nuffnang

Wednesday, September 21, 2011

blog yg panjang tentang aku.

lama nian aku tak berblog panjang2. al maklumlah, tak berfamili. nk buat camner kan. dah bz ngan wife and anak. bz uruskan rumah and wat ever. tapi aku tak penah terlintas dlm hati nk cakap sesuatu tentang diri aku. aku sebenarnya berat nk berbicara ttg diri aku tapi kena gak bagitau. 

apa yg pasti , aku mungkin seorang yg cinta kan keamanan. suka kan kedamai di jiwa aku dan jiwa org lain jua. kedamaian mungkin dtg klu semua org ada perasaan dan harapan sebegitu. tetapi itu hanyala harapan. setiap org ada agenda masing2. tak kira agenda diorang apa pun. agenda nk tolong sahabat yg lain ke, nk kondem org lain ke, nk pedajal kan org lain ke. tu sumer lumrah dan adat hidup manusia. 

aku juga seorang yg cinta kan seni. mungkin seni itu buta atau semua org butakan seni kerana seni hanya lah satu medium yg teramat subjective. hinggakan lukisan2 aku disalahtafsirakn oleh ibu bapaku sebagai lukisan para anak2 hingusan. kenapa mesti mereka berfikiran sebegitu kerana bagi mereka seni itu hanya gabungan warna yg berselirat di sana sini tanpa hala tuju yg pasti. dikatakn kebutaan seni itu bagai kecelaruan minda. masakan seni itu byk tergantung di dada2 show room dan di dada entrance hall pencakar2 langit terkemuka di new york. masakan no. 5, 1948 Paul jackson Pollock menjadik rebutan David Geffen ketika di di suatu auction, yg mana hanya coretan sahaja yg kedapatan. 

aku jua seorang yg suka aktiviti sosial. agak cemerkap andai kukata aku seorang yg so sial. hahahahaha. terkadang sosial itu perlu. hanya la kerana aktiviti sosial itu tidak perlu terlalu kerap. ada yg mengatakan aku seorang yg kurang bersosial. itu kata mereka yg tiada erti limitasi dalam kaedah berso sial. perlu kah aku bersosial atau sosial aku dgn tuhan bagaimana pula?

aku jua seorang yg gemar mencetuskan idea yg mnerbitkan persoalan. lebih byk persoalan dari jawapan.

saki baki hari2 ku

ni tinggal beberapa hari aku akan berkampung di Intan.

terasa sayu lak bila terngiang2 suara tawa isteri dan anak aku.

6 bulan berpisah bukan la satu tempoh yg pendek.

tah kenal atau tidak baby son aku yg masih kecik tu.

rasa mcm nk patah balik ke career life aku mcm dulu.

tak yah gi kursus lelama. tak yah nk ngipas2 org. tak yah nk kiss ass org.

Wednesday, August 24, 2011

sate di bandar baru sg buloh

penah skali tu, aku terpaksa bersengkang kaki nk ke bandar baru sg buloh, harung traffic jam semata2 utk dapat kan sate kajang bandar baru sg buloh. klu ikut kan kat situ byk jek kedai yg jual sate. ada yg best dan tak kuang nyer gak yg rasa nyer hampeh. apa tah lg kedai yg customer services level tahap cipan laut.

ada dua kedai yg kitorang mmg puas ati bila bertapa ngadap sate kat situ. sate subang dan sate kajang. kitorang tak sure kenapa kitorang gila sgt ngan sate antara dua kedai ni. frust bila kitorang dapat tau yg sate subang tu dah tak beroperasi kat gerai makan kat bandar baru subang yg berpuaka itu. tak tau knp tetiba diorang out of business. atau sebenarnyer diorang dh exodus atau migrate ke lokasi yg lebey civilised?!

jadi, kitorang berterbangan lah umpama kunang2 mencari kedai2 yg berasap dan berbau sate. last skali, aku parking kat satu kedai yg kitorang penah bekfast dulu sebelum si baby irfan lahir ke dunia yg fana ini. ada jual sate kat situ. pada asalnya mmg kitorang tak perasan kat situ ada gerai tumpang jual satu kat situ. tapi bila tgk ada sign board yg nampak gaya nya mcm tersembunyi disebalik rimbunan dahan pokok, baru kitorang tau, sebenarnye kedai sate tu adalah tapak asal kedai tu,bukannye terkaan yg mengatakan bahawa kedai satu tu kedai tompang. ala2 serrogate gerai gitu kan.

kat kedai tu sate ayam dia tak brp kaw sgt. tak sekaw sate subang yg kaya dgn lemak ayam. lemak2 tu yg buat sodap tuh

yg pasti, wife aku teruja dgn kesedapan sate daging dia yg penuh nikmat sementara dunia. tambah lak ngan kuah yg sunggu juicy.

ok, berbalik kepada citer aku memula tadi (sedang selingsing baju tanda geram), punya la penat harung jam, ghopenyer kedai tu tak buka time pose. mungkin dia bukak kat bazaar ramadhan yg very inhygienic itu.

kitorunk terfust nonggeng.....

Tuesday, August 23, 2011

puaka di Subang Parade

bebaru ni aku terserempak dgn seekor puaka nyian rapik kat Subang Parade. nk kata seram sejuk tu takde lah kan cuma aku rasa menyirap. time tu aku baru habis workout gym kat celebrity fitness. time nk turun, kenkunun nk rewang2 kat lower ground floor cari juadah bbuka pose, tetiba ternampak seekor puaka jantan ni tgh bawak baby puaka dia dalam escalator. baby tu ada kat dalam stroller. mmg puaka betul.... sungguh merbahaya. korunk tau ler kan bahana klu tak jaga bebetul. aku dah stand by ala2 superman gitu, nk tolong mana tau baby tu jatuh ke, tersembam kat gigi escalator tuker. cuma bapak baby puaka tu tak brp nk fikir sangat konsikuenses yg terjadik kepada baby tuh.

ok berbalik kepada citer puaka yg aku jumpa tu, ghopenyer, baby tu kepunyaan sekor puaka betina. patut la aku dok dgr ada satu suara menempik marah kan puaka jantan tu sebab bawak baby kat escalator. sebenarnyer diorang nk cepat bamboz dr escalator tu sebab kewujudan aku kat situ. si puaka betina tu penah la buat enry kata puaka jantan dia tu beribu kali lebey hensom dari aku. korunk tau la kan kenapa sebab apa dia ckp camtu. sebab aku tak brp nk bernafsu nk layan sgt dia tu. get lost....

persoklan. siapa yg berpuaka sebenarnya ni...?

Monday, August 22, 2011

32 Rahsia Israel Yang Patut Korang Tahu

Terlalu banyak yang kita tidak tahu akan perihal Negara Israel dan Yahudi
bangsanya. Marilah kita selusuri satu demi satu rahsia itu.

1. Tahukah anda bahawa selain bangsa yahudi, tidak dibenarkan membeli atau
menyewa tanah di Israel?

2. Tahukah anda bahawa setiap bangsa yahudi yang ada di setiap Negara di
seluruh dunia menjadi warga Negara Israel secara automatik? Sementara warga
Palestin yang lahir di tanah negerinya sendiri sejak puluhan abad yang lalu
terus diusir ke luar dari Palestin?

3. Tahukah anda bahawa penduduk Palestin yang menetap di kawasan Israel
harus menggunakan kenderaan yang dicat dengan warna khas untuk membezakan
antara bangsa yahudi dan bukan yahudi?

4. Tahukah anda bahawa Jerusalem bahagian timur, Tebing Barat, Gaza dan
dataran tinggi Golan dianggap oleh masyarakat antarabangsa khususnya barat
dan Amerika sebagai kawasan yang dijajah Israel dan bukan merupakan
sebahagian daripada Israel?

5. Tahukah anda bahawa Israel memperuntukkan 85% air bersih hanya untuk
bangsa Yahudi dan membahagikan 15% sisanya untuk seluruh penduduk Palestin
yang menetap di kawasan Israel? Secara realiti, Israel memperuntukkan 85%
air bersih hanya untuk 400 penduduk yahudi di Hebron, sementara 15% sisanya
diberikan kepada 120 ribu penduduk Palestin di daerah itu?

6. Tahukah anda bahawa Amerika menyalurkan dana 5 billion US dari
penghasilan hutangnya setiap tahunnya untuk menyumbang kepada Israel?

7. Tahukah anda bahawa Amerika terus memberikan bantuan ketenteraan kepada
Israel sebesar 1,8 billion US setiap tahunn? Dan tahukah anda bahawa jumlah
sebesar itu sama dengan sumbangan Amerika kepada seluruh Negara di
benua-benua Afrika?

8. Tahukah anda bahawa Israel juga menunggu bantuan perang tambahan sebesar
4 billion US dari Amerika yang terdiri dari pesawat pejuang F16, Apache dan
Blackhawk? Dan kerana Amerika merupakan Negara gabungan utama bagi Israel,
maka ia wajib memberikan semua kemudahan yang diminta Israel untuk menjamin
kewujudannya.

9. Tahukah anda bahawa kerajaan Amerika telah menekan Kongres tentang
pelanggaran Israel dalam penggunaan senjata yang mereka sumbangkan?
Khususnya pada tahun 1978, 1979 dan tahun 1982 pada perang di Lubnan dan
penggunaan senjata nuklear pada tahun 1981.

10. Tahukah anda bahawa Israel adalah satu-satunya Negara di Timur Tengah
yang menolak menandatangani larangan pembangunan senjata nuklear? Dan
menolak Pasukan Siasatan PBB untuk memeriksa tempat persembunyian
nuklearnya?

11. Tahukah anda bahawa sebelum Israel wujud pada tahun 1948, mereka telah
memiliki kilang pengembangan senjata nuklear?

12. Tahukah anda bahawa Pegawai Tinggi Israel di Jabatan Tentera mereka
mengakui secara terang-terangan bahawa tentera Israel membunuh semua
tahanan perang Palestin tanpa proses pengadilan?

13. Tahukah anda bahawa Israel telah menyerang tempat kediaman Diplomat
Amerika dan menyerang kapal perang Amerika Liberty di perairan antarabangsa
pada tahun 1967? Walaupun serangan itu membunuh 33 tentara Amerika dan
melukai 177 lainnya, tetapi Amerika sama sekali tidak melakukan sebarang
tindakan terhadap Israel? Hanya dengan alasan bahawa tentera Israel
tersalah sasaran? Bayangkan kalau serangan itu dilakukan oleh Negara Islam?

14. Tahukah anda bahawa Israel merupakan Negara yang paling banyak
mengabaikan resolusi negara PBB? Jumlah resolusi yang diabaikan oleh Israel
mencapai 69 buah. Bayangkan seandainya satu Negara Islam mengabaikan 1
resolusi PBB, apa yang akan dilakukan oleh Amerika?

15. Tahukah anda bahawa pemerintah Israel menggunakan system politik
pemeliharaan terhadap identiti rakyat yahudi agar tetap menjadi warga
Negara itu?

16. Tahukah anda bahawa Mahkamah Agung Israel telah menetapkan Perdana
Menteri Ariel Sharon sebagai terkecuali dalam kes pembunuhan Shabra dan
Syatilla pada
16 September 1982 di Lebanon yang telah membunuh lebih dari 1000 orang
Palestin terdiri dari anak-anak, wanita dan orang tua?

17. Tahukah anda bahawa pada tarikh 20 Mei 1990, seorang tentera Israel
menyuruh para pekerja Palestin yang sedang menunggu bus di Halte untuk
duduk berbaris di atas tanah, setelah itu ia menembak mereka dari jarah
setengah meter? Tahu pulakah anda bahawa pemerintah Israel menyatakan
tentera itu tidak bersalah dan bahkan mendapat penghargaan khusus dari
pemerintah Israel?

18. Adakah anda tahu bahawa sehingga tahun 1988, semua kilang dan pejabat
di Israel hanya boleh melampirkan keterangan pekerjaan dengan kata-kata:
“pekerjaan hanya untuk bangsaYahudi”, ” pekerja hanya boleh dipilih dengan
syarat dia berbangsa Yahudi”?

19. Tahukah anda bahawa Jabatan Luar Negeri Israel membayar 6 jabatan media
Amerika untuk menerbitkan imej positif Israel kepada masyarakat Amerika dan
Eropah?

20. Tahukah anda bahawa Sharon mengajak Parti radikal Molodeit untuk
menjadi gabungan utama dalam kabinetnya? Padahal parti itu beridealogi
radikal dengan tujuan untuk membesihkan Israel dari luar kawasan yahudi dan
pengusiran secara paksa seluruh warga Palestin dari Israel?

21. Tahukah anda bahawa Perdana Menteri Israel pertama, David Ben-Gorion
sepakat dengan langkah pengusiran secara paksa seluruh rakyat arab dari
Israel?

22. Tahukah anda bahawa Rahib besar di Israel Ofadya Yosef yang juga
pengasas Parti Syas (parti ketiga terbesar di Israel) menyokong aksi
tentera Israel untuk membunuh warga Palestin?bahkan ia mengeluarkan fatwa
radikal pada hari raya paskah yang lalu dalam wawancaranya di sebuah
rangkaian radio terbesar di Israel: “Tuhan akan membalas semua kejahatan
warga arab, Tuhan akan menghancurkan keturunannya, menghabiskannya dan
menghancurkan tanahnya dan Tuhan akan membalas mereka dengan azab yang
pedih. Oleh itu dilarang semua bangsa yahudi untuk memberikan rasa kasih
sayang kepada warga arab, dan wajib bagi setiap yahudi untuk menembak
mereka dan senjatanya hendaklah dihalakan ke arah dada dan kepala setiap
warga arab untuk menghabiskannya, kerana mereka itu makhluk yang jahat dan
terkutuk “… …

23. Tahukah anda bahawa pelarian Palestin terbesar di dunia?

24. Tahukah anda bahawa penduduk Kristian Palestin bersatu dengan penduduk
Palestin muslim untuk melawan penjajah yahudi?

25. Tahukah anda, walaupun Mahkamah Agong Israel sudah mengeluarkan
keputusan pelarangan penyeksaan dalam proses pemeriksaan, tetapi Shinbet
(Badan perisik Israel) tetap terus menyeksa setiap pejuang Palestin dalam
proses pemeriksaannya?

26. Tahukah anda bahawa walaupun Israel terus mengganggu proses belajar
mengajar dan merosakkan seluruh prasarana pendidikan penduduk Palestin,
tetapi penduduk Palestin tetap menjadi Negara terbesar di dunia yang
penduduknya bergelar doktor falsafah. Hal ini dilihat dari jumlah purata
penduduknya.

27. Tahukah anda bahawa setiap manusia mempunyai hak yang sama yang dijamin
oleh undang-undang HAM antarabangsa yang diterbitkan pada tarikh 10
Disember 1948? Tetapi tahukah anda bahawa undang-undang itu sama sekali
tidak berlaku bagi penduduk Palestin? kerana dihalang dengan ditandatangani
oleh perikatan OSLO?

28. Tahukah anda bahawa majoriti buku sejarah di dunia mengatakan
Negara-negara arab yang menyerang Israel terlebih dahulu pada perang tahun
1967? Padahal faktanya, Israel yang menyerang Negara-negara arab terlebih
dahulu kemudian mereka merebut kota Al Quds dan Tebing Barat? Tetapi mereka
mengatakan bahawa serangannya itu adalah serangan untuk menjaga diri
mereka?

29. Tahukah anda bahawa Israel sebagai Negara penjajah sama sekali tidak
terikat dengan konvension Geneva untuk menjaga hak-hak dan keselamatan
warga awam Palestin?

30. Tahukah anda bahawa perintah Perdana Menteri Israel Ariel Sharon sudah
tidak dituruti lagi oleh tentera Israel? Salah satu contohnya adalah ketika
ia melarang tentera Israel untuk melakukan genjatan senjata dan dilarang
menembak, tetapi tentera Israel terus menyerang, menembak rakyat awam
Palestin dan menghancurkan tempat tinggal mereka. Insiden paling memilukan
andalah pembunuhan tiga wanita Palestin, padahal mereka sedang berada dalam
khemah pelariannya? (nak bagi nampak Ariel Sharon baik ke? tgu mampus ja!)

31. Tahukah anda bahawa Israel terus melakukan pebagai usaha untuk
menghancurkan Masjid Al-Aqsa dan Qubah As-Sakhrah sejak 50 tahun yang lalu
dengan menggali bawah tanah masjid tersebut agar runtuh dengan sendirinya?

32. Tahukah anda bahawa Presiden Afrika Selatan Nelson Mandela mengatakan
bahawa Israel adalah Negara rasisme dan apartheid seperti keadaan Afrika
Selatan sebelum beliau memerintah?Israel sememangnye jahat dan teruk

Wednesday, June 15, 2011

orang tua gatal

bebaru ni, aku adalah ter attend one lousy meeting kat opis. biasa lah kan, mtg makan. content mtg tak penting, yg penting perut kena isik sebelum attend that lousy meeting. tapi, aku bukan nk cter pasal meeting yg lousy tu, tapi aku nkcter sorang staf veteran yang baru nk akil baligh. dia ni agak rapat ngan ada sorang mak tiri aku kat bhgian pentadbiran. dia slalu berbual ngan 'mak tiri' aku tuh dgn mesra yang amat sehingga lah si tua baru nak akil baligh ni menggabung kan perkataan KOPI dan TEH menjadik perkataan resmi opis sebagai KOTEH?

agak2 korang lah kan, layak ke org tua mengenyam tu di akil baligh kan atau di kebiri kan jek..

atau bak kata ucop, kita bako jek....


Tuesday, June 14, 2011

giler glamour kah aku?

giler glamour kah aku bila dikatakan public ramai nk jumpa kat luar opis?

giler glamour kah aku bila tepon tak putus2 berbunyik sampai nk pecah speaker tepon aku tuh?

giler kah klu aku kata kan kepada public2 itu sumer 'berhambus kamu sumer, i dah nk termuntah tgk muka u'ols!!!'

giler pangkat kah aku bila aku fikir kan yg aku masih bergred rendah tahap kerani cabuk walhal ada kerani yg gred lebey rendah dari aku tapi berhati mulya?

giler kah aku sebab buat en3 giler ni walhal mmg n3-n3 aku sebelum ni pun giler2 belaka dan dipenuhi dgn sumpah seranah....


Monday, June 13, 2011

nur kasih the movie


aku bukan la org yg layan cter nur kasih ni tiap ptg. wife tersayang aku jer la yg selalu layan tiap ptg pas balik kije. tak pun lepas sahur.hohoho bila la lak tu kan..

aku brp familiar sgt ngan jln cter nurkasih tu, tapi yg membuat kan tertarik nk tgk cter nur kasih tu sebab ada syarifah sofea. aku penah terjumpa minah ni kat subang parade time aku otw nk ke gym. minah ni pakai seksi tak hengat. pakai suar jean pendek ketat ala2 kylie minogue.tapi hajat tak kesampaian sebab kelibat mahu pun batang hidung minah tu pun takde dlm muvi tu sebab wife aku gtau, watak minah tu dah mati. i mean, watak dia dlm cter tu. mati sebab sirosis kot. 

cter tu bagus sebab khabir bhatia yg direct. mmg intro setanding dgn western punyer muvi. cuma casting agak lari. cinematography mmg superb. kejayaan g dikecapi pada hari lepas adalah, wife aku berjaya tidak menangis time tgk citer tu, walau pun hakaq ipau aku kata, klu nk tgk cter tu, kena bawak towel gudmoaning siap2.....

roti panggang udang kuah timun aka seafood buschetta

sorry guys, semalam tak sempat nk snap gambar roti panggang kuah udang yg ibu aku buat semalam sebelum aku dan famili berangkat pulang ke kl. klu nk kata sedap, mmg sedap. lagi sedap semalam sebab aku modified panggang lagi sekali dgn mentega. aku dah try cari kat google, tapi tak jumpa. br jap tadi, aku call mak aku tanya pasal roti panggang udang tu. dia kata dulu ada sorang jiran ni wife dia org kelantan yg ajau. so, meaning makanan tu asal dari kelantan la kot. 
konsep masakan mak aku tu sebenarnya ala2 bruschetta cenggitu. cuma pakai roti gardenia jek beza nye. klu kat italliainies tu bapak bagutte. kuah timun timun di blend sampai halus, then masukkan skit cili padi. pas tu taruh blue cheese skit... pergh mmg oriental meets west gilox.....

klu nk ikut kat bruschetta ni satu hidangan yg sihat. sebab byk sayur. 

bona pettite.....

ps. mlm ni nk beli bagutte lepas gym sebab nk buat bruschetta udang la. tak pun calamari bruschetta. 


Friday, June 10, 2011

cerita lucah dan pornografi

agenda hr ni tak lain tak bukan adalah rileks semata2. walau td, sebelum friday praya, aku tertdo dlm keta pakai blazer, sampai berpeluh2. sib bek hr ni hujan sepoi2 bahasa. takde la panas mana pun. tp klu dah lupa nk bukak blazer, dah mcm sauna dah. apa kena mengena cerita lucah dgn citer pornografi dgn pakai blazer lak ni??

haah ni aku nk habaq kat hang2 sumer yg lepas aku conduct auction td, adalah sekor makhluk ni mendatangi aku tanpa seurat benang pun antara lutut dan kaki nye. kira betis dia jer la yg berbogel. nk tunjuk dia gi facial betis tiap minggu la tu. almaklum la, lawyer.... kendian tegur aku kata lama tak nampak time inquiry. dalam hati aku, either ko yg tak nampak or ur company might have not been hiring ur legal service as part of the process of getting order for sale. tak payah la aku sebut nama minah (takkan mamat lak kot. something wrong tu klu korunk pikir mamat buat facial betis kat mesia ni esp among typical malays) tu dari legal co mana lah kan. discretion is disclosed, right? so, lepas berceloteh ngan aku, dtg sorang lg minah dari auction house mana tah    yg berpakai ala lelaki. dressing dia mmg smart la time tu. lg smart dari aku lak tu (smart kah aku?) dia tanya next case bila. aku jawab "could u pls allow me to breath for a sec? tq " dia senyum jek.agak sarcastic juga la pagi td. 

apa yg lucah nyer yer pada n3 aku kali ni? maybe pasal view kita sebagai manusia terhadap insan yg lemah bergelar wanita. perlu ke dilabel sebagai insan yg lemah? bg aku kaum wanita adalah kaum yg gagah perkasa. gagah perkasa tak semestinya tough body ketul2, kan. walaupun aku penah terzeremphuck dgn wanita yg badan ketul sebelum ni. i mean real lady, not a tough man caught in a lady's body. golongan pompuan pun ada kekuatan diorang yg tersendiri. mesti korunk sumer terpikir pasal kuat di ranjang kan? haah, dah cukup lucah le tu kan?

heh heh heh 

Thursday, June 09, 2011

Kisah Pedagang Belanda membeli tanah seluas kulit lembu di Melaka

Arakian nk dijadikkan cerry-tera, dengan pedagang Belanda pula raja Melaka telah menjualkan tapak tanah untuk Belanda berdagang, seluas kulit lembu yang sudah kering. Memang melucukan permintaan pedagang Belanda ketika itu kerana Sultan sendiri terfikir eloklah diberikan sahaja tanah sebidang itu secara percuma. Dalam benak raja Melayu dan pegawai istana ketika itu pedagang Belanda yang datang sudah sewel. Bagaimana mahu membuat tapak niaga sebesar kulit lembu ? Tetapi, apabila perjanjian sudah dipersetujui, pedagang Belanda pun menghiris kulit itu menjadi tali dan tali itu pun diregang untuk dijadikan ukuran kawasan tanah yang diperlukan. Itulah kawasan 'Stadthuys' yang merupakan warisan sejarah Belanda di Tanah Melayu. Itulah imej kebijaksanaan orang 'Benggali Puteh' yang pernah ditarik janggutnya oleh pengawal istana raja Melayu satu ketika dulu. Sayangnya belum ada orang Melayu yang mahu meminjamkan pisau cukur kepada mereka.



aku jatuh cinta

mesti korunk2 sumer ingat aku t'lah jatuh cinta skali lagi kan? semustinya anda2 sumer t'lah tersilap sebab aku in love dgn tugas yg aku buat skg. aku skg byk:

i. deal ngan lawyer
ii. deal ngan bankers,
iii. deal ngan chargor,
iv. last but not least, aku mediator antara ketiga2 parties di atas. ala2 fairly legal gtew khannn...

yg pasti aku aku seronok dapat tolong org. aku dapat tolong:
i. lawyer interpleasekan banker's sebab bankers tu client diorang,
ii. bankers tolong jual kan watever gadaian yg diorang ada ngan chargor,
iii. bagi advise kepada chargor pasal hal ehwal kewangan peribadi. sometimes aku ada gak rasa mcm pegawai syariah, kaunselor dan shrink sebab kena dgr problem2 chargor.

last but not least (byk nyer last but not least aku) tolong auctioneer dapat kan kes.

Wednesday, June 08, 2011

hobby

baru aku terperasan, aku tak penah ada blog cter pasal hobi aku. or perhaps, mmg aku takde hobi. cuma sejak dua menjak ni, aku semacam terasa nk join group2 mountain2 biking kat area2 aku. ada la sekor dua ekor ex ofismet aku yg join termasuk lah adik aku. so, klu nk ikut kan, xtvt cycling ni quiet phenomenon gak lah. satu sebab ianya very healthy xtvt. nk kata selamat, tgh makan pun boley tersedak nasik kan. 

time tgh2 borak2 ngan member kat skype (nampak sgt aku ni cenekeh kije) ada la diorang g tau pasal bende yg patut aku ada masa memula nk menceliburkan (cebur + libur) diri dalam dunia basikal ni. walaupun aku tahu beskal yg diorang maksudkan tu harga mcm nk beli moto satu, tapi berbaloi klu digunakan selalu. sama la gak ngan membership gym aku tu, klu tak digunakan sure sia2. so, mmg klu ada masa terluang, sure aku bertamu di celebrity fitness (kekadang ngulau kat situ) heh heh heh 

pasal aktiviti berbasikal ni, diorang bagitau aku, diorang buat once a week. during weekends. so, most probably basikal tu akan digunakan seminggu sekali je lah. at least adalah gak masa aku terluang walaupun ak utahu, aku patut spend masa ngan baby aku. tapi member2 yg lain tu anak ramai, ok jek maintain jadik hot daddy. hahahahahaha

Monday, June 06, 2011

cuti-cuti kenduri

lama nian aku tak menjengah mahupun menulis blog. atau dlm wording lain, aku malas nk nulis, senang abis citer kan. wadah aku kali ni nk sentuh ttg musim coti skola aku yg dihujani dgn byk kad. bukan kad dari peminat tetapi kad2 kawin. klu dulu org2 tua kita jek yg ada nama diorang kat atas kad kawin tu. ni jam, nama aku ngan wife aku lak. tiba lah giliran di mana satu fasa peralihan yg menunjukkan betapa tua nya dunia ini. ke sebenarnye aku nk ngelak sebut aku ni yg dah tua... hohohoh. pepehal kenduri kendarat tu sumer bukan had pada kenduri kawen semata2, tapi kenduri aqiqah. alhamdulillah, kenduri aqiqah baby boy aku berjaya dilaksanakan walaupun ada few group of people yg aku jemput tak menjengah pun utk dtg. 

bila dah kenduri byk sgt tu, mula la malas nk gi gym. time amik gambar kat kenduri member kat puhong, nampak sgt gemok yg amat. mula la hr ni aku tak makan tghari. pagi minum nescafe jek. tghr td makan roti canai ngan kari daging jek. bunyiknye sama jek mcm makan byk. tp yg pasti, yg masuk pasti kuau kan. so, mmg sebeban taek kuau semlm. 

time ni la bawak baby ngan wife aku kuau g jenjalan....

Monday, May 09, 2011

seekor mangkuk dari oversea dtg mesia jadik beruk

ada la sekor mangkuk ayun ni yg aku jumpa bebaru ni baru balik malaysia kejap bagi urusan akademik di malaysia yg walhal boley jek buat kat tempat lain. mangkuk ni nama jek belajar pandai, tapi tang nak adapt suasana kat mesia mmg fail nk mampoz. dia komplen kat aku kata mesia ni siang malam org makan, nk plak kat mamak. klu kat tempat dia tu, kul 8 dah tutup kedai.

tu satu lah, tapi bila time bawak dia travel, mesti dok comlaint lagi pasal malaysian driving attitude. mmg sumer org pempaham je lar kan org mesia drive keta camner.... so, mangkuk ni, again, takleh terima org yg masuk lane tanpa signal, malah kena hon atau hi beam pun dia takleh terima.

kekadang tu aku terpikir, kekadang ada gak aku buat bende2 camtu. mmg bebetul offended lah bila mangkuk tu komplaint memacam kan. rasa2 patut ke aku campak dia kat tgh2 hiway tu, suh dia jalan kaki sensorang?

konklusinya, dia decide utk tak nak masuk keje kat mesia. katanya nk sambung master and kije dia ke tiga empat tahun kat tempat dia bertapa tu. aku ada la dok layan borak ngan bapak dia. mmg dia keciwa yg amat sgt bila dgr mangkuk tu sampai kan hasrat camtu.

bukan la aku nk bagi stigma kat bebudak oversea, tp mangkuk ni lain skit. rasa mcm nk pelangkung jek kan....

yg bernanar tinger dgr mangkuk tu sebut mesia ni byk sgt shopping mall. so wut ?!

kat tempat dia aman damai sebab tak byk shopping mall.

go to hell dgn pengaruh kebaratan mangkuk tu......

its all about adaptation, to tolerate with limitations....

Wednesday, May 04, 2011

kerepek wasabi

hr ni aku cter skit pasal bende yg agak asing bagi korunk2 sumer. sure ada antara korunk yg makan sushi dan giler makan sushi mcm aku kan?

korunk yg giler makan sushi tu ada tak sampai nk adapt almost wutever yg korunk makan tu sampai sumer bende nk kena makan ngan wasabi?

haaa ni aku nk cter pasal kopok atau kepek wasabi.... bebaru ni aku terbeli kat giant kota dsara. nk try rasa.aku pun balik umah try n mmg superb rasa nyer. cuma rasa dia agak tengit sebab mcm rasa dah lama. 

so, ada lah anak buah aku try rasa. mmg muka dia semacam. hakaq ipau aku pun try rasa. pun muka dia semacam cuma beza ada sound effect sebab soheh mmg bende tu tak sedap pada tekak diorang. 

kebetulan sajer jer aku dok round bertandang ke rumah blogger secara virtual ni kan, terzerempak dgn blogger noorafzan yg taste yg agak similar ngan aku...


ps. tetiba tingat  nightmare makan sushi dgn sekor badak tapir....sekor yer, bukan seorang....

Tuesday, May 03, 2011

body combat

bebaru ni attend kelas body combat kat gym aku. mmg setiap movement pakai martial art. combining martial taichi, karate, and kick-boxing. masa memula masuk tu, ingat tak yah stretching. sebab mcm biasa, tiap kali aku workout, mmg tak stretching. al maklumlah, terlebey power. then bila 1 jam attend kelas body combat, rasa mcm sengal2 badan aku.,,

hahahaha padan muka aku. second session, baru aku stretch bebetul ...alhamdulillah mmg tak rasa sengal badan lagi dah. malah terasa lebey ringan. 

kelas ni bukan setakat menguji ketangkasan fizikal, malah ketangkasan minda skali. 



Thursday, April 28, 2011

byk nyerr coklat

hr ni hari coklat sedunia. hanya utk aku. bilamana staf aku bawak coklat berbondong beli dari sorang hakaq kat opis aku. so, aku pun beli lah sepapan dua bagi melampiaskan craving aku towards coklat.tp, coklat tu manis yg amat. almaklumlah, coklat beli kat klang cadbury mmg murah. bukan memang coklat2 yg ada kat pasar tu mmg dari kilang tu ker? tergetus dilubuk pusing hati aku ttg kenapa ada coklat yg pahit ada yg manis... aku prefer yg pahit sebab kurang gula.gula punya diabetis. gula juga punya seseorang tu gemox. mcm ada org tu. exercise bagai nk rak, tapi dlm masa yg sama consume byk bende2 manis. mana tak badan tu mcm goni beras. hohohoho.... jgn marah... kepada yg gemox, serta kawan kepada mereka yg gemox, ini adalah cetus minda yg memotivasi kan anda sumer utk makan lebey coklat. coklat tak menggemok kan. gula yg ada dalam coklat tu sebenarnyer yg menggemokkan. ramai org yg tersilap pendapat. malah ada yg berbeda pendapat sampai putus sedara disebabk perbalahan cmni. 

yg pasti, ramai atlit akan consume coklat before or after workout. mcm aku prefer consume L carnitine b4 workout. then coklat after then. i mean, dark chocolate, hockay. cadbury mcm takde jek jual darkchoc yg sepapan besau tu. hanya jual yg sepapan secho'et cenggitu. stress disebabkan saiz yg bg aku sekali ngap, sure dah abis. 


sajer jerk kan aku letak gambau coklat ni kasik korunk sumer terliur.. hehehehehe :)

nota jari: 

Coklat terbuat dari tanaman, yang bererti mengandungi banyak manfaat kesihatan sayuran gelap. Ganjaran ini dari flavonoid, yang bertindak sebagai antioksidan.Antioksidan melindungi tubuh dari penuaan disebabkan oleh radikal bebas, yang boleh menyebabkan kerosakan yang mengarah pada penyakit jantung. Dark chocolate mengandungi sejumlah besar antioksidan (hampir 8 kali jumlah yang ditemui di stroberi). Flavonoid juga membantu rileks tekanan darah melalui pengeluaran oksida nitrik, dan keseimbangan hormon tertentu dalam tubuh. 

Nota: Tetap up-to-date pada umur panjang dan anti-penuaan dengan newsletter mingguan saya. 

Kesihatan Jantung Manfaat Dark Chocolate: 
Dark chocolate yang baik bagi jantung anda. Sebuah bar kecil setiap hari dapat membantu menjaga jantung dan sistem kardiovaskular berjalan dengan baik. Dua manfaat kesihatan jantung dark chocolate adalah: 

Turunkan Tekanan Darah: Penyelidikan telah menunjukkan bahawa pengambilan sebatang kecil coklat hitam setiap hari dapat menurunkan tekanan darah pada individu dengan tekanan darah tinggi. 
Turunkan Kolesterol: Dark chocolate juga telah terbukti mengurangkan kolesterol LDL (kolesterol jahat) hingga 10 peratus. 
Manfaat lain Chocolate Dark: 
Coklat juga memiliki manfaat selain dari melindungi hati anda: 

rasanya yang enak 
merangsang pengeluaran endorphin, yang memberikan rasa senang 
mengandungi serotonin, yang bertindak sebagai anti-depresan 
mengandungi zat theobromine, kafein dan stimulan lain yang 
Tidak Chocolate mengandungi banyak Fat?: 
Berikut adalah beberapa berita baik - sebahagian dari lemak dalam coklat tidak menjejaskan kolesterol anda. Lemak dalam coklat adalah 1 / 3 asid oleik, 1 / 3 asid stearat dan 1 / 3 asid palmitat: 

Asam oleik adalah lemak tak jenuh tunggal yang sihat yang juga ditemui dalam minyak zaitun. 
Asam stearat adalah lemak tepu tapi satu yang kajian ini menunjukkan mempunyai kesan neutral pada kolesterol. 
Asam palmitat juga merupakan lemak tepu, salah satu yang meningkatkan kolesterol dan risiko penyakit jantung. 
Itu berarti hanya 1 / 3 daripada lemak dalam coklat hitam adalah buruk bagi anda. 

Coklat Petua 1 - Seimbangkan Kalori: 
Maklumat ini tidak bererti bahawa anda harus makan satu pon coklat pada hari.Coklat masih merupakan makanan, tinggi kalori tinggi lemak. Sebahagian besar kajian yang dilakukan digunakan tidak lebih dari 100 gram, atau sekitar 3,5 ons, coklat gelap hari untuk mendapatkan manfaat. 

Satu bar coklat hitam mempunyai sekitar 400 kalori. Jika anda makan setengah batang coklat sehari, anda perlu menyeimbangkan 200 kalori dengan makan kurang dari sesuatu yang lain. Potong gula-gula atau makanan ringan dan menggantikannya dengan coklat untuk menjaga total kalori yang sama. 

Coklat Petua 2 - Rasa Chocolate ini: 
Coklat adalah makanan yang rumit dengan lebih daripada 300 sebatian dan bahan kimia dalam setiap gigitan. Untuk benar-benar menikmati dan menghargai coklat, turun masa untuk mencicipinya. tasters coklat Profesional telah membangunkan sebuah sistem untuk mencicipi coklat yang merangkumi mengadar penampilan, bau, rasa dan rasa dari masing-masing bahagian. 

Tip Chocolate 3 - Pergi untuk Dark Chocolate: 
Dark chocolate mempunyai antioksidan jauh lebih dari susu atau coklat putih. Dua yang lain coklat tidak boleh membuat tuntutan kesihatan. Dark chocolate memiliki 65 peratus atau kandungan koko lebih tinggi. 

Tip Coklat 4 - Lewati Gula-Gula ini: 
Anda perlu mencari dark chocolate murni atau coklat gelap dengan kacang, kulit limau atau perasa lain. Elakkan apa-apa dengan karamel, Nougat atau tampalan lain.Tambalan ini hanya menambah gula dan lemak yang memadam banyak manfaat yang anda dapatkan dari makan coklat. 

Coklat Petua 5 - Elakkan Susu: 
Mungkin rasa baik, tetapi beberapa kajian menunjukkan bahawa mencuci coklat anda turun dengan segelas susu boleh mencegah antioksidan yang diserap atau digunakan oleh tubuh anda.


Tuesday, April 26, 2011

kerepek tempe

hr ni aku nk citer skit tentang apa yg tlah masuk dalam perut aku seharian ni. klu korunk sumer nk tau, sure korunk either rasa nk atau lupakan shj harat korunk utk memasukkan bende alah tu ke dalam perut korunk yg mongel tuh. 

sumer pasti penah dgr pasal kerepek tempe kan? aku tak pasti camner cara diorunk sumer tu buat kepek tempe tu tapi yg pasti ianya mudah dipegang dan dimasukkan ke dalam molot serta sungguh ranggup dimakan begitu sahaja dan yg paling2 penting sekali, ianya adalah makanan yg sihat.... hmm ye ker sihat?! klu kita penah tgk muka khir toyo, sure korunk tau cter disebalik wajah yg jernih tu kan. tapi mmg penah aku tlah dipsiko oleh wife aku ttg lelaki yg byk consume makanan berasaskan kekacang soya nih. ada la sorang doktor ni di suatu klinik kulit di kota damansara bagitau pasal klu konsum kacang soya byk2, nnt akan mengurangkan performance fungsi kelakian seseorang lelaki termasuk penghasilan baka2 yg baik...hmmm satu fakta yg baru walaupun wife aku penah byk kali inform pasal bende ni. 

berbalik kepada kepek tempe kita td, aku tak pasti dia camner. ni bukan sajer nk pomot tapi ada satu ompeni buat produk kampung berasaskan tempe. MINA MAKANAN RINGAN Parit Pulai, Jalan Kangkar  mengusahakan projek mengumpul,membuat,membeli,membungkus dan mengedar  makanan ringan daripada penduduk Parit Sulong dan Pengilang di Johor dengan menggunakan jenama MINA  FOOD SUPPLIER.  MINA FOODS SUPPLIERS juga  mengusahakan aneka kerepek yang berpotensi mendapat permintaan bukan sahaja ketika musim perayaan  malahan ketika hari biasa.Memperkenalkan produk makanan ringan terutamanya di dalam daerah dan masyarakat luar. Bagi mencapai matlamat ini MINA FOODS SUPPLIERS Parit Pulai merancang secara terperinci terutamanya dari segi pemasaran dan promosi.
MINA FOODS SUPPLIERS Parit Pulai telah mempunyai kilang perusahaan dan pengumpulan kerepek sendiri yang terletak di No.36 Parit Pulai,Mk.18, 83500 Parit Sulong, Batu Pahat, Johor.

nampaksgt mcm aku bebetul nk pomot kompeni ni dari pomot kepek tempe tu sendiri kan?! kebetulan ada sorang blogger ni, 14sept pun sempat nk pomot diri sebagai model kepek tempe...hehehe jgn marah yer....

Thursday, April 21, 2011

blog yg telah arwah.

dalam serdak2 hari bekerja aku hari ni, aku nk citer skit pasal blog2 yg telah arwah. bukan blogger yg arwah, tp yg dulu suatu ketika selalu kita baca dan ikut, tapu suddenly hilang tanpa khabar. 

penah ada satu blog ni cter pasal life antara aweq dia ngan besfren dia. mmg dia ni rapat dgn geng baik dia ni sampai suatu ketika geng dia ni pulang ke rahmat Allah. jadi, mamat ni mmg frust habis. mmg sedey. beberapa minggu lepas2 tu, byk n3 dia berkisar ttg kenangan dia dgn geng baik dia tu...

dari sini aku terdetik, aku ada geng baik yg seroomate and serumah. geng seuitm lah senang cakap. but then, untill now, memasing sumer dah kawin, so memasing buat hal memasing lah. sedey mmg la sedey, tapi life must go on.... cuma byk terkenang kisah2 lama yg aku rasa mmg the best time ever dgn member2.....

skg, aku dah ada famili. so, skg famili aku lah yg akan mencorak kenangan masa akan dtg....

Monday, April 18, 2011

Spectra 3 breastpump (used) full package with extra free items.



Price : - 


second hand 2 weeks used.
breastpump spectra3 (double pumping) = RM350.00.6 months warranty.Date of purchase 2 April 2011.


Stylo Mama Bag Pack (Worth RM126.00) first hand = RM90 (tak pernah guna lagi)


Autumnz - Cooler Tote = RM30.00 (baru guna 2x)


Mom's Little Ones Breastmilk Storage Containers 5oz/150ml - 6packs(new) + Mom's Precious Natural Liquid Cleanser = RM 30.00


with free bottle feeding + Spectra Breastmilk storage bag double zip-lock.


total price : RM500.00 sahaja


berminat boleh hubungi 0136753816 Rusdy
FREE POSTAGE

Sunday, April 17, 2011

pekan aloq gajah

weekend ni agak santai bersama baby irfan aku yg semakin semangat body dia. klu dukung tu, penuh yg amat tgn aku. mana taknya, dok netek sejam sekali. terpaksa la ummi dia oncall tiap hari .. hohohohoho

pas ni tau sapa lak yg on call.

tp tujuan aku bali sebab nk antau keta pasal org umah aku nk balik kl sebab ada konvensyen kat KL. so, bawak pak mak mentua skali duduk jaga si Irfan. maybe sebab takde org jaga sebab konvensyen start jumaat tu. aku lak mmg kena buat auction jumaat tu.

lepas antau, tadi naik bus balik kl dari pekan ala2 pekan the gilomore girl iaitu pekan aloq gajah.sempat pekena ABC kat kedai korner yg ada gazebo dekat dgn raundabaut pekan alor gajah tu. org umah aku ngamoq sebab takleh minum ais sebab masih nyusu.klu minum ais, takut susu beku. bila susu beku, Irfan takleh netek. hohoho lepas sessi kucup  mengucup ngan isteri aku, terus naik bas metro.. time nk beli tiket bas tu, makcik tukang jual tiket tu mmg tip top customer service dia sampai nak tau aku anak sapa. menantu sapa. bagus betul kan mak cik tu. penerangan dia pasal nk turun kat stesen bas mana mmg bebetul detail, siap suh aku ulang lagi. hohohohoho

sampai kl kul 3. call adik ipar aku yg kebetulan ada mahabbah kat serdang. shoot terus ke sg buloh. tdo jap

asar, bersiap terus gi gym. ....

Wednesday, April 13, 2011

pack giler

pack giler timeframe aku skg ni, tak sure sama ada aku leh cope up dgn time wire aku utk ke gym. skg ni tgh senggang lagi sebab baby irfan still kat kampung lgik. most probably balik this coming weekend sebab wife aku ada symposium kat concorde KL. pak mak mentua aku pun ada sekali nanti.

the most pinpointed matter yg aku risau kan pasal penjaga atau babysitter baby irfan nanti. takut skg ni byk kes2 babysitter yg mengerikan. mengerikan tu maksud aku jaga tak brp cermat unless klu ada legal constitution digubal bg aktiviti babysitting ni.

Thursday, April 07, 2011

Apakah aromaterapi benar-benar berkesan?

Kita semua pernah mengalami perasaan yang terburu-buru boleh menyertai bau, akrab lama dilupakan. Entah itu aroma roti pisang seperti nenek atau aroma cologne yang cinta pertama kami mengenakan, bau memiliki kekuatan untuk membawa kita kembali ke masa. Tiba-tiba, kita ingat menjangkakan kami merasa bahawa hari yang panjang-lalu di dapur nenek atau sakit hati untuk mengatakan selamat tinggal kepada kekasih kita. Kami merasakan hal yang sama, sekali lagi.


Jika keberkesanan sendiri terletak pada yang memanfaatkan kekuatan zikir, aromaterapi pasti akan menjadi alat yang bermanfaat. Namun kekuatan aromaterapi berjalan bahkan di luar ini. Minyak esensial yang digunakan dalam aromaterapi yang diekstrak dari hasil tanaman dan memberi kekuatan penyembuhan mereka untuk tubuh melalui indra penciuman, tentu saja, tetapi juga melalui kemampuan mereka untuk menyerap aliran darah. Mereka mempunyai high antibiotik, antibakteria, dan tonik yang dapat menghilangkan rasa sakit dan stress, membantu keseimbangan tubuh dan fikiran, dan bahkan mencegah penyakit. Selain itu, aromaterapi yang menyenangkan, adakah anda melawat sebuah aromaterapi pakar untuk urut atau berendam di rumah dalam sebuah tab wangi dengan minyak esensial kegemaran anda.

minyak esensial tertentu memiliki sifat khusus yang dapat mengurangkan gejala atau keadaan tertentu. Sebagai contoh, minyak kayu putih membantu kesesakan jelas, sementara minyak peppermint yang baik untuk menghilangkan mual. Keakraban dengan ciri-ciri minyak esensial hanya sedikit dan dengan cara yang berbeza, mereka boleh digunakan memberikan kita kekuatan untuk diri-mengubati banyak penyakit umum. Apakah masalah anda adalah fizikal, mental, atau emosional, anda mungkin menemukan bantuan dalam penggunaan aromaterapi.

Sup miso: penangkal radiasi mujarab

Rantai kejadian bencana dipicu oleh gempa berkekuatan 9,0 dan selanjutnya Tsunami yang melanda Jepun telah meningkatkan kepedulian terhadap konsekuensi kemungkinan radiasi dilakukan di Pasifik pada arus angin.

Pasca gempa bumi terbesar di untuk memukul Jepun dalam sejarah, empat daripada enam reaktor nuklear di Fukushima Daiichi Stesen Tenaga Nuklear masih dalam pelbagai tahap krisis dan terus memburuk.


Menurut New York Times, bahkan senario kes terbaik bisa berarti yang melepaskan stim radioaktif dari tanaman lumpuh boleh berlangsung selama berminggu-minggu, bulan atau bahkan years.1


Orang yang makan miso secara teratur bisa sampai lima kali lebih tahan terhadap radiasi dibandingkan mereka yang tidak makan miso. Itulah kesimpulan pasukan penyelidik di bom atom Hiroshima Penyelidikan Universiti radiasi center.2


Dr Kazumitsu Watanabe, profesor kajian kanser dan radiasi menyiasat kesan radioprotective dari miso, suatu produk fermentasi soya, dengan menguji sel-sel usus halus tikus makmal. Sel-sel menyerap nutrisi dan sangat sensitif terhadap radiasi, yang dengan mudah dapat menghancurkan sel-sel ini.

Para korban Hiroshima dan Nagasaki mengalami diare parah selepas letupan bom atom kerana kerosakan besar sel-sel akibat radiasi. Bahkan ketika X-ray pada peringkat mematikan bagi manusia diberikan pada mencit 60 peratus daripada mereka selamat berbanding dengan sembilan peratus daripada tikus yang tidak diberi makan sup miso.


Akihiro Ito, kepala salah satu pasukan penyelidikan di Hiroshima University, menemukan miso yang membantu menghilangkan racun dari tubuh melalui stimulasi sistem peredaran darah dan metabolisme, yang mungkin boleh membuat miso kepada saat menjalani kemoterapi.

 

Sebuah andalan miso masakan Jepun adalah hidup, makanan alami, kaya enzim dan bakteria menguntungkan. Miso tersedia dalam berbagai rasa pelbagai, masing-masing mempunyai rasa yang berbeza, warna, tekstur dan aroma. Di Jepun lebih dari 70 peratus penduduk memulakan hari dengan secangkir sup miso bukan kopi. sup miso mempunyai pemanasan, sihat dan kesan alkalizing dan dapat menyediakan sumber tenaga abadi dan gizi.



Mellow Miso Soup

Dari soya untuk Memasak, John Wiley & Sons, Inc Oser Marie © 1996

Membuat sekitar 3 liter



1 lembar Kombu (nabati laut)

2 liter air

3 / 4 cawan bawang bombay cincang (daun bawang iris / hiasan)

3 siung bawang putih, cincang

1 tomato segar besar, potong dadu

1 / 3 cawan cincang paprika merah atau hijau

2 sudu makan. halia parut segar

2 cawan pati sayuran

1 sudu teh bawang putih pasir

1 / 2 sdt jahe

5 oz. Lite tahu sutera, potong dadu

1 / 3 cup miso putih mellow

1 / 4 cup barley miso

Tempat Kombu dalam air di dalam periuk 4-quart dan sisihkan sambil menyiapkan sayuran. (Anda juga mungkin curam semalam) Tambah bawang merah, bawang putih, tomato dan paprika. Bawa campuran mendidih dan mengurangkan panas, mendidih selama 15 minit. Padam pepejal dengan saringan kawat ditangani mesh, dan memegangnya di atas sup, tekan mereka tegas terhadap penuras dengan sudu besar. Buang makanan padat. Tambah pati sayuran, bawang putih dan halia pasir tanah. Potong tahu menjadi kubus kecil dan lembut tambah ke sup.



Campurkan miso kelainan baik dalam mangkuk kecil dengan secangkir atau lebih daripada pati, menambah pati untuk miso secara berperingkat. Blend bersama-sama dengan pemukul kecil atau garpu, sampai campuran krim. Tambah campuran miso ke sup dan didihkan perlahan 2 minit. Jangan sampai mendidih. Sajikan segera atasnya dengan hirisan daun bawang.



Analisis gizi pada 1 1 / 2 cawan melayani: Kalori 41, Protein 2g, Karbohidrat 6g, Fiber 0g, Fat 0g, Kolesterol 0mg, Kalsium 12mg, Sodium 306mg.

Monday, April 04, 2011

memeras pala hotak

hari ni pala hotak haku telah diperas. mmg hypoglysemic dibuat nyer. tapi yg pasti, apa yg aku peras kan tu, hasil nye terlalu lah minimum yg amat. mana tak nya, dissertation aku still takat had proposal lg. time tu la gatal tgn nk dok msg kat kengkawan yg sepersampanan dgn aku. ada yg disuggestkan utk TL. aku pun tak tau TL tu hapa. tapi apa yg pasti lecturer yg suh dia TL tu penah bastard aku, then bg markah tinggi2. konpius jap. pehal dia bastard then bg markah tinggi2? penah sekali aku terserempuck dgn dia seraya berkata 'sorry on that day of me being such an asshole(penokoktambahan) and sarcastic. you've done so well in your final.so, that's y i gave *+'... farc!!!ada ke camtu?! kenapa aku cakap hasil yg terlalu lah minimum yg amat?! 1st, sebab baca komen dari seorang Dr kat skool aku yg kata &*^&%@ pasal RP aku tuh. blur jap... y in the world yg aku sgt bersedia utk menghadapi segala macam tok nenek kekomplikatedan dunia nih?! am i being born with such komplikazion?

gym gear aku tertinggal kat keta.sure tak leh gi gym. klu gi pun sure gym tu penuh. penuh bau hanyir. pelik a/l ajaib...kenapa time senin jek, gym tu penuh nk mampozzz?! kenapa tak hr lain?! sampai kat chaging room terpaksa berlaga bontot. klu time jln tu kenapa extra cautious sebab takut terlaga pedang.so, aku bercadang utk ke gym (sementara tgh bujang 44 hari ni) pada waktu malam atau awal pagi. leh ke aku buat camtu? hanya tahap kemalasan menjadi menanda aras kepada semangat aku utk ke gym. mmg la org umah aku kat aku dah fit skit badan. klu pakai suar tu, mmg ada ruang utk masuk jari skit. klu dulu ada ruang utk selit letak pen dan name kard.

ps. bercadang utk order online 'brain urgery kit'.....tak pun order online set bekam jek...

Thursday, March 31, 2011

sabut kepala

sajer jer aku letak title sabut kepala semuga korang kata aku tersilap tulis sepatutnya sabut kelapa kan.... mmg kepala aku tgh sabut kepala. satu sebab serabut mcm sabut kelapa.

kenapa...............?
i. independent study dok kat takat research proposal lg. stress yg amat2 bila dpt komen yg panjang berjela. bila nk abih ni......ya Allah...

ii. keta rosak.....keta2 perodua tak pakai gasket. tukar terus kepala camshaft. ada ke plak camtu....? uhuk. tambah best lagi, bateri kong. rasa mcm nk bakar jek sabut kelapa.....

iii. balik kg (exclusive case di mana bukan jadik sabut kepala)

iv. memorex bagai nk rak recently. memorex tu umpama memotong gotah sokorap.

v. gi gym, berat badan jadik yoyo effect. turun naik 0.5 kg. berat baby Irfan aku sure naik ke 4.5 kg skg. meaning tak yah buat weight training dh skg.

Friday, March 25, 2011

big apple

hari ni balik kampung. kena balik kg setiap weekend. sebab wife tgh berpantang kat kampung bersama baby. masa utk sabotage wife aku. sabotage tu bukan hantar bom atau letak ranjau berduri, tapi aku belikan big apple utk dia. tu birthday dia tak sempat nk beli apa2. hari ni beli big apple 12 bijik. suh dia makan.. hehehe yg pasti aku rindu wife aku. aku rindu baby aku.... nk bagi big apple alien ...

Thursday, March 24, 2011

citer2 p ramlee

cter2 p ramlee byk yg kelakar. tapi dalam kelakar-kelakar tu ada msg yg tersirat. mungkin kita tak terpikier sebab dok gelak tak hengat mcm syaithon nirrojim. klu selidik2 balik, ada unsur2 yg mungkin kita tak tau asala usul nyer. dlm observation yg aku buat:
i. byk filem p ramlee guna lagu latar klezmer.

klu ilut wiki: Klezmer (כליזמר Yiddish, כליזמר pl, כליזמרים, dari Ibrani כלי זמר - kapal muzik) adalah tradisi muzik Ashkenazic orang Yahudi Eropah Timur. Dimainkan oleh musisi profesional disebut klezmorim, genre sebahagian besar terdiri daripada lagu tarian dan potongan paparan instrumental untuk perkahwinan dan perayaan lain. Walaupun genre mempunyai asal-usul di Eropah Timur, bentuk tertentu yang sekarang dikenali sebagai Klezmer dikembangkan di Amerika Syarikat di persekitaran pendatang Yahudi yang berbahasa Yiddish yang tiba antara 1880 dan 1924.

Berbanding dengan sebahagian besar yang lain gaya muzik rakyat Eropah, sangat sedikit yang diketahui tentang sejarah muzik Klezmer, dan banyak dari apa yang dikatakan tentang itu harus dilihat sebagai dugaan.cuba dgr lagu-lagu background dlm filem2 ala arab p ramli. cth, ali baba dgn bujang lapok.

ii. dlm laxmana Do Re Mi, byk guna perkataan kesat. sampai anak2 kecik yg tgk dh pandai guna perkataan2 yg tak sepatutnyer kuar dr molot diorang. bayang kan tetiba budak kecik umur 4 tahun cakap 'pergi mampoz' kat korang. maunyer hayun pelempang satu. kang tak pasal2 masuk 360....

iii. masa tu, mungkin anwar ibrahim tak lahir lagi utk asaskan ABIM. so, byk org gi ngaji rambut tersembol kuar mcm balung ayam n pakai kebaya ketaaat2 sambil menampakkan longkang di dada. klu di translate kan pada dzaman skg adalah mcm ana rafali pakai baju kurung tak katup butang ngan zizi izztte.....

iv. org mudah addictive ngan pilem p ramlee ni sebab lawak. ada ke diorang addictive sebab cter2 yg serius. naper tv tak ulang tayang cter2 ibu mertuaku ker, atau anakku sazali ker, atau hang tuah yg byk menang award.

ps. bukan nk kutuk filem p ramlee, tapi amik iktibar supaya berhati2.

“Tidaklah lahir seorang bayi melainkan lahirnya dia itu di atas fitrah. Maka kedua ibu bapalah yang menjadikan anak itu Yahudi, Nasrani atau Majusi…” ( Hadis Riwayat al-Bukhari dan Muslim dengan lafaz al-Bukhari)

Tuesday, March 22, 2011

minyak atar, kupiah dan tasbih

ada 6 minit lg sebelum hearing. agak2 ada masa ni nk celoteh skit pasal minyak atar. klu dolu2 selalu klu org baru balik mekah, musti ada bawak cenderahati. paling cikai pun minya atar, kupiah atau tasbih. antara brg2 ni, yg selalu aku pakai adalah kopiah (time tu rambut panjang ala hippies.so, nk solat kena manage rambut bebetul supaya tak tutup dahi.

minyak atar selalu guna time nk gi solat. tu pun solat jumaat. kekadang nk jimat perfume mahal yg ada, pakai jek minyak atar. pas tu mesti ada mulut2 neraka yg berkata ' ni mana punya tabligh yg pakai minyak atar nih...." gitu la sentimen stigma masyarakat umum yg selalu menadang serong benda2 yg baik tu dari aspek positif.

klu tasbih tu aku tgk selalu dlm keta org2 tertentu, majoriti akan letak kat cermin keta (berani cakap camtu sebab keta aku tak gantung apa2. semak samun. byk sgt blind spot) tak pun hanya lah sekadar hiasan semata2.

gambar hiasan. tiada k
ena mengena ngan
sang tukang karut
selalu terdgr org dok pesan kirim air zam2. kekadang air zam2 tu dok kumpul tak minum pun. sampai la occassion2  tertentu seperti time nk peksa, time sakit mahupun time org tanya ada ke tak air zam2. kan best klu diamalkan pakai kopiah ke solat jemaah (selalu solat jemaah dgn ister), pakai minyak atar ke mana2 dan minum air zam2 yg dingin ketika memulakan hari2 kita.

ps. skg byk dah jual minyak atar bau burberry, daviddof dan calvin klein. kupiah pun dah mcm2 design. ingat nk design kupiah bentuk kubah mesejid lah. tasbih skg org selalu guna counter.


Monday, March 21, 2011

sabun Popinjay

sure korunk2 sumer penah dgr sabun popinjay. bagi yg tak penah dgr hatta pakai sabun ni, bau nye mcm biasa sungguh menyegar kan (ada ke sabun yg berbau seperti neraka???) warna dia hijau. murah dan mudah utk dibawa ke mana2. cuma skg ni klu nk cari sabun tu biasa kat kedai ubat cina. jgn harap nk jumpa kat tesco, giant atau pun mydin.

yg bestnya pasal sabun ni, dulu time kecik2, ayah aku selalu beli sabun ni. klu tak sabun ni, sabun zest yg berbau lemon tu. cuma ada sekali tu, org pertikai kan kehalalan wa toyibbah sabun zest tu sebab ada lemak kebau pendek.

time tu ubat gigi darlie dgn jenama darkie lagik. so, lepas berlakunya beberapa siri polemik yg mengatakan jenama darkie tu terlalu menyentuh isu aparteid mahupun Interlok, jadik, ditukarnya ke darlie.

bila pikir2 balik, last time pakai sabun buku, sabun yg ada jual kat kaunter minyak wangi tu. brand apa tah aku tak ingat.byk pakai shower gel ngan cream skg. tak tau kerberkesanan sabun2 shower ni compare ngan sabun buku. penah terpakai sabun cap kapak.bisa betul. memang bebetul mem'bersih'kan badan.

antara sabun2 yg still survive adalah sabun dettol dan sabun sabun aesop (tu pun setelah di 'makeover' kan.













ps. dulu penah kena rotan sebab buat ukiran guna sabun. skolah dolu2 cikgu tak suka pakai bahan2 terbuang. selalu suh student beli bende2 yg baru.

Thursday, March 10, 2011

traffic jam yang durjana

skg ni, jln tgh basah. basah hujan. sure byk ambulan tgh stand by sebab sure byk accident atas jln. bila dah eksiden sure traffic jam. yg buat traffic jam tu kekadang bukan disebabkan eksden tu sendiri tapi para pemandu yg panjang leher nk tgk apa yg dah terjadik. nk sgt tgk samada ada org kepala terkulai ke, tgn tercampak tgh jalan ke, atau badan separa manusia separa kereta ke....

tu sumer boleh lah dikategorikan sebagai pemangkin kepada betapa kurang effisien nye sistem traffic kat mesia. kekadang agak sakit hati and panas satu badan bila tgh2 tunggu nk lepas dari traffic jam tu, tetiba satu bijik eksiden pun tadak.

blur kejap.... pehal lak tetiba td traffic jam?!?! wtf?!!?@!?

especially bila time gi kije, musti jam kat exit tol subang jaya. tak tau pesal tah.

ghopenyer, pada observation aku, byk keta yg crossing nk subang n nk masuk higway dari tol damansara. ada la dua tiga ekor mangkuk hayun (termasuk tuan yg empunya diri yg sedang mengarang n3 ni) yg tetiba berhenti tetgh highway yg mengakibat halting chain reaction berlaku.

nahtijah nya byk keta yg lepas2 keta yg membreak kat depan tu pun ikut berhenti sampai lah takde kereta yg break lg. then, baru la keadaan reda daripada kedurjanaan halting chain reaction itu....

Wednesday, March 09, 2011

nasik lemak, teh tarik kaw, hazel nut cheese cake dan sebiji kurma

pagi ni sebelum gerak ke ofis, aku sempat menjamah dua tiga suap kek  hazel nut cheese yg staf aku bagi kelmarin. tak makan kang jadik tukun dalam fridge aku tu. still rasa lapar. samapi ofis awal jam 7.30. dalam keadaan yg separa terang, aku gi ketip waktu. klu dulu hanya touch kad ID aku tu dah cukup. ni nk kena ketip watever.sungguh retro kehidupan aku skg. lepas ketip, mcm biasa aku gi memana kedai di sekitar opis utk sarapan kali kedua. mana tak maintain jek berat aku 75kg klu tiap hari camni. aku pilih kedai deret kat belakang MPK baru. suasana dia tak lah seretro mana, tapi ada lah dua tiga jemput kedai yg bukak walau pun satu row ada lebey kuang sedozen lot kedai yg masih kosong. ada satu kedai hujung tu bukak tapi mcm takde org. dan takde daya penarik aku pun tak tau dia jual apa sebenarnya. hanyalah beg2 plastik yg ada isik jajan. tapi sejak dua menjak ni, aku lebey tertumpun kepada kedai kelantan kat kg Jawa. kedai kelantan di kampung jawa? bunyik nya agak pelik tapi tu lah hakikat di mana peniaga2 kelantan ni boleh survive hatta kat ceruk mana skalipun. dgn menggunakan pekerja yg diimport dari patani, diorang ada some sort of law of attraction walaupun yg dah tua2.

pada mula nya kedai tu aku tgk biasa jek. tapi bila tgk ada gulai kawah yg diorang letak kat pintu masuk kedai tu, memang menarik perhatian aku utk masuk dan stay jadik pelanggan setia kedai tu walaupun hanyalah utk layan teh tarek kaw seteguk cuma. Kak R ada bagi tau aku kat situ mmg variety. mcm2 ada. mee celup ada. laksam ada. nasik dagang n kerabu tu sumer tak yah mention lebey2 la sebab tu dah memang compulsory memana kedai kelantan pun kecuali kedai kelantan kat subang bestari. tanya itu ini takde. takde segala2 nye. mana tak nye, pepagi buta  sabtu tu ari dah gi cari sarapan kat luar. org umah tak larat nk masak.

satu bende yg buat tertarik dgn kedai kelantan ni, sebab enviroment ala kampung dia. mmg dah nama kg jawa kan. sure la konsep jawa kelantan ada kat situ. yg pasti ramai org jawa makan kat kedai kelantan tu termasuk la Pak DO aku.

skg ni batuk2. dek angkara jerebu yg durjana.

semalam pun ramai lawyer yg kebatukan......

ramai bankers yg kepeningan.

walau apa pun, aku stay positif....

ps. sejak dah dengar ceramah motivasi Dr Azahar, byk yg aku belajar dari dia ...


Tuesday, March 08, 2011

pening pening lalat buah

tgh pening2 lalat buah skg. baru lepas kuar dari bilik inquiry. hari ni byk lak isu dari penggadai. nk plak penggadai yg berlagak nk mampoz. kekadang tu terpikir lah masalah2 penggadai yg byk elapse default dgn bakers. kita pun kekadang mempunyai masalah yang sama dgn penggadai. iaitu bayar hutang. sampai aku agak fobia nk buat hutang lagi dgn memana bank. klu nk ikut kan aku nk bayar cash, tapi apakan daya, klu aku bayar cash sederap, mau nye nanti kaki kaki penfitnah kat opis aku mula bersuara. biasa la komuniti melayu. PHD ... tapi tadi time inquiry, bangsa lain pun ada gak yg berkrisis dgn dgn sesama bangsa diorang sendiri. takat mana PHD diorang tu, tak dapat aku pastikan camner sebab takde ukuran yg boleh dibuat berdasarkan PHD ikut bangsa dan agama.

byk penggadai yg cuba utk defend diri memasing daripada rumah diorang dilelong. antara nya dgn pengeluaran EPF dan jual rumah yg sedia ada. itu antara option atau advise yg boleh aku bagi. EPF klu dah takde cash lansung, tapi jual klu nk surrender rumah tu dgn maruah. tapi depends on reserve value atau harga pasaran rumah semasa sebab takut reserve atau market price lebih rendah dari arrears yg ada. takut kena top up skit nanti even dah ada sales and purchase agreement....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...