nuffnang

Wednesday, June 04, 2008

minyak naik : petrol ke diesel yg naik?

minyak apa?
minyak petrol atau diesel?
fikir2 kan antara kedua2 nye.
petrol lebih kepada pengangkutan manusia, dan diesel lebih kepada pengangkutan cargo atau barang.
klu yg naik, klu nak write off subsidy utk petrol, aku tak kisah,tapi jgn write off diesel.sebab index harga pengguna ada spill over effect atau domino effect dari kenaikan harga diesel. klu petrol tu naik dua tiga kali ganda pun takpe.
agak2 apa kerajaan malaysia (aku tak tau la department mana,unit perancang ekonomi ke atau apa2 lah) fikirkan bila buat polisi?
bila diesel maintain harga dolu2,therefore, takde la besar sgt impak kenaikan harga barang.klu naik dua2 skali, mana tak nye rakyat malaysia terencat dua tiga bulan. yg miskin tambah miskin, yg baru nk kaya, jadik miskin balik, yg kaya dok tak kisah apa pun.ni dinamakan capitalist pig.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...