nuffnang

Monday, January 10, 2011

gemok

Menteri Kesihatan Malaysia Datuk Seri Liow Tiong Lai memberitahu bahawa 16.8 juta rakyat Malaysia mempunyai masalah kegemukan dan 8.4 juta daripadanya diketegorikan sebagai 'obese.' 


Benarkah 16.8 Juta Rakyat Malaysia Gemuk? Mungkin. Tetapi itu bukanlah satu kejutan. Obesiti atau masalah berat badan adalah masalah sedunia. Tiga Punca Masalah Berat Badan di Malaysia.




Yang pasti, terdapat banyak faktor yang menyebabkan 8.4 juta rakyat Malaysia dikategorikan sebagai obese. Gaya hidup, pemakanan, kehidupan yang terlalu selesa dan lain-lain. Tetapi ia merupakan masalah semua orang tidak kira samada di Malaysia, Jerman mahupun Amerika Syarikat. Jadi, jom kita lihat 3 punca yang akan saya kongsikan.




01.Tiada Know-How.

Saya rasa tidak perlu untuk mengingatkan semula orang ramai untuk kepentingan menjaga berat badan kerana semua orang pasti tahu.




Kesedaran itu sudah ada pada semua orang. Tetapi kesedaran tanpa know-how atau ilmu penjagaan berat badan, usaha itu sia-sia. Kalau orang ramai di Kuala Lumpur mahupun di luar bandar ditanya tentang keperluan kalori seharian masing-masing, saya rasa 90% tidak tahu. Jadi kalau asas pengetahuan itu tiada, memang hampir mustahil untuk mengawal berat badan. Tapi salah siapa? Adalah salah Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM)? Not at all! Ia adalah salah diri sendiri. Penjagaan kesihatan adalah tanggungjawap masing-masing.




Tidak perlu bergantung kepada sesiapa!




02.Matlamat Penurunan Berat Badan (Weight Loss) Tidak Realistik.

Ini masalah kerap kepada mereka yang beratnya telah mengingkat over time... mungkin berat badan naik sebanyak 10 kg dalam 10 tahun. Itu kadar yang amat perlahan. Tetapi apabila seseorang itu ingin kurangkan berat pula, jarang ada yang nak tunggu 10 tahun. Semua nak kurangkan dengan cepat! Kalau boleh 10kg dalam 10-12minggu. Soalannya bole ke? Bolehkah seseorang kurangkan berat badan dengan cepat?




Jawapan mudah: BOLEH tetapi kebanyakkan orang tidak menpunyai know-how dan disiplin untuk menjayakannya... jadi mereka cepat putus asa dan serahkan berat badan kepada takdir!




03.Suka Bergantung Kepada Pihak Ketiga.

Orang ramai di Malaysia sangat suka dengan impian kuruskan badan dengan cepat melalui produk-produk komersial seperiti slimming centers, gelang tangan, supplement dan jurulatih peribadi. Sekali lagi di sini, rakyat Malaysia inginkan jalan mudah dan cepat. Mereka tertipu dengan kata-kata pemasaran seperti gambar-gambar "before and after".




Kenapa tertipu? Yang pasti, tanpa pemakanan asas yang betul, senaman yang berterusan dan perancangan masa panjang, tiada produk or slimming center akan dapat menyelesaikan masalah 16.8 juta rakyat Malaysia yang kegemukan.




Bagaimana Nak Atasi Masalah Kegemukan?




Bagi saya hanya ada satu solusi yang akan menjanjikan hasil jangka masa panjang yang diingini. Individu perlukan ilmu asas tentang pemakanan dan cara mengurangkan berat badan yang kukuh.Dengan adanya asas yang kukuh ini, pengguna akan dapat mengawal pemakanan yang membuat penukaran gaya hidup yang berkekalan. Jangan fikir nak kurus cepat. Yang penting individu itu pandai megawal diri. Kawalan perlu ada dalam diri sendiri dan bukan pada tempoh program slimming mahupun adanya stok bekalan supplement. Malah dengan adanya know-how ini, pengguna tidak cepat tertipu dengan kata-kata manis produk-produk komersial. Pemakanan dan senaman perlukan kualiti... tetapi ia hanya mungkin dengan adanya know-how.




Salah Diri Sendiri




Apapun, mengurangkan berat badan bukanlah suatu perkara yang susah.




Tapi kalau diabaikan ilmu itu, sememangnya ia adalah salah diri sendiri. Jadi, 16.8 juta rakyat Malaysia perlu take it into their own hands untuk mengubah masa depan. That is the only way. Just do it!

kesimpulan: gemok itu bukan lah suatu perkara yg ok....mmg tak ok sgt2....kepada mereka2 yg gemok better jadik kurangkan makan bende yg menggemokkan. aku tau, korang klu nk happy, sure korang makan, tul tak...esp budak gemok kat dok kat hutan bukit mana tah. ladang kepala sawit kot....LOL

XOXO

Friday, January 07, 2011

sesekor (bukan seseorg)yg pernah aku nampak dahulu.

rasa2 penah terbaca article yg ni ? this aku tak nak komen pasal content n3 aku yg terdahulu. cuma bila tgk gambar dalam tu, tetiba terflashback dgn seekor makhluk yg pernah aku nampak kat bukit jelutong. seekor ok, bukan seorang. kepada memana yg terasa tu, minta mahap ler bebyk yer. 

camner pun, ada la beberapa nasihat yg nk aku ke utara kan kepada mereka2 yg cepat react tgksatu2 bende yg diorang sendiri pun tak sure. yg pasti (n pelik) kenapa mesti nk react on behalf of others? obviously, its the 'sesekor' yg terperasan (not a friend of).yg gemox kat bukit jelutong tu actually aku refer kepada ex hosmet aku yg gemok gedempol. 

Thursday, January 06, 2011

how many calories is 1kg?

how many calories is 1kg?


kg = 2.2lbs

3500 kCal = 1lb of fat

3500 cKal * 0.2 = 700 cKal
3500 cKal * 2 = 7000 cKal
7000 cKal + 700 = 7700 cKal

7700 cKal in 1 kg of fat.


positive

on my way to the office, as usual putting on IKIM fm, heard this motivational speech by i dunno who is it.

saying responsibility come with motivation. motivation sort with love or like ur work pretty much u love ur self which reflect to some other things in our lives as well.

ps. staff started to wish that if they could have been located at the 1 floor at the office earlier.. .....

 

Saturday, January 01, 2011

awal tahun ni....

salam, 

dah masuk tahun 2011.mcm tahun2 kebelakangan, adalah tahun malas nk update blog. maybe, this year, aku dah tak serajin dulu utk update blog. aku bakal bergelar bapa. byk sgt perubahan yg begitu ketara berlaku kat diri aku tahun lepas. aku dah tak duduk shah alam. aku dah tak kje private. aku masih bergelar student walau ada hasrat utk quit. tapi kat sudut hati aku kata jgn quit, just try teruskan gak. usaha yg continuous adalah lebih baik dari usaha yg byk tapi tak maintain byk. makin lama jadik makin skit. pas tu dah takde lansung. 

aku rasa, dah lama sgt tak menjenguk rakan2 blog yg lain. atau mungkin aku dah tak senarai dlm blog yg harus mereka lawat lagi dah. member2 aku dah ramai yg lost contact. patut hari ni ada wedding kat PICC, tapi abang ipar long dtg umah. seronok sebab:

i. new year,

ii. masak nasik ayam, mmg superb wife aku masak nasik ayam

iii. awal pagi gi gym (nk fit balik mcm tahun 2007. tak nak jadik mcm ada sorang tu yg dulu duduk kat b. jelutong yg gemok gedempol)

iv.bersama famili Allong layan RON, nasik ayam n 3 Idiots....

hopefully ukhwah adik beradik aku berkekalan.

ps. ada sorang adik ipau aku kat NZ chatting ngan kakak dia (org umah aku) dia kata dia masak nasik ayam pakai butter.aku cakap, tu bukan nasik ayam, tapi nasik lembu.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...