nuffnang

Tuesday, December 29, 2009

countdown

fuuhhh lama bebenau aku tak update blog aku.dah bersawang. agak2 klu dibiarkan lamanya blog ni, dah bertukun lumut blog ni. alasan:bz....bz kije....bz chase org...hehehe kira sejak kije jadik chetty ni, mmg camtu. nk plak nk dekat tutup akaun ni. lagi la bertambah2 parah sebab target tak capai lagi.hr ni lepak ngan member kat opis dia kat pejabat jais. saja jek bertandang tanya update pasal kije. then kuau minum2 kat sri ttdi, 13. esok ada discussion kat hq. hmmm...byk masa habis kat shah alam banding kat sg bsr. sesilap kang dapat memo pasal spend terlalu byk masa offsite banding kat opis. well, dah nama keje, takkan nk dok kat opis jek. kena la gerak2 jumpa2 org apa yg patut. should it be like a fruitful offsite visit, as some of the particular discussion is not that fruitfully produced.huhuhuhu. so sad. masa berlalu pantas. dh nk dekat 2010.n the big day is around the corner. seems like that i havent feel any guts rite now.yet, still need to face it that i will end it up, soon.around jan2010, i will end my bachelor age and moving forward, one step ahead to be the leader of the family.

Thursday, November 26, 2009

balik kampung (glad to be back to normal life)

hr ni nk blik tengkera. pas tu nk gi gadek berendam.
hr ni bgn pagi, kepalaku pusing.ni sure pasal hangin dlm bdn.hangin satu badan.
hr ni nk bekpes kat kopitiam eton.teh tarik (hangin tu) best giler.nasik lepak best, telur separuh masak lagi la best.
insya Allah, jgn la royal blue aku buat hal lagi.
semalam reunion secara tak sengaja ngan bebudak flextronics. mana lagi klu tak kat restoren mamak MMZ yg tersohor di bumi bukit jelutong.
time reunion tu, ada org kena tikam,bukan tikam dada tapi bertikaman lidah sebab mamak blur. dibaginya ayam semalam,pas tu panas kan balik, tacap2 skit, pas tu bagi balik. mana tak ngamuk geng tu. moral of the story, jgn makan kedai mamak.nanti jumpa span, taik cincin n ayam semalam.
skg tgh dgr Gary Mcfarland with Antinio Carlos - Dreamer

Tuesday, November 24, 2009

semak

hari ni aku nk citer pasal semak. bukan semak buku tapi semak samun. hosmet aku penah citer, pasal semak antara org islam ngan semak org kristian di Sarawak. dia kata mgg lain antara dua agama sama puak ni. bukan niat aku utk buat perbandingan, tapi mmg jelas, klu dilihat dari luaran, rumah org kristian jauh lebey bersih klu nk dibandingkan dgn rumah org islam di sana. tak dapat dipastikan kenapa. adakah ajaran yg membuatkan satu2 bagnsa tu berubah atau statik? theocratically, sumer agama menjurus setiap umat dan pengikutnya menjadi pembersih dan bangsa pembersih. hatta, nomad di gurun sahara pun mmg tahu akan apa yg dijuruskan pada pemahaman ajaran memasing. cuma terdetik, berdasarkan pengalaman mendiri kan solat jamak qasar di beberapa surau yang pernah aku kunjungi bila bermusafir, kebanyakkan membenarkan kata2 hosmet aku. kecuali di beberapa petrol kiosk yang dan establish dan masjid2 besar di bandar2 besar. ada masjid dan qariah di beberapa masjid agak kurang memuaskan bila satu ketika aku nak gi solat jumaat, nk melunaskan hajat, tapi terpaksa aku cari masjid lain.masjid yang tadi, bertaburan n*****s di sana sini. pada pandangan aku, masjid merupakan wajah2 mindset penduduk di satu2 kawasan, kampung atau qariah itu sendiri. jelas juga, penganut satu2 ajaran. klu pembersih, maka bersih la agama tu. klu kotor, tak dapak den nk nolong eh.

Monday, November 16, 2009

fibroid

last weekend, gi spital pakar damansara, adik aku ada operation buang fibroid.agak ngeri, tapi alhamdulillah dia selamat. dia dapat cuti sebulan.

weekend bebaru ni aku just tunggu dan tunggu dan tunggu.

aku tunggu:
i. adik aku selamat operation,
ii. tunggu tile opis aku siap.malas nk pakai karpet.leceh nk jaga.
iii. tunggu claim mileage aku (tak sampai2)
iv. tunggu wang saguhati aku dari nuclear mesia sebab jadi participant ituk NICE2009.

tp, time NICE2009 tu ari, kebetulan mcm jejak kasih.terjumpa cikgu bio lama aku, cikgu Nirwana. Sempat dia bagi kata peransang utk jadik the Great Inventors...

hari ni ada bengkel KMK (kursus mutu kije) kat pekan sabak. voxan yg amat. aku tgh si fuckrool dok mancing kat depan.tersengguk2.

Wednesday, November 11, 2009

antu

apa yg saya faham dari aspek donya medica modern, bende2 unsur penampakan hantu jembalang serta polong ni sumer disebabkan penyakit mental (mental ilness) yg diperturunkan dari tok nenek moyang hinggalah ke oneng2. sebab ada berlaku ketidaknormalan (abnormaliti) sel2 pala hotak yg membolehkan org3 tertentu shj yg boleh nmpk antu. cth yg kita voley hamik, dari citer the beautiful mind. dia jadik pakar maths sebab ada kununnye imaginary friend, padahal citer tu berkisar tentang symptom2 skizo atau psichotic. menurut kajian sains medica, mmg di kalangan org melayu ada yg mempunyai pewarisan genetik yg mewariskan keabnormalan sel pala hotak ni sumer. tu pasal yg dok nmpk antu posong segala tu adalah hasil pewarisan genetik yg t'lah dikopipes dari tok nenek moyang ipau duai yg sesebelum ni. jadi, no such thing as ghost.akhir qalam, org melayu yg selalu dok penuh kan citer2 kat dlm mejelah mestika tu sumer mengalami mental illness atau disorder yg diwarisi dari nenek moyunk mereka.cara utk menghilangkan sel2 pala hotak camni adalah hasil didikan dari kecik.bak kata karam sinki pariah, anak2 ibarat kain putih. ibaratkan la kain putih tu sebagai minda diorang. klu anda2 sumer tgk dlm iklan enfagrow tuh, pembangunan minda kanak adalah bergantung kepada pemakanan serta fucktor luaq yg menransang pertumbuhan minda hanak2. jadik klu dah dari kecik,mak ayah dok baca mestika depan anak2 (mcm takde bacaan ilmiah lain spt Solusi dan Ilmuan) no wonder la kat bandar2 besar, atau setinggi mana org melayu (tak kira la berketurunan jawa totok, banjar masin mahupun menang kobau) belajau, musti la ada bende2 goib ni.

ps. penat round2 kat sabak bernam ni, tapi tak jumpa pown sekoq antu.hatta gi lubuk antu pun tak jumpa even oneng2 antu skalipun. hanya masyarakat sekeliling yg perangai mcm antu jembalang lubuk takir!!!

Saturday, November 07, 2009

kije hr satu

tah camner aku leh terajin nk update blog ni manjang. mungkin sebab aku rasa ni salah satu terapi jiwa utk aku rasanye. lg pun skg ni aku ada kat opis tgh siap kan banner ngan anak2 buah aku dua org. sebab banner tu patut dh gantung dari minggu lepas, tapi tak tau apa masalahnye, baru hr ni nk buat. mungkin sebab ops ketuk pintu tu ari kot yg membuatkan diorang tak berkesempatan nk siapkan banner tu. tapi yg harunye, adala sorang anak buah aku ni dok sebut pasal nk jimat kos. aku tak sure samada dia sebut tu tujuan nya utk menyatakan sesuatu g baik atau sesuatu yg menyusahkan. satu sebab banner tu kitorang recycle dari ops kutip yg lepas2. kedua, demi nk jimat nye pasal, printer kaunter rosak sebab nk print label utk ditampal kat info yg lama dulu. 3 , kitorang last2 pakai printer laser warna hitam kat atas ketas label. so, kitorang susun ikut aturan kat atas kanvas sebesar 4 x 14 kaki tu.

sabtu Nov 7

finally, aku dapat gak spend sabtu aku kat pekan berpuaka, sg besar, daerah sabak bernam. bukan apa, sajer malas nk drive balik ke shah alam mahupun ke melaka. dlm keadaan poket kering pun adalah salah satu faktor kenapa aku nk dok lepak kat pekan berpuakan alam ni. lagi satu nk spend for the whole weekend layan ps2 aku samapi berasap. tapi semalam baru jek kena ceramah tentang pemakanan yg berkhasiat dan sihat. ditambah ngan DO aku dok kempen pasal penjagaan kesihatan kat opis semalam. tp yg pelik nye, dalam masa separuh hari dok ceramah tentang pemakanan, tapi bekpes ,minum pagi ngan tghari nyer sekali,diorang hidang kan nasik ambeng. aku mmg tak layan and tak reti nk makan nasik ambeng ni. satu sebab rupanya yg tak presetable atau kurang menyelerakan. klu makan dalam talam mcm aku join tabligh dolu2, ok la gak, sebab lauk biasa jek. tapi klu dah dicampurkan dgn kicap. kuah, and tah apa tah lagi, tak selera aku. tetiba aku rasa mcm dlm citer fear factor n bizzarre food.

Tuesday, November 03, 2009

mesra

kekadang kita cuba untuk bermesra, especailly dgn kakitangan bawahan kita, tetapi jadik perkara yg sebaliknya apa bila taraf dan kedudukan memberi ruang perbezaan antara ketua dan pekerja. sebagai contoh, ketika di luar waktu pejabat, kemesraan antara ketua dgn anak buah, klu nk disamakan dgn kemesraan antara sesama pekerja sendiri akan menjadi hasil hubungan yg berlainan. tidak semestinye hubungan tu akan obvious walaupun layanan yg diberi kan adalah positif, tetapi awas, ada pekerja yg bersikap tak take for granted, atau dalam bahasa melayu nyer, pijak kepala. bukan aku nk condemn staff government, tetapi since masuk keje gomen ni, mmg keadaan camni berlaku pada kebykan staf kerajaan. sikap yg tak dinamik, suka berehat dari bekerja, tak leh keje lebey skit (tp nk plak buat overtime), etc. diorang ni mengalami keadaan di mana kurangnye ancaman dari pihak atasan atau akta pekerja yg masih rapuh.maksud aku, bukan akta pekerja yg membela pekerja yg dirasakan tidak bernasib baik, tapi system industrial relation yg diperaktikkan oleh kebykkan sektor swasta kurang diterima pakai. akibatnya, terhasillah satu komuniti pemalas, tak dinamik, tak membangun

Monday, November 02, 2009

hari hujan yg malas

dlm dua tiga menjak ni, aku selalu berperang dgn perasaan sugul agar menjadi perasaan yg positif. think positif as always. tapi bila kenangkan dalam masa terdekat ni aku akan menamatkan zaman bujang aku, selalu aku create balik situasi time aku memula keje dulu. tiap kali klu ada mtg kat SUK shah alam, lepas mtg, sure aku lalu balik jln kat depan flextronics. tingat time aku gayut ngan bestfren aku, si aja. hanya dia yg aku ada utk aku citer kan segala hubungan aku ngan pompuan2 yg aku kenal and kuar dating. dia selalu bg sokongan moral kat aku walau pun aku tau, pada permulaan perkenalan aku dgn dia sepatutnya menjadik sepasang kapel, tapi dia buat pengakuan yg dia dah pun berpunyer. cuma semenjak dua menjak ni, kami dah buat haluan masing2. tiada lagi seloroh dan lawak bodo dan lucah antara kitorang berdua. cuma dua tiga hari ni, aku byk call dia bertanya khabar. bila ajak kuar, dia bg alasan aku dah oun menjadi tunangan org. cuma sedey skit bila aku dgn dia dah takl eh happy2 mcm dulu lgi.walaupun dia pompuan, aku anggap dia mcm adik aku. cuma tinggal aku tak tujal atau sekeh kepala dia mcm yg aku buat kat adik aku selalu dolu2.

ptg ni, dgn keadaan yg agak lembap sebab hujan tak henti2 dari ptg td, aku hanya mampu tdo dan baring dan duduk n baring balik. plan nk balik sg besar ptg ni. tp rasa malas yg amat. jap td, hosmet aku tepon tanya bila aku nk balik. rindu le tu. sebab kat aku jek hosmet aku citer kan masalah kat tempat keje dia. dia tgh ada krisis dgn rakan sekerja dia. so, aku hanya menjadi listening post dia. kekadang aku leter kan dia sebab sikap keras kepala dia tuh.hohoho. tetiba notebook aku blackout sebab aku rentap wayar naik ke katil aku kuat sgt. thnx to google blogger for auto saving draft post aku ni. .

skg ni aku dok risu sgt pasal preparation perkahwinan aku tak lama lagi. duit tak cukup lagi. bukan skit, byk lagi. uhuk. mana la aku nk cekau duit ni. nk pinam personal loan, tambah hutang lagi. forex la dah slow sebab aku mmg masa amat terhad sgt2. sedey giler betul rasa nye. duit lak byk abis since aku masuk ptd ni. satu sebab aku selalu outstation (walau pun aku tau leh claim lebat2) but then ada bende yg aku takleh elak skg ni iaitu makan. aku amat merindui time zaman2 aku makan secara moderate iaitu makan salad, spageti, ayam panggang. payah sgt time tu klu aku nk makan nasik. klu makan pun skali seminggu. mmg time tu berat badan aku maintain antara 62 - 65kg paling berat.tp skg, since aku dok kat hujung pernu sana, aku selalu makan nasik. so berat badan aku tak lari dari 68-70kg.argh stress gilerr....camner nk amik gambar kawin ni klu aku dlm keadaan tembam n comel manjang nih?!?!?!
jadik, aku mengabil langkah drastik, membeli supplement Lecithin dan air ECPI utk detox watever toxin yg ada kat dalam badan aku ni supaya montoque kembali seperti dlm keadaan asal. tapi perlu diingat, time dolu2, aku selalu gi swimming kat bawah kondo tempat aku tinggal dulu. kat sg besar tu hanya ada parit shj. kuala selangor mmg takde swimming pool. teluk intan pun camtu gak. aku tak sure kat mana ada swimming pool awam. oleh yg demikian, aku menuju ke pasaraya billion (tu jek 'midvalley' yg paling besar ada kat sg besar) sambar tali skipping utk aku skipping lepas balik keje. tapi keadaan yg memaksa aku utk layan PS2, sebab dah terllu addictive ngan PS2. ada gak hosmet aku ajak gi main badminton, tp aku lak takde raket and dia lak takde reket lebey.

Friday, October 16, 2009

back

i really wish to be back at the time when i was in proton... it was a wonder years.

Sunday, September 27, 2009

Things To Consider Before You Buy Your Flat Screen TV


When you are thinking about which Television to buy, you need to carefully consider size and location, especially if your options are a Plasma TV, LCD flat screen TV or a rear projection TV. Flat screen TV technologies are limited by screen size. You can get LCD TVs in a variety of sizes ranging right from tiny to the very large. Plasma TVs are best viewed starting from 37 inches. The HDTV screens tend to be a lot wider than their height, appearing rectangular. Because of this, the space requirement varies from TV to TV. The specialty of flat screen TVs is that they can also be wall mounted or placed on stands, making them a space saving unit.

Room Size A 30 to 40 inch HDTV might be suitable for a small room particularly if you plan to place it in an entertainment unit or against a narrow wall. But for a big room where you have sufficient wall area, a rear projection TV of a larger size will look good. For those who plan to go in for the home theater system, front projections TVs are a good choice. After you?ve decided where you will place your TV, you need to consider how far you will sit from your TV screen when you watch it. If there is enough distance, a large screen TV is fine. But if viewing distance is very limited, and you opt for HDTV, bigger need not mean greater picture clarity. You cannot view a small screen from too far off or a huge screen from very near.

Viewing Distance, Angle And Lighting The best way to figure out the ideal distance to maintain between you and your screen is to divide the screen size by 5. Seat yourself so that you are looking directly at the middle of the screen. While considering performance of TVs, the angle at which you view them matters a lot. With plasma TVs, which have a 160-degree wide viewing angle, you can put them anywhere in your room. The viewing angle for LCD TVs is lesser at 120 degrees; while rear projection TVs are at 90-100 degrees. So if you are not sitting directly opposite the TV the lesser the viewing angle, the less satisfying the picture quality. Bright lights are suitable for plasma and LCD TVs but for projection TVs you must have little or no light.

Picture Quality A perception of picture quality can vary from person to person, and TV to TV. It depends on how the TV is constructed and the internal processing method. The TV must have good black levels since these produce better details. CRT TVs are capable of better black levels. Digital TVs like plasma, LCD and DLP produce black that looks more like dark gray. When the picture shows good contrast, the impact is much more. Incidentally, there?s something called ?burn in? that happens in Plasma TVs ? that ends up showing ghostly images on the screen, especially when you are watching a favorite sports channel or happen to be enjoying video games.

Thus, viewing criteria and location are important considerations when you shop for your flat TV.

Friday, September 25, 2009

a weekend raya in Bt 38




a weekend raya in bt 38 is amazing when i was amazed by a MPV car with a slogan 'you'll be amazed'. by the touch f my own creativity while working with a tremendous friends and foe in a single short tremendouz period in Proton taught me how to love people surrounding me. although some of them wil never ever even show the level of concern, nevertheless, i dont even give damn thing bout those synical ambients.


My cousin, a teacher, bought a MPV car with a slogan 'you'll be amazed' few months back ago, with several other people who truely amazed with this MPV car with a slogan 'you'll be amazed'.

furthermore, it's hard for us to believe that there will be some annoying destructive comment from someone that we should have been called something to bond flaw on this MPV car with a slogan 'you'll be amazed'.


I am truely amazed with the domination of this MPV car with a slogan 'you'll be amazed'.


Thursday, September 24, 2009

raya 0909



this time, raya aku agak bermakna walaupun ada anasir yg buat aku stress sebab status aku stil single but not available. persoklan:apa yg diorang concern sgt2 pasal nk suh aku kawin nih?klu diorang sponsor takpe la gak.raya kedua aku dah gerak ke sg besar.byk pitstop walaupun aku bawak kelisa aku mcm nk roboh. fikir nk tukar jek kelisa aku tu, tapi aku rasa better aku simpan jadik vintage car.mana tau org terdesak nk cari sebab dah tak jual lagi kat luar. plan nk amik grand livina atau exora. nk amik murano tak mampu.

Thursday, August 27, 2009

ketua

tragedi perah bermula bila pala otak aku rasa berat dgn mcm2. tanggungjawab sebagai seorang ketua.byk yg perlu aku ertikan istilah perkataan ketua tu.sama ada ketua yg mengetuai,atau ketua yg tua atau ketuat. risau..
ketua kepada dua unit organisasi.
ketua kepada adik beradik
ketua kepada bakal keluarga
ketua kepada diri sendiri yg paling berat.

Friday, August 07, 2009

menuai padi


video
ptg semalam, anak buah aku ajak naik jentera mesin padi kat Parit 8 1/2, bagan terap, sabak bernam. memula mmg takut sebab depan aku tu bebetul letak nye mesin ala2 cukup rambut, tapi skala yg besar. pas tu dh seronok lak sebab tgk hasil padi dituai utk kali yg pertamanye dalam hidup aku. wlaupun ptg tu aku ada appointment lain, tapi aku kensel kan sumer nye sebab ni peluan yg susah aku nk grab. so,aku pilih utk gi tuai padi pakai mesin.

klu org dolu2 tu takde mesin, agaknye camner la yer. sure payah yg amat. tapi bersyukur la kepada apa yg ada. aku difaham kan mesin tu dtgnye dari belanda, asalnye diorang mesin gandum, tapi setelah belanja sebyk 60k utk modifikasi shj, jadik lah mesin padi.muah3....

dari aspek teknikal, padi akan disusun dalm beberapa ikat dlm baris , then baru masuk btg padi ke gerigi utk dipotong. padi yg dah dipotong akan ditarik masuk utk diproses pemisahan dari lulur padi. then yg masuk dalam tangki padi hanya lah buah padi shj. agak2 dah penuh 1.5 tan, jentera akan ke cek poin utk download padi ke lori yg ada tepi bendang. gitu prosesnye sehingga bendang padi sekeping (3 ekar) hbis dituai. dijangka, satu benda leh dapat sampai 7-8 tan. patut la sapa2 yg ada bendang loaded2, leh bawak famili sumer gi haji n umrah. anak buah aku tu kata, leapas jual padi, nk belanja aku makan. segan lak aku. uhukkk



Thursday, August 06, 2009

Julai itu aku.....


time kepala otak aku semak, sesemak meja aku kat opis, terpikir nk upload gambar2 kat kamera fon aku. ada la few snap yg aku tangkap. esp time aku kat nstun, tg malim.
mmg seronok kat sana cuma tempat nyer terpencil yg amat. klu takde keta, jgn mimpi nk kuar enjoy kat pekan tg malim tu. sebelum check in, sempat aku singgah proton city kat tg malim sambil mengimbau sejrah silam time induction kat situ masa memula join proton dulu. rasa sayu jek hati sebab terpaksa tinggalkan proton.
sayu hati tinggalkan hakaq2 kat situ. antara bgnan yg canggih kat proton tu termasuk la bgnan utama proton yg klu ikut perancangan, proton akan 100% pindah ke tg malim. tp sebab byk yg protoest, productio terbagi dua. satu kat shah alam, satu lagi kat tg malim.

berlalunye minggu2 yg sudah, tugas tak terhenti, bila operasi ketuk pintu utk pembayar2 cukai tegar.bukan tgar, cuma ramai yg dh jual umah/tanah, tapi terlupa tukar hak milik. camtu lak tu yer?
pas tu, ada yg dh ninggal, anak2 tak kisah pasal rumah harta pusaka arwah, agak sebab takde harga sgt.tu pasal anak2 tak minat umah2 kat sabak tu. time gi cari umah tu, jumpa byk la pokok2 exotik.
antara nye terung yg mcm durian, tapi bila aku mintak kebenaran dari makcik yg tuan punya pokok berduri ala2 durian belanda tu, dia kata tu pokok herba. guna utk buang angin pasang.

kelmarin jenjalan cari pasal kat sekitar parit baru, nk gi makan ngan sepupu ngan poli sana. terjumpa satu sign board skola, yg terpapar, sek men munsyi. mcm famliar sgt2 skola munsyi ni, tapi di mana (2) ya?!
ps. tingat cikgu ali pitchay, jiran seberang padang umah aku kat tengkera.























Saturday, July 11, 2009

jari yang runjang (runcing +panjang)







time ni, mmg bebetul tak selesa.pertama, sebab aku tak potong kuku yang dah panjang mcm kuntilank. second, akutak mandi lag sebab akubaru balik dari sabak bernam ke shah alam. plan nk lepa sabak ngan memember opis, tapi tetiba EO aku membebel kat aku pasal ada sidang DUN kat SUK selangor...ades....parah...sure jumpa konco2 ng swee lin.penat aku nk layan psal issue kilang haram.sib baik dioang ada apply tapi nk buat camner, dh kerajaan negeri skang dah beku kan permohonan tanah. so long then...

yg paling best semalam balik dari INTURA aka ZATHURA, dapat memberroad trip paling memboxankaaannnn dalam dunya.dia tertdo, aku lak ngantuk sebab takde org layan. next aku tak kira, nk naik gak star cruise gi INTURA!!!sampa shah alam kul 12, anta member yg mamai tu, gedebak gedebuk sumer dh kul 3.yg paling best, takde timerkasih n kereta ku dibiarkan sampah di dalam nye.nk kata hot, takde la plak, tapi aku rasa mungkinsala aku sebab aku terlalak2 dlm keta, nyanyi lagu kat X fm, pas tu klu da lagu favourite, lagi la, makin galak aku bukak sampai bergegar keta kecik aku tuh. sure minah yg tompang keta aku tu tobat dah tak na naik ngan aku...hohohhoho tgk2 kejap2 dia sms sapa tah dgn lebey rela dari borak ngan aku. kejam tak aku?

sampai puncak perdana, dh pagi buta, kul 3 cenggitu,amik beg multimedia aku, masuk umah, bukak baju terus tdo.....

pagi kul 9,sepatutnye aku ada kat sabak bernam kul 8 tuh, dgn badan leth, aku hamun sapa la yg pandai sgt buat kursus 4 hari.dah alang2 tu, buat terus seminggu, kan senang.agak2 klu susah sebab INTURA opis tutup jemaat tu, paksa jek diorang.tak pun buat kat mana2 intan, tak pun, bina intan yg cutinye bukan jatuh pada hari yg pelik2.wutever....

arakian nk dijadikkan cier, secara resminye aku ditempatkan di Unit Hasil, memangku penguatkuasaan serta beberapa kes2 kilang haram kat sekinchan yg letaknya bawah unit pelupusan. bilik aku kat unit hasil tu agak besar skit. cuma yg ku puas hati sebab bilik tu terang dgn cahaya semulajadik, tnpa lampun pun, bilik tu still terang. dari tingkap bilikaku dah boleh nmpk kebun mini terung, sawi, bayam n tah apa2 tah yg bebudak opis aku tanam.best sgt tgk hasil tanaman unit aku tu.aku ingat nk tanak pokok balak atau gaharu la kat depan tu.

Monday, June 01, 2009

puas ati aku!!!













puas ati aku uli2 budak2 ni.
budak2 yg aku maksud kan itu adala:
i. anak2 buah aku (esp Aliyyah ngan Siti)
ii. mereka2 seperti yg tertera di dalam gambarfoto.
weekend lepas mcm biasa anta laporan selaku pegawai tadbir diplomatik / ADO / etc.bukan utk DO aku, tapi utk famili aku di kampung. byk selok belok, celah bedah kije gomen ni mmg diorang pakar. andaikata ada Fakulti Kije Gomen kat memana IPTA, sure diorang antara barisan mereka2 yg DL 4 flat tiap sem. selok belok celah bedah tu sumer berkisar tentang psikologi ada pedagogi kije di sektor gomen yg kita sumer sedia tau bagaimana keadaannya seadanya.tak perlu lah aku ungkapkan satu demi persatu sebab aku tau korang sumer mmg dah jelas yg amat bende2 yg aku tak nak bagi tau. or in another word, ngabih kan boreh karbohidrat aku nk citer kat korang. umpama gromofon yg diulang byk2 kali sampai piring hitam bertukar jadik benang sebab dah dikait byk2 kali. yg paling menarik, area umah aku umpama di sedut black hole dan kembali ke zaman bapak aku muda2 dulu. sebab bergema ala2 cak kun cak kat belakang umah aku sebab ada kenduri kawin. sib baik la tak buat ronggeng sampai ke pagi. klu tak, aku dgn kuasa yg ada, akan mengumpulkan sumer ahli majlis utk membuat serbuan atas akta hiburan tanpa permit serta condisioner makanan yg dibenarkan.
ibu aku masak nasik ayam, sedap yg amat. tapi aku makan dgn jiwa yg agak hiba, sebab aku terpikir, di masa hadapan, aku takkan lagi dapat menikmati nasik ayam sesedap air tangan ibu aku tu. aku tau, ibu dan ayah aku dah makin tua. tu pasal aku tak kisah travel sejauh dua kali balik melaka dua minggu sekali dari pekan sg besar ke tengkera. dlm masa terdekat ni aku rasa masa tu makin suntuk sgt. samada diorang yg pergi selamanya atau aku.cuma aku byk2 berdoa kesejahteraan kami sekeluarga. doa kesejahteraan utk ibu dan ayah aku, keluarga kak long aku, keluarga adik aku dan diri aku.

Sunday, May 17, 2009

long weekend wonderland.....

bilik aku, seorang penguasa daerah....no idea nk isik apa. yg ada dlm tu, sebuah peti besi antik yg aku rasa berusia sebaya ngan bapak aku....
aku membayangkan ameerah dlm keadaan terkujat, mcm dalam citer the ring....aku la Samara itu...

dua ekor kucing yg asal ibu kucing nye seekor kucing siam.angkara bapak kucing yg berbelang serta seekor dalmatians.

Saturday, May 09, 2009

pagi yg panas

time kat kluang tu ari, tetiba aku dapat wake up alarm.bukan alarm tepon aku, tapi alarm dari satu sms. sms yang agak disturbing. yg berunsur fitnah dan hasad. mengatakan aku ada contact dg seseorang yg dia kenal dari laman sesawang A. pada hemat aku lah, takde plak aku tulis apa2 kat mr Z punyer website, hatta mmg tak tak pun kewujudan laman sesawang tuh. aku consider, ini adalah tuduhan tak berasas. tuduhan yg dibuat ke atas org yg dizalimi oleh mereka2 yg zalim. aku beristighfar lantas mandi. kepada Allah aku bersujud memohon balasan yg setimpal kepada orang menzalimi aku tu.
time tu, perasaan aku makin benci tapi buat apa aku nk panjang2 perasaan negatif tu. anggap je lah dia tak wujud.

Friday, April 17, 2009

the swinging bowl

tah mana punyer mangkuk hayun curik okok aku, tensen dowh. sure si pendek tu yg curik. dah la dari pagi ke ptg aku dok pikir pasal okok. saja jek aku tinggalkan supaya ilang ketagih aku yg dah makin menjadi jadi2an nih. riso plak. takut terketagih, satu hal lak nanti.
pepehal ari ni gi keje konsep santai. cotton shirt blue black and jeans kodroi coklat aku.bukan takat pakaian jek yg santai, dah nama jemaat, mesti la santai kan. pala otak pun santai. gi opis bukak internet, cek email yahoo dulu, pas tu baru cek email proton.leh camtu. since aku akan detached tak lama lagi, dtg lak email2 dari neraka tanya pasal camner nk terminate PCR PCO.as usual, berlandas hukum "ignorance is bliss", malas nk cari gado2 (sejenis makanan jowo' totok), nanti bertambah hormon cortisol, jadik gemox mcm babikk.ada la gak yg tg singgah bagaikan langau tanya ituini. malas nk layan. dok kat meja lain, layan hakaq2 kat situ lagi best. tghari, Ms E ajak kuar gi uitm, menuju puncak. sesambil dia edarkan kad kawen dia kat lecturer2 pompuan, so that lecturer2pompuan tu lh edarkan kepada sumer lecturer2 lelaki kat uitm, menuju puncak tu,akugi solt jemaat kat kolej sana. kami bertiga, bersama Kak Z, gi jenjalan kat SACC. aku ikut jek, walau pada mul nye aku agak clueless. rupanya beg kak Z yg putus. patut la sampai ke SACC sana.
balik opis, mcm biasa,sambung buat assignment dai neraka aku yg dah berkapuk di telan dek usang tika aku khayal dgn 'dunia' tatkala lama dahulu. bak kata pepatung, aku yg terkandas di zaman hedonis, seketika, tersetak dlm lenaku lalu terhantuk di bucu meja.dah la terleka, terluka lak tu angkara anasir2 buttho serta tanpa satu tetes narsisme pun tika itu.settle jek printing aku yg terkahir, aku mula mencari idea liar utk berborak dgn hakaq2 kat situ, walau aku tau, ini adalah jumaat terakhirku di Proton. byk lagi bende yg belum aku teroka dlmkomuniti proton ni. mcm Mr I cakap, kena bukak sayap, kasi luas lu punya radar. asrghh.....tepat 530, tanpa teragak2,aku balik.terzerembak dgn Ms S ngan Ms M. join kawanan diorang ke keta. sebab yg lain masih dibuai beban kije yg menggunung kat opis time jemaatyg patut diorang saksi kan kebebasan mutlak nanti.
tah kenapa, Kak Y mula berbicara tentang tangis hati mahu kembali di proton. bagiku, aku admit, yg aku akan tetap rindu kan proton bagai punggok rindu kan bulan terang keju biru.

di kala aku mc

di kala aku mc ari ni (2 1/2 hari berturut), tak lain, ada jek makhluk yg mahu minta buah pemikiran dari benak yg pacal lagi hina deena malaysian idol nih.
pertemuan pertama, dgn Mr A, tanya pasal options:
a. bukak restoren,
b. bukak gerai kecik
pakai vss fund dia tu.in my opiniated opinion, better go for option b. coz kita takleh nk pandang enteng gerai2 kecik ni.berdasarkan sessi forum QnA session (hakaq2 and habang2 ni sajer je cc kat aku.nk suh aku jadik kaki bakar le tu) hatta gerai nasik lemak skali pun would possibly earn a heafty damn like hell money in average like 6k (malaysian ringgit) gross profit (tak termasuk cukai serta bayaran perlindungan geng2 gengster paradise) per month. utk option a. tu, dia kata ada sorang member ajak dia jadik shareholder utk restoren kat area2 subang. ok mmg, but my major concern right now is the ROI (return of investment).does it really can be retain within the solemn period like Mr A would ever able to bare all the risk (which is bigger). and another question, does it really make any cents (sense) to withdraw all of his vss fund for that restaurant? (big question mark, with the bolded dot) alas, he would consider to have istikharah pray in order to get hidayat from The Almighty plus the cost benefit analysis that has already been carried out (time 16oo hrs, venue Qaseh:air tgn ibu)
pertemuan kedua dgn Mrs H:
presenting the quotation and proposal for my life insurance plan. life is like a box of chocolate,u'll never know wot u will get.i said, probably save it later untill my marriage. I plan to have family plan. unfortunaely, they dun really cater for group insurance, unless u r attached with some company. my girl would never evr spend it for insurance, except for her company where she works now (soon when we will get married, shall it be duo medical insurance then, cross our toes then) deep tots to get both of us with the same quotation. I believe my gurl shall have lower premium since she is still late 25th this coming july. planto pay one whole lumpsum. or 50-50.really have a deeptots on our brighter future. plan for our children education, considered done when a so call SI being publish to my agent cum rakan mendaki dulu kat uitm thru public mutual to extract some amount of money from EPF. by the we are getting older and older, ptptn is not in our list to get the best education fund for them. we both not coming from a wealthy rich family, but as we both understand to undergo the embargo for our future.
thanx to Mrs H for her advise. (time 1700 hrs, venue secret recipe SACC, having carrot slice)

Wednesday, April 15, 2009

makin hari makin ilang

apa yg aku tersedar dari perasaan bawah sedar aku, makin ari, aku makin jauh dari dunia luar. klu dulu, aku ada access ke astro dan internet. tapi sg, sumer nye dah hampir pupus dari hidup aku. bukan sebab aku takde bende2 tu, tapi mmg aku dah tak terguna. aku rindu kan kehidupan aku dulu.bebas. tanpa batas masa kerje. tanpa batas komunikasi dgn sapa2 pun. sejak aku kembali ke bidang pekerjaan, tiada lagi erti bebas. kendatipun, aku tetap bebas. dalam erti kata lain,aku bebas berkomunikasi, tapi dgn cara yg berbeza. amat berbeda sekali.

Sunday, April 12, 2009

gabai n umbai

sabtu, april 11, 2009

kul 7 aku dah tercatuk kat depan umah Ms E, amik dia ngan barang2 bbq, tuju ke umah Ms S kat bukit rimau.kul 8, sampai ke umah Mr K and Mr R. upload brg ke keta Mr K, berlima tuju ke umah Mr B.Sampai kajang, Mr B dgn Ms Ef.
perjalanan berjarak jangkamasa mcm tgk movie titanic, sampai sg gabai, park keta. kena MRY1 per head.
angkut barang naik ke lata mana tah. cari port yg ke seberang sungai. setting up fire. tiga org kena setting up fire. huhuhuh....
panggang peha and kepak ayam. last but not least, lamb ribs. sesambil panggang, gi kat air terjun yg tak jauh dari tempat kitorang. best giler sebab ada mcm spa mengurut ala hydrology. baring kat tempat air terjun tu jatuh. ada plak segerombolan bebudak tgh sliding kat bawah. kami bertujuh sekor2 buat aksi stunt. adrenaline yg amat. memula takut2, pas tu addictive. memula sekor2. pas tu in group. mcm2 formation. satu lie, dua line (roller coaster la konon) and paling best, sliding meniarap. Mr B yg paling berani. 2nd, aku la kot. heh he heh .ada gak yg takut air. walaupun berlagak macho, obviously, Mr K takut sliding meniarap.hohohoho..

packing up. kemas tempat tu bila jarum jam tunjuk nombor 2. mendung. next destintion, ke Umbai melaka. lepas dah puas race kat hiway (bawak keta mcm pelesit 180 kmj), sampai melaka, terus gi umah aku kat tengkera. mak aku dah siap2 kuih and sandwich. habis solat asar sumer, terus siap ke medan perang (perang makan). medan ikan bakar umbai. sampai sana dalm kul 7 gitu. sempena makan2 kat umbai tu, mmg berbaur sedey and happy. happy sebab birthday Mr K and pernikahan Ms E and Mr R. sedey sebab farewell aku dari proton ke PTD. kebetulan Mr B pun PTD, so, ada la gak geng ..
selesai meratah ikan bakar, sotong goreng tepung, sup cendawan (mcm nk jam perut ni sebab bbq tadi pun tak habis lagi senak), terus ke jonker walk. jenjalan kat sana, terzerembak dgn Permaisuri Agong. Sweet sgt dia tu. Ms E lambai tgn kat dia, pas tu ada pengikut dia terperasan, terus gi tau kat Permaisuri Agong, Dia toleh terus lambai kat kitorang.heh heh heh ..sweet sgt time tu. kitorang siap bergambar dgn Cayyen dia. tak dapat bergambar ngan dia, bergambar ngan Porcher Cayyen dia pun cukup la. uhuk.
kul 12 baru kitorang shopping2 kat situ. balik memasing sumer dah lunyai. penat giler. kul 1 baru sampai shah alam. tumpang kan Ms S ke umah dia kat bukit rimau. tp kitorang tak terus balik.lepak mamak jap sebab Ms S kata, dia takleh tdo sebab dah passed waktu tdo dia. kitoang borak sampai kul 3. mata aku pun dah tak tahan. aku stop kat belakang esso Kesas. kul 4 aku terjaga. terus balik puncak perdana. sampa jek, aku grab bag aku jek.
bgn pagi terus rasa pedih jek kat pinggang aku. overeating kot. pasal seafood agaknye. tak pun pasal air tembikai yg aku minum time lepak ngan Ms S kot.

ahad aku bantai tdo sebab penat giler. badan aku ok lagi. tak sengal2.
wutever it is, that is the sweetest moment ever. i would love to thank to all my friends esp to Ms E and Ms S. for me, friends will be forever. aku sanggup putus cinta dari aku putus kawan. i will never forget them.

Friday, April 10, 2009

kena stay back

huhuhu

kena stay back. kena explode PCR PCO data utk model waja, neo, persona, exora ngan saga blm

sedey sebab tak dapat gi pasar malam TTDI jaya nk beli ayam togel. ayam togel pasar malam sec 6, daging dia busuk. tak lalu nk makan dah ayam togel situ.

skg aku kat opis, tgh tunggu cut off time 630 utk explode sumer PCR PCO puaka tu.sure kena stay paling awal kul 9 mlm punyer ni....adesss...

Thursday, April 09, 2009

i need meat!!!!

i need meat....
finally i managed to get ramly beef nugget to fulfill my dark chocolate purpose (reminds me on someone that i used to love.try to fertilize it, but it wont)...
sneaked out to putrajaya. to send my wutever form for my PTD preps.wutta hectic weeks. before i berhambus, En I grab me from the back asking for his dept. the overal pcr pco report. gosh.... damn.
at least, alhamdulillah, all settled.
sneaked in to the office. had to settle all my bad debt to En I. En C was so noisy like hell untill i heard Ms R whispering something, the sign of wisdom, had spoken.....
i just keep on quiet n get this done (even though no that thorough enough)

Wednesday, April 08, 2009

smart smut

smart smut....

'someone's next destination....


air




air,
satu nikmat takjub tuhan,
makhluk tanpa jiwa,
satu dalam saribu molekul,
tanpa wajah dan hujah,

air,
getus rasa dalam satu warna,
tanpa legap,
cahaya tembusi cahaya,
lahir dari cahaya atas cahaya,
adalah kehidupan.

air,
tanpa jasad yg kendong roh,
dalamnya ada roh,
perlukah ia menjerit dari dalam roh,
untuk garap tinta akal makhluk?
negatif sama skali.

air,
lahirnya satu jasad dan roh dariNya.

di kala sangka kala terkala

dikala ni, aku refuse utk meletakkan diri aku dlm kelompok org2 yg arrogant walau pun aku tau, ada jek org yg akan mengklasifikasi kan aku dalam kelompok tu secara lahiriah. walau apa pun, yg penting, aku pasrah dgn keadaan yg tercetus di sebalik nadir kuasa Illahi. mcm yg aku citer kat n3-n3 yg lepas, semua patut aku letakkan di pundak puncak getir hidup aku yg sentiasa ada challenge yg berkepelbagaian ini. tak perlu aku hurai kan kegetiran yg bakal melanda dan dilandai. aku melanda getir utk tiap cabaran yg aku terima sebagai medan titik pertemuan paksi kuasa2 jahat serta yg suci. segalanya umpama yin dan yang, yang sentiasa berbalah, bergetar ikut arus arah yg berlawanan, walau ada yg terpaksa go with the currrent instead go against the current. bagi aku, wut have i learnt from sifurina aku time EMBA dulu, Prof Madya Hajah Noormala Amir..

Tuesday, April 07, 2009

18:16 wut does it really mean?

al-Quran 18:16. "Maka apabila kamu meninggalkan mereka dan apa yang mereka sembah, melainkan Allah, carilah tempat perlindungan di dalam gua, dan Pemelihara kamu akan membukakan untuk kamu pengasihan-Nya, dan Dia menyediakan kamu dengan suatu yang mudah daripada urusan kamu."

Matthew 18:16 (New International Version)

But if he will not listen, take one or two others along, so that 'every matter may be established by the testimony of two or three witnesses.

follow the yellow brick road (to the land of Gov)

lepas aku letak surat tender, time aku gi HR, sumer jadik sugul.Bukan sugul sebab ada shrek atau Ogre yg lalu kacau aku, tapi sugul nk tinggal kan kengkawan tersayang. diorang senyap2 plan nk buat faewell party utk aku kat hotel. hotel uitm jek.aku cakap kat akak2 kat situ, tak yah la buat besar2.cukup sekadar brgambar ramai2, dah cukup bagus. walaupun tak lama, gitu besar penghargaan diorang kat aku. bagi aku, ni adalah sekumpulan rakan sepejabat yg au kira ada jek lebih dari 10 org time bekpes sama2. mcm kenduri lak. sure ku miss dgr lwk pag diorang pas ni. aku nk make sure, every moment is not missed.

takkan aku lupa sumr kenangan ngan diorang sumer kat proton.

my name written in .....

my name written in jewish : ראסדי ראזאק

Monday, April 06, 2009

movie buff on the weekend (lepas dendam kat HBO, Cinemax)

mmg gila babi cuapktgk citer ni (sambil peluk bantal)


best giler movie ni. tak sabar nk tgk cloverfield 2











Friday, April 03, 2009

hari sabtu yg ceriang

esok hari sabtu.ada kelas. satu hari suntuk.kelas teakhir aku utk sem ni sebelum final exam lagi dua minggu. tetiba aku rasa happy.happy sebab rasa bebas. bebas dari penjajahan minda. aku bebas buat asgmnt.bebas lepak tgk bola malam tu. bebas gi merayau kat kota damansara ngan member2 kat uptown kota damansara.yg bestnyer, kitorang bebudak opis plan nk buat bachelor party. bila n kat mana, tak decide lagi. ada yg plan bbq kat sungai, ada yg nk gi ikan bakar kat kg aku, gi karaoke et cetera.sumernyer still dalam fasa ribut otak. aku prefer bbq kat sungai sebab aku antu sungai. dah lama tak turun ke sungai. last time kat klang gate (dah tutup tempat tu atas sebab2 yg horror utk didgri) tgk la camner next monday ni. klu jadik, nmpk gaya nye, aku la yg jadik kaki bakar.bila lagi nk spent ngan geng2 aku.pas ni mungkin dah takde peluang lagi dah.

Friday, March 27, 2009

sungai mengalir lesu

ari ni aku lesu.lesu dgn kerja n karenah org yg tak aku expect akan berkata2 ikut hati bukan pala otak.
aku kena sound ngan bos aku tadi sebab aku yg menyebabkan byk PCR PCO masuk intray diorang. kira aku ni penyebab diorang byk keje. bukan niat aku, tapi seolah diorang mcm tak suka dgn perbuatan aku tu.dah la separuh hari dgr lecture en erih, dua sessi lak tu.ptg tu lak ada briefing pasal PLM. arghhh.. tensen. liza cakap aku kna attende audit preview utk new system yg nk ganti kan PDM yg ha,pir sebaya umo dia ngan aku.
balik umah, singgah library, tgk reference pak ray, utk prep aku for the next asgmt.satu jam aku ada kat sana.
sampai umah, terus campak nugget daging dalam frying pan. goreg nugget tanpa minyak. terbalik2 kan jer. biar tak sedap, asalkan ada khasiat.
tgh2 belek forex aku, baca2 new forex kat forexfactory, dpt call dari seseorang.dia just nk wish tahniah for something yg aku dah tau maghrib tadi.telinga aku sakit sebab dia terpekik terlolong over excited kat tepon. nk jek aku masukkan tepon tu dalam mangkuk jamban yg berisik taik.aku tak larat nk layan time aku nk ada masa utk diri aku sendiri. tetiba dia cakap aku dah tak sayang kat dia. dalam hati aku terdetik perkataan 'wutever'.malas nk layan melancholic dia tahap terlampau all over me.letih + ngantuk + org buat aku tensen= lesu.

Wednesday, March 25, 2009

masa dan jiwa

masa aku mmg gila babi cepat berjalan. aku rasa hidup aku dah byk pengisian.
pengisian dgn kije, hubungan dgn ibu ngan ayah aku, master degree aku yg leh katakan assignment tak putus2, and hubungan istimewa dgn seorang makhluk bernama wanita.
cuma aku terkenang time masa aku yg mmg gila babi lambat berjalan mcm siput babi. aku rasa hidup aku kosong. mcm sebijik tin kosong di dalam bilik yg kosong, di sebuah rumah yg kosong.jiwa kosong. bila jiwa kosong, otak pun kosong. tp pocket aku tak kosong.
bila masa aku pack gila mcm sebijik tin yg penuh dgn pasir, di sebuah bilik yg penuh dgn kotak yg berisik baju bundle dalam sebuah rumah yg pack dgn perabot2 lama yg kusam dan hapak yg di taman nye penuh dengan semak kering yg baru kena racun round-up.bila jiwa pack, otak pun pack. tp pocket aku makin kosong....







Monday, March 09, 2009

follow the red brick road (to amat syah's wedding)


ni ada mamarazz amik rakaman aku tgh tulis mende tah...sib bukan aku tgh toooottt...

video

klu tak jadik elizabeth wong...hohohoho

ps.tingat lagu glamourous -fergie-

Sunday, February 22, 2009

nikmat sementara

Nikmat Sementara
Sesuatu dalam hatiku berkata,Hari ini bagai untuk selamanya,Dan kau katakan ini semua sementara,Di hari esok ‘kan kembali ke asal-Nya,
Pada malam bintang berkelipan,Aku terpesona dengan keindahan,Yang Tuhan ciptakan,Gadis yang jelita, lelaki menawan,Oh indah dunia,Yang Tuhan ciptakan..
lagu/lirik : Statik http://www.myspace.com/statiksound
-aku suka lagu ni.tak tau sebab apa.sebab lagu nye kah, atau groupnya kah, atau something yg aku tertinggal 5 tahun dulu? semuanya kekal misteri.diusia sebegini, aku masih lagi mencari diri aku siapa.walau pernah satu kali dulu, aku tau siapa aku, and try to admit who am i, but the true fact is, that i coulldn't admit it, in the end-

Wednesday, February 18, 2009

Tip kuruskan badan tanpa ubat

" Cara Untuk Kurus Tanpa ubat-ubatan
1. JANGAN BERLAPAR
Makanan memberi kita tenaga dan bila kita menggunakan tenaga kurang dari apa yang kita ambil, tubuh akan terkejut. Tubuh akan mula membakar muscle(otot) untuk menggantikan makanan. Ini menyebabkan kadar metabolisma tubuh menjadi rendah. Bila anda tidak tahan berlapar, pada kebiasanya anda akan makan dengan lebih banyak. Pada masa ini, walaupun tahap pengambilan makanan anda telah kembali ke paras normal, tetapi metabolisma tubuh masih lagi rendah. Ini menyebabkan ia tidak membakar kalori pada tahap yang sama lagi
2. AMBIL SESUATU YANG PAHIT SEBELUM MAKAN
Minumlah kopi dan kumur beberapa saat sebelum makan. Cara ini menyebabkan tekak merasa pahit dan menghantar isyarat melalui otak bagi menggalakan rembesan enzim dan asid HCL. Kekurangan enzim dan asid HCL di dalam perut boleh menyebabkan ketidakcekapan penghadaman.
3. MINUM 8 GELAS AIR SEHARI
Air mengurangkan selera makan anda secara semulajadi dan membantu badan memetabolisma simpanan lemak di dalam tubuh. Sebelum makan makanan yang berat-berat, cuba minum air, pasti anda tidak akan makan dengan banyak.

4. ELAKKAN MINUM MINUMAN YANG BERGAS
Minuman bergas biasanya mengandungi 7-8 sudu gula dan tidak baik untuk kesihatan tubuh.

5. KURANGKAN PENGAMBILAN GARAM
Pengambilan garam yang tinggi menggalakan penangkungan air. Mengurangkan pengambilan garam bermakna badan anda menangkung sedikit air. Ini bermakna anda kurang berat yang disebabkan air.
6. AMBIL SARAPAN PAGI
Anda juga boleh menurunkan berat badan dengan pengambilan sarapan pagi. Menurut satu kajian, mereka yang tidak mengambil sarapan pagi lebih cenderung untuk gemuk berbanding dengan mereka yang mengambilnya. Bagaimana ia terjadi? Sarapan pagi menstabilkan hormone dan paras gula didalam darah. Kadar metabolsima juga meningkat untuk membakar kalori.

7. MAKANLAH DENGAN PERLAHAN-LAHAN
Nikmatilah makanan dengan perlahan-lahan dan jangan gopoh. Kerana apabila kita makan secara perlahan-lahan, tubuh akan menghantar isyarat menunjukan kepuasan.

8. KUNYAH MAKANAN KEPADA CEBISAN LEBIH KECIL
Kunyahlah makanan kepada cebisan lebih kecil sebelum menelan kerana dengan cara ini ia lebih mudah dihadam.

9. Biar makan kerap dengan kuantiti yang sedikit daripada makan hanya sekali, dua tetapi dengan kuantiti yang banyak.
10. Jika anda terasa ingin makan snek atau makanan ringan, beruslah gigi anda atau kunyahlah gula-gula getah. Rasa mint atau berangin di mulut akan membantutkan selera anda.
11. Kurangkan pengambilan marjerin, butter dalam makanan anda. Kalau boleh, usah ada di dalam peti ais anda.

12. Apabila makan di restoran atau gerai , pesanlah air limau nipis atau jus oren kerana minuman masam menggalakan pembakaran lemak. Mintalah minuman yang kurang gula.

13. Buah-buahan dan sayur-sayuran adalah sumber terbaik untuk vitamin, mineral dan serat dan kandungan lemak yang rendah.

14. Jangan timbang berat badan anda setiap hari kerana anda tidak akan nampak perubahannya. Jika anda minum banyak, dan waktu itu anda timbang berat badan yang pastinya meningkat, mungkin anda akan berputus asa untuk berdiet

15. Ambil makanan yang berempah Sesetengah rempah seperti cili, biji sawi, didapati boleh membakar kalori. Penambahan lada hitam bukan sahaja meningkatkan penghadaman, ia juga meningkatkan pembakaran lemak.

16. Pilih Lebih Banyak Bijirin dan Kekacang Dalam MakananBijirin penuh adalah sumber utama tenaga. Bijiran dan hasil bijirin banyak mengandungi karbohidrat kompleks, protein, vitamin, mineral dan sedikit lemak.

17. SIMPAN SATU DIARI
Simpan satu diari makanan boleh berpengaruh besar dalam proses penurunan berat badan. Rekodkan dalam sehari, berapa kali anda makan dan berapa banyak, tahap kelaparan yang memerlukan anda makan, dan perasaan anda ketika makan. Diari makanan boleh membuatkan anda peka kepada keinginan makan anda. Setelah beberapa lama membuat catatan, perhati dan kenal pasti di mana anda boleh membuat atau perbaiki tabiat pemakanan anda kepada yang lebih sihat. Diari ini juga boleh membuatkan anda lebih fokus dan lebih komited terhadap pelan diet anda. Mulakan diari makanan anda dan rajin-rajinlah membuat catatan.
18. TUMPUKAN PERHATIAN UNTUK SIHAT, BUKAN KURUS
Ramai orang lebih berjaya dalam penurunan berat badan dalam jangka masa panjang apabila mereka menukar motif mereka daripada untuk kurus kepada untuk kekal sihat dan segar. Tukarlah fikiran anda untuk memikirkan dan memilih makanan apa yang boleh menyihatkan tubuh badan.

19. Cara memasak paling baik untuk mengurangi jumlah kalori dalam makanan adalah merebus memanggang atau mengukus. Khusus untuk sayuran, anda boleh menumisnya dengan sedikit minyak(misalnya satu sudu minyak masak). Hindari minyak atau lemak haiwan.

20. Ketika memilih piring makanan , ambilah piring yang rata dan bukan piring cekung. Ambil sayuran dahulu untuk memenuhi piring, kemudian baru nasi dan yang terakhir, lauk dagingnya. Jika ingin tambah, hanya sayuran yang boleh anda ambil. Jangan lupa, makanlah di meja makan dan jangan di sembarang tempat apa lagi sambil menonton tv. Sebab, makin menarik program tv, semakin banyak makanan ringan yang anda habiskan!

21. Selain memberi peluang makanan untuk turun , kebiasaan berjalan-jalan sesudah makan akan membantu menghabiskan sebahagian kalori dari makanan itu. Setiap 25 langkah anda berjalan satu kalori akan diguna. Lebih-lebih lagi anda menaiki tangga. Tentu saja semua ini harus dilakukan dengan santai kerana perut anda baru saja terisi.

22. Khusus bagi kaum wanita , yang juga perlu diperhatikan adalah tabiat berbelanja dan memasak. Seelok-eloknya, tidak berbelanja semasa perut kosong. Rancanglah perbelanjaan sesuai dengan keperluan. Jika ingin membeli makanan, kunjungilah dahulu gerai buah dan sayuran. Gerai makanan segera harus anda kunjungi paling akhir sekali jika memang benar-benar memerlukannya.

23. Untuk mengempiskan perut , gerakan punggung yang ringan tetapi lama akan lebih efektif. Latihan dapat dilakukan dengan alat seperti untuk permainan hula hoop. Gerakan ini mungkin boleh disamakan dengan gerakan penari gelek, dangdut atau hula-hula yang memiliki perut lebih kecil dan cantik.

24. Kurangkan pengambilan gula kerana setiap satu sudu gula mengandungi 32 kilokalori.

25. Beberapa aktiviti fizikal yang mudah untuk langsing i. Jalan cepat. Gunalah kasut yang cukup selesa dipakai agar kaki tidak melecet dan sihat ii. Gunakan tangga untuk naik ke tingkat atas. Jika terlalu tinggi,naik tangga untuk beberapa tingkat, kemudian sambunglah denagan menaiki lifiii. Renang adalah latihan menyeluruh. Berenang dengan laju dengan nafas yang dalam iv. Bersenam atau peregangan, sangat baik bagi otot-otot dan sendi-sendi yang kaku. Melenturkan otot dapat melancarkan peredaran darahv. Tunggang basikal dan kayuh perlahan-lahan tetapi dalam tempoh yang lama. Ini dapat mencantik dan merampingkan peha."

Sunday, February 15, 2009

sub concious

sedar tak sedar, dah tahun ke lima aku tulis blog. walaupun tak byk, tapi masih kira konsider blog. bagi aku, blogging byk timbulkan kenangan lama aku.kenangan 5 tahun dulu. klu nk aku pastikan, time aku memula blogging, aku citer pasal nk ada famili. tapi sumer nyer tu hampir jadik kenyataan. byk sgt dugaa dtg.
cuma satu jek yg masih aku kenangkan.sahabat blogger aku. aku takde sahabat blog yg aku rapat.aku cuma ada kak lady and magnus. aku sebenarnye tak berapa kenal sgt mamat ni, cuma dia kehilangan sahabat karib dia ninggal sebab apa tah. eversince then, dia dah kurang update blog dia, and just recently, blog dia terus kosong. mungkin dah kawin kot mamat tu. dia antara yg selalu dtg singgah blog aku dulu. skg tak ta la. mungkin dah tak dtg lagi agaknye. bila aku selak2 balik blog lama2, byk sgt kenangan aku time kat flextronics dulu. rasa rindu sgt kat geng2 lama.esp walid, aliff, azaha, ong, and byk lagi. aku takde niat nk buat blog ni panjang. kekadang tu kesibukkan masa buat kita leka dgn org yg kita sayang dan disayangi. aku merujuk kepada famili aku. esp parent aku. diorang dah tua. ta selamanye diorang akan sihat dan hidup.
tatkala ni patut aku dah siap2 mandi nk bersiap utk solat. tapi aku malas. aku duduk tepi tingkap, dgn notebook aku kat riba, buat blog yg nostalgic ni. aku harap blog utk hari ni dapat aku selak balik di masa hadapan.
pada erin, aku harap ko berbahagia di samping suami mu yg tersayang. walaupun kita penah ada sejarah, walaupun kejap, tak bermakna sejarah tu dilupakan. aku dapat tau dia dah kawin, dari member yg aku yg penah dok sekampung dgn dia kat labu sendayan. mid last year dia kawin. dgn sapa tak plak aku tau.n mmg aku tak nak amik tau sebab dah jadik sejarah.
skang ni, biarla aku ikut arus. yg mana dtg, aku terima. yg mana sanggup terima, n aku terima.
dah azan maghrib.
satu lagi hari yg perlu aku tempuh. walau aku sebenarnye cuba tuk menidakkkan yg esok adalah hari isnin. hari yg perlu aku hadapi lebih byk cabaran.cabaran kerja.cabaran hubungan antara manusia dan cabaran hubungan aku dan Allah. aku cuba utk jadi lebih bersyukur. lebih berterima kasih kepada manusia2 yg pernah membantu aku. yg pernah concern pasal aku. yg pernah menyayangi aku.
bila ending azan maghrib, tak lain, hanya lah kenangan aku d bukit jelutong. di elaise 2.kat situ la tempat aku cuba utk memahami diri aku sebenar. cuba utk memahami ke mana arah tuju hidup aku
selama aku keje kat flextronics,byk sgt bende yg aku belajar. esp dari kawan2 aku yg aku sayang. kat situ la aku mula sedar yg aku perlu berubah hidup,walau aku pernah gagal dlm hidup.kat situ ramai org2 kita yg berjaya. klu diorang berjaya, kenapa tidak pada aku. sumer nye bukan pada nasib, tapi pada usaha serta sikap utk berubah jadik maju dan berjaya.

Saturday, January 03, 2009

tiada n3 kali ini....

tiada n3 kali ni yg berkaitan dgn tahun baru. cuma aku nk citer apa yg ku buat time tu.
aku g shopping ngan aweq aku.beli suar G2000, 3 pasang, sebab suar yg aku ada mmg diharamkan bawak gi opis.dah koyak gabak kat peha,lutut, ngan kaki suar (mcm biasa).biau gabak wallet, jgn gabak mata nengok suar yg gabak.
aku gi makan2 ngan aweq aku kat laksa shack (mcm tak best jek) time lunch and kedai western korner jln2 cari makan2 kat cheras utk dinner, layan bistik (beefstick).
balik tdo.
sehari sebelum 1hb tu,
- aku tertdo cepat kul 10.letih bebenau buat kije ptg tu.
- layan daria kat youtube (tapi smyx hampeh, serupa itu landline dial up nyer laju)
sehari selepas 1hb tu lak:
- dapat present dari sorang hakaq. dia bagi sekelo kopi.mmg favorite aku.homemade coffee grinded.best2!!
- keeping on myself, busy. I hate being idle.
- curik2 antau TPM, siap gi jumpa lecturer mintak recomendation ngan cop pengesahan dari tok gebuk.
tu jer.
takde apa yg menarik.
hahahaha
tp, sempena maal hijrah, aku berazam utk lebih dkt dgnNya....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...