nuffnang

Saturday, September 25, 2010

facebook, the movie, the social network


Ian Paul, PCWorld

Sep 24, 2010 11:07 pm

The Social Network a.k.a. "The Facebook Movie" doesn't open nationwide until October 1, but early reviews are already giving the movie a big thumbs up. Starring Jesse Eisenberg as Facebook founder Mark Zuckerberg, The Social Network focuses on the friendships between the site's founders and early scandals that plagued the company. The film kicks off The New York Film Festival on Friday, and some critics were treated to early screenings.

The social network "is an epic tour de force about the people behind the site that defines our time," says ABC News entertainment writer Sheila Marikar.

Fakebook?

That's high praise for a film about a Website, but the problem is that the events in the movie are either complete fiction or a highly dramatized version of actual history. The movie is based on Ben Mezrich's book The Accidental Billionaires. Mezrich describes his work in an author's note at the front of the book as a "dramatic narrative account [of Facebook's founding] based on dozens of interviews, hundreds of sources and thousands of pages of documents, including records from several court proceedings."


Facebook has apparently been working on a public relations campaign in recent weeks hoping to counteract any damage the movie might do to the company's image. And it's not hard to see why since Zuckerberg is portrayed in the movie as a "shifty-eyed creep whose motives can't be reduced to a simple yearning for fame and fortune," according to Variety's Justin Chang.


The New Yorker featured an extensive profile of Zuckerberg earlier this month, and Zuckerberg is expected to announce on Friday a $100 million grant to Newark, New Jersey's public schools. The grant will reportedly be announced alongside Newark Mayor Cory Booker and New Jersey Governor Chris Christie during a taping of The Oprah Winfrey Show. The announcement comes after Winfrey featured a documentary on Monday that takes a highly critical look at the state of American public schools.

Some of Facebook's supporters are also making their voices heard prior to the movie's launch. The Washington Post on Friday published an opinion piece entitled "Five myths about Facebook," by David Kirkpatrick, author of The Facebook Effect. It's worth noting that Donald Graham, Washington Post Co. chairman and chief executive sits on Facebook's board of directors.

Critics Like Facebook Flick

If you're wondering how a movie about Facebook could be causing this excitement, here is the latest buzz about The Social Network.



"A mesmerizing, bewildering and infuriating protagonist makes this movie about Facebook's creation a must-see," said Kirk Honeycutt for The Hollywood Reporter . While Variety's Chang said The Social Network "continues [director David] Fincher's fascinating transition from genre filmmaker extraordinaire to indelible chronicler of our times."

The New York Post's Lou Lemenick said the movie is "the finest film in many years to open the New York Film Festival" and "a timeless and compelling story that speaks volumes about the way we live today." IndieWire's Todd McCarthy called the film " a knock-out-on a first viewing, it seems almost indecently smart, funny and sexy."


Despite this praise, however, Fortune's Jessi Hempel, who says she has known Zuckerberg since 2005, might sum up Facebook's concerns best. Hempel said her first reaction after seeing the movie was "Wow, so that's how it really happened." That's despite Hempel's familiarity with Zuckerberg and Facebook's history. The Social Network, as Hempel puts it, "will go down in history as the company's creation myth."

That idea just might be keeping Facebook execs up at night.

Follow Ian Paul and Today@PCWorld on Twitter for the latest tech news and analysis.

Tuesday, August 31, 2010

sharpening moment

salam,

Time to sharpen my blunt memoir that has already been concealed from the past few months, ever joining the new team in Klang, the valley of the King. Some says the valley of the Gods, especially when cruising along the road to the office. There will a few cluster of labyrinths of house of worship that depicting each of their very own uniqueness when detailing whether the god(s) can be seen, or how much does their gods express their feeling through bronze and medals as well as no god at all.

Obviously, exaggerating the facts of the gods is not my main point. Until now, while waiting for my Qiayamulail, its often being mistakenly misconception in between the late night oil burning, working on my assignments and worshipping Allah. Its often been mistakenly misunderstood that most people could ever understand the meaning of Qiyamulail, although I am not that keen to be a scholar to touch this by this entry.

Side by side, I burned two candles, to brings out the mood the sharpening my wild expression and thought with the smooth breeze of Bukit Lagong’s cool wind through the opened windows. As I accidently browsed through some of m ancient yesteryears friends’ blogroll, they are all seems to be vanished in my lifeline’s avenue. Could it have been the shattered memories that covered with the new memories ever since I got married with love one? Could it have been the Para psychological effect that drenches me into the pool of schizophrenic drugs?


Wishing from the ocean of Allah’s knowledge, I seem to seek the role as a devoted Abdullah….

Its time to recite the Qalamullah....

Saturday, August 14, 2010

bloated

Bloated..perut penuh...baru makan roti dua keping cicah kurma daging ngan air kacang soya. klu tak hr ni aku dh berbuka ngan sayang aku. tapi dia kena on call lak hr ni. pagi tadi baru jek bersih kan kuarters baru aku kat hospital sungai buloh. nk kata penat, tak gak. sumer nya suh indon radicare buat. hehehehehe...bermodal kan rm100, dapat la aku kurang kan penat nk bersih kan umah yg renyah. byk lg bende nk kena buat. terserah pada org umah aku atau aku camner nk buat ngan umah tu. pertama skali, sayang aku nk letak langsir. sure warna kegemaran dia, earth color. bagi aku, plain jek cukup. tak kisah la apa2 warna. yg penting, umah nampak sejuk dan aman. kuarters baru aku tu sunyi. sebab jauh dari jalan besar. tak mcm kuarters aku kat shah alam. memang bebetul tepi jln besar di mana tok nek kontena lalu lanag. habuk pun leh tahan gak tebal dia. nk pindah, maybe next two. skg tgh survey mover nk hangku2 barang. xoxo

Wednesday, August 11, 2010

ramadhan 2010

ramadhan this time aku sambut macam biasa. sederhana mcm biasa. makan ala kadar. ingat nk meriah skit sebab ni tahun pertama aku berpuasa berdua bersama isteri tersayang. dia lak bagi aku bad news kata dia dijadualkan utk on call hari ni... sedey gak sebab tak dapat berbuka on the first day puasa. tapi still dapat gi terawikh and sahur sama. sahur pagi tadi pun makan ala kadar. just roti bakar n kopi. sayang aku minum anmum dia macam biasa.

ramadhan kali ni, masa berlalu cepat yg amat. separuh hari di pejabat aku habis kan utk siasatan order for sale. another half, aku bz tenyeh document. dapat gak la clear kan meja aku yg dah bersanggah. staff pun dah tegur pasal meja bos dah penuh ngan fail2.

tadi berbuka ngan mertabak 2 hengget yg tak berapa rasa sgt mertabaknyer. biasa. makanan klu beli kat kedai, mmg takde yg memuaskan hati.

sayang aku bila dia call tanya aku nk berbuka ngan apa, dia pun order mertabak time dia oncall tadi kat staff nurse dia.....

esok nk gi SUK, buat arrangement utk pindah kuar dari kuarter. dapat kaurters kat tempat kije sayang aku. moga2 aku dipermudahkan jalan hidup.

Tuesday, August 10, 2010

Rahsia khusyuk dalam solat

DIRIWAYATKAN pada zaman dulu ada seorang ahli ibadat bernama Isam bin Yusuf yang terkenal warak serta sentiasa khusyuk dalam mengerjakan solat.


Bagaimanapun, sebagai manusia, Isam selalu tertanya mengenai ibadat yang dilakukan berikutan khuatir ia tidak khusyuk menyebabkan dia sering bertanya kepada ahli ibadat lain bagi memperbaiki dirinya.


Namun, pada satu hari, Isam menghampiri seorang abid bernama Hatim Al-Assam lalu bertanya: “Wahai Aba Abdurrahman, bagaimanakah caranya tuan mengerjakan solat?” Lalu dijawab Hatim: “Apabila masuk waktu solat, aku berwuduk zahir dan batin.” Kerana ingin mengetahui lebih lanjut, Isam bertanya: “Bagaimana pula caranya wuduk zahir dan batin itu?” Dijawab oleh Hatim: “Wuduk zahir adalah sama seperti kita membasuh anggota dengan menggunakan air tetapi wuduk batin adalah dengan membasuh seluruh anggota badan menerusi tujuh perkara iaitu bertaubat, menyesali dosa yang dilakukan, tidak terlalu mencintai dunia, tidak berharap pada pujian, meninggalkan sifat bangga, meninggalkan sifat khianat dan menipu, serta meninggalkan sifat dengki.” Seterusnya, Hatim berkata: “Apabila sesudah aku berwuduk zahir dan batin, lalu aku terus ke masjid, aku kemaskan anggota tubuhku dan terus menghadap kiblat dengan perasaan aku menghadap Allah SWT, syurga di sebelah kananku, neraka di sebelah kiriku dan malaikat maut di belakangku.




“Sesudah itu, aku bayangkan berdiri di atas titian Siratul Mustaqim dengan menganggap solatku ini adalah solat yang terakhir, lalu aku berniat dan bertakbir dengan sebaik-baiknya.




“Ketika di dalam solat, aku menghayati bacaan dan doa yang diucapkan, aku pastikan aku memahami maksudnya sebelum aku rukuk dan sujud dengan penuh tawaduk, lantas aku bertasyadud dengan sepenuh keikhlasan hati. Beginilah caranya aku bersolat selama 30 tahun,” katanya.




Apabila mendengar penerangan itu, menangislah Isam kerana membayangkan ibadat dilakukannya kurang baik berbanding Hatim.




Menerusi kisah ini, dapat disimpulkan bahawa bagi mencapai solat yang khusyuk, seseorang itu bukan saja perlu meninggalkan setiap sifat buruk di dalam diri, malah perlu memahami maksud serta makna bacaan yang diucapkan.

berita yg baik

hari ni aku nk citer pasal beberapa berita yg baik. ada beza antara berita baik dgn berita yg baik. kebiasaan, aku dapat terima berita yg tak baik. esp dari rakan sepejabat yg kuat gossip ngalahkan mulut pompuan hatta yg bergossip yg adalah seorang mamat. malas nk amik port pasal gossip2 liar staf opis aku.walaupun aku tau, aku termasuk dalam watak2 gossip diorang tu, apa aku nk kesah kan.....tapi kena fikir dua tiga kali sebab ada sorang mamat ni agak2 kedudukan dia kat opis telah tercabar dek kewujudan aku kat situ. biasa lah org melayu. pantang ada pengganti yg dia sendiri tak tau lagi baik atau tak, tetiba nk melenting kan big boss pasal activity aku meng conquuer teritoy dia secara dramatis aku yg menjadik di hadapan big bos and second big boss aku. nk idup ma....klu tak sampai bebila aku dok ternak unit yg terkenal dgn problematic staff. pada awalnya aku nk sgt unit yg byk terima income coz aku suka pasang strategi utk panggil duit, heh heh heh ...ni bukan skim cepat kaya. tapi nk mengkayakan kerajaan negeri aku...kerje dia mmg seronok cuma time tak achieve target, mmg bingit tinger dgr big boss dulu bising....

yg pasti hari berita baik nye adalah:
i. aku akan berpindah kuar dari shah alam ke sg buloh. bermastautin di sana bersama isteri tersayang. good bye city of culture and culprits....
ii. HOD yg bini aku yg aku dok panggil pariah tu, dh makin jelek hingga terpaksa korban kan talent yg bini aku ada disebabkan dia skg tgh preggo....
iii. aku keje 0.5 haru jek hari ni dek mtg yg lengthy yg amat.
iv. bini aku beli majalah solusi yg aku cari semalam kat pkns shah alam yg sumer nyer sold out.
v. berjaya buat spegeti ala lasagna.....
vi. berjaya masak spegeti sampai jadik kenyal ...
vii.berjaya dapat kan frieying pan utk induction cooker selepas insiden api dari portable cook er yg pakai butane sambar perut aku. byk bulu2 roma aku di perut dan tangan terkorban dijilat sambaran api. allhamdulillah, aku tak mengalami apa2 third degree injury yg disebab kan flame.
viii. berjaya berak 4 kali sehari lepas makan NH XTummy and protein diet....

chiouw

amazingly beautiful story

Assalamualikum wa rehmatullahe wa barqatahu


This is an amazingly beautiful story!!




What touches me the most is the quote frm d holy Quran


"Before they call for prayer, I will answer all prayers!"


plz read on...I hope we al get to learn something from this!


This story was written by a Muslim doctor who worked in Africa.




One night I had worked hard to help a mother in the labor ward; but


in spite of all we could do she died leaving us with a tiny


premature baby and a crying two-year-old daughter.


We would have difficulty keeping the baby alive, as we had no


incubator.


(We had no electricity to run an incubator.) We also had no special


feeding facilities. Although we lived on the equator, nights were


often chilly with treacherous drafts.






One student midwife went for the box we had for such babies and the


cotton wool the baby would be wrapped in. Another went to stoke up


the fire and fill a


hot water bottle.


She came back shortly in distress to tell me that in filling the


bottle, it had burst. Rubber perishes easily in tropical climates.






And it is our last hot water bottle!" she exclaimed.


It is no good crying over spilled milk, so in Central Africa it might


be considered no good crying over burst water bottles. They do not


grow on trees, and there are no


drugstores down forest pathways.






"All right," I said, "put the baby as near the fire as you safely


can, and sleep between the baby and the door to keep it free from


drafts. "Your job is to keep the baby warm."


The following noon, as I did most days, I went to have prayers with


any of the orphanage children who chose to gather with me.






I gave the youngsters various suggestions of things to pray about


and told them about the tiny baby. I explained our problem about


keeping the baby warm enough, mentioning the hot water bottle. The


baby could so easily die if it got chills. I also told them of the


two-year-old sister, crying because her mother had died.






During the prayer time, one


ten-year-old girl, prayed with the


usual blunt conciseness of our African children. "Please, Allah,"


she prayed, "send us a water bottle. It'll be no good tomorrow,


Allah, as the baby will be dead, so please send it this afternoon."






While I gasped inwardly at the audacity of the prayer, she added by


way of a corollary, "And while You are about it, would You please


send a dolly for the little girl so she'll know You really love


her?"






As often with children's prayers, I was put on the spot. Could I


honestly say, "Ameen?" I just did not believe that Allah could do


this.






Oh, yes, I know that He can do everything. The Holy Quraan says so.


But there are limits, aren't there? The only way Allah could


answer would be for a package to arrive from the homeland.






I had been in Africa for almost four years at that time, and I had


never, ever received a parcel from home. Anyway, if anyone did send


me a parcel, who would put in a hot water bottle? I lived on the


equator!






Halfway through the afternoon, while I was teaching in the nurses'


training school, a message was sent that there was a car at my


front door. By the time I reached home, the car had gone, but


there, on the verandah, was a large twenty-two pound


parcel.






I felt tears pricking my eyes. I could not open the parcel alone,


so I sent for the orphanage children. Together we


pulled off the


string, carefully undoing each knot. We folded the paper, taking


care not to tear it unduly. Excitement was mounting.






Some thirty or forty pairs of eyes were focused on the large


cardboard box. From the top, I lifted out brightly colored, knitted


cotton jerseys. Eyes sparkled as I gave them out. Then there were


the knitted bandages for the leprosy patients, and the children


looked a little bored. Then came a box of mixed raisins and


sultanas-






that would make a batch of buns for the weekend. Then, as I put my


hand in again, I felt the...could it really be? I grasped it and


pulled it out -- yes, a brand-new, rubber hot water bottle, I cried.


I had not asked Allah to send it; I had not truly believed


that He could.






The ten year old was in the front row of the children. She rushed


forward, crying out, If Allah has sent the bottle, He must have sent


the dolly, too!"






Rummaging down to the bottom of the box, she pulled out the small,


beautifully dressed dolly. Her eyes shone! She had never doubted.






Looking up at me, she asked: "Can I go over with you, Mummy, and


give this dolly to that little girl, so she'll know that Allah


really loves her?"






That parcel had been on the way for five whole months. Packed up by


my former school class, whose leader had heard and obeyed Allah's


prompting to send a hot water


bottle, even to the equator. And one of the girls had put in a


dolly for an


African child- five months before -- in answer to the believing


prayer of


a ten- year-old to bring it "that afternoon."






"Before they call for prayer, I will answer all prayers!"






Allah wants us to ask of Him.and he will surely answer.






Please share this amazing story with as many


others as you can.










LESSONS TO BE LEARNED:






Don't ever underestimate the POWER OF ALLAH-


Allah can do anything Allah desires


Kids are innocent and pure- Their duas[prayers] are easily and


quickly answered by Allah


The Dedication of this Muslim Doctor - spare time was devoted to


Allah to bring others closer to Him- Lets also become inviters to


ALLAH






Don't forget others are in need.You may never know when you would be in


need!






Always contribute to good causes.you never know the little you give


may save some ones life..or in whichever way it will benefit them.






Monday, August 02, 2010

Effectiveness !

Effectiveness !


A giant ship engine failed. The ship's owners tried one expert after another, but none of them could figure out how to fix the engine.

Then they brought in an old man in his eighties who had been fixing ships since he was a young man. He carried a large bag of tools with him, and when he arrived, he immediately went to work. He inspected the engine very carefully from top to bottom.

Two of the ship's owners were there watching this man and hoping he would know what to do. After looking things over, the old man reached into his bag and pulled out a small hammer. He gently tapped something. Instantly, the engine lurched into life. He carefully put his hammer away. The engine was fixed!

A week later, the owners received a bill from the old man for ten thousand dollars.

"What?!" the owners exclaimed. "He hardly did anything!"

So they wrote the old man a note saying, "Please send us an itemized bill."

The man sent a bill that read:

Tapping with a hammer...... ......... $ 2.00

Knowing where to tap.......... ......... $ 9,998.00

Effort is important, but knowing where to make an effort makes all the difference!

Saturday, July 17, 2010

semi annivesarii

happy semi annivassary sempena ikatan tali hubungan aku sebagai seorang suami kepada seorang wanita yg paling aku sayang.

Sunday, July 11, 2010

hari-hari yg positive i

anda manusia, makhluk yg paling indah pernah Allah ciptakan.manusia seperti aku mmg byk peluang yg Allah ciptakan utk berbakti kepada manusia. dipandang dari sudut retrospektif, tugas sebagai seorang penjawat awam di bidang pengurusan tanah mmg sunggu mencabar, apatah tugas aku berdepan dgn pelbagai professional seperti para peguam dan auctioneers. stress mmg stress, tapi aku hadapi stress bersama dgn EO2 dan CC2 aku dgn senyuman dan kemesraan...

Friday, May 28, 2010

migrain

patutnya, pg ni aku dijadualkan (jadual suami hujung minggu) utk menemani sayang aku on call (OC) di hospital sultanah fatimah, muar. tah camner, aku mg tekad nk follow pasal kuarters aku. aku dapat. lepas gi bayar deposit (peraturan baru) rumah, n amik konci, terus aku blik opis. balik2 tgk dah mcm citer ada. dah seminggu aku rasa pening kepala sebelah kiri. nk rukuk sujud mmg azab yg amat.
so, minggu ni aku tak dapat nk join sayang aku utk OC sebab nk pindah barang2 ke umah baru. kuarters pegawai tu tak masuk lagi api air. tp sementara nk cari masa gi TNB n syabas, aku pindah kan skit2 brg2 tu. org umah aku pun dah dapat feedback dari KKM pasal transfer dia ke Selangor. memula mintak putrajaya. agaknye putrajaya tu dah koman sgt, KKM letak dia under jabatan kesihatan negeri selangor (JKNS).yg aku tau, opis PSM dia kat menara sunway, sec 9, shah alam. sebelah plaza masalam.
hr ni org umah (sayang aku) call tanya pening aku camner. so, aku jawab, mcm biasa. sakit belah kiri kepala. migrain ni dia ada ubat khas. sayang aku tau ubat tu. cuma jauh la plak.barang baru pindah skit.tak larat nk pindah byk2.
doakanlah kesejahteraan aku dan isteri tersayang ...

Monday, April 05, 2010

masa kian pendek

klu dulu time kat SB, aku rasa masa tu panjang la yg amat. tak byk bende yg aku leh buat melainkan klu ada mtg kat s alam, baru la terluang masa aku yg byk kat SB. sejak transfer ke klang, masa yg panjang jadi pendek. bukan sebab quantum mechanic yg jadik pendek, tapi masa yg terluang mmg bebetul fully utilized.dah tak selapang dulu. maybe org kata, klu kita rehat kan sgt mnda, jadik dungu.. aku hampir jadik dungu bila kat SB dulu. walau apa pun, walau masa aku kian pendek dan terisi dgn byk pengisian, aku puas. aku puas sebab aku dapat rasakan masa kerja aku penuh berkat. gaji yg aku dapat penuh berkat. tak makan gaji buta. walau pun aku tau, time aku kat SB dulu mmg byk keje, tapi keje yg bukan sepatutnye aku buat. ditambah dgn komitmen famili, mmg satu bende yg mencabar...

Friday, February 19, 2010

tunggu ....

aku paling nyampah klu satu2 event, kena tunggu org penting yg tak menepati masa dan jadual. klu tak kerana blog ni, aku dah lama ledakkan kemenyampahan aku ni kat staff aku. tapi, sebagai terapi psikologi, aku jadikkan blog ni sebgai medan tinju aku utk aku lepaskan kemenyampahan itu. baru jap tadi, patut ada ceramah pasal apa tah. biasa la, kat SB ni, org kena tunggu pegawai atas (termasuk la aku). tapi aku bukan jenis bagi org tertunggu2. klu meeting, sesapa yg lambat, nasib la. aku start on time. takde nk tunggu2. tiada kompromi. kekadang masa yg terluang menunggu tu, sepatutnye diluangkan dgn kerja yg lebey penting, komitmen dsb. kat sini, staff prefer tunggu sampai pegawai sampai. yg kepala hangguknya plak tu, pegawai terhegeh2 nk dtg (hatta dah lambat setengah jam).


di mana dia lead by example nyer?


kekadang aku tanya pada diri aku sendiri, adakah aku pegawai yg sedemikian rupa? staff aku sure mempunyai cetusan perasaan mcm aku skg ni.


aku kini, duduk di sudut opis, blogging.....still waiting for the penceramah n those woh so damn freakin wutever...

Thursday, February 11, 2010

gi gym

semalam hari kedua aku ke gym kat sabak bernam. mmg best sebab dapat berpeluh sampai kuyup baju. time tu aku puasa. so, takleh nk buat lebey2 takut nanti ada yg pengsan tgh2 workout tu.

first routin, aku akan naik treadmill, then cyling. treadmill mcm biasa aku buat 20 minit, speed 8. pas tu gradual cycling, dari rata sampai mcm naik bukit. mmg penat.

overall, intructor dia mmg byk membantu, esp org yg baru2 nk berjinak2 burung merpati nk belajar main gym mcm aku ni. klu ok, aku akan gi ke mana2 gym utk bersenam. tak yah lagi pikir sukan apa yg patut aku masuk atau join. objective utama adalah utk jadik lebey sihat.

ps. target nk dapat kan bali berat badan unggul aku, 4 tahun yg lalu 62kg....

Wednesday, February 10, 2010

kek online (online cake)











pelbagai aneka kek. berminat? sila hubungi wan- 0136037650, yani - 0129145449, saya 013 6753816...terima kasih










Gred daging puyuh:-
1) Gred AA - 195 - 210 gram seekor - 4 ekor/pek

2) Gred A - 175-194 gram seekor - 10 ekor/ pek

3) Gred B - 150 - 174 gram seekor - 10 ekor/ pek

4) Gred C - 135 - 149 gram seekor - 10 ekor/pek

5) Gred D - Kurang 134 gm seekor - 10 ekor/pek

Sila hubungi saya untuk dapatkan harga terbaik!

Apa itu kolesterol


Kolesterol, salah satu bahan yang menjadi punca utama kepada masalah peyakit jantung. Apabila kandungannya tinggi di dalam darah, ia berpotensi melekat pada dinding salur darah. Ini akan membuatkan salur darah mengecil dan akhirnya boleh tersumbat. Proses ini dikenali sebagai atherosclerosis. Sekiranya berlaku pada arteri yang ke jantung, kesannya adalah penyakit jantung.

Apabila berlaku di otak, kesannya adalah strok. Selain dari jantung, kolesterol juga dikaitkan dengan masalah pendengaran, pengelihatan dan juga kecerdasan minda seseorang. Semua ini berkaitan dengan atherosclerosis. Gangguan yang menyebabkan penyediaan nutrient dan oksigen yang tidak mencukupi untuk organ-organ tersebut.

Untuk membaca artikel penuh - KLIK URL berikut :
http://www.biovco.com/apa-itu-kolestrol.php?ref=led1816

Faktor genetik punca alahan


Alahan merujuk kepada tindakan imuniti berlebihan terhadap bahan yang lazimnya tidak berbahaya. Badan kita mempunyai sistem imuniti yang melindungi daripada bahan yang berbahaya. Sistem imuniti yang sihat hanya akan memberi reaksi kepada bahan yang berbahaya seperti kuman atau mikro organisma lain.

Bagaimanapun, kadang kala sistem imun tubuh mengenal bahan yang tidak berbahaya seperti habuk, debu bunga dan juga makanan sebagai bahan yang berbahaya dan secara langsung menyebabkan tindak balas berlaku. Tindak balas ini yang menghasilkan simptom alahan.

Apakah yang menyebabkan alahan?

Walaupun banyak faktor sekeliling yang boleh menyebabkan alahan, kebanyakannya ditentukan oleh faktor genetik. Jika keluarga mempunyai masalah alahan, kemungkinan besar anak mereka juga mempunyai masalah sama.

Untuk membaca artikel penuh - KLIK URL berikut :

Monday, February 08, 2010

mensucikan jiwa

aku terperasan yg blogging ni sebenarnya salah teknik terapi utk jiwa. tak kira la jiwa tu tgh tenang mahupun tgh kaco. could it have been that from all these years, eversince working with flextronics and proton, it seems like to be the effective way how to overcome stress and to express our idea on the net. hakikatnya, mmg blogging tu boleh dijadikan satu bentuk terapi penyucian jiwa. dalam erti kata yg lain, ianya dapat dilakukan dgn mengisi idea2 yg berkaitan tentang motivasi diri dan kerohanian. dah mcm ustaz la plak... tapi why not... there's nuthing wrong of being ustaz as the noun itself proclaim to be the one who spreads the knowledges and phylosopy.
apa yg nk aku katakan adalah puasa sebenarnya. buat permulaan, aku puasa setiap hari senin. tapi aku kena ganti dul pose2 aku tahun lepas yg aku terpaksa batalkan demi result kepekatan darah aku selama dua hari. wife aku bgtau, aku kena dulukan yg wajib. maka, dengan itu, wife yg aku sayang kejutkan pagi tadi. larat minum air kosong jek. consequences nye, perut pamsuk hangin, then kepala pening2 lalat. tapi kan, dalam keadaan skg ni, aku mengharapkan aku jadik pening2 dan muntah2. satu sebab org dolu2 kata, klu aku pening2 n mual2, aku bakal nk jadik ayah. second sebab aku nk kuar kan sumer makanan yg aku makan sebab blotted.
recently, aku mudah blotted. tak tau pesal. perut dalam kecik, tapi perut luar dah besar.huhuhuhu sedey nye. byk suar dh kena tukar suar baru dgn saiz yg baru. klu aku bertugas di sabak, aku akan cut down as much food as possible. tetiba tingat mate5, satu produk doktor apa tah. dlm blog seorang pengamal mate5 tu, kebanyakkan diet semua kena cut down to half. meaning, klu tak amik mate5 tu pun, aku rasa boley jek diet. tapi mate5 tu berfungsi bagi meredakan daya nafsu makan kita. jadik kita akan sentiasa rasa kenyang. gitu la al kisah aku hari ni...

Thursday, February 04, 2010

another epic 03022010

i just couldnt sleep. i just couldnt help it to spit it out. couldnt help to speak off my outta my mouth. its all begin when i was first arrived to land of a promising land called Sabak Bernam. Everything seems to be vivid and butterfly grew bigger and bigger in my stomach.Hedging together with hope, feeling a bit lost in a while, the new world of being such a pragmatic ADO could have been a lot more towards getting my life better (which is not).what come what may, i never came across any thought to have life to be tougher. life was so simple and easy when i was in RnD, Proton, playing around with datas, getting complement from my former superior but nowadays, it was all like bullshitting around among typical malay who always been signatured with hates and agony. it was all so different when i was surrounded with malay community that always talk about schroedinger's cat, changed paradigm and string theory. But nowadays, not any of it being spoken and outspoken as the folks over here seems to be so dull in intelligence and practically low in intellectual intercourse. for what that i've thinking, to make a big change. a huge one. getting my tranfer spreadsheet to be surreal, practically a joined force in between the emotional quotion and intellectual quoation as much as we could gor far from the land of shallow mindset.....Please Allah, i really beg for your mercy, to show me the way and the parallel path towards the correct way and truth to overcome my vengeance.

Tuesday, February 02, 2010

kini bergelar suami

aku skg dah bergelar seorang suami. dah takde lagi perangai bujang lagi. kena ubah. matured but yet look a liltle bit younger than before. need to cut down some weight. as org umah pun seorang medical officer, kena la obey dgn advise yg dia bagi. aku sayang sangat2 wife aku. dia lah kekasih dan cinta aku di mana tiada cinta dan kasih pernah wujud sebelum kami bernikah, tapi berputik segar cinta selepas menmpuh alam perkahwinan. aku bersyukur kepada Allah yg Maha pemurah lagi Maha Mengasihani kerana menemukan aku dgn orang yang paling aku sayangi. semoga kasih dan sayangke pada isteriku berpanjangan, dunia dan akhirat, Insya Allah...

Tuesday, January 05, 2010

pekan sungai besar yg mangalir antaranya sungai yg teramat besar.

keje aku di pejabat mmg byk berjalan. sebab klu dulu, aku dihubungkan dgn alat yg bernama DECT. telefon meja yg boleh dibawa ke mana2. bukan telefon beserta meja yg aku usung utk ke mana2, tetapi telefon sahaja. tapi skg ni, opis aku ala2 zaman Nippon.walaupun ada dua tepon, still, aku kena ke hulu ke hilir mencari staff aku. gitu juga time off working hour. disebabkan tempat ni besar (dah nama sg besar), terpaksa la aku menunggang buraq yg yang berwarna biru. mcm citer fantasi lak.mcm citer Avatar. buraq aku yg warna biru tu buat hal. problem dgn dia punya throttle body.

gi perodua, sumer fully book, walaupun diorang tak sure org yg tukang book tu dtg atau tak. 1st, gi bukit rajah, then gi glenmarie. nk gi subang, takut merana hati, so, aku bantut kan jek hasrat utk ke perodua subang demi utk tidak menaik kan darah tinggi aku. aku menunggang buraq aku secara slow2 hinggalah sampai ke ttdi jaya, di mana terdapat nyer surga bagi buraq2 yg lain. ada yg RnR dan buat spa. bagi buraq aku, aku gi hantar ke satu tempat milik org kita. diorang bukak dada buraq aku tu, then kenal pasti mmg problem dgn throttle body. then diorang kata mmg kena tukar dia punye mountng bagi menjamin berkurang vibration bila semasa buraq aku ni ditunggang. jadi, tak yah la aku nk risau2 lagi sebab klu plag throttle body aku klu longgar lagi, tak yah kecoh2 nk carik perodua.


malam baru aku sampai di sebuah pekan yg mengalir di antara pekan itu satu sungai yg sgt besar. klu nk dikatakan sungai itu besar nye klu mahu melintas, memerlukan kenderaan yang bernakhoda. begitula besar nye sungai itu. nk dijadikkan citer, time aku menyeberangi sungai yg besar tu, berlaku la beberapa insiden yg tak aku ingini seperti penunggang2 unggas (pest) yg berani membuat aksi lagak ngeri. nk mampoz barangkali anak2 muda ini. biar la dia mampoz. yg menangis mak ayah diorang. mak ayah diorang patut menangis sebab kerugian membesarkan perempit2 ini. bukan menangis sebab sayang ke hapa. bukan salah ibu yg mengandung atau ayah yang ngandung tak beranak2. salah anak2 yg merempit yg mampoz sebab dah ada pala otak, tak nak isik dgn hotak. isik dgn taik udang.


aku terbgn kul 3 pagi. rasa mcm ada org kejut kan aku.citer kliwon kah ini? kejutkan aku solat tahajjud. lepas solat tahajjud, aku menyegerakan solat jamak aku. rasa nyer sebab aku tak buat solat jamak. sebab jarak antar pekan yg menglir di antaranya sungai yang teramat besar itu dgn kota metro ketua bagi segala alam letaknya antara lebey dari dua marhalah. maka, hendaknya aku mengimarah ibadatku melalui solat jamak yg ditakhir kan maghrib dan isya di sepanjang malam isya tu. walaupun aku sangsi akan kewajaran solat jamak itu, sebab ada yg kata tak perlu dan perlu dikerjakan sebgai solat fardhu yg seperti kebiasaanya. tapi, atas nasihat seorang ostadt, merangkap anak buah aku kat unit penguatkuasa, maka benar lah kewajaran solat jamak itu, dan terhapuslah segala was2 mainan makhluk yang direjam, syayathin.....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...