nuffnang

Wednesday, August 24, 2011

sate di bandar baru sg buloh

penah skali tu, aku terpaksa bersengkang kaki nk ke bandar baru sg buloh, harung traffic jam semata2 utk dapat kan sate kajang bandar baru sg buloh. klu ikut kan kat situ byk jek kedai yg jual sate. ada yg best dan tak kuang nyer gak yg rasa nyer hampeh. apa tah lg kedai yg customer services level tahap cipan laut.

ada dua kedai yg kitorang mmg puas ati bila bertapa ngadap sate kat situ. sate subang dan sate kajang. kitorang tak sure kenapa kitorang gila sgt ngan sate antara dua kedai ni. frust bila kitorang dapat tau yg sate subang tu dah tak beroperasi kat gerai makan kat bandar baru subang yg berpuaka itu. tak tau knp tetiba diorang out of business. atau sebenarnyer diorang dh exodus atau migrate ke lokasi yg lebey civilised?!

jadi, kitorang berterbangan lah umpama kunang2 mencari kedai2 yg berasap dan berbau sate. last skali, aku parking kat satu kedai yg kitorang penah bekfast dulu sebelum si baby irfan lahir ke dunia yg fana ini. ada jual sate kat situ. pada asalnya mmg kitorang tak perasan kat situ ada gerai tumpang jual satu kat situ. tapi bila tgk ada sign board yg nampak gaya nya mcm tersembunyi disebalik rimbunan dahan pokok, baru kitorang tau, sebenarnye kedai sate tu adalah tapak asal kedai tu,bukannye terkaan yg mengatakan bahawa kedai satu tu kedai tompang. ala2 serrogate gerai gitu kan.

kat kedai tu sate ayam dia tak brp kaw sgt. tak sekaw sate subang yg kaya dgn lemak ayam. lemak2 tu yg buat sodap tuh

yg pasti, wife aku teruja dgn kesedapan sate daging dia yg penuh nikmat sementara dunia. tambah lak ngan kuah yg sunggu juicy.

ok, berbalik kepada citer aku memula tadi (sedang selingsing baju tanda geram), punya la penat harung jam, ghopenyer kedai tu tak buka time pose. mungkin dia bukak kat bazaar ramadhan yg very inhygienic itu.

kitorunk terfust nonggeng.....

Tuesday, August 23, 2011

puaka di Subang Parade

bebaru ni aku terserempak dgn seekor puaka nyian rapik kat Subang Parade. nk kata seram sejuk tu takde lah kan cuma aku rasa menyirap. time tu aku baru habis workout gym kat celebrity fitness. time nk turun, kenkunun nk rewang2 kat lower ground floor cari juadah bbuka pose, tetiba ternampak seekor puaka jantan ni tgh bawak baby puaka dia dalam escalator. baby tu ada kat dalam stroller. mmg puaka betul.... sungguh merbahaya. korunk tau ler kan bahana klu tak jaga bebetul. aku dah stand by ala2 superman gitu, nk tolong mana tau baby tu jatuh ke, tersembam kat gigi escalator tuker. cuma bapak baby puaka tu tak brp nk fikir sangat konsikuenses yg terjadik kepada baby tuh.

ok berbalik kepada citer puaka yg aku jumpa tu, ghopenyer, baby tu kepunyaan sekor puaka betina. patut la aku dok dgr ada satu suara menempik marah kan puaka jantan tu sebab bawak baby kat escalator. sebenarnyer diorang nk cepat bamboz dr escalator tu sebab kewujudan aku kat situ. si puaka betina tu penah la buat enry kata puaka jantan dia tu beribu kali lebey hensom dari aku. korunk tau la kan kenapa sebab apa dia ckp camtu. sebab aku tak brp nk bernafsu nk layan sgt dia tu. get lost....

persoklan. siapa yg berpuaka sebenarnya ni...?

Monday, August 22, 2011

32 Rahsia Israel Yang Patut Korang Tahu

Terlalu banyak yang kita tidak tahu akan perihal Negara Israel dan Yahudi
bangsanya. Marilah kita selusuri satu demi satu rahsia itu.

1. Tahukah anda bahawa selain bangsa yahudi, tidak dibenarkan membeli atau
menyewa tanah di Israel?

2. Tahukah anda bahawa setiap bangsa yahudi yang ada di setiap Negara di
seluruh dunia menjadi warga Negara Israel secara automatik? Sementara warga
Palestin yang lahir di tanah negerinya sendiri sejak puluhan abad yang lalu
terus diusir ke luar dari Palestin?

3. Tahukah anda bahawa penduduk Palestin yang menetap di kawasan Israel
harus menggunakan kenderaan yang dicat dengan warna khas untuk membezakan
antara bangsa yahudi dan bukan yahudi?

4. Tahukah anda bahawa Jerusalem bahagian timur, Tebing Barat, Gaza dan
dataran tinggi Golan dianggap oleh masyarakat antarabangsa khususnya barat
dan Amerika sebagai kawasan yang dijajah Israel dan bukan merupakan
sebahagian daripada Israel?

5. Tahukah anda bahawa Israel memperuntukkan 85% air bersih hanya untuk
bangsa Yahudi dan membahagikan 15% sisanya untuk seluruh penduduk Palestin
yang menetap di kawasan Israel? Secara realiti, Israel memperuntukkan 85%
air bersih hanya untuk 400 penduduk yahudi di Hebron, sementara 15% sisanya
diberikan kepada 120 ribu penduduk Palestin di daerah itu?

6. Tahukah anda bahawa Amerika menyalurkan dana 5 billion US dari
penghasilan hutangnya setiap tahunnya untuk menyumbang kepada Israel?

7. Tahukah anda bahawa Amerika terus memberikan bantuan ketenteraan kepada
Israel sebesar 1,8 billion US setiap tahunn? Dan tahukah anda bahawa jumlah
sebesar itu sama dengan sumbangan Amerika kepada seluruh Negara di
benua-benua Afrika?

8. Tahukah anda bahawa Israel juga menunggu bantuan perang tambahan sebesar
4 billion US dari Amerika yang terdiri dari pesawat pejuang F16, Apache dan
Blackhawk? Dan kerana Amerika merupakan Negara gabungan utama bagi Israel,
maka ia wajib memberikan semua kemudahan yang diminta Israel untuk menjamin
kewujudannya.

9. Tahukah anda bahawa kerajaan Amerika telah menekan Kongres tentang
pelanggaran Israel dalam penggunaan senjata yang mereka sumbangkan?
Khususnya pada tahun 1978, 1979 dan tahun 1982 pada perang di Lubnan dan
penggunaan senjata nuklear pada tahun 1981.

10. Tahukah anda bahawa Israel adalah satu-satunya Negara di Timur Tengah
yang menolak menandatangani larangan pembangunan senjata nuklear? Dan
menolak Pasukan Siasatan PBB untuk memeriksa tempat persembunyian
nuklearnya?

11. Tahukah anda bahawa sebelum Israel wujud pada tahun 1948, mereka telah
memiliki kilang pengembangan senjata nuklear?

12. Tahukah anda bahawa Pegawai Tinggi Israel di Jabatan Tentera mereka
mengakui secara terang-terangan bahawa tentera Israel membunuh semua
tahanan perang Palestin tanpa proses pengadilan?

13. Tahukah anda bahawa Israel telah menyerang tempat kediaman Diplomat
Amerika dan menyerang kapal perang Amerika Liberty di perairan antarabangsa
pada tahun 1967? Walaupun serangan itu membunuh 33 tentara Amerika dan
melukai 177 lainnya, tetapi Amerika sama sekali tidak melakukan sebarang
tindakan terhadap Israel? Hanya dengan alasan bahawa tentera Israel
tersalah sasaran? Bayangkan kalau serangan itu dilakukan oleh Negara Islam?

14. Tahukah anda bahawa Israel merupakan Negara yang paling banyak
mengabaikan resolusi negara PBB? Jumlah resolusi yang diabaikan oleh Israel
mencapai 69 buah. Bayangkan seandainya satu Negara Islam mengabaikan 1
resolusi PBB, apa yang akan dilakukan oleh Amerika?

15. Tahukah anda bahawa pemerintah Israel menggunakan system politik
pemeliharaan terhadap identiti rakyat yahudi agar tetap menjadi warga
Negara itu?

16. Tahukah anda bahawa Mahkamah Agung Israel telah menetapkan Perdana
Menteri Ariel Sharon sebagai terkecuali dalam kes pembunuhan Shabra dan
Syatilla pada
16 September 1982 di Lebanon yang telah membunuh lebih dari 1000 orang
Palestin terdiri dari anak-anak, wanita dan orang tua?

17. Tahukah anda bahawa pada tarikh 20 Mei 1990, seorang tentera Israel
menyuruh para pekerja Palestin yang sedang menunggu bus di Halte untuk
duduk berbaris di atas tanah, setelah itu ia menembak mereka dari jarah
setengah meter? Tahu pulakah anda bahawa pemerintah Israel menyatakan
tentera itu tidak bersalah dan bahkan mendapat penghargaan khusus dari
pemerintah Israel?

18. Adakah anda tahu bahawa sehingga tahun 1988, semua kilang dan pejabat
di Israel hanya boleh melampirkan keterangan pekerjaan dengan kata-kata:
“pekerjaan hanya untuk bangsaYahudi”, ” pekerja hanya boleh dipilih dengan
syarat dia berbangsa Yahudi”?

19. Tahukah anda bahawa Jabatan Luar Negeri Israel membayar 6 jabatan media
Amerika untuk menerbitkan imej positif Israel kepada masyarakat Amerika dan
Eropah?

20. Tahukah anda bahawa Sharon mengajak Parti radikal Molodeit untuk
menjadi gabungan utama dalam kabinetnya? Padahal parti itu beridealogi
radikal dengan tujuan untuk membesihkan Israel dari luar kawasan yahudi dan
pengusiran secara paksa seluruh warga Palestin dari Israel?

21. Tahukah anda bahawa Perdana Menteri Israel pertama, David Ben-Gorion
sepakat dengan langkah pengusiran secara paksa seluruh rakyat arab dari
Israel?

22. Tahukah anda bahawa Rahib besar di Israel Ofadya Yosef yang juga
pengasas Parti Syas (parti ketiga terbesar di Israel) menyokong aksi
tentera Israel untuk membunuh warga Palestin?bahkan ia mengeluarkan fatwa
radikal pada hari raya paskah yang lalu dalam wawancaranya di sebuah
rangkaian radio terbesar di Israel: “Tuhan akan membalas semua kejahatan
warga arab, Tuhan akan menghancurkan keturunannya, menghabiskannya dan
menghancurkan tanahnya dan Tuhan akan membalas mereka dengan azab yang
pedih. Oleh itu dilarang semua bangsa yahudi untuk memberikan rasa kasih
sayang kepada warga arab, dan wajib bagi setiap yahudi untuk menembak
mereka dan senjatanya hendaklah dihalakan ke arah dada dan kepala setiap
warga arab untuk menghabiskannya, kerana mereka itu makhluk yang jahat dan
terkutuk “… …

23. Tahukah anda bahawa pelarian Palestin terbesar di dunia?

24. Tahukah anda bahawa penduduk Kristian Palestin bersatu dengan penduduk
Palestin muslim untuk melawan penjajah yahudi?

25. Tahukah anda, walaupun Mahkamah Agong Israel sudah mengeluarkan
keputusan pelarangan penyeksaan dalam proses pemeriksaan, tetapi Shinbet
(Badan perisik Israel) tetap terus menyeksa setiap pejuang Palestin dalam
proses pemeriksaannya?

26. Tahukah anda bahawa walaupun Israel terus mengganggu proses belajar
mengajar dan merosakkan seluruh prasarana pendidikan penduduk Palestin,
tetapi penduduk Palestin tetap menjadi Negara terbesar di dunia yang
penduduknya bergelar doktor falsafah. Hal ini dilihat dari jumlah purata
penduduknya.

27. Tahukah anda bahawa setiap manusia mempunyai hak yang sama yang dijamin
oleh undang-undang HAM antarabangsa yang diterbitkan pada tarikh 10
Disember 1948? Tetapi tahukah anda bahawa undang-undang itu sama sekali
tidak berlaku bagi penduduk Palestin? kerana dihalang dengan ditandatangani
oleh perikatan OSLO?

28. Tahukah anda bahawa majoriti buku sejarah di dunia mengatakan
Negara-negara arab yang menyerang Israel terlebih dahulu pada perang tahun
1967? Padahal faktanya, Israel yang menyerang Negara-negara arab terlebih
dahulu kemudian mereka merebut kota Al Quds dan Tebing Barat? Tetapi mereka
mengatakan bahawa serangannya itu adalah serangan untuk menjaga diri
mereka?

29. Tahukah anda bahawa Israel sebagai Negara penjajah sama sekali tidak
terikat dengan konvension Geneva untuk menjaga hak-hak dan keselamatan
warga awam Palestin?

30. Tahukah anda bahawa perintah Perdana Menteri Israel Ariel Sharon sudah
tidak dituruti lagi oleh tentera Israel? Salah satu contohnya adalah ketika
ia melarang tentera Israel untuk melakukan genjatan senjata dan dilarang
menembak, tetapi tentera Israel terus menyerang, menembak rakyat awam
Palestin dan menghancurkan tempat tinggal mereka. Insiden paling memilukan
andalah pembunuhan tiga wanita Palestin, padahal mereka sedang berada dalam
khemah pelariannya? (nak bagi nampak Ariel Sharon baik ke? tgu mampus ja!)

31. Tahukah anda bahawa Israel terus melakukan pebagai usaha untuk
menghancurkan Masjid Al-Aqsa dan Qubah As-Sakhrah sejak 50 tahun yang lalu
dengan menggali bawah tanah masjid tersebut agar runtuh dengan sendirinya?

32. Tahukah anda bahawa Presiden Afrika Selatan Nelson Mandela mengatakan
bahawa Israel adalah Negara rasisme dan apartheid seperti keadaan Afrika
Selatan sebelum beliau memerintah?Israel sememangnye jahat dan teruk

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...