nuffnang

Monday, February 28, 2011

Hachiko: A Dog's Story

siyes sedey giler citer ni. sebak yg amat.

Berdasarkan kisah nyata dari Jepun, Hachiko Monogatari ハチ公 物語 (harfiah "The Tale of Hachiko") adalah sebuah filem bergerak tentang kesetiaan dan langka, bon tak terkalahkan yang kadang-kadang membentuk hampir seketika di tempat yang paling tidak mungkin.

Pada hari moden, kelas penuh pelajar muda memberikan persembahan lisan tentang pahlawan peribadi. Seorang pemuda bernama Ronnie berdiri dan mula menceritakan 'Hachiko', anjing datuknya. Bertahun-tahun sebelumnya, sebuah Akita puppy dihantar dari Jepun ke Amerika Syarikat, tapi kandangnya jatuh dari troli Bagasi di sebuah stesen kereta api Amerika, di mana ia ditemui oleh profesor perguruan tinggi Parker Wilson (Richard Gere). Parker langsung terpikat oleh anjing. Ketika Carl, controller stesen, menolak untuk mengambil dia, Parker memuat rumah anjing semalam. Isterinya Cate (Joan Allen) yang ngotot tentang tidak menjaga anak anjing.

Hari berikutnya Parker berharap bahawa seseorang akan telah menghubungi stesen kereta api, tetapi belum ada yang. Ia menyelinap anak anjing itu ke kereta dan membawanya untuk bekerja, di mana seorang profesor pengajian tinggi Jepun, Ken, menterjemah simbol di kerah anjing sebagai 'Hachi', Jepun untuk 'nasib baik', dan nombor 8. Parker memutuskan untuk memanggil anjing 'Hachi'. Ken menunjukkan bahawa mungkin kedua-dua bertujuan untuk bersama. Parker cuba untuk bermain menjemput dengan Matahachi, tapi ia menolak untuk bergabung masuk Sementara itu Cate menerima panggilan tentang seseorang yang ingin mengadopsi Hachi. Setelah melihat seberapa dekat suaminya telah datang kepada Matahachi, bagaimanapun, Cate bersetuju bahawa mereka dapat menjaga dirinya.


Beberapa tahun kemudian, Hachi dan Parker sedekat dahulu. Parker, bagaimanapun, masih bingung dengan penolakan Hachi untuk melakukan muzik, hal-hal seperti anjing seperti mengejar dan mengambil bola. Ken menyarankan kepadanya bahawa Hachi hanya akan membawa dia bola untuk alasan khusus. Suatu pagi, Parker daun untuk bekerja dan Hachi menyelinap keluar dan mengikuti dia ke stesen kereta api, di mana ia menolak untuk pergi sampai Parker berjalan pulang. Sore itu, Hachi menyelinap keluar lagi dan berjalan ke stesen kereta api, menunggu dengan sabar untuk kereta Parker untuk masuk Parker Akhirnya mengalah dan berjalan Hachi ke stesen setiap pagi, di mana dia meninggalkan di kereta. Hachi daun selepas berlepas yang selamat Parker, tetapi datang kembali pada sore hari untuk melihat kereta majikannya datang dan berjalan dengan dia pulang lagi. Ini berterusan selama beberapa waktu, sampai suatu petang Parker cuba untuk pergi, tapi Hachi menyalak dan menolak untuk pergi bersamanya. Parker akhirnya daun tanpa dia, tapi Hachi mengejar dia, memegang bola nya. Parker terkejut tapi senang bahawa Hachi akhirnya bersedia untuk bermain menjemput bola dengan dia. Bimbang bahawa ia akan terlambat untuk kuliah, Profesor Parker daun di kereta walaupun Hachi menggonggong padanya. Di tempat kerja hari itu Parker, masih memegang bola Hachi, adalah mengajar kelas muzik ketika ia tiba-tiba menderita serangan jantung dan mati.


Di stesen kereta api, Hachi menunggu dengan sabar saat kereta tiba, tetapi tidak ada tanda Parker. Ia tetap, terbaring di salju, selama beberapa jam, sampai Parker anak-dalam-undang-undang Michael datang untuk mengumpulkan dia. Hari berikutnya, Hachi kembali ke stesen dan menunggu, sisanya sepanjang hari dan sepanjang malam. Dengan berjalannya waktu, Cate menjual rumah dan Hachi dihantar untuk tinggal bersama puterinya Andy, Michael, dan bayi baru mereka Ronnie. Namun, pada kesempatan pertama, ia melarikan diri dan akhirnya mencari jalan kembali ke rumah lamanya dan kemudian ke stesen kereta api, di mana ia duduk di tempat biasa, makan hot dog diberikan kepadanya oleh Jas, penjual tempatan. Andy segera setelah tiba dan membawanya pulang, tetapi membolehkan dia keluar keesokan harinya untuk kembali ke stesen.


Selama sembilan tahun berikutnya, Hachi menunggu pemiliknya. Cate kembali untuk melawat makam Parker ketika ia menangkap tempat Hachi menunggu di stesen. Dia mendapat emosional dan duduk di samping Matahachi sampai kereta berikutnya datang. Hachi, sekarang tua dan sakit, kembali ke stesen kereta api pada malam hari dan menutup matanya untuk terakhir kalinya. Dia memiliki visi Parker dan dua menyatukan sebagai roh mereka bangkit ke syurga. Filem ini kemudian menunjukkan Ronnie, kembali di dalam kelas, membuat kesimpulan tentang mengapa Hachi selamanya akan menjadi pahlawan. Dia kemudian bertemu dengan nya Akita anjing sendiri, bernama Hachi, untuk berjalan di trek yang sama Parker dan Hachi menghabiskan bertahun-tahun bersama-sama.

Kad menutup mengungkapkan tentang Hachiko nyata yang lahir di Odate pada tahun 1923. Kematian Hidesaburo Ueno pada tahun 1925 itu terungkap dan mengatakan bagaimana Hachiko kembali ke stesen kereta Shibuya keesokan harinya dan untuk sembilan tahun ke depan bagi penampilannya. Kematian Hachiko pada tahun 1934 itu terungkap juga (pada kenyataannya, Hachiko meninggal dunia pada 1935). Sebelum akhir roll kredit, foto patung di stesen kereta dengan briefing singkat itu muncul di skrin.

Filem ini dilakonkan terutama di Woonsocket dan Bristol, Rhode Island. Reporter surat khabar, Teddy, menyatakan ia adalah dari Call Woonsocket, surat khabar harian yang diterbitkan di Woonsocket. Ini adalah rujukan sahaja berbicara dengan lokasi sebenarnya di mana syuting berlangsung.

mangkuk biru

jap td, time tgh rewang2 nk g cari port makan tghari, terpikir satu bende yg aku rasa tak terlintas di kepala aku selama ni. sebenarnye dah lama terewang kat kepala aku pasal nk cari duit lebey. skg ni hidup berdua. sat lagi seminggu dua ni bertambah sorang lagi famili members aku. so, kena la cari rezeki lebey skit. cuma berdoa supaya jalan utk aku membina keluarga sakinah itu dipermudahkan oleh Nya.

byk gak bende yg dok serabut dalam pala otak aku. antara nya nk sambung balik apa yg aku dah buat sebelum ni. memorex. and satu la, penah aku dok terbaca satu so called MLM yg dinamakan stormreaders.aku dah register, tapi tak bayar lagi yuran pendaftaran nya (komisen) kepada upline. skang dok google any opportunity utk bawak barang dari oversea yg boleh terjual di mesia tapi tak tau apa.takkan la aku nk jual ganja (walaupun ada jual kari ganja kat glenmarie secara halal dan terang terangan)

last skali, stop kat tempat aku selalu bfast. layan mee celup ngan fresh oren kosong.....mashyukkkk...

ps. mee celup tu taruk dalam mangkuk warna biru. aku tau ramai yg tertanya2 apa kena mengena mangkuk biru ngan n3 aku kali ni...heh heh heh selamat tertipah sumer.

weekend yang lapang

weekend bebaru ni gi balik kampung. rasa mcm dah lam tak balik tapi actually sebab parent aku turun sg buloh sebab nk teman kan adik aku kat HUKM. but, till now, alhamdulillah semua nyer selamat. hanya perlu berdoa agar adik aku selamat berpantang dan rezeki mendapat anak utk masa yg mendatang.

pagi tadi drive gi kje dlm keadaan yg agak cool wapalupun aku tau aku akan kelewatan. alhamdulillah, mmg aku sampai on time kul 8 dapat ketip waktu. pas tu gi bfast. then tgk file.pepagi dah ada case. case pasal gadaian yg dibuat atas dua title yg berlainan pada tanah yg sama. title bertindih le ni. esok pihak bank nk dtg sebab kes saman menyaman pihak yg claim tu case gadaian dia. cuma yg mistirius nyer lak tu, owner property larik menghilangkan diri tanpa jejak peninggalan kesan.

otw ke pejabat tu aku khusyuk dengar ada satu ceramah motivasi tentang masalah. sajer jek nk kongsi kat sini tentang apa yg aku dgr pagi tadi. setiap masalah tu adalah dugaan di mana dugaan adalah something that will definitely trigger our mind and soul to be more grateful and thankful to Allah more often instead of having the gratefulness while we area facing problem.adalah lebih baik klu kita sebagai makhluk Allah yg kerdil lagi hopeless, sentiasa memanjatkan rasa syukur kepada Allah yg Maha Pengasih lagi Maha Penyayang walaupun berada dalam keadaan yg senang dan lapang...



Wednesday, February 23, 2011

oren

hari ni mcm biasa. ada hearing/inquiry. mcm byk jek kes tapi hari ni dada rasa lapang. just think positive...

beberapa hari yg lalu, mcm2 pengajaran aku dapat. belajar dari pengalaman hidup berlandaskan taqwa kepada Allah SAW.

patut ada meeting, tapi rasa mcm malas nk g sebab malas nk cari org gantikan aku utk buat hearing hari ni.

Tuesday, February 22, 2011

terasa lama tak caci maki org.

lama rasa nye aku tak mencaci maki org yg aku benci kat sini. tapi pikir pikir balik, buat apa kan. ngabih kan bogheh jorr.....tapi apa pun aku bersyukur ke hadrat Ilahi sebab byk bende yg yang telah diselamatkan hari ni. mungkin klu aku cter, tak ramai yg sanggup hadapi sebagaimana tuan yang punya badan hadapi.

pertama, anak saudara aku yg telah ke rahmatullah sejak dalam kandungan ibunya dikala minggu yg ke 37. kandungan adik aku. syukur alhamdulillah selamat telah dikebumikan sebelum zuhur tadi lepas sessi autopsi petang semalam. pagi tadi baru adik ipar aku claim Allahyarmah utk dikebumikan di tanah perkuburan Mata Kole. aku pun tak sure on what ground yg tanah perkuburan tu dipanggil mata kole, tapi yg for sure bapak aku yg dok sebut time arrange dgn org mesjid tengkera pasal urusan jenazah Allahyarmah.

al Fatihah

Sunday, February 06, 2011

How Starbucks Saved My Life


How Starbucks Saved My Life: A Son of Privilege Learns to Live Like Everyone Else is a memoir by Michael Gates Gill which chronicles his journey from a high-level advertising executive with J. Walter Thompson to a barista at Starbucks. The book has been optioned by Tom Hanks for a film;filmmaker Gus Van Sant has also been in talks to direct. Gill is the son of famed The New Yorker writer Brendan Gill,and the brother of Charles Gill, author of the 1987 fiction book The Boozer Challenge.

Friday, February 04, 2011

The Economic Naturalist

The Naturalist Ekonomi menunjukkan bagaimana prinsip-prinsip ekonomi yangsederhana membantu menjawab soalan-soalan yang pelbagai seperti ini:

Mengapa Iklan tuksedo $ 500 untuk $ 90 per hari sementara harga sewa kereta $20,000 untuk hanya $ 40?
Mengapa model perempuan mendapatkan jauh lebih banyak dari model laki-laki?
Mengapa peruncit sengaja palu penyok ke dalam peralatan mereka sendiri?
Mengapa butang keypad drive-up mesin kas titik-titik Braille?
Mengapa kerusi keselamatan anak diperlukan dalam kereta tetapi tidak di dalam pesawat?
Mengapa paus, tetapi tidak ayam, dalam bahaya kepupusan?
Mengapa ada cahaya dalam kulkas anda tapi tidak dalam freezer anda?
Mengapa kedai-kedai 24 jam memiliki kunci pintu mereka?
Mengapa surat khabar, tetapi tidak minuman ringan, dijual di vending mesin yangmembolehkan pelanggan untuk mengambil unit lebih daripada mereka bayar?
Mengapa telur coklat lebih mahal daripada yang putih, walaupun kedua-dua jenis rasa yang sama dan mempunyai nilai gizi yang sama?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...