nuffnang

Monday, May 09, 2011

seekor mangkuk dari oversea dtg mesia jadik beruk

ada la sekor mangkuk ayun ni yg aku jumpa bebaru ni baru balik malaysia kejap bagi urusan akademik di malaysia yg walhal boley jek buat kat tempat lain. mangkuk ni nama jek belajar pandai, tapi tang nak adapt suasana kat mesia mmg fail nk mampoz. dia komplen kat aku kata mesia ni siang malam org makan, nk plak kat mamak. klu kat tempat dia tu, kul 8 dah tutup kedai.

tu satu lah, tapi bila time bawak dia travel, mesti dok comlaint lagi pasal malaysian driving attitude. mmg sumer org pempaham je lar kan org mesia drive keta camner.... so, mangkuk ni, again, takleh terima org yg masuk lane tanpa signal, malah kena hon atau hi beam pun dia takleh terima.

kekadang tu aku terpikir, kekadang ada gak aku buat bende2 camtu. mmg bebetul offended lah bila mangkuk tu komplaint memacam kan. rasa2 patut ke aku campak dia kat tgh2 hiway tu, suh dia jalan kaki sensorang?

konklusinya, dia decide utk tak nak masuk keje kat mesia. katanya nk sambung master and kije dia ke tiga empat tahun kat tempat dia bertapa tu. aku ada la dok layan borak ngan bapak dia. mmg dia keciwa yg amat sgt bila dgr mangkuk tu sampai kan hasrat camtu.

bukan la aku nk bagi stigma kat bebudak oversea, tp mangkuk ni lain skit. rasa mcm nk pelangkung jek kan....

yg bernanar tinger dgr mangkuk tu sebut mesia ni byk sgt shopping mall. so wut ?!

kat tempat dia aman damai sebab tak byk shopping mall.

go to hell dgn pengaruh kebaratan mangkuk tu......

its all about adaptation, to tolerate with limitations....

Wednesday, May 04, 2011

kerepek wasabi

hr ni aku cter skit pasal bende yg agak asing bagi korunk2 sumer. sure ada antara korunk yg makan sushi dan giler makan sushi mcm aku kan?

korunk yg giler makan sushi tu ada tak sampai nk adapt almost wutever yg korunk makan tu sampai sumer bende nk kena makan ngan wasabi?

haaa ni aku nk cter pasal kopok atau kepek wasabi.... bebaru ni aku terbeli kat giant kota dsara. nk try rasa.aku pun balik umah try n mmg superb rasa nyer. cuma rasa dia agak tengit sebab mcm rasa dah lama. 

so, ada lah anak buah aku try rasa. mmg muka dia semacam. hakaq ipau aku pun try rasa. pun muka dia semacam cuma beza ada sound effect sebab soheh mmg bende tu tak sedap pada tekak diorang. 

kebetulan sajer jer aku dok round bertandang ke rumah blogger secara virtual ni kan, terzerempak dgn blogger noorafzan yg taste yg agak similar ngan aku...


ps. tetiba tingat  nightmare makan sushi dgn sekor badak tapir....sekor yer, bukan seorang....

Tuesday, May 03, 2011

body combat

bebaru ni attend kelas body combat kat gym aku. mmg setiap movement pakai martial art. combining martial taichi, karate, and kick-boxing. masa memula masuk tu, ingat tak yah stretching. sebab mcm biasa, tiap kali aku workout, mmg tak stretching. al maklumlah, terlebey power. then bila 1 jam attend kelas body combat, rasa mcm sengal2 badan aku.,,

hahahaha padan muka aku. second session, baru aku stretch bebetul ...alhamdulillah mmg tak rasa sengal badan lagi dah. malah terasa lebey ringan. 

kelas ni bukan setakat menguji ketangkasan fizikal, malah ketangkasan minda skali. 



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...