nuffnang

Thursday, April 28, 2011

byk nyerr coklat

hr ni hari coklat sedunia. hanya utk aku. bilamana staf aku bawak coklat berbondong beli dari sorang hakaq kat opis aku. so, aku pun beli lah sepapan dua bagi melampiaskan craving aku towards coklat.tp, coklat tu manis yg amat. almaklumlah, coklat beli kat klang cadbury mmg murah. bukan memang coklat2 yg ada kat pasar tu mmg dari kilang tu ker? tergetus dilubuk pusing hati aku ttg kenapa ada coklat yg pahit ada yg manis... aku prefer yg pahit sebab kurang gula.gula punya diabetis. gula juga punya seseorang tu gemox. mcm ada org tu. exercise bagai nk rak, tapi dlm masa yg sama consume byk bende2 manis. mana tak badan tu mcm goni beras. hohohoho.... jgn marah... kepada yg gemox, serta kawan kepada mereka yg gemox, ini adalah cetus minda yg memotivasi kan anda sumer utk makan lebey coklat. coklat tak menggemok kan. gula yg ada dalam coklat tu sebenarnyer yg menggemokkan. ramai org yg tersilap pendapat. malah ada yg berbeda pendapat sampai putus sedara disebabk perbalahan cmni. 

yg pasti, ramai atlit akan consume coklat before or after workout. mcm aku prefer consume L carnitine b4 workout. then coklat after then. i mean, dark chocolate, hockay. cadbury mcm takde jek jual darkchoc yg sepapan besau tu. hanya jual yg sepapan secho'et cenggitu. stress disebabkan saiz yg bg aku sekali ngap, sure dah abis. 


sajer jerk kan aku letak gambau coklat ni kasik korunk sumer terliur.. hehehehehe :)

nota jari: 

Coklat terbuat dari tanaman, yang bererti mengandungi banyak manfaat kesihatan sayuran gelap. Ganjaran ini dari flavonoid, yang bertindak sebagai antioksidan.Antioksidan melindungi tubuh dari penuaan disebabkan oleh radikal bebas, yang boleh menyebabkan kerosakan yang mengarah pada penyakit jantung. Dark chocolate mengandungi sejumlah besar antioksidan (hampir 8 kali jumlah yang ditemui di stroberi). Flavonoid juga membantu rileks tekanan darah melalui pengeluaran oksida nitrik, dan keseimbangan hormon tertentu dalam tubuh. 

Nota: Tetap up-to-date pada umur panjang dan anti-penuaan dengan newsletter mingguan saya. 

Kesihatan Jantung Manfaat Dark Chocolate: 
Dark chocolate yang baik bagi jantung anda. Sebuah bar kecil setiap hari dapat membantu menjaga jantung dan sistem kardiovaskular berjalan dengan baik. Dua manfaat kesihatan jantung dark chocolate adalah: 

Turunkan Tekanan Darah: Penyelidikan telah menunjukkan bahawa pengambilan sebatang kecil coklat hitam setiap hari dapat menurunkan tekanan darah pada individu dengan tekanan darah tinggi. 
Turunkan Kolesterol: Dark chocolate juga telah terbukti mengurangkan kolesterol LDL (kolesterol jahat) hingga 10 peratus. 
Manfaat lain Chocolate Dark: 
Coklat juga memiliki manfaat selain dari melindungi hati anda: 

rasanya yang enak 
merangsang pengeluaran endorphin, yang memberikan rasa senang 
mengandungi serotonin, yang bertindak sebagai anti-depresan 
mengandungi zat theobromine, kafein dan stimulan lain yang 
Tidak Chocolate mengandungi banyak Fat?: 
Berikut adalah beberapa berita baik - sebahagian dari lemak dalam coklat tidak menjejaskan kolesterol anda. Lemak dalam coklat adalah 1 / 3 asid oleik, 1 / 3 asid stearat dan 1 / 3 asid palmitat: 

Asam oleik adalah lemak tak jenuh tunggal yang sihat yang juga ditemui dalam minyak zaitun. 
Asam stearat adalah lemak tepu tapi satu yang kajian ini menunjukkan mempunyai kesan neutral pada kolesterol. 
Asam palmitat juga merupakan lemak tepu, salah satu yang meningkatkan kolesterol dan risiko penyakit jantung. 
Itu berarti hanya 1 / 3 daripada lemak dalam coklat hitam adalah buruk bagi anda. 

Coklat Petua 1 - Seimbangkan Kalori: 
Maklumat ini tidak bererti bahawa anda harus makan satu pon coklat pada hari.Coklat masih merupakan makanan, tinggi kalori tinggi lemak. Sebahagian besar kajian yang dilakukan digunakan tidak lebih dari 100 gram, atau sekitar 3,5 ons, coklat gelap hari untuk mendapatkan manfaat. 

Satu bar coklat hitam mempunyai sekitar 400 kalori. Jika anda makan setengah batang coklat sehari, anda perlu menyeimbangkan 200 kalori dengan makan kurang dari sesuatu yang lain. Potong gula-gula atau makanan ringan dan menggantikannya dengan coklat untuk menjaga total kalori yang sama. 

Coklat Petua 2 - Rasa Chocolate ini: 
Coklat adalah makanan yang rumit dengan lebih daripada 300 sebatian dan bahan kimia dalam setiap gigitan. Untuk benar-benar menikmati dan menghargai coklat, turun masa untuk mencicipinya. tasters coklat Profesional telah membangunkan sebuah sistem untuk mencicipi coklat yang merangkumi mengadar penampilan, bau, rasa dan rasa dari masing-masing bahagian. 

Tip Chocolate 3 - Pergi untuk Dark Chocolate: 
Dark chocolate mempunyai antioksidan jauh lebih dari susu atau coklat putih. Dua yang lain coklat tidak boleh membuat tuntutan kesihatan. Dark chocolate memiliki 65 peratus atau kandungan koko lebih tinggi. 

Tip Coklat 4 - Lewati Gula-Gula ini: 
Anda perlu mencari dark chocolate murni atau coklat gelap dengan kacang, kulit limau atau perasa lain. Elakkan apa-apa dengan karamel, Nougat atau tampalan lain.Tambalan ini hanya menambah gula dan lemak yang memadam banyak manfaat yang anda dapatkan dari makan coklat. 

Coklat Petua 5 - Elakkan Susu: 
Mungkin rasa baik, tetapi beberapa kajian menunjukkan bahawa mencuci coklat anda turun dengan segelas susu boleh mencegah antioksidan yang diserap atau digunakan oleh tubuh anda.


Tuesday, April 26, 2011

kerepek tempe

hr ni aku nk citer skit tentang apa yg tlah masuk dalam perut aku seharian ni. klu korunk sumer nk tau, sure korunk either rasa nk atau lupakan shj harat korunk utk memasukkan bende alah tu ke dalam perut korunk yg mongel tuh. 

sumer pasti penah dgr pasal kerepek tempe kan? aku tak pasti camner cara diorunk sumer tu buat kepek tempe tu tapi yg pasti ianya mudah dipegang dan dimasukkan ke dalam molot serta sungguh ranggup dimakan begitu sahaja dan yg paling2 penting sekali, ianya adalah makanan yg sihat.... hmm ye ker sihat?! klu kita penah tgk muka khir toyo, sure korunk tau cter disebalik wajah yg jernih tu kan. tapi mmg penah aku tlah dipsiko oleh wife aku ttg lelaki yg byk consume makanan berasaskan kekacang soya nih. ada la sorang doktor ni di suatu klinik kulit di kota damansara bagitau pasal klu konsum kacang soya byk2, nnt akan mengurangkan performance fungsi kelakian seseorang lelaki termasuk penghasilan baka2 yg baik...hmmm satu fakta yg baru walaupun wife aku penah byk kali inform pasal bende ni. 

berbalik kepada kepek tempe kita td, aku tak pasti dia camner. ni bukan sajer nk pomot tapi ada satu ompeni buat produk kampung berasaskan tempe. MINA MAKANAN RINGAN Parit Pulai, Jalan Kangkar  mengusahakan projek mengumpul,membuat,membeli,membungkus dan mengedar  makanan ringan daripada penduduk Parit Sulong dan Pengilang di Johor dengan menggunakan jenama MINA  FOOD SUPPLIER.  MINA FOODS SUPPLIERS juga  mengusahakan aneka kerepek yang berpotensi mendapat permintaan bukan sahaja ketika musim perayaan  malahan ketika hari biasa.Memperkenalkan produk makanan ringan terutamanya di dalam daerah dan masyarakat luar. Bagi mencapai matlamat ini MINA FOODS SUPPLIERS Parit Pulai merancang secara terperinci terutamanya dari segi pemasaran dan promosi.
MINA FOODS SUPPLIERS Parit Pulai telah mempunyai kilang perusahaan dan pengumpulan kerepek sendiri yang terletak di No.36 Parit Pulai,Mk.18, 83500 Parit Sulong, Batu Pahat, Johor.

nampaksgt mcm aku bebetul nk pomot kompeni ni dari pomot kepek tempe tu sendiri kan?! kebetulan ada sorang blogger ni, 14sept pun sempat nk pomot diri sebagai model kepek tempe...hehehe jgn marah yer....

Thursday, April 21, 2011

blog yg telah arwah.

dalam serdak2 hari bekerja aku hari ni, aku nk citer skit pasal blog2 yg telah arwah. bukan blogger yg arwah, tp yg dulu suatu ketika selalu kita baca dan ikut, tapu suddenly hilang tanpa khabar. 

penah ada satu blog ni cter pasal life antara aweq dia ngan besfren dia. mmg dia ni rapat dgn geng baik dia ni sampai suatu ketika geng dia ni pulang ke rahmat Allah. jadi, mamat ni mmg frust habis. mmg sedey. beberapa minggu lepas2 tu, byk n3 dia berkisar ttg kenangan dia dgn geng baik dia tu...

dari sini aku terdetik, aku ada geng baik yg seroomate and serumah. geng seuitm lah senang cakap. but then, untill now, memasing sumer dah kawin, so memasing buat hal memasing lah. sedey mmg la sedey, tapi life must go on.... cuma byk terkenang kisah2 lama yg aku rasa mmg the best time ever dgn member2.....

skg, aku dah ada famili. so, skg famili aku lah yg akan mencorak kenangan masa akan dtg....

Monday, April 18, 2011

Spectra 3 breastpump (used) full package with extra free items.



Price : - 


second hand 2 weeks used.
breastpump spectra3 (double pumping) = RM350.00.6 months warranty.Date of purchase 2 April 2011.


Stylo Mama Bag Pack (Worth RM126.00) first hand = RM90 (tak pernah guna lagi)


Autumnz - Cooler Tote = RM30.00 (baru guna 2x)


Mom's Little Ones Breastmilk Storage Containers 5oz/150ml - 6packs(new) + Mom's Precious Natural Liquid Cleanser = RM 30.00


with free bottle feeding + Spectra Breastmilk storage bag double zip-lock.


total price : RM500.00 sahaja


berminat boleh hubungi 0136753816 Rusdy
FREE POSTAGE

Sunday, April 17, 2011

pekan aloq gajah

weekend ni agak santai bersama baby irfan aku yg semakin semangat body dia. klu dukung tu, penuh yg amat tgn aku. mana taknya, dok netek sejam sekali. terpaksa la ummi dia oncall tiap hari .. hohohohoho

pas ni tau sapa lak yg on call.

tp tujuan aku bali sebab nk antau keta pasal org umah aku nk balik kl sebab ada konvensyen kat KL. so, bawak pak mak mentua skali duduk jaga si Irfan. maybe sebab takde org jaga sebab konvensyen start jumaat tu. aku lak mmg kena buat auction jumaat tu.

lepas antau, tadi naik bus balik kl dari pekan ala2 pekan the gilomore girl iaitu pekan aloq gajah.sempat pekena ABC kat kedai korner yg ada gazebo dekat dgn raundabaut pekan alor gajah tu. org umah aku ngamoq sebab takleh minum ais sebab masih nyusu.klu minum ais, takut susu beku. bila susu beku, Irfan takleh netek. hohoho lepas sessi kucup  mengucup ngan isteri aku, terus naik bas metro.. time nk beli tiket bas tu, makcik tukang jual tiket tu mmg tip top customer service dia sampai nak tau aku anak sapa. menantu sapa. bagus betul kan mak cik tu. penerangan dia pasal nk turun kat stesen bas mana mmg bebetul detail, siap suh aku ulang lagi. hohohohoho

sampai kl kul 3. call adik ipar aku yg kebetulan ada mahabbah kat serdang. shoot terus ke sg buloh. tdo jap

asar, bersiap terus gi gym. ....

Wednesday, April 13, 2011

pack giler

pack giler timeframe aku skg ni, tak sure sama ada aku leh cope up dgn time wire aku utk ke gym. skg ni tgh senggang lagi sebab baby irfan still kat kampung lgik. most probably balik this coming weekend sebab wife aku ada symposium kat concorde KL. pak mak mentua aku pun ada sekali nanti.

the most pinpointed matter yg aku risau kan pasal penjaga atau babysitter baby irfan nanti. takut skg ni byk kes2 babysitter yg mengerikan. mengerikan tu maksud aku jaga tak brp cermat unless klu ada legal constitution digubal bg aktiviti babysitting ni.

Thursday, April 07, 2011

Apakah aromaterapi benar-benar berkesan?

Kita semua pernah mengalami perasaan yang terburu-buru boleh menyertai bau, akrab lama dilupakan. Entah itu aroma roti pisang seperti nenek atau aroma cologne yang cinta pertama kami mengenakan, bau memiliki kekuatan untuk membawa kita kembali ke masa. Tiba-tiba, kita ingat menjangkakan kami merasa bahawa hari yang panjang-lalu di dapur nenek atau sakit hati untuk mengatakan selamat tinggal kepada kekasih kita. Kami merasakan hal yang sama, sekali lagi.


Jika keberkesanan sendiri terletak pada yang memanfaatkan kekuatan zikir, aromaterapi pasti akan menjadi alat yang bermanfaat. Namun kekuatan aromaterapi berjalan bahkan di luar ini. Minyak esensial yang digunakan dalam aromaterapi yang diekstrak dari hasil tanaman dan memberi kekuatan penyembuhan mereka untuk tubuh melalui indra penciuman, tentu saja, tetapi juga melalui kemampuan mereka untuk menyerap aliran darah. Mereka mempunyai high antibiotik, antibakteria, dan tonik yang dapat menghilangkan rasa sakit dan stress, membantu keseimbangan tubuh dan fikiran, dan bahkan mencegah penyakit. Selain itu, aromaterapi yang menyenangkan, adakah anda melawat sebuah aromaterapi pakar untuk urut atau berendam di rumah dalam sebuah tab wangi dengan minyak esensial kegemaran anda.

minyak esensial tertentu memiliki sifat khusus yang dapat mengurangkan gejala atau keadaan tertentu. Sebagai contoh, minyak kayu putih membantu kesesakan jelas, sementara minyak peppermint yang baik untuk menghilangkan mual. Keakraban dengan ciri-ciri minyak esensial hanya sedikit dan dengan cara yang berbeza, mereka boleh digunakan memberikan kita kekuatan untuk diri-mengubati banyak penyakit umum. Apakah masalah anda adalah fizikal, mental, atau emosional, anda mungkin menemukan bantuan dalam penggunaan aromaterapi.

Sup miso: penangkal radiasi mujarab

Rantai kejadian bencana dipicu oleh gempa berkekuatan 9,0 dan selanjutnya Tsunami yang melanda Jepun telah meningkatkan kepedulian terhadap konsekuensi kemungkinan radiasi dilakukan di Pasifik pada arus angin.

Pasca gempa bumi terbesar di untuk memukul Jepun dalam sejarah, empat daripada enam reaktor nuklear di Fukushima Daiichi Stesen Tenaga Nuklear masih dalam pelbagai tahap krisis dan terus memburuk.


Menurut New York Times, bahkan senario kes terbaik bisa berarti yang melepaskan stim radioaktif dari tanaman lumpuh boleh berlangsung selama berminggu-minggu, bulan atau bahkan years.1


Orang yang makan miso secara teratur bisa sampai lima kali lebih tahan terhadap radiasi dibandingkan mereka yang tidak makan miso. Itulah kesimpulan pasukan penyelidik di bom atom Hiroshima Penyelidikan Universiti radiasi center.2


Dr Kazumitsu Watanabe, profesor kajian kanser dan radiasi menyiasat kesan radioprotective dari miso, suatu produk fermentasi soya, dengan menguji sel-sel usus halus tikus makmal. Sel-sel menyerap nutrisi dan sangat sensitif terhadap radiasi, yang dengan mudah dapat menghancurkan sel-sel ini.

Para korban Hiroshima dan Nagasaki mengalami diare parah selepas letupan bom atom kerana kerosakan besar sel-sel akibat radiasi. Bahkan ketika X-ray pada peringkat mematikan bagi manusia diberikan pada mencit 60 peratus daripada mereka selamat berbanding dengan sembilan peratus daripada tikus yang tidak diberi makan sup miso.


Akihiro Ito, kepala salah satu pasukan penyelidikan di Hiroshima University, menemukan miso yang membantu menghilangkan racun dari tubuh melalui stimulasi sistem peredaran darah dan metabolisme, yang mungkin boleh membuat miso kepada saat menjalani kemoterapi.

 

Sebuah andalan miso masakan Jepun adalah hidup, makanan alami, kaya enzim dan bakteria menguntungkan. Miso tersedia dalam berbagai rasa pelbagai, masing-masing mempunyai rasa yang berbeza, warna, tekstur dan aroma. Di Jepun lebih dari 70 peratus penduduk memulakan hari dengan secangkir sup miso bukan kopi. sup miso mempunyai pemanasan, sihat dan kesan alkalizing dan dapat menyediakan sumber tenaga abadi dan gizi.



Mellow Miso Soup

Dari soya untuk Memasak, John Wiley & Sons, Inc Oser Marie © 1996

Membuat sekitar 3 liter



1 lembar Kombu (nabati laut)

2 liter air

3 / 4 cawan bawang bombay cincang (daun bawang iris / hiasan)

3 siung bawang putih, cincang

1 tomato segar besar, potong dadu

1 / 3 cawan cincang paprika merah atau hijau

2 sudu makan. halia parut segar

2 cawan pati sayuran

1 sudu teh bawang putih pasir

1 / 2 sdt jahe

5 oz. Lite tahu sutera, potong dadu

1 / 3 cup miso putih mellow

1 / 4 cup barley miso

Tempat Kombu dalam air di dalam periuk 4-quart dan sisihkan sambil menyiapkan sayuran. (Anda juga mungkin curam semalam) Tambah bawang merah, bawang putih, tomato dan paprika. Bawa campuran mendidih dan mengurangkan panas, mendidih selama 15 minit. Padam pepejal dengan saringan kawat ditangani mesh, dan memegangnya di atas sup, tekan mereka tegas terhadap penuras dengan sudu besar. Buang makanan padat. Tambah pati sayuran, bawang putih dan halia pasir tanah. Potong tahu menjadi kubus kecil dan lembut tambah ke sup.



Campurkan miso kelainan baik dalam mangkuk kecil dengan secangkir atau lebih daripada pati, menambah pati untuk miso secara berperingkat. Blend bersama-sama dengan pemukul kecil atau garpu, sampai campuran krim. Tambah campuran miso ke sup dan didihkan perlahan 2 minit. Jangan sampai mendidih. Sajikan segera atasnya dengan hirisan daun bawang.



Analisis gizi pada 1 1 / 2 cawan melayani: Kalori 41, Protein 2g, Karbohidrat 6g, Fiber 0g, Fat 0g, Kolesterol 0mg, Kalsium 12mg, Sodium 306mg.

Monday, April 04, 2011

memeras pala hotak

hari ni pala hotak haku telah diperas. mmg hypoglysemic dibuat nyer. tapi yg pasti, apa yg aku peras kan tu, hasil nye terlalu lah minimum yg amat. mana tak nya, dissertation aku still takat had proposal lg. time tu la gatal tgn nk dok msg kat kengkawan yg sepersampanan dgn aku. ada yg disuggestkan utk TL. aku pun tak tau TL tu hapa. tapi apa yg pasti lecturer yg suh dia TL tu penah bastard aku, then bg markah tinggi2. konpius jap. pehal dia bastard then bg markah tinggi2? penah sekali aku terserempuck dgn dia seraya berkata 'sorry on that day of me being such an asshole(penokoktambahan) and sarcastic. you've done so well in your final.so, that's y i gave *+'... farc!!!ada ke camtu?! kenapa aku cakap hasil yg terlalu lah minimum yg amat?! 1st, sebab baca komen dari seorang Dr kat skool aku yg kata &*^&%@ pasal RP aku tuh. blur jap... y in the world yg aku sgt bersedia utk menghadapi segala macam tok nenek kekomplikatedan dunia nih?! am i being born with such komplikazion?

gym gear aku tertinggal kat keta.sure tak leh gi gym. klu gi pun sure gym tu penuh. penuh bau hanyir. pelik a/l ajaib...kenapa time senin jek, gym tu penuh nk mampozzz?! kenapa tak hr lain?! sampai kat chaging room terpaksa berlaga bontot. klu time jln tu kenapa extra cautious sebab takut terlaga pedang.so, aku bercadang utk ke gym (sementara tgh bujang 44 hari ni) pada waktu malam atau awal pagi. leh ke aku buat camtu? hanya tahap kemalasan menjadi menanda aras kepada semangat aku utk ke gym. mmg la org umah aku kat aku dah fit skit badan. klu pakai suar tu, mmg ada ruang utk masuk jari skit. klu dulu ada ruang utk selit letak pen dan name kard.

ps. bercadang utk order online 'brain urgery kit'.....tak pun order online set bekam jek...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...