nuffnang

Friday, February 19, 2010

tunggu ....

aku paling nyampah klu satu2 event, kena tunggu org penting yg tak menepati masa dan jadual. klu tak kerana blog ni, aku dah lama ledakkan kemenyampahan aku ni kat staff aku. tapi, sebagai terapi psikologi, aku jadikkan blog ni sebgai medan tinju aku utk aku lepaskan kemenyampahan itu. baru jap tadi, patut ada ceramah pasal apa tah. biasa la, kat SB ni, org kena tunggu pegawai atas (termasuk la aku). tapi aku bukan jenis bagi org tertunggu2. klu meeting, sesapa yg lambat, nasib la. aku start on time. takde nk tunggu2. tiada kompromi. kekadang masa yg terluang menunggu tu, sepatutnye diluangkan dgn kerja yg lebey penting, komitmen dsb. kat sini, staff prefer tunggu sampai pegawai sampai. yg kepala hangguknya plak tu, pegawai terhegeh2 nk dtg (hatta dah lambat setengah jam).


di mana dia lead by example nyer?


kekadang aku tanya pada diri aku sendiri, adakah aku pegawai yg sedemikian rupa? staff aku sure mempunyai cetusan perasaan mcm aku skg ni.


aku kini, duduk di sudut opis, blogging.....still waiting for the penceramah n those woh so damn freakin wutever...

Thursday, February 11, 2010

gi gym

semalam hari kedua aku ke gym kat sabak bernam. mmg best sebab dapat berpeluh sampai kuyup baju. time tu aku puasa. so, takleh nk buat lebey2 takut nanti ada yg pengsan tgh2 workout tu.

first routin, aku akan naik treadmill, then cyling. treadmill mcm biasa aku buat 20 minit, speed 8. pas tu gradual cycling, dari rata sampai mcm naik bukit. mmg penat.

overall, intructor dia mmg byk membantu, esp org yg baru2 nk berjinak2 burung merpati nk belajar main gym mcm aku ni. klu ok, aku akan gi ke mana2 gym utk bersenam. tak yah lagi pikir sukan apa yg patut aku masuk atau join. objective utama adalah utk jadik lebey sihat.

ps. target nk dapat kan bali berat badan unggul aku, 4 tahun yg lalu 62kg....

Wednesday, February 10, 2010

kek online (online cake)











pelbagai aneka kek. berminat? sila hubungi wan- 0136037650, yani - 0129145449, saya 013 6753816...terima kasih










Gred daging puyuh:-
1) Gred AA - 195 - 210 gram seekor - 4 ekor/pek

2) Gred A - 175-194 gram seekor - 10 ekor/ pek

3) Gred B - 150 - 174 gram seekor - 10 ekor/ pek

4) Gred C - 135 - 149 gram seekor - 10 ekor/pek

5) Gred D - Kurang 134 gm seekor - 10 ekor/pek

Sila hubungi saya untuk dapatkan harga terbaik!

Apa itu kolesterol


Kolesterol, salah satu bahan yang menjadi punca utama kepada masalah peyakit jantung. Apabila kandungannya tinggi di dalam darah, ia berpotensi melekat pada dinding salur darah. Ini akan membuatkan salur darah mengecil dan akhirnya boleh tersumbat. Proses ini dikenali sebagai atherosclerosis. Sekiranya berlaku pada arteri yang ke jantung, kesannya adalah penyakit jantung.

Apabila berlaku di otak, kesannya adalah strok. Selain dari jantung, kolesterol juga dikaitkan dengan masalah pendengaran, pengelihatan dan juga kecerdasan minda seseorang. Semua ini berkaitan dengan atherosclerosis. Gangguan yang menyebabkan penyediaan nutrient dan oksigen yang tidak mencukupi untuk organ-organ tersebut.

Untuk membaca artikel penuh - KLIK URL berikut :
http://www.biovco.com/apa-itu-kolestrol.php?ref=led1816

Faktor genetik punca alahan


Alahan merujuk kepada tindakan imuniti berlebihan terhadap bahan yang lazimnya tidak berbahaya. Badan kita mempunyai sistem imuniti yang melindungi daripada bahan yang berbahaya. Sistem imuniti yang sihat hanya akan memberi reaksi kepada bahan yang berbahaya seperti kuman atau mikro organisma lain.

Bagaimanapun, kadang kala sistem imun tubuh mengenal bahan yang tidak berbahaya seperti habuk, debu bunga dan juga makanan sebagai bahan yang berbahaya dan secara langsung menyebabkan tindak balas berlaku. Tindak balas ini yang menghasilkan simptom alahan.

Apakah yang menyebabkan alahan?

Walaupun banyak faktor sekeliling yang boleh menyebabkan alahan, kebanyakannya ditentukan oleh faktor genetik. Jika keluarga mempunyai masalah alahan, kemungkinan besar anak mereka juga mempunyai masalah sama.

Untuk membaca artikel penuh - KLIK URL berikut :

Monday, February 08, 2010

mensucikan jiwa

aku terperasan yg blogging ni sebenarnya salah teknik terapi utk jiwa. tak kira la jiwa tu tgh tenang mahupun tgh kaco. could it have been that from all these years, eversince working with flextronics and proton, it seems like to be the effective way how to overcome stress and to express our idea on the net. hakikatnya, mmg blogging tu boleh dijadikan satu bentuk terapi penyucian jiwa. dalam erti kata yg lain, ianya dapat dilakukan dgn mengisi idea2 yg berkaitan tentang motivasi diri dan kerohanian. dah mcm ustaz la plak... tapi why not... there's nuthing wrong of being ustaz as the noun itself proclaim to be the one who spreads the knowledges and phylosopy.
apa yg nk aku katakan adalah puasa sebenarnya. buat permulaan, aku puasa setiap hari senin. tapi aku kena ganti dul pose2 aku tahun lepas yg aku terpaksa batalkan demi result kepekatan darah aku selama dua hari. wife aku bgtau, aku kena dulukan yg wajib. maka, dengan itu, wife yg aku sayang kejutkan pagi tadi. larat minum air kosong jek. consequences nye, perut pamsuk hangin, then kepala pening2 lalat. tapi kan, dalam keadaan skg ni, aku mengharapkan aku jadik pening2 dan muntah2. satu sebab org dolu2 kata, klu aku pening2 n mual2, aku bakal nk jadik ayah. second sebab aku nk kuar kan sumer makanan yg aku makan sebab blotted.
recently, aku mudah blotted. tak tau pesal. perut dalam kecik, tapi perut luar dah besar.huhuhuhu sedey nye. byk suar dh kena tukar suar baru dgn saiz yg baru. klu aku bertugas di sabak, aku akan cut down as much food as possible. tetiba tingat mate5, satu produk doktor apa tah. dlm blog seorang pengamal mate5 tu, kebanyakkan diet semua kena cut down to half. meaning, klu tak amik mate5 tu pun, aku rasa boley jek diet. tapi mate5 tu berfungsi bagi meredakan daya nafsu makan kita. jadik kita akan sentiasa rasa kenyang. gitu la al kisah aku hari ni...

Thursday, February 04, 2010

another epic 03022010

i just couldnt sleep. i just couldnt help it to spit it out. couldnt help to speak off my outta my mouth. its all begin when i was first arrived to land of a promising land called Sabak Bernam. Everything seems to be vivid and butterfly grew bigger and bigger in my stomach.Hedging together with hope, feeling a bit lost in a while, the new world of being such a pragmatic ADO could have been a lot more towards getting my life better (which is not).what come what may, i never came across any thought to have life to be tougher. life was so simple and easy when i was in RnD, Proton, playing around with datas, getting complement from my former superior but nowadays, it was all like bullshitting around among typical malay who always been signatured with hates and agony. it was all so different when i was surrounded with malay community that always talk about schroedinger's cat, changed paradigm and string theory. But nowadays, not any of it being spoken and outspoken as the folks over here seems to be so dull in intelligence and practically low in intellectual intercourse. for what that i've thinking, to make a big change. a huge one. getting my tranfer spreadsheet to be surreal, practically a joined force in between the emotional quotion and intellectual quoation as much as we could gor far from the land of shallow mindset.....Please Allah, i really beg for your mercy, to show me the way and the parallel path towards the correct way and truth to overcome my vengeance.

Tuesday, February 02, 2010

kini bergelar suami

aku skg dah bergelar seorang suami. dah takde lagi perangai bujang lagi. kena ubah. matured but yet look a liltle bit younger than before. need to cut down some weight. as org umah pun seorang medical officer, kena la obey dgn advise yg dia bagi. aku sayang sangat2 wife aku. dia lah kekasih dan cinta aku di mana tiada cinta dan kasih pernah wujud sebelum kami bernikah, tapi berputik segar cinta selepas menmpuh alam perkahwinan. aku bersyukur kepada Allah yg Maha pemurah lagi Maha Mengasihani kerana menemukan aku dgn orang yang paling aku sayangi. semoga kasih dan sayangke pada isteriku berpanjangan, dunia dan akhirat, Insya Allah...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...