nuffnang

Tuesday, January 05, 2010

pekan sungai besar yg mangalir antaranya sungai yg teramat besar.

keje aku di pejabat mmg byk berjalan. sebab klu dulu, aku dihubungkan dgn alat yg bernama DECT. telefon meja yg boleh dibawa ke mana2. bukan telefon beserta meja yg aku usung utk ke mana2, tetapi telefon sahaja. tapi skg ni, opis aku ala2 zaman Nippon.walaupun ada dua tepon, still, aku kena ke hulu ke hilir mencari staff aku. gitu juga time off working hour. disebabkan tempat ni besar (dah nama sg besar), terpaksa la aku menunggang buraq yg yang berwarna biru. mcm citer fantasi lak.mcm citer Avatar. buraq aku yg warna biru tu buat hal. problem dgn dia punya throttle body.

gi perodua, sumer fully book, walaupun diorang tak sure org yg tukang book tu dtg atau tak. 1st, gi bukit rajah, then gi glenmarie. nk gi subang, takut merana hati, so, aku bantut kan jek hasrat utk ke perodua subang demi utk tidak menaik kan darah tinggi aku. aku menunggang buraq aku secara slow2 hinggalah sampai ke ttdi jaya, di mana terdapat nyer surga bagi buraq2 yg lain. ada yg RnR dan buat spa. bagi buraq aku, aku gi hantar ke satu tempat milik org kita. diorang bukak dada buraq aku tu, then kenal pasti mmg problem dgn throttle body. then diorang kata mmg kena tukar dia punye mountng bagi menjamin berkurang vibration bila semasa buraq aku ni ditunggang. jadi, tak yah la aku nk risau2 lagi sebab klu plag throttle body aku klu longgar lagi, tak yah kecoh2 nk carik perodua.


malam baru aku sampai di sebuah pekan yg mengalir di antara pekan itu satu sungai yg sgt besar. klu nk dikatakan sungai itu besar nye klu mahu melintas, memerlukan kenderaan yang bernakhoda. begitula besar nye sungai itu. nk dijadikkan citer, time aku menyeberangi sungai yg besar tu, berlaku la beberapa insiden yg tak aku ingini seperti penunggang2 unggas (pest) yg berani membuat aksi lagak ngeri. nk mampoz barangkali anak2 muda ini. biar la dia mampoz. yg menangis mak ayah diorang. mak ayah diorang patut menangis sebab kerugian membesarkan perempit2 ini. bukan menangis sebab sayang ke hapa. bukan salah ibu yg mengandung atau ayah yang ngandung tak beranak2. salah anak2 yg merempit yg mampoz sebab dah ada pala otak, tak nak isik dgn hotak. isik dgn taik udang.


aku terbgn kul 3 pagi. rasa mcm ada org kejut kan aku.citer kliwon kah ini? kejutkan aku solat tahajjud. lepas solat tahajjud, aku menyegerakan solat jamak aku. rasa nyer sebab aku tak buat solat jamak. sebab jarak antar pekan yg menglir di antaranya sungai yang teramat besar itu dgn kota metro ketua bagi segala alam letaknya antara lebey dari dua marhalah. maka, hendaknya aku mengimarah ibadatku melalui solat jamak yg ditakhir kan maghrib dan isya di sepanjang malam isya tu. walaupun aku sangsi akan kewajaran solat jamak itu, sebab ada yg kata tak perlu dan perlu dikerjakan sebgai solat fardhu yg seperti kebiasaanya. tapi, atas nasihat seorang ostadt, merangkap anak buah aku kat unit penguatkuasa, maka benar lah kewajaran solat jamak itu, dan terhapuslah segala was2 mainan makhluk yang direjam, syayathin.....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...