam lakhanat. terus jek meluru. nk buat came, aku lagi 10 meter tgh terhegeh2 konci gear lock keta aku. arhghg tensen tul. last skali tanya ada dua org mamat kat bustop tu,bas tu patah balik ke tak. mcm tak jek sebab mamat dua ekor tu pun naik moto, sj tompang teduh kat bus stop tu. tgh2 tunggu,hakaq L call kata dokument dh siap, bagi tau gaji.bab gaji tu yg tak tahan punye suka aku. mmg worth it giler.tapi hopefully aku keje dgn lebey smart kali ni. dgn gaji yg lebey tinggi dari FSA bg aku, siap ada elaun lagi, aku mmg kena kije kuat.byr hutang2 aku, kumpul duit nk kawin,belikan bapak aku moto baru satu, pas tu mak aku plak nk beli apa eh???
sejam tunggu, berakhir nye penantian penuh debaran sebab jarak perjalanan nk ke menara bukannya dekat.bertiketkan singgit, segalanya jimat. perjalanan sebenarnya yg amik masa 1/2 jam jadik 2 jam sebab nk jimat nyer pasal,tp takpe sebab perjalanan tu dianggap sebagai perjalanan santai aku dari uitm puncak perdana ke menara uitm. mcm dlm citer the wizard of Oz lak aku ni. perjalanan the yellow brick road. sampai sec 2, tukau bas masuk ke dlm uitm. bas tawaf keliling menara suci warna kelabu tu, pas tu stop kat perindu. jln skit dlm separuh km, baru sampai skool business. pas ni makin kerap la aku ke stempat ni since aku dh bergelar pelajar skg. gi kelas on weekend, mlm weekdays gi library study la konon.hehehe
sampai GBS, tgk hakaq Lela manja ada kat situ tgh dgr klentong ada sorang lecturer gemok gedabak bdn tak fit lansung sebab makannasik tiap hari. kat kaunter ada sorang mamat ni mcm ala2 auw gitew, sambil kontrol keayuan (ada butul ka statement aku ni?lelaki control ayu???) dia layan pun mcm minah nk tk nk kaunter gomen.dh uitm pun gomen.so, memana pun sama la.nk tunjukkan yg diorang tu tgh piyed sepanjang bulan.mamat tu piyed ke??kuang3!!!dia suh aku sign kat nama aku tuk amik kad pelajar aku.tgh2 dia terkiyal2 cari kad aku,kat tgn aku dh siap kuar tali gantung kad aku tinggalam waris dr flextronics dulu. byk kenangan tali tu. sampai dh lusuh aku guna.syg sgt kat tali tu.dpt jek kad, terus aku masukkan dlm bekas dia.tgk balik dlm kad tu, aku ni mmg montel ke atau mmg ada side yg nampakaku montel,and dari side lain nampak kurus?pelik.tp mmg aku tak ske gambar aku hadap ke depan.sebab nampak montel.tensen. alangkah bagus klu camerawomen tu ari bagi aku peluang posing maut pandangan dari tepi.....walau apa pun, dgn ada nye kad ni, aku dh hampis utk bergelar pelajar. niat suci utk dpt kan gak 4 flat this year. apa nk jadik jadik la.aku tak kiwe!!!!!
satu bende jek lum settle, surat perakuan pertukaran mode pengajian aku tak dapat lagi. try call IPSIS, punyer la payah nk mampossss....disebabkan aku naik bas, so takde la aku nk gamble gi IPSIS yg kat ujong tanjung tu nk tanya surat tu dh siap ke lum. nk tepon takut sama plak cam tadi, takde org angkat. surat tu penting utk aku settle kan byran yuran aku utk tolak EPF nanti. biarpun aku tau leceh, aku kena gak settle kan by this week.n again, kena la naik bas lagi,hehehe.sekuang2nye ada alasan kenapa perlu aku naik bas.
aku pulang dgn penuh harapan.sampai umah dh kul 5 lebey. mandi,solat asar (kat skool surau takde ayer.tensen betul).
mlm tgh pikir plan aku nk tingkat kan taraf hidup.pasal forex tu, aku tgh pikir , mcmana nk recover balik.parah gak kena bebaru nih. sampai nervous breakdown aku.
Ya Allah, ku mohon padaMu, kau bukakanlah jalan untukku dan dipermudahkan urusan ku, dunia dan akhirat, Ya Allah, Amin....


Thursday, January 17, 2008

minggu interview sedunia

minggu ni penuh dgn interview. dari isnin ke esok.esok punye pun aku rasa mcm tak nak pegi sebab position tinggi sgt.
isnin 14 januari
interview dgn sirim.memula ada test. esei ngan character objective test. esei tanya pasal ISO n quality. mmg aku ada baca skit malam seblum tu. tapi tak larat nk bukak mata dah sebab ngantuk letih KBN tak ilang lagi. nk dekat kul 9, test tamt. Cik Izah yg chubby pungot kertas soklan n jawapan sambil mulut kumat kamit membebel sapa punye turn pas ni. yg interviu tu kira manager bahagian persijilan. sebab position tu pun bahagian persijilan. aku pun tak faham kenapa dia panggil aku jugak untuk interviu sedangkan aku tau, kat luar sana melambak yg lebey layak apply. ada 4 org calon. aku calon ke3 yg dipanggil.sorang pompuan comel molek tapi dh kawen. pemalu org nye. n then sorang mamat keje kat bank mana tah. last skali pun sorang mamat keje kat mas.nk tanya keje,skit punye susah nk cakap si mamat mas ni. tgk rupa, lembut semacam jek. sure kije steward. steward ni ramai jambu2 pakai bedak kat muka. a'la2 gitu.sorang lagi yg kije bank tu, ok la gak leh layan.agak memasing nk cover story memasing, tu pasal memalu anjing. tak pun aku yg over peramah. yg penting, aku dh tolong minah yg sorang tu. yg brader kije bank tu, aku tak dapat nk tolong sebab dia kije bank,mmg zero knowledge dlm hal2 perbankan.
saat aku punye turn, masuk ada dua org, sorang manager certification, yg sorang tu sure org HR sirim. mcm biasa suh aku terangkan skit apa yg aku buat dlm keje2 yg lepas. n then tanya plak soklan2 cepuk emas. pas tu, kejap2 tepon mgr pompuan tu bbunyik,menghilangkan konsentrasi sessi interview. last skali, mamat HR tu je la yg dgr jawapan2 aku. mgr pompuan tu just highlight, kije ni mmg byk travelling. so, dia persoalkan peratusan willingness aku utk travelling yg aku letak 50-90% jek.lama gak aku kena interview. Kuar bilik, terus wish gudlaq kat member sorang yg kije bank tu.
selasa 15 januari
interview dgn zhuellig pharma.aku ingatkan kilang. rupanya CDC (central distribution centre).kira mcm hub logistics la. utk position inventory executive. tak lari sgt dari bidang yg aku belajar. pun mcm biasa, cuma diorang byk tanya pasal forex mechanisme aku.
Rabu 16 januari
2nd interview dgn CVEA Logs.ada sorang mamat irish ni yg interview aku. terbelit lidah aku nk menjawap soklan dia. biasa la, english diorang penuh dgn proverb and adverb. english kita, basic2 jek. kena la gak masukkan proverb skit2. tp, time dia bagitau aku pasal notis period, aku bagitau 2 minggu sebab aku confidence leh dapat sirim, kengkonon.
Khamis 17 januari
interview dgn UMW.pagi tu, aku try call sirim tanya aku shortlisted ke tak. tgk2, dgn penuh rasa kecewa, aku tak disenaraipendekkan. huuuuuu isk isk isk sedey nye. straight forward pas tu, aku cal CVEA logs lak. diorang kata ada problem dgn notis aku la plak.ni sumer pasal sirim la ni. last skali, aku cakap kat kak L tu, aku leh masuk isnin ni. no matter what. Tak kira, aku nk gak masuk, sebab aku tgh desperate skg.
petang, 230, aku meleret bersiap gi UMW.dlm kul 1 aku start gerak .ingat nk zohor lepas interview. sampai, rasa dahaga, beli milo O ais, terus gi UMW. sampai2, kena isik form, pas tu kena la plak jawab IQ test n character test. Pas tu kena buat esei.dua jek calon, aku ngan ada mamat cina sorang. dia dah sampai dulu. lepas habis sumer test yg tahahapatah,giliran dia diinterview, 15 minit jek, pas tu aku lak org HR panggil, dok dgn sorang mamat melayu yg kurus pakai spek. manager agaknye. tanya soklan pun leh tahan cepuk emas nye. 30 minit sessi dgn pelbagai soklan aneka pilihan dan air kencing, akhir tamat kul 430.secara rasmi nye, zohor aku dh termiss.tak berkat interview tu.astaghfirullah.

minggu interview sedunia

minggu ni penuh dgn interview. dari isnin ke esok.esok punye pun aku rasa mcm tak nak pegi sebab position tinggi sgt.
isnin 14 januari
interview dgn sirim.memula ada test. esei ngan character objective test. esei tanya pasal ISO n quality. mmg aku ada baca skit malam seblum tu. tapi tak larat nk bukak mata dah sebab ngantuk letih KBN tak ilang lagi. nk dekat kul 9, test tamt. Cik Izah yg chubby pungot kertas soklan n jawapan sambil mulut kumat kamit membebel sapa punye turn pas ni. yg interviu tu kira manager bahagian persijilan. sebab position tu pun bahagian persijilan. aku pun tak faham kenapa dia panggil aku jugak untuk interviu sedangkan aku tau, kat luar sana melambak yg lebey layak apply. ada 4 org calon. aku calon ke3 yg dipanggil.sorang pompuan comel molek tapi dh kawen. pemalu org nye. n then sorang mamat keje kat bank mana tah. last skali pun sorang mamat keje kat mas.nk tanya keje,skit punye susah nk cakap si mamat mas ni. tgk rupa, lembut semacam jek. sure kije steward. steward ni ramai jambu2 pakai bedak kat muka. a'la2 gitu.sorang lagi yg kije bank tu, ok la gak leh layan.agak memasing nk cover story memasing, tu pasal memalu anjing. tak pun aku yg over peramah. yg penting, aku dh tolong minah yg sorang tu. yg brader kije bank tu, aku tak dapat nk tolong sebab dia kije bank,mmg zero knowledge dlm hal2 perbankan.
saat aku punye turn, masuk ada dua org, sorang manager certification, yg sorang tu sure org HR sirim. mcm biasa suh aku terangkan skit apa yg aku buat dlm keje2 yg lepas. n then tanya plak soklan2 cepuk emas. pas tu, kejap2 tepon mgr pompuan tu bbunyik,menghilangkan konsentrasi sessi interview. last skali, mamat HR tu je la yg dgr jawapan2 aku. mgr pompuan tu just highlight, kije ni mmg byk travelling. so, dia persoalkan peratusan willingness aku utk travelling yg aku letak 50-90% jek.lama gak aku kena interview. Kuar bilik, terus wish gudlaq kat member sorang yg kije bank tu.
selasa 15 januari
interview dgn zhuellig pharma.aku ingatkan kilang. rupanya CDC (central distribution centre).kira mcm hub logistics la. utk position inventory executive. tak lari sgt dari bidang yg aku belajar. pun mcm biasa, cuma diorang byk tanya pasal forex mechanisme aku.
Rabu 16 januari
2nd interview dgn CVEA Logs.ada sorang mamat irish ni yg interview aku. terbelit lidah aku nk menjawap soklan dia. biasa la, english diorang penuh dgn proverb and adverb. english kita, basic2 jek. kena la gak masukkan proverb skit2. tp, time dia bagitau aku pasal notis period, aku bagitau 2 minggu sebab aku confidence leh dapat sirim, kengkonon.
Khamis 17 januari
interview dgn UMW.pagi tu, aku try call sirim tanya aku shortlisted ke tak. tgk2, dgn penuh rasa kecewa, aku tak disenaraipendekkan. huuuuuu isk isk isk sedey nye. straight forward pas tu, aku cal CVEA logs lak. diorang kata ada problem dgn notis aku la plak.ni sumer pasal sirim la ni. last skali, aku cakap kat kak L tu, aku leh masuk isnin ni. no matter what. Tak kira, aku nk gak masuk, sebab aku tgh desperate skg.
petang, 230, aku meleret bersiap gi UMW.dlm kul 1 aku start gerak .ingat nk zohor lepas interview. sampai, rasa dahaga, beli milo O ais, terus gi UMW. sampai2, kena isik form, pas tu kena la plak jawab IQ test n character test. Pas tu kena buat esei.dua jek calon, aku ngan ada mamat cina sorang. dia dah sampai dulu. lepas habis sumer test yg tahahapatah,giliran dia diinterview, 15 minit jek, pas tu aku lak org HR panggil, dok dgn sorang mamat melayu yg kurus pakai spek. manager agaknye. tanya soklan pun leh tahan cepuk emas nye. 30 minit sessi dgn pelbagai soklan aneka pilihan dan air kencing, akhir tamat kul 430.secara rasmi nye, zohor aku dh termiss.tak berkat interview tu.astaghfirullah.

Sunday, January 13, 2008

weekend di KBN Ampang Pecah

Tarikh : 12 & 13 Januari 2008
Tempat : Kem Bina Semangat Ampang Pecah, Kuala Kubu Baru,
Program: Induksi Pelajar2 Sarjana Pentadbiran (MBA/MBA Evening Track/EMBA)
Sabtu kul 8 pg, bsiap apa yg patut. brg keperluan sumer dh aku sombat kat dlm deuter aku.Agak penuh. cukup sekadar apa yg perlu.kul 7 dh siap2 kuar umah.dari sec U8 aku druve ke HEP UiTM Shah Alam.Sampai2 kat parking sebelah HEP, ada dua tiga group komander tgh berkawad. n ada dua tiga bijik keta, yg memasing tgh belek2 beg memasing.Sah la tu, bebudak yg akan join skali sama program dgn aku. tanpa segan nilu,aku sapa, n tanya diorang peserta induksi ke?diorang angguk.Lapar......masuk keta, round satu uitm, tgk kedai makan yg bukak.haram takdak satu pun yg dh bukak.klu ada pun, tgh potong sayur, utk lunch karang.bekpes, ilek.
pusing balik bukit menara uitm, ke HEP balik,hampa. sampai tgh dh ramai skit. ada la dua tiga ekor aweqs yg penah aku jumpa time register minggu lepas. pas tu ada dua tiga org pakcik makcik.pd hemat aku, diorg ni sure budak EMBA sama ngan aku. Aku bg salam, salam, n tanya EMBA?nama dia R, Sales Representative merangkap yg paling senior di kalangan senior EMBA.pas tu sampai sorang lagi brader senior kije proton n bank islam. tambah dua tiga org budak full time MBA n evening track. scr tak lansung, tempat aku lepak sorang td, memula jadik dua org pas tu dh jadik satu group.kire memasing sumer dh sessi taaruf di kalangan peserta lelaki. Utk EMBA, aku rasa, aku yg paling muda di kalangan senior.Ada sorang aweq gak EMBA,tp rs dia pun sama yg paling muda dikalangan senior EMBA.
expected yg dtg 20 EMBA,20 Evening Track,20 full time. yg turn up separuh jek, 30 org.cukup2 10 org utk setiap program.aku tgk budak2 evening track pun, muda2 belaka.so, aku pun mcm segan lak.tp disebabkan aku kat tgh2, so aku aku leh get along ngan diorang sumer.akaq2 pun sama.Cuma,bebudak pompuan sumer mcm budak2 lg.perangai mcm budak umo 20 tahun punye ngengada. paling muda pun 22 thn, n dia yg paling matang dlm ramai2 MBA full time.
naik bas uitm, pompuan naik bas baru, lelaki naik bas burok. huhuhuhuh.tp takpe..yg penting,selepas 5 tahun tinggalkan uitm, ni pertama kali aku naik bas uitm yg dulu selalu aku naik gi kelas.tetiba tingat nostalgia mode2 dolu2. rindu sgt kat member2 lama.
perjalanan dua jam melalui federal-nkve kuar ikut rawang.stop minum n alas perut apa yg patut jap sebab jam giler.ada lumba beskal kat bukit fraser. disebabkan lapar, aku terorder milo 0 ais ngan nasik campur gedabak ayam masa merah podeh ngan kobis. tak sempat nk abis kan sebab sumer layan roti canai jek.Milo 0 ais lak taruk susu.tak dan aku nk abis kan.basuh tgn, kemas apa yg patus,naik bas balik.perjlnn kena detour masuk celah bedah mana tah tempat jin bertendang masuk batang berjuntai, n short (long) cut sampai gak kuala kubu baru. kat sana agak tenang suasana dgn hadir nye darul salam ke hapa tah nama nye, kuarters tahfiz under JAKIM rupanye. pas tu br nampak sign board KBN Ampang Pecah. kul 11pg,angkut turun bag masuk terus ke dewan tempat urusetia diorang. selepas sessi taaruf dikalangan kitowang sumer, termasuk facilitator, ngan coordinator2 program skali.faci ada tiga org. yg aku kenal en Syamsul ngan rosli.yg lagi sowang tu aku tak sure, tp aku rasa nama dia sama gak syamsul. sumer dikalangan tentera laut n udara sokmo.lepas dr N (kakak bos lama aku),dekan kitowang membebel apa yg patut,kitorang bersurai, check in ke dorm lelaki yg letaknya di hujong tanjung teluk benggal kata org tua.masuk jek, nampak dorm tu berconteng sana sini. exactly the same mcm dorm aku kat SDAR jln sikamat dulu. n also, buat pertama kali utk sekian ke 12 tahun aku merasa dok dorm walaupun dua hari. tingat lak aku kat kat bebudak SDAR926.selimut cadar n sarung bantal yg kitowang dpt tadi, terus pasang.aku dh chop kat katil belah corner lot.mmg aku suka corner lot..hehehehe dok sebelah katil aku, mamat yg dok borak ngan aku dlm bas td.aku tk ingat apa nama dia.nurul apa tah.quite close gak, tp dia buat fulltime, budak sek 17.dpn katil aku si Brader R perodua (BP),n brader bank islam (BBI).kul 12 lunch + bekpes (sbb sampai lambat) terus ke tempat kayak,sessi rafting.kitowang dibahagi 3 group, 3 lelaki 7 pompuan (sambil tepu dahi dlm ati).kena buat rakit pakai 4 tong, kayu n papan dgn tali.disebabkan aku yg susun kayu2 tu, BP suh aku jadik engineer buat rakit.kiotwang tak pikir panjang, buat ikat apa yg patut tanpa tahu akibatnya. siap, terus faci komen, rakit kitowang buat dh terbalik. tempat duduk buat sakit bontot. aku pandang selamba ke langit sambil yg lain pandang kat aku.hehehehe.sia angkat masuk dlm tasik. bukak kasut, dgn safety jacket, kitowang kena gi area yg dlm skit n berenang balik ke tempat rakit kitowang terapung. bermula la perlumbaan rakit peringkat japerun ampang pecah, hehehehe. separuh jln, tong tempat BP duduk tenggelam sebab bdn dia berat.yg pompuan mcm biasa dok panic. aku dgn sowang lg mamat tukar kan position, n sambung kayuh.group lain sumer dh sampai. huhuhuhuh
ptg sessi cobweb.kena masukkan body thru jaring yg faci buat.aku atr org yg berjaya masuk tanpa sentuh jaring sebgi syarat. ada plak yg lepaskan peluang. payah tul....nk plak yg heavyweight mcm BBI. ptg tu, mcm2 bau dh aku hidu sebab aku sowang jek lelaki yg kena sambut pada mula kalinye.
lepas dineer ptg tu, solat jamak (lebih dr dua marhalah perjalanan) n game bersama dekan dan coordinator program.kena sessi temubual tp sebut pasal partner kat dpn sumer org, n then kena buat lak dikir barat tah hapa tah.aku kena jadik pak mengarut (pak karut). secara spontan, aku terawal nyanyi ewau bule....one of team member sebut, belum start sebab kene tepuk 10 kali dulu.aku cover malu dgn maintain macho n hensem.padahal kat depan, sumer bantai gelak.xiallll!!! mmg tu dh bakat aku buat lawak dlm keadaan serius....heheheh cover la kononnya tuh.
supper, n tibala masa utk malam burung antu.ingatkan dia nk letak aku kat hutan mana tah. rupanya, kat taman jek.....hampeh.tak mencabau lansung....siap leh borak2 lagi time tu. nk letak dlm hutan camner, sbb ada peserta pompuan, almost 60% sumer lemah fizikal n mental.
kul 1 br leh balik. mandi siap2 sumer, pakai kain terus terbaring atas katil. tak leh lelap lak mata ni. terpikir pasal masalah aku,pasal antu (pengecut...hehehehehe) pasal aweq kat cheras.tetau jek aku dh terlelap. BP awal2 dh bgn mandi utk subuh. aku siap2,jemaah dgn dia kat surau.aku suka surau kat situ.mcm surau kat kampung arwah nenek aku. yg lain tdo lagi.kira suasana kat situ mmg suasana kampung la org ckp. pas bekpes, ada senaman pagi, n jogging melalui tempat yg kitowang mlm burong antu semalam.
pas tu kitorang buat repelling (lawan abseiling.br aku tau rupanya.abseiling utk naik, repelling utk turun).aku aku yg pertama naik n turun.mmg tak konfiden sebab aku sakit tangan ada plating. faci Rosli siap tanya sure ke nk repelling ni?aku kata, alang2 dh naik,repell je la. dia suh report, aku sebut la slow padahal kena pekik...hahaha.turun terus guna kan teknik yg faci ajau, mmg terkial2.tp, still dpt gak la merasa mcm dlm citer mission impossible.
minum jap pas tu game lagi. patut ada ceramah motivasi coordinator.kena buat jambatan utk alih kan team ke belah yg lain. group aku tu lak, terdiri dari mereka2 yg lemah2 belaka.yg gemok giler,ada yg takleh imbang bdn sgt,n last but not least tgn aku.takleh angkat kayu2 nk buat jambatan tu. akhirnye settle jugak,kitowang kena buat double bridge utk BBI,sebab bdn dia extremely overweight.
hbis jek, sessi bergambar n lunch.balik dorm, kemas apa yg patut,pas tu balik.kul 230 ptg, time nk naik bas, sempat aku salam terima kasih kat faci.sepanjang jln, aku terlelap.samapi uitm, salam ngan memember, sumer, amik no tepon pas tu drive balik.
sampai umah, tetiba aku rasa rindu kat diorang. dlm masa dua ari, kitowang dh develop keakraban tuh. n rindu dgn KBN Kuala Kubu Baru. tak tau bila la lagi aku akan ke sana. time bas jln, sempat aku lambai kat faci2 kitowang tu. aku pun terpikir sejenak tiap kali wajah2 diorang terimbas. sebak pun ada skg ni.klu tak kerana diorang, aku takkan dpt kawan seramai tu balik mcm dulu2. klu tak kerana diorang, aku takkan belajar nilai manusia dlm konteks setiakawan dlm satu2 kumpulan. klu tak kerana aku dr rosmimah, aku takkan ada semangat utk buat EMBA.terima kasih dekan serta coordinator GBS uitm shah alam.Terima kasih faci2 KBN Kuala Kubu Baru (en syamsul,en syamsul2 n en rosli).
*ps,nanti aku try mintak gambau kat unit ICT skool business.dpt nanti selit kat dlm blog ni nanti......

Friday, January 04, 2008

2007:sebuah epitome

2007:sebuah epik.
epik cinta yg tak ke mana, deru sakuku yg jua tak kemana.
aku hanya dpt bertahan selama 4 bulan survive tanpa kerja n tanpa bantuan FAMA. semua expenses dptla gak tanggung dari income forex.tapi, pernah aku tpikir, sampai bila aku nk buat forex. sampai satu ketika, aku rugi besar. bukan nk salah kan sapa2, salah aku guna taktik giler member yg kengkonon buat profit byk giler babi dlm masa 2 minggu. hasil nya, hasil aku selama dua tahun habis lenyap. takde apa yg tinggal. klu ada pun, aku boleh survive sampai akhir bulan depan. tu pun tak tau la makan minum miss. cukup2 byr hutang yg ada. cari ke mmg cari, tp yg dapat byk yg tak dan. ntah la. klu aku citer kat korang sumer, mmg korang nk peluku pala benak aku pasal memilih sgt. dgt offer tolak. ada interview, tak nak pergi. salah aku sebab gatal apply sumer yg ada kat jobstreet and jobsdb. jobsdb jgn cakap la, klik sana sini, sekali antar sederap.
tetiba dlm byk2 cal interview request, ada satu call ni mmg pelik sgt, dtg dari sorang pakcik yg cuba nk cakap BI tp sekali kena pelesing BI aku, terus cakap melayu. boxo. dia sound aku pasal dlm seusia umo aku, aku dh tukar dua keje. n paling panaz, dia sebut lagi dlm seusia umo dia yg dh masuk 54 tahun, pun baru tukar dua keje. psiko betul pakcik tu. klu sebut nk request interview, cakap je la direct,aphal nk sound2 aku lak. bila tanya nama company dia, dia sebut BESPUTRA.aku pun mcm tak familiar sgt n mmg tak glamer pun nama tu. dah sah2 co bumi. construction bumi co yg selalu bg duit kopi kat gomen sebab nk dpt tender kot. nama dia pun aku tak tahu sebab tak plak dia intro kat aku. angkat tepon, terus dgr suara mcm samseng.kepala bapak dia. harap nama tua, konon umo 54 baru dua kali tukau keje, tapi adab takdak. kojaq betoi org penang cakap. salam apa pun takdak, greeting pun takdak, dandan nk question org pasal bende bodo tuh. aku tercengang jap. bukan apa, tgh pikir nk hamun atau tak binatang camni. pikir2 balik mcm dlm video clip lagu another day in paradise, tak nak la aku maki hamun org tua bongkak camtu. aku ingat nk ucap terima kasih atas 'nasihat' yg dia bagi tadi petang. klu ikut bongkak aku, mmg aku tk pikir kan sgt kata2 dia tuh, tp sebab dia org tua, pikir la jugak kebenaran yg tersirat. bg aku, prinsip kerjaya aku, utk kekal keje sampai mati, aku keje gomen (tak kira la jadik pegawai tadbir ke, lecturer ke, cikgu mcm bapak aku ke, atau anything yg sangkut paut dgn gomen) atau mmg keje tu sah2 tak tensen n boleh bg aku increment tiap tahun. keje private mmg takkan tak tensen.mmg wajib tensen. atau paling chor kya pun, keje ngan GLC.
tu la antara plan aku lepas aku tersentak dari lamunan forex aku. aku buka semua laman wen gomen, print semua borang, isik, anta. ada nasib dapat la keje. byk gak la aku apply. bg aku tak cukup byk. selagi ada kekosongan, aku akan usahakan impian ibu aku utk tgk aku kije gomen. selagi aku tak kije gomen (esp cikgu) dia takkan bangga dgn apa yg aku capai selama ni dlm sektor swasta yg swastika. so, sebelum dia tak sihat, aku nk kota kan hasrat dia. tak kira la agensi atau kementerian mana pun. yg penting gomen. mmg susah nk apply gomen ni. macam UITM aku dh siap2 print borang dh siap isik n fotostat balik, tinggal kan ruang kosong kat position n tarikh permohonan. klu ada opening baru, aku just fotostat sijil2 n borang tu. gitu jugak ngan agensi gomen yg lain.
mmbr aku ada advise aku, apa yg aku buat ni silap. klu nk keje sendiri, kena siap2 beli umah, beli keta idaman (murah pun takpe, yg penting idaman) sebab lepas dh keje sendiri tu, mmg payah nk beli buat loan. lain klu byr cash.
pasal epik cinta tu, payah aku nk citer bila memasing dh cakap diorang sayang kat aku. aku pun serba salah sebab belum sampai masanya aku ucap kan sayang. tak nak jadik mcm michael bolton, said i loved u....but i lied...cuma satu jek yg aku terkilan.ateq yg penah byk sgt kenangan pahit maung n manis n tawau hambau sumer campur skali.semenjak dua menjak ni aku byk terkenang kat dia. rindu.sayang. tp dh terlepas. klu ada peluang, takkan aku persiakan peluang tu. tiap hari aku berdoa, agar tuhan bukak kan balik peluang tu. baik burok org tu, kena la aku terima, sebab bila kita terima, org tu akan terima baek burok kita gak. tetiba aku rasa dunia aku sepi tanpa panggilan dari ateq. klu dulu time kat FSA, dia antara pompuan yg selalu aku call. selain dia, aku call si Aja, mmbr jerit pekik aku dlm tepon. mcm biasa, raya tahun lepas, aku gi beraya umah si Aja.
antara plan aku utk tahun 2008:
i. dpt keje gomen (akademik atau non akademik)
ii. pindah cari bilik sewa area umah teres balik.
iii. sesambil cari keje gomen tu, cari keje balik, buat saving apa yg patut, forex slow2.
iv. merisik anak dara org,
v. survey nk beli umah utk property kat melaka.
vi. buat forex bebetul. jgn lagi dgr ckap2 org bebal bangang.tak tau ntah betul atau tak dia buat strategi baru tu atau sekadar nk tunjuk terror (ke terrorism)
vii. mmmm apa lagi eh?byk tapi takut tak tbuat. buat segan jek.....
esok aku akan memula kan life aku sebagai student balik utk Msc Business Management kat UiTM.esok pagi kena register. program master ni sebgai langkah aku tuk apply jadik lecturer, insyaAllah.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...