nuffnang

Sunday, January 27, 2008

MGT700 EMBA

sabtu jan26,2008
pagi aku dh bersemangat menuju ke uitm puncak perdana sebagai check point aku utk naik bas rapidkl macam biasa.padahal kelas start kul 2.jangkamasa perjalanan mcm dr shah alam-melaka,dua jam.sampai sec2, aku sesaja nek bas ke klang. driver tanya mau pegi mana.aku cakap, sj survey routing. balik sec 2, mkn apa yg patut, pas tu nek skool bisnes.
sunyi.
dh nk dekat kul dua.lepas solat zohor,nampak bbrp kerat muka2 veteran br abis solat.aku cuba senyum, tp dibalas dgn muka kelat + masam.sombong betul.dh la boncit,itam,pendek lak tu,rambut ketak. blah la....agak pasal dressing aku kot mcm mat despatch..heh heh heh..itu la lumrah manusia.pandang pada fizikal.
tgk kat bilik tioman, ada sore2 org tgh borak.masuk, tgk rupanya bebudak ni (??) dh ada dlm kelas. tgk si eman ngan zam dh sampai dulu.mcm biasa, kak Fazi pun dok borak pasal subjek.
kul 2, dr noormala sampai. tak penah dekan fakulti ajau aku.nk plak dia ada kena mengena ngan bos lama aku kat FSA.mcm biasa, sessi intro, pasal syllabus, buku yg perlu dibaca (beli) and las but not least, group assignment. klas terbahg 3.aku satu group ngan kak fazi n kak ila n jamila plus dua org pakcik Cik Rosdi n Cin Wan. lepas lecture yg mcm seminar tu, ada minum ptg, pas tu baru ada group xtvt.
ahad jan27,2008
7.28 pg.aku terlambat.kelas kul 9. besiap, pikir2 klu nek bas, tak sempat ni. nek keta je la. amik masa dlm 20 minit jek nk sampai sek 2. bwk keta le katakan. perut lapar.singgah Hijazi point, layan nasik lemak ngan kopi O ais, n then terus g skool.
dr masuk bg lecture dulu. ingat kan nk bagi kuiz. dh abis lecture, tepat jam 10, spt yg kitorang dibgtau, elektrik takde. sebelum elektrik takde, kelas agak pasif, tp lepas elektrik takde, tetiba soklan dr semua mulut kuar non stop.pelik gak tu eh...lepas minum pagi (caterer tak sampai,tpksa ikut si radzi g khulafak, sek 7. lama dowh aku tak gi sini. 5 tahun gak la.klu aku dh kawin 5 tahun lepas, agak anak aku dh besar pandai berlari dh. nk buat camner, idup aku survive sendiri. mak bapak miskin.tak larat nk tanggung aku. hidup la cari duit sendiri.
kul 11, sampai skool balik, keta kena berasak skit.sumer bdn stok boounser.
masuk2, baca apa yg patut, n kuiz 1/2 jam.dlm keadaan panas,alhamdulillah,dpt habis kan kuiz tu walaupun tak skor 100%.huhuhuhuhuh
lecture balik pasal topik perception. pas tu group discussion, aku yg kena jadik spokeperson. semalam cik rosdi dh jadik, ari ni aku lak. klas habis dlm kul 3, jumpa group balik kat luar discuss pasal group assigment, n then balik. skool mmg sunyi time tu. n gelap mcm biasa. rs mcm kembali muda 5 tahun yg lalu.ptg tu lak, skool bisnes takde air.hadoi....terpaksa la gi masjid, bersih kan diri , solat zohor. ingat nk pusing2 kat uitm. tp, pikir ngantuk n penat, balik la dulu.esok2 leh round. gi PTAR 2 ke...
on the way nk ke rumah, singgah gerai jual kuih kat depan FSA.sj lepas rindu kat situ. sj park keta kat depan pos guard. nk tgk pintu yg penah selalu aku kuar masuk tiap hari. memandang kan esok aku akan kembali bekerja dgn company lama aku, insyaAllah, i'll be fine.
petang, buatkan yahoogroup utk group assignment aku, anta email cc kat sumer org pasal aku dh create yahoogroup tu.
mlm hujan.sejuk.ngantuk pun yer.gosok bj kang, terus tdo.

Tuesday, January 22, 2008

hari pengangkutan awam sedunia


JANUARI 21, 2008 ISNIN:


satu penantian yg agak derita tatkala aku 50-50 confirm ke tak masuk CVAE Log. at last ptg tu dpt call dr Ms L yg diorang mmg tgh consider aku. cuma documentation utk recommendation tu jek yg lum siap lagi. rs mcm tak sabar lak nk masuk keje. aku berdoa byk2 agar cabaran yg dtg dpt aku hadapi dgn tenang dan baik. aku berdoa agar dikurniakan Allah akal yg tajam dan pergerakan yg pantas.


Ms L aka hakaq L, minta aku copy sijil esok pg. mlm terus aku ke kedai photostat,buat dua copy. masukkan dlm satu sampul, tulis nama akaq L tu besau2, terus gi opis kat 22, pas kat guard house. 5 minit gak la nk explain kat guard gurkha tu pasal document tu. hopefully dia faham .


JANUARI 22, 2008, SELASA:


pagi aku bgn lambat.miss subuh lagi. apa nk jadik ngan aku nih. hancus....bgn, basuh muka, gosok gigi, buat air milo cereal yg aku tersilap beli tu, bukak internet, tgk job apa yg ada, even aku tau mmg next aku masuk keje balik.call si nadja jap, tanya dia pa akhabar, dia pun ada hasrat nk buat MBA. nk plak on weekend, so aku suggest utk amik MBA evening track sebab dia tak cukup pengalaman kije lagi. aku suh dia try buang2 borang tu mana tau dia dapat. hari ni hari jadik dia. so esok la aku kuar dinner ngan dia. lama gak tak kuar ngan dia. mlm ni, dia g celebrate birthday dia dgn boipren dia yg gelebeh tu. pas tu bersiap.

bersiap utk jelajah shah alam dgn bas. tujuan:nk amik kad pelajar uitm kat graduate business skool. puas aku bertenggek kat bus stop uitm puncak perdana tgh panas tadi. citer sebab tertinggal bas. bas tu plak laju macam lakhanat. terus jek meluru. nk buat came, aku lagi 10 meter tgh terhegeh2 konci gear lock keta aku. arhghg tensen tul. last skali tanya ada dua org mamat kat bustop tu,bas tu patah balik ke tak. mcm tak jek sebab mamat dua ekor tu pun naik moto, sj tompang teduh kat bus stop tu. tgh2 tunggu,hakaq L call kata dokument dh siap, bagi tau gaji.bab gaji tu yg tak tahan punye suka aku. mmg worth it giler.tapi hopefully aku keje dgn lebey smart kali ni. dgn gaji yg lebey tinggi dari FSA bg aku, siap ada elaun lagi, aku mmg kena kije kuat.byr hutang2 aku, kumpul duit nk kawin,belikan bapak aku moto baru satu, pas tu mak aku plak nk beli apa eh???
sejam tunggu, berakhir nye penantian penuh debaran sebab jarak perjalanan nk ke menara bukannya dekat.bertiketkan singgit, segalanya jimat. perjalanan sebenarnya yg amik masa 1/2 jam jadik 2 jam sebab nk jimat nyer pasal,tp takpe sebab perjalanan tu dianggap sebagai perjalanan santai aku dari uitm puncak perdana ke menara uitm. mcm dlm citer the wizard of Oz lak aku ni. perjalanan the yellow brick road. sampai sec 2, tukau bas masuk ke dlm uitm. bas tawaf keliling menara suci warna kelabu tu, pas tu stop kat perindu. jln skit dlm separuh km, baru sampai skool business. pas ni makin kerap la aku ke stempat ni since aku dh bergelar pelajar skg. gi kelas on weekend, mlm weekdays gi library study la konon.hehehe
sampai GBS, tgk hakaq Lela manja ada kat situ tgh dgr klentong ada sorang lecturer gemok gedabak bdn tak fit lansung sebab makannasik tiap hari. kat kaunter ada sorang mamat ni mcm ala2 auw gitew, sambil kontrol keayuan (ada butul ka statement aku ni?lelaki control ayu???) dia layan pun mcm minah nk tk nk kaunter gomen.dh uitm pun gomen.so, memana pun sama la.nk tunjukkan yg diorang tu tgh piyed sepanjang bulan.mamat tu piyed ke??kuang3!!!dia suh aku sign kat nama aku tuk amik kad pelajar aku.tgh2 dia terkiyal2 cari kad aku,kat tgn aku dh siap kuar tali gantung kad aku tinggalam waris dr flextronics dulu. byk kenangan tali tu. sampai dh lusuh aku guna.syg sgt kat tali tu.dpt jek kad, terus aku masukkan dlm bekas dia.tgk balik dlm kad tu, aku ni mmg montel ke atau mmg ada side yg nampakaku montel,and dari side lain nampak kurus?pelik.tp mmg aku tak ske gambar aku hadap ke depan.sebab nampak montel.tensen. alangkah bagus klu camerawomen tu ari bagi aku peluang posing maut pandangan dari tepi.....walau apa pun, dgn ada nye kad ni, aku dh hampis utk bergelar pelajar. niat suci utk dpt kan gak 4 flat this year. apa nk jadik jadik la.aku tak kiwe!!!!!
satu bende jek lum settle, surat perakuan pertukaran mode pengajian aku tak dapat lagi. try call IPSIS, punyer la payah nk mampossss....disebabkan aku naik bas, so takde la aku nk gamble gi IPSIS yg kat ujong tanjung tu nk tanya surat tu dh siap ke lum. nk tepon takut sama plak cam tadi, takde org angkat. surat tu penting utk aku settle kan byran yuran aku utk tolak EPF nanti. biarpun aku tau leceh, aku kena gak settle kan by this week.n again, kena la naik bas lagi,hehehe.sekuang2nye ada alasan kenapa perlu aku naik bas.
aku pulang dgn penuh harapan.sampai umah dh kul 5 lebey. mandi,solat asar (kat skool surau takde ayer.tensen betul).
mlm tgh pikir plan aku nk tingkat kan taraf hidup.pasal forex tu, aku tgh pikir , mcmana nk recover balik.parah gak kena bebaru nih. sampai nervous breakdown aku.
Ya Allah, ku mohon padaMu, kau bukakanlah jalan untukku dan dipermudahkan urusan ku, dunia dan akhirat, Ya Allah, Amin....


Thursday, January 17, 2008

minggu interview sedunia

minggu ni penuh dgn interview. dari isnin ke esok.esok punye pun aku rasa mcm tak nak pegi sebab position tinggi sgt.
isnin 14 januari
interview dgn sirim.memula ada test. esei ngan character objective test. esei tanya pasal ISO n quality. mmg aku ada baca skit malam seblum tu. tapi tak larat nk bukak mata dah sebab ngantuk letih KBN tak ilang lagi. nk dekat kul 9, test tamt. Cik Izah yg chubby pungot kertas soklan n jawapan sambil mulut kumat kamit membebel sapa punye turn pas ni. yg interviu tu kira manager bahagian persijilan. sebab position tu pun bahagian persijilan. aku pun tak faham kenapa dia panggil aku jugak untuk interviu sedangkan aku tau, kat luar sana melambak yg lebey layak apply. ada 4 org calon. aku calon ke3 yg dipanggil.sorang pompuan comel molek tapi dh kawen. pemalu org nye. n then sorang mamat keje kat bank mana tah. last skali pun sorang mamat keje kat mas.nk tanya keje,skit punye susah nk cakap si mamat mas ni. tgk rupa, lembut semacam jek. sure kije steward. steward ni ramai jambu2 pakai bedak kat muka. a'la2 gitu.sorang lagi yg kije bank tu, ok la gak leh layan.agak memasing nk cover story memasing, tu pasal memalu anjing. tak pun aku yg over peramah. yg penting, aku dh tolong minah yg sorang tu. yg brader kije bank tu, aku tak dapat nk tolong sebab dia kije bank,mmg zero knowledge dlm hal2 perbankan.
saat aku punye turn, masuk ada dua org, sorang manager certification, yg sorang tu sure org HR sirim. mcm biasa suh aku terangkan skit apa yg aku buat dlm keje2 yg lepas. n then tanya plak soklan2 cepuk emas. pas tu, kejap2 tepon mgr pompuan tu bbunyik,menghilangkan konsentrasi sessi interview. last skali, mamat HR tu je la yg dgr jawapan2 aku. mgr pompuan tu just highlight, kije ni mmg byk travelling. so, dia persoalkan peratusan willingness aku utk travelling yg aku letak 50-90% jek.lama gak aku kena interview. Kuar bilik, terus wish gudlaq kat member sorang yg kije bank tu.
selasa 15 januari
interview dgn zhuellig pharma.aku ingatkan kilang. rupanya CDC (central distribution centre).kira mcm hub logistics la. utk position inventory executive. tak lari sgt dari bidang yg aku belajar. pun mcm biasa, cuma diorang byk tanya pasal forex mechanisme aku.
Rabu 16 januari
2nd interview dgn CVEA Logs.ada sorang mamat irish ni yg interview aku. terbelit lidah aku nk menjawap soklan dia. biasa la, english diorang penuh dgn proverb and adverb. english kita, basic2 jek. kena la gak masukkan proverb skit2. tp, time dia bagitau aku pasal notis period, aku bagitau 2 minggu sebab aku confidence leh dapat sirim, kengkonon.
Khamis 17 januari
interview dgn UMW.pagi tu, aku try call sirim tanya aku shortlisted ke tak. tgk2, dgn penuh rasa kecewa, aku tak disenaraipendekkan. huuuuuu isk isk isk sedey nye. straight forward pas tu, aku cal CVEA logs lak. diorang kata ada problem dgn notis aku la plak.ni sumer pasal sirim la ni. last skali, aku cakap kat kak L tu, aku leh masuk isnin ni. no matter what. Tak kira, aku nk gak masuk, sebab aku tgh desperate skg.
petang, 230, aku meleret bersiap gi UMW.dlm kul 1 aku start gerak .ingat nk zohor lepas interview. sampai, rasa dahaga, beli milo O ais, terus gi UMW. sampai2, kena isik form, pas tu kena la plak jawab IQ test n character test. Pas tu kena buat esei.dua jek calon, aku ngan ada mamat cina sorang. dia dah sampai dulu. lepas habis sumer test yg tahahapatah,giliran dia diinterview, 15 minit jek, pas tu aku lak org HR panggil, dok dgn sorang mamat melayu yg kurus pakai spek. manager agaknye. tanya soklan pun leh tahan cepuk emas nye. 30 minit sessi dgn pelbagai soklan aneka pilihan dan air kencing, akhir tamat kul 430.secara rasmi nye, zohor aku dh termiss.tak berkat interview tu.astaghfirullah.

minggu interview sedunia

minggu ni penuh dgn interview. dari isnin ke esok.esok punye pun aku rasa mcm tak nak pegi sebab position tinggi sgt.
isnin 14 januari
interview dgn sirim.memula ada test. esei ngan character objective test. esei tanya pasal ISO n quality. mmg aku ada baca skit malam seblum tu. tapi tak larat nk bukak mata dah sebab ngantuk letih KBN tak ilang lagi. nk dekat kul 9, test tamt. Cik Izah yg chubby pungot kertas soklan n jawapan sambil mulut kumat kamit membebel sapa punye turn pas ni. yg interviu tu kira manager bahagian persijilan. sebab position tu pun bahagian persijilan. aku pun tak faham kenapa dia panggil aku jugak untuk interviu sedangkan aku tau, kat luar sana melambak yg lebey layak apply. ada 4 org calon. aku calon ke3 yg dipanggil.sorang pompuan comel molek tapi dh kawen. pemalu org nye. n then sorang mamat keje kat bank mana tah. last skali pun sorang mamat keje kat mas.nk tanya keje,skit punye susah nk cakap si mamat mas ni. tgk rupa, lembut semacam jek. sure kije steward. steward ni ramai jambu2 pakai bedak kat muka. a'la2 gitu.sorang lagi yg kije bank tu, ok la gak leh layan.agak memasing nk cover story memasing, tu pasal memalu anjing. tak pun aku yg over peramah. yg penting, aku dh tolong minah yg sorang tu. yg brader kije bank tu, aku tak dapat nk tolong sebab dia kije bank,mmg zero knowledge dlm hal2 perbankan.
saat aku punye turn, masuk ada dua org, sorang manager certification, yg sorang tu sure org HR sirim. mcm biasa suh aku terangkan skit apa yg aku buat dlm keje2 yg lepas. n then tanya plak soklan2 cepuk emas. pas tu, kejap2 tepon mgr pompuan tu bbunyik,menghilangkan konsentrasi sessi interview. last skali, mamat HR tu je la yg dgr jawapan2 aku. mgr pompuan tu just highlight, kije ni mmg byk travelling. so, dia persoalkan peratusan willingness aku utk travelling yg aku letak 50-90% jek.lama gak aku kena interview. Kuar bilik, terus wish gudlaq kat member sorang yg kije bank tu.
selasa 15 januari
interview dgn zhuellig pharma.aku ingatkan kilang. rupanya CDC (central distribution centre).kira mcm hub logistics la. utk position inventory executive. tak lari sgt dari bidang yg aku belajar. pun mcm biasa, cuma diorang byk tanya pasal forex mechanisme aku.
Rabu 16 januari
2nd interview dgn CVEA Logs.ada sorang mamat irish ni yg interview aku. terbelit lidah aku nk menjawap soklan dia. biasa la, english diorang penuh dgn proverb and adverb. english kita, basic2 jek. kena la gak masukkan proverb skit2. tp, time dia bagitau aku pasal notis period, aku bagitau 2 minggu sebab aku confidence leh dapat sirim, kengkonon.
Khamis 17 januari
interview dgn UMW.pagi tu, aku try call sirim tanya aku shortlisted ke tak. tgk2, dgn penuh rasa kecewa, aku tak disenaraipendekkan. huuuuuu isk isk isk sedey nye. straight forward pas tu, aku cal CVEA logs lak. diorang kata ada problem dgn notis aku la plak.ni sumer pasal sirim la ni. last skali, aku cakap kat kak L tu, aku leh masuk isnin ni. no matter what. Tak kira, aku nk gak masuk, sebab aku tgh desperate skg.
petang, 230, aku meleret bersiap gi UMW.dlm kul 1 aku start gerak .ingat nk zohor lepas interview. sampai, rasa dahaga, beli milo O ais, terus gi UMW. sampai2, kena isik form, pas tu kena la plak jawab IQ test n character test. Pas tu kena buat esei.dua jek calon, aku ngan ada mamat cina sorang. dia dah sampai dulu. lepas habis sumer test yg tahahapatah,giliran dia diinterview, 15 minit jek, pas tu aku lak org HR panggil, dok dgn sorang mamat melayu yg kurus pakai spek. manager agaknye. tanya soklan pun leh tahan cepuk emas nye. 30 minit sessi dgn pelbagai soklan aneka pilihan dan air kencing, akhir tamat kul 430.secara rasmi nye, zohor aku dh termiss.tak berkat interview tu.astaghfirullah.

Sunday, January 13, 2008

weekend di KBN Ampang Pecah

Tarikh : 12 & 13 Januari 2008
Tempat : Kem Bina Semangat Ampang Pecah, Kuala Kubu Baru,
Program: Induksi Pelajar2 Sarjana Pentadbiran (MBA/MBA Evening Track/EMBA)
Sabtu kul 8 pg, bsiap apa yg patut. brg keperluan sumer dh aku sombat kat dlm deuter aku.Agak penuh. cukup sekadar apa yg perlu.kul 7 dh siap2 kuar umah.dari sec U8 aku druve ke HEP UiTM Shah Alam.Sampai2 kat parking sebelah HEP, ada dua tiga group komander tgh berkawad. n ada dua tiga bijik keta, yg memasing tgh belek2 beg memasing.Sah la tu, bebudak yg akan join skali sama program dgn aku. tanpa segan nilu,aku sapa, n tanya diorang peserta induksi ke?diorang angguk.Lapar......masuk keta, round satu uitm, tgk kedai makan yg bukak.haram takdak satu pun yg dh bukak.klu ada pun, tgh potong sayur, utk lunch karang.bekpes, ilek.
pusing balik bukit menara uitm, ke HEP balik,hampa. sampai tgh dh ramai skit. ada la dua tiga ekor aweqs yg penah aku jumpa time register minggu lepas. pas tu ada dua tiga org pakcik makcik.pd hemat aku, diorg ni sure budak EMBA sama ngan aku. Aku bg salam, salam, n tanya EMBA?nama dia R, Sales Representative merangkap yg paling senior di kalangan senior EMBA.pas tu sampai sorang lagi brader senior kije proton n bank islam. tambah dua tiga org budak full time MBA n evening track. scr tak lansung, tempat aku lepak sorang td, memula jadik dua org pas tu dh jadik satu group.kire memasing sumer dh sessi taaruf di kalangan peserta lelaki. Utk EMBA, aku rasa, aku yg paling muda di kalangan senior.Ada sorang aweq gak EMBA,tp rs dia pun sama yg paling muda dikalangan senior EMBA.
expected yg dtg 20 EMBA,20 Evening Track,20 full time. yg turn up separuh jek, 30 org.cukup2 10 org utk setiap program.aku tgk budak2 evening track pun, muda2 belaka.so, aku pun mcm segan lak.tp disebabkan aku kat tgh2, so aku aku leh get along ngan diorang sumer.akaq2 pun sama.Cuma,bebudak pompuan sumer mcm budak2 lg.perangai mcm budak umo 20 tahun punye ngengada. paling muda pun 22 thn, n dia yg paling matang dlm ramai2 MBA full time.
naik bas uitm, pompuan naik bas baru, lelaki naik bas burok. huhuhuhuh.tp takpe..yg penting,selepas 5 tahun tinggalkan uitm, ni pertama kali aku naik bas uitm yg dulu selalu aku naik gi kelas.tetiba tingat nostalgia mode2 dolu2. rindu sgt kat member2 lama.
perjalanan dua jam melalui federal-nkve kuar ikut rawang.stop minum n alas perut apa yg patut jap sebab jam giler.ada lumba beskal kat bukit fraser. disebabkan lapar, aku terorder milo 0 ais ngan nasik campur gedabak ayam masa merah podeh ngan kobis. tak sempat nk abis kan sebab sumer layan roti canai jek.Milo 0 ais lak taruk susu.tak dan aku nk abis kan.basuh tgn, kemas apa yg patus,naik bas balik.perjlnn kena detour masuk celah bedah mana tah tempat jin bertendang masuk batang berjuntai, n short (long) cut sampai gak kuala kubu baru. kat sana agak tenang suasana dgn hadir nye darul salam ke hapa tah nama nye, kuarters tahfiz under JAKIM rupanye. pas tu br nampak sign board KBN Ampang Pecah. kul 11pg,angkut turun bag masuk terus ke dewan tempat urusetia diorang. selepas sessi taaruf dikalangan kitowang sumer, termasuk facilitator, ngan coordinator2 program skali.faci ada tiga org. yg aku kenal en Syamsul ngan rosli.yg lagi sowang tu aku tak sure, tp aku rasa nama dia sama gak syamsul. sumer dikalangan tentera laut n udara sokmo.lepas dr N (kakak bos lama aku),dekan kitowang membebel apa yg patut,kitorang bersurai, check in ke dorm lelaki yg letaknya di hujong tanjung teluk benggal kata org tua.masuk jek, nampak dorm tu berconteng sana sini. exactly the same mcm dorm aku kat SDAR jln sikamat dulu. n also, buat pertama kali utk sekian ke 12 tahun aku merasa dok dorm walaupun dua hari. tingat lak aku kat kat bebudak SDAR926.selimut cadar n sarung bantal yg kitowang dpt tadi, terus pasang.aku dh chop kat katil belah corner lot.mmg aku suka corner lot..hehehehe dok sebelah katil aku, mamat yg dok borak ngan aku dlm bas td.aku tk ingat apa nama dia.nurul apa tah.quite close gak, tp dia buat fulltime, budak sek 17.dpn katil aku si Brader R perodua (BP),n brader bank islam (BBI).kul 12 lunch + bekpes (sbb sampai lambat) terus ke tempat kayak,sessi rafting.kitowang dibahagi 3 group, 3 lelaki 7 pompuan (sambil tepu dahi dlm ati).kena buat rakit pakai 4 tong, kayu n papan dgn tali.disebabkan aku yg susun kayu2 tu, BP suh aku jadik engineer buat rakit.kiotwang tak pikir panjang, buat ikat apa yg patut tanpa tahu akibatnya. siap, terus faci komen, rakit kitowang buat dh terbalik. tempat duduk buat sakit bontot. aku pandang selamba ke langit sambil yg lain pandang kat aku.hehehehe.sia angkat masuk dlm tasik. bukak kasut, dgn safety jacket, kitowang kena gi area yg dlm skit n berenang balik ke tempat rakit kitowang terapung. bermula la perlumbaan rakit peringkat japerun ampang pecah, hehehehe. separuh jln, tong tempat BP duduk tenggelam sebab bdn dia berat.yg pompuan mcm biasa dok panic. aku dgn sowang lg mamat tukar kan position, n sambung kayuh.group lain sumer dh sampai. huhuhuhuh
ptg sessi cobweb.kena masukkan body thru jaring yg faci buat.aku atr org yg berjaya masuk tanpa sentuh jaring sebgi syarat. ada plak yg lepaskan peluang. payah tul....nk plak yg heavyweight mcm BBI. ptg tu, mcm2 bau dh aku hidu sebab aku sowang jek lelaki yg kena sambut pada mula kalinye.
lepas dineer ptg tu, solat jamak (lebih dr dua marhalah perjalanan) n game bersama dekan dan coordinator program.kena sessi temubual tp sebut pasal partner kat dpn sumer org, n then kena buat lak dikir barat tah hapa tah.aku kena jadik pak mengarut (pak karut). secara spontan, aku terawal nyanyi ewau bule....one of team member sebut, belum start sebab kene tepuk 10 kali dulu.aku cover malu dgn maintain macho n hensem.padahal kat depan, sumer bantai gelak.xiallll!!! mmg tu dh bakat aku buat lawak dlm keadaan serius....heheheh cover la kononnya tuh.
supper, n tibala masa utk malam burung antu.ingatkan dia nk letak aku kat hutan mana tah. rupanya, kat taman jek.....hampeh.tak mencabau lansung....siap leh borak2 lagi time tu. nk letak dlm hutan camner, sbb ada peserta pompuan, almost 60% sumer lemah fizikal n mental.
kul 1 br leh balik. mandi siap2 sumer, pakai kain terus terbaring atas katil. tak leh lelap lak mata ni. terpikir pasal masalah aku,pasal antu (pengecut...hehehehehe) pasal aweq kat cheras.tetau jek aku dh terlelap. BP awal2 dh bgn mandi utk subuh. aku siap2,jemaah dgn dia kat surau.aku suka surau kat situ.mcm surau kat kampung arwah nenek aku. yg lain tdo lagi.kira suasana kat situ mmg suasana kampung la org ckp. pas bekpes, ada senaman pagi, n jogging melalui tempat yg kitowang mlm burong antu semalam.
pas tu kitorang buat repelling (lawan abseiling.br aku tau rupanya.abseiling utk naik, repelling utk turun).aku aku yg pertama naik n turun.mmg tak konfiden sebab aku sakit tangan ada plating. faci Rosli siap tanya sure ke nk repelling ni?aku kata, alang2 dh naik,repell je la. dia suh report, aku sebut la slow padahal kena pekik...hahaha.turun terus guna kan teknik yg faci ajau, mmg terkial2.tp, still dpt gak la merasa mcm dlm citer mission impossible.
minum jap pas tu game lagi. patut ada ceramah motivasi coordinator.kena buat jambatan utk alih kan team ke belah yg lain. group aku tu lak, terdiri dari mereka2 yg lemah2 belaka.yg gemok giler,ada yg takleh imbang bdn sgt,n last but not least tgn aku.takleh angkat kayu2 nk buat jambatan tu. akhirnye settle jugak,kitowang kena buat double bridge utk BBI,sebab bdn dia extremely overweight.
hbis jek, sessi bergambar n lunch.balik dorm, kemas apa yg patut,pas tu balik.kul 230 ptg, time nk naik bas, sempat aku salam terima kasih kat faci.sepanjang jln, aku terlelap.samapi uitm, salam ngan memember, sumer, amik no tepon pas tu drive balik.
sampai umah, tetiba aku rasa rindu kat diorang. dlm masa dua ari, kitowang dh develop keakraban tuh. n rindu dgn KBN Kuala Kubu Baru. tak tau bila la lagi aku akan ke sana. time bas jln, sempat aku lambai kat faci2 kitowang tu. aku pun terpikir sejenak tiap kali wajah2 diorang terimbas. sebak pun ada skg ni.klu tak kerana diorang, aku takkan dpt kawan seramai tu balik mcm dulu2. klu tak kerana diorang, aku takkan belajar nilai manusia dlm konteks setiakawan dlm satu2 kumpulan. klu tak kerana aku dr rosmimah, aku takkan ada semangat utk buat EMBA.terima kasih dekan serta coordinator GBS uitm shah alam.Terima kasih faci2 KBN Kuala Kubu Baru (en syamsul,en syamsul2 n en rosli).
*ps,nanti aku try mintak gambau kat unit ICT skool business.dpt nanti selit kat dlm blog ni nanti......

Friday, January 04, 2008

2007:sebuah epitome

2007:sebuah epik.
epik cinta yg tak ke mana, deru sakuku yg jua tak kemana.
aku hanya dpt bertahan selama 4 bulan survive tanpa kerja n tanpa bantuan FAMA. semua expenses dptla gak tanggung dari income forex.tapi, pernah aku tpikir, sampai bila aku nk buat forex. sampai satu ketika, aku rugi besar. bukan nk salah kan sapa2, salah aku guna taktik giler member yg kengkonon buat profit byk giler babi dlm masa 2 minggu. hasil nya, hasil aku selama dua tahun habis lenyap. takde apa yg tinggal. klu ada pun, aku boleh survive sampai akhir bulan depan. tu pun tak tau la makan minum miss. cukup2 byr hutang yg ada. cari ke mmg cari, tp yg dapat byk yg tak dan. ntah la. klu aku citer kat korang sumer, mmg korang nk peluku pala benak aku pasal memilih sgt. dgt offer tolak. ada interview, tak nak pergi. salah aku sebab gatal apply sumer yg ada kat jobstreet and jobsdb. jobsdb jgn cakap la, klik sana sini, sekali antar sederap.
tetiba dlm byk2 cal interview request, ada satu call ni mmg pelik sgt, dtg dari sorang pakcik yg cuba nk cakap BI tp sekali kena pelesing BI aku, terus cakap melayu. boxo. dia sound aku pasal dlm seusia umo aku, aku dh tukar dua keje. n paling panaz, dia sebut lagi dlm seusia umo dia yg dh masuk 54 tahun, pun baru tukar dua keje. psiko betul pakcik tu. klu sebut nk request interview, cakap je la direct,aphal nk sound2 aku lak. bila tanya nama company dia, dia sebut BESPUTRA.aku pun mcm tak familiar sgt n mmg tak glamer pun nama tu. dah sah2 co bumi. construction bumi co yg selalu bg duit kopi kat gomen sebab nk dpt tender kot. nama dia pun aku tak tahu sebab tak plak dia intro kat aku. angkat tepon, terus dgr suara mcm samseng.kepala bapak dia. harap nama tua, konon umo 54 baru dua kali tukau keje, tapi adab takdak. kojaq betoi org penang cakap. salam apa pun takdak, greeting pun takdak, dandan nk question org pasal bende bodo tuh. aku tercengang jap. bukan apa, tgh pikir nk hamun atau tak binatang camni. pikir2 balik mcm dlm video clip lagu another day in paradise, tak nak la aku maki hamun org tua bongkak camtu. aku ingat nk ucap terima kasih atas 'nasihat' yg dia bagi tadi petang. klu ikut bongkak aku, mmg aku tk pikir kan sgt kata2 dia tuh, tp sebab dia org tua, pikir la jugak kebenaran yg tersirat. bg aku, prinsip kerjaya aku, utk kekal keje sampai mati, aku keje gomen (tak kira la jadik pegawai tadbir ke, lecturer ke, cikgu mcm bapak aku ke, atau anything yg sangkut paut dgn gomen) atau mmg keje tu sah2 tak tensen n boleh bg aku increment tiap tahun. keje private mmg takkan tak tensen.mmg wajib tensen. atau paling chor kya pun, keje ngan GLC.
tu la antara plan aku lepas aku tersentak dari lamunan forex aku. aku buka semua laman wen gomen, print semua borang, isik, anta. ada nasib dapat la keje. byk gak la aku apply. bg aku tak cukup byk. selagi ada kekosongan, aku akan usahakan impian ibu aku utk tgk aku kije gomen. selagi aku tak kije gomen (esp cikgu) dia takkan bangga dgn apa yg aku capai selama ni dlm sektor swasta yg swastika. so, sebelum dia tak sihat, aku nk kota kan hasrat dia. tak kira la agensi atau kementerian mana pun. yg penting gomen. mmg susah nk apply gomen ni. macam UITM aku dh siap2 print borang dh siap isik n fotostat balik, tinggal kan ruang kosong kat position n tarikh permohonan. klu ada opening baru, aku just fotostat sijil2 n borang tu. gitu jugak ngan agensi gomen yg lain.
mmbr aku ada advise aku, apa yg aku buat ni silap. klu nk keje sendiri, kena siap2 beli umah, beli keta idaman (murah pun takpe, yg penting idaman) sebab lepas dh keje sendiri tu, mmg payah nk beli buat loan. lain klu byr cash.
pasal epik cinta tu, payah aku nk citer bila memasing dh cakap diorang sayang kat aku. aku pun serba salah sebab belum sampai masanya aku ucap kan sayang. tak nak jadik mcm michael bolton, said i loved u....but i lied...cuma satu jek yg aku terkilan.ateq yg penah byk sgt kenangan pahit maung n manis n tawau hambau sumer campur skali.semenjak dua menjak ni aku byk terkenang kat dia. rindu.sayang. tp dh terlepas. klu ada peluang, takkan aku persiakan peluang tu. tiap hari aku berdoa, agar tuhan bukak kan balik peluang tu. baik burok org tu, kena la aku terima, sebab bila kita terima, org tu akan terima baek burok kita gak. tetiba aku rasa dunia aku sepi tanpa panggilan dari ateq. klu dulu time kat FSA, dia antara pompuan yg selalu aku call. selain dia, aku call si Aja, mmbr jerit pekik aku dlm tepon. mcm biasa, raya tahun lepas, aku gi beraya umah si Aja.
antara plan aku utk tahun 2008:
i. dpt keje gomen (akademik atau non akademik)
ii. pindah cari bilik sewa area umah teres balik.
iii. sesambil cari keje gomen tu, cari keje balik, buat saving apa yg patut, forex slow2.
iv. merisik anak dara org,
v. survey nk beli umah utk property kat melaka.
vi. buat forex bebetul. jgn lagi dgr ckap2 org bebal bangang.tak tau ntah betul atau tak dia buat strategi baru tu atau sekadar nk tunjuk terror (ke terrorism)
vii. mmmm apa lagi eh?byk tapi takut tak tbuat. buat segan jek.....
esok aku akan memula kan life aku sebagai student balik utk Msc Business Management kat UiTM.esok pagi kena register. program master ni sebgai langkah aku tuk apply jadik lecturer, insyaAllah.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...